Šta smo čitali kao deca?

Pogledajte prilog 1623730
Bajke i knjige za decu mnogima od nas ostaju u sećanju. Sa njima smo odrastali, polazili u školu, razgovarali i kao tinejdžeri voleli knjige iz edicije "Plava ptica"...
Tako se od "Snežane i sedam patuljaka", preko "Mačka u čizmama", ruskih, nemačkih, norveških bajki, preko Bukovskog i MirJam stizalo do slavnih književnika-klasika svetske književnosti.

Ali, Dostojevskog i Tolstoja mnogi su zavoleli tek kasnije, kada su odrasli. Te lektire su bile "teške".

Sećam se da su mi roditelji kupovali mnogo slikovnica, ali sam najviše volela "Mačka u čizmama". Sa šest godina sam postala "drug član "jedne biblioteke. 🙂 U mojoj kući su se redovno kupovali "Politikin Zabavnik" i "Mikijev zabavnik".

Sećam se edicije za decu u kojoj su se našle ruske, nemačke, norveške i bajke drugih zemalja.

Zatim sam, kao tinejdžerka čitala "Decu sa koldovora Zoo", neke knjige Bukovskog, MirJam.. Od klasika i dan danas volim Zolu i Tolstoja.

Šta ste čitali kao deca? Da li ste čitali bajke, stripove, "Mikijev zabavnik" i "Mikijev almanah"?

Vratimo se, za trenutak, u neka lepa, stara vremena, i podsetimo se nekih knjiga za decu.

Foto: Vulkani rs
Много сам читао.
Преозбиљно чак за мој узраст понекад.
Волео сам као дете много едицију "Ластавица"...
после су дошли руски и француски класици...
Треба много времена да се сетим...
превише је тога било.

Pročitao IT od S.Kinga u 7.razredu dok sam bio bolestan i oduševio se ludakom. :) Al je piso ko zmaj.:cool:
Ja ne volim knjige tog coveka, nije zanr koji bih citao cak ni filmove bazirane na njegovim knjigama nisam gledao, ali Steva je apsolutni Kralj. Procitao sam samo jednu knjigu od njega - njegovu Autobiografiju koja je apsolutno vrhunska knjiga u kojoj opisuje razne momente iz svog zivota koji se mesaju sa momentima iz njegovih knjiga, i mnogo referenci na razne stvari, savete i iskustva za one koji zele da se bave pisanjem. Cita se bez daha. Kao da sam procitao sve njegove poznate knjige.

I ja sam čitao i Mikijev zabavnik i Politikin isto. Hvala Bogu da sam kao dete rastao u SFRJ. Sve deluje nevino u ono doba u odnosu na danas i televizija i crtani filmovi i sve.
ziveli smo pod staklenim zvonom (cenzure, i neobavestenosti)
pa nam to nije odgovaralo i sad imamo triviju, zlobu, uvrnutost i bahatost, valjda sad odgovara?!?

Podsetnik: Denis Napast, Bim i Bum, Rz Brzotrz, Koko Bil, Gaston, Pecinari (akka BC)
Untitled.jpg

Back