Književnost Šta smo čitali kao deca?

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
7.432
FORUM.jpg
Bajke i knjige za decu mnogima od nas ostaju u sećanju. Sa njima smo odrastali, polazili u školu, razgovarali i kao tinejdžeri voleli knjige iz edicije "Plava ptica"...
Tako se od "Snežane i sedam patuljaka", preko "Mačka u čizmama", ruskih, nemačkih, norveških bajki, preko Bukovskog i MirJam stizalo do slavnih književnika-klasika svetske književnosti.

Ali, Dostojevskog i Tolstoja mnogi su zavoleli tek kasnije, kada su odrasli. Te lektire su bile "teške".

Sećam se da su mi roditelji kupovali mnogo slikovnica, ali sam najviše volela "Mačka u čizmama". Sa šest godina sam postala "drug član "jedne biblioteke. 🙂 U mojoj kući su se redovno kupovali "Politikin Zabavnik" i "Mikijev zabavnik".

Sećam se edicije za decu u kojoj su se našle ruske, nemačke, norveške i bajke drugih zemalja.

Zatim sam, kao tinejdžerka čitala "Decu sa koldovora Zoo", neke knjige Bukovskog, MirJam.. Od klasika i dan danas volim Zolu i Tolstoja.

Šta ste čitali kao deca? Da li ste čitali bajke, stripove, "Mikijev zabavnik" i "Mikijev almanah"?

Vratimo se, za trenutak, u neka lepa, stara vremena, i podsetimo se nekih knjiga za decu.

Foto: Vulkani rs

Poslednja izmena od moderatora:
Pogledajte prilog 1623730
Bajke i knjige za decu mnogima od nas ostaju u sećanju. Sa njima smo odrastali, polazili u školu, razgovarali i kao tinejdžeri voleli knjige iz edicije "Plava ptica"...
Tako se od "Snežane i sedam patuljaka", preko "Mačka u čizmama", ruskih, nemačkih, norveških bajki, preko Bukovskog i MirJam stizalo do slavnih književnika-klasika svetske književnosti.

Ali, Dostojevskog i Tolstoja mnogi su zavoleli tek kasnije, kada su odrasli. Te lektire su bile "teške".

Sećam se da su mi roditelji kupovali mnogo slikovnica, ali sam najviše volela "Mačka u čizmama". Sa šest godina sam postala "drug član "jedne biblioteke. 🙂 U mojoj kući su se redovno kupovali "Politikin Zabavnik" i "Mikijev zabavnik".

Sećam se edicije za decu u kojoj su se našle ruske, nemačke, norveške i bajke drugih zemalja.

Zatim sam, kao tinejdžerka čitala "Decu sa koldovora Zoo", neke knjige Bukovskog, MirJam.. Od klasika i dan danas volim Zolu i Tolstoja.

Šta ste čitali kao deca? Da li ste čitali bajke, stripove, "Mikijev zabavnik" i "Mikijev almanah"?

Vratimo se, za trenutak, u neka lepa, stara vremena, i podsetimo se nekih knjiga za decu.

Dosta od ovoga sam i ja čitao. Decu sa kolodvora Zoo recimo nisam. Ja sam od malena volio i Šerloka Holmsa. Romane o Divljem zapadu.

ja se sećam da sam u prvom osnovne pročitao "knjigu o džungli" za jedan vikend...toliko me interesovalo...a onda me neko iskritikovao zbog toga što toliko čitam i ubio mi volju da čitam....dve tri godine kasnije sam se učlanio u školsku biblioteku i odmah uzeo grofa Drakulu da čitam....nego čitao sam pred spavanje i onda se uplašim da Drakula ne uđe u sobu pa se pokrijem preko glave dok spavam da me ne vidi ako dođe :p

Brat i ja smo zdusno citali politikin zabavnik i onu ogromnu ediciju 'sve bajke sveta' tu je bilo jedno 40-50 knjiga - svakojake bajke iz najudaljenijih i egzoticnih mesta, zabavnika smo imali barem jedno 3 kutije vrv jedno 300 brojeva (posle sam se zapitao ko je to skupio jer je izlazio jednom nedeljno znaci vrv citava decenija skupljanja plus uvek su se kupovali novi) voleli smo one bubamare o svemu i svacemu, atlase, enciklopedije, ilustrovane recnike. Dosta vremena smo provodili citajuci kad nismo bili na orahu ili lanzali po prirodi. Svakodnevno čitanje je bila obavezni deo dnevnog ritma. Ne bih da zapocinjem sa onim sto se citalo kasnije.

Pogledajte prilog 1623730

Sve.I vise nego sto danas citam.Cak i knjige koje nisu bile za djecu.
"Politikin zabavnik" obavezno.
Inace,od djecijih pisaca,Zil Vern mi je bio omiljen.

Izgleda da sam ja jedina koja je čitala lektiru😇 Ali, mislim da nisam celu lektiru pročitala.

Belo ciganče, odličan roman za decu.
Bulke pored pruge.

Potpuno sam zaboravila na Belo ciganče. Sada je prepričan i deca ne moraju da čitaju.

https://lektire.elektronskaknjiga.com/belo_cigance.php

Брежуљак Вотершип
Хобит
Делије на Бихаћу :)

https://www.knjizara-aleksandrija.c...kategorije=2&sifrapodkategorije=&stanjelager= Košta manje nego pakla cigareta. :(

Sećam se i ostalih knjiga koje ste spomenuli. I svih pisaca.

" Delije na Bihaću" je knjiga koja me je podsetila na " Pionirsku trilogiju", na predivne knjige koje su, tokom vremena prerasle u pozorišne predstave

https://zetskidom.me/show-item/dozivljaji-nikoletine-bursaca/ i na filmove i serije snimljene po motivima tev trilogije.

Imam ceo komplet knjiga Branka Ćopića ali ne stižem da čitam jer kupujem nove naslove.

Back