Šta smo čitali kao deca?

Politikin Zabavnik od pete godine, Mikijev Almanah... 364 prica za laku noc, Najlepse bajke sveta, Zmajeva riznica (koju i dalje kupujem kad god idem na babine, to mi je obavezan poklon za bebu)...
Slikovnice "Maja..."
Skolsku lektiru, tata i mama su nam kupili neki komplet koji nije spadao u redovnu...
Crni Lepotan
Obozavala sam Ćopića i Magareće godine, mama je kao dete imala ceo komplet Tarzana koji sam procitala za jedno leto...
Kasnije Mi deca sa kolodvora ZOO, Slobodna deca Samerhila, Eriku Jong, Beneditka i Endea (Momo i Beskrajna prica)...

I još svašta nešto...

Brat i ja smo zdusno citali politikin zabavnik i onu ogromnu ediciju 'sve bajke sveta' tu je bilo jedno 40-50 knjiga - svakojake bajke iz najudaljenijih i egzoticnih mesta, zabavnika smo imali barem jedno 3 kutije vrv jedno 300 brojeva (posle sam se zapitao ko je to skupio jer je izlazio jednom nedeljno znaci vrv citava decenija skupljanja plus uvek su se kupovali novi) voleli smo one bubamare o svemu i svacemu, atlase, enciklopedije, ilustrovane recnike. Dosta vremena smo provodili citajuci kad nismo bili na orahu ili lanzali po prirodi. Svakodnevno čitanje je bila obavezni deo dnevnog ritma. Ne bih da zapocinjem sa onim sto se citalo kasnije.
Upravo sam to htela da navedem, Bajke naroda iz raznih zemalja. Dobila sam ceo komplet i čitala ko zna koliko puta sve knjige.

Pogledajte prilog 1623730
Bajke i knjige za decu mnogima od nas ostaju u sećanju. Sa njima smo odrastali, polazili u školu, razgovarali i kao tinejdžeri voleli knjige iz edicije "Plava ptica"...
Tako se od "Snežane i sedam patuljaka", preko "Mačka u čizmama", ruskih, nemačkih, norveških bajki, preko Bukovskog i MirJam stizalo do slavnih književnika-klasika svetske književnosti.

Ali, Dostojevskog i Tolstoja mnogi su zavoleli tek kasnije, kada su odrasli. Te lektire su bile "teške".

Sećam se da su mi roditelji kupovali mnogo slikovnica, ali sam najviše volela "Mačka u čizmama". Sa šest godina sam postala "drug član "jedne biblioteke. 🙂 U mojoj kući su se redovno kupovali "Politikin Zabavnik" i "Mikijev zabavnik".

Sećam se edicije za decu u kojoj su se našle ruske, nemačke, norveške i bajke drugih zemalja.

Zatim sam, kao tinejdžerka čitala "Decu sa koldovora Zoo", neke knjige Bukovskog, MirJam.. Od klasika i dan danas volim Zolu i Tolstoja.

Šta ste čitali kao deca? Da li ste čitali bajke, stripove, "Mikijev zabavnik" i "Mikijev almanah"?

Vratimo se, za trenutak, u neka lepa, stara vremena, i podsetimo se nekih knjiga za decu.

Foto: Vulkani rs
Citao sam "Kekec" ,"Male novine" ,"Politikin zabavnik" "Nikad robom" "Strip-reviju" ,Andersenovove, i Grimove bajke, Ezopove basne, Bajke raznih naroda, Tarzana,Princa Valijanta......

Ko se seća ove knjige?

1728638688148.png

Knjige za djecu koje sam citala i koje su mi ostale upecatljive su: Djeca kapetana Granta,Kroz pustinju i prasumu,Dozivljaji Toma Sojera,Ostrvo s blagom,Manueline sanke,Dnevnik ucenice,Magarece godine,Brik i kompanija,Princezin ranc,Pionirska trilogija,Glava u klancu noge na vrancu,Djecak konzul,Vlak u snijegu,Blizanke,Izvidjaci Vidrinog jezera,Poslednji Mohikanac...

Među prvima su bile razne slikovnice.
Bila i ona knjiga 365 priča za laku noć
Politikin zabavnik, stripove o Zagoru, Dilanu, Martinu i ostaloj ekipi, Donalda Sikreta....
Volela sam Tarzana, Zen Greja, Karl Maja, Zagorku...
Kako sam rasla tako su se interesovanja menjala ali ostala je ljubav prema Jesenjinu i Desanki
Ljubav prema pisanoj reči tata mi je preneo, deo te ljubavi sam i ja prenela ćerki....

Neki su ovde komentarisali školsku lektiru da je nisu voleli.
Nisam ni ja nešto preterano, ali mi je pomoglo da se upoznam sa stilom pisanja nekog pisca i počnem da čitam još neko njegovo delo.
Koliko se ja secam skolske lektire, bilo je za svaku godinu (u osnovnoj skoli) set od 10 knjiga , koje je trebalo procitati i napisati analizu. U srednjoj skoli je vec bilo puno ozbiljnije , i bila je posebno jezicna lektira, i istorijska lektira. Imao sam i lektiru iz latinskog jezika

Koliko se ja secam skolske lektire, bilo je za svaku godinu (u osnovnoj skoli) set od 10 knjiga , koje je trebalo procitati i napisati analizu. U srednjoj skoli je vec bilo puno ozbiljnije , i bila je posebno jezicna lektira, i istorijska lektira. Imao sam i lektiru iz latinskog jezika
Kod nas u NS je bila i čitalačka značka za one koji pročitaju 10 knjiga preko leta,to je gradska biblioteka organizovala.
Bilo je i spiska predloga šta pročitati ali si isto mogao i po slobodnom izboru

Sećam se i ja tih lektira i dalje ih imam.
Neke od njih i ćera uzme da pročita kao lektiru.

I sada se prodaju komleti lektira ali ih ne kupujem jer većinu imamo, samo kupimo ono što je izbor nastavnice
Ili ćera uzme iz biblioteka, ili pozajmi od drugarice.....

Back