Šta smatramo fotografijom a šta ne?

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
70.679
Izgleda je to pitanje i u profi krugovima.

Što se ličnog doživljaja tiče ne doživljavam obrađene fotografije fotografijama.

Neko škljocne i posle satima obrađuje u nekim programima svoju sliku. Za mene je to digitalna umetnost, fantasy art i nema veze sa klasičnom fotografijom.

Da li uopšte mogu da se takmiče klasične fotografje sa digitalnima? Obrađenima?
Gde su nestali ljudi koji su spremni da satima čekaju pravo osvetljenje, uslove, boje?

Kako vi doživaljavate fotografiju?

Elem...

Dobitnik Sony nagrade za fotografiju otkrio da je pobedničku fotografiju napravio AI i odbio nagradu

Da li je pobednička fotografija onda uopšte fotografija?

1681759103354-your-paragraph-text-91.jpeg

Dobitnik svetski značajne nagrade za fotografiju odbio je nagradu nakon što je otkrio da je pobedničku sliku stvorila veštačka inteligencija.

U martu ove godine, Svetska fotografska organizacija objavila je pobednike Sony World Photography nagrada za 2023. Među mnogim zadivljujućim slikama koje su odnele razne nagrade bila je i „PSEUDOMNEZIJA: Električna energija“ nemačkog umetnika Borisa Eldagsena, koja je pobedila u kategoriji Kreativno. U saopštenju za štampu kompanije Soni je slika opisana kao „zastrašujući crno-beli portret dve žene iz različitih generacija, koji podseća na vizuelni jezik porodičnih portreta iz 1940-ih“.

Međutim, sliku je generisao AI (što je očigledno kada zumirate i pogledate ruke na slici, na primer). Na svom ličnom sajtu, Eldagsen je otkrio istinu i odbio nagradu.
„Prijavio sam se da malo trolujem, da saznam da li su takmičenja pripremljena za AI slike. Nisu", napisao je on. „Nama, svetu fotografija, potrebna je otvorena diskusija. Diskusija o tome šta želimo da smatramo fotografijom, a šta ne. Da li je kišobran fotografije dovoljno velik da pozove AI slike da uđu - ili bi to bila greška? Sa mojim odbijanjem nagrade, nadam se da ću ubrzati ovu debatu.”
Eldagsen je napisao da je fotograf već 30 godina i da se nedavno okrenuo veštačkoj inteligenciji kao delu svoje umetničke prakse. Pobednička slika je „kompleksna interakcija brzog inženjeringa, slikanja i nadslikavanja koja se oslanja na moje bogatstvo fotografskog znanja“, napisao je on.
Portparol Svetske fotografske organizacije rekao je za Motherboard da iako su sudije bile svesne da je veštačka inteligencija korišćena u kreiranju slike, imali su utisak da je to „ko-kreacija“ sa AI i da ih je Eldagsen „namerno“ obmanuo.
„Kreativna kategorija Otvorenog takmičenja pozdravlja različite eksperimentalne pristupe pravljenju slika, od cijanotipa i rentgenskih snimaka do najsavremenijih digitalnih praksi“, rekao je portparol. „Kao takva, nakon naše prepiske sa Borisom i garancija koje nam je dao, smatrali smo da njegov ulazak ispunjava kriterijume za ovu kategoriju i podržali smo njegovo učešće. Organizacija je čak u početku planirala da održi sesiju sa Eldagsenom gde bi on odgovarao na pitanja publike, ali je od tada "obustavila naše aktivnosti" sa umetnikom, rekao je portparol.
Pobednička slika je uklonjena sa veb stranice takmičenja „u skladu sa njegovim željama.” „Prepoznajemo važnost ove teme i njen uticaj na kreiranje slika danas. Radujemo se daljem istraživanju ove teme putem naših različitih kanala i programa," rekao je portparol. "Dok su elementi AI praksi relevantni u umetničkom kontekstu stvaranja slika, nagrade su uvek bile i nastaviće da budu platforma za promovisanje izvrsnosti i veštine fotografa i umetnika koji rade u mediju."

Ovo nije prvi put da je slika generisana veštačkom inteligencijom dobila umetničku nagradu. Prošle godine, glavna nagrada na takmičenju likovne umetnosti Državnog sajma u Koloradu pripala je slici koja je generisana pomoću veštačke inteligencije, što je izazvalo kontroverzu među umetnicima o tome da li veštački stvorenim slikama treba davati priznanja u odnosu na one stvorene ljudskom rukom.

Poslednja izmena:
Питање семантике, а не суштине.
Да не буде забуне и када се ради о аналогној фотографији имаш могућност за избор при изради позитива , па ће и резултат са истог негатива изгледати другачије.Код дигиталне фотографије је само избор параметара много шири.
Питање је заправо да ли се ради о фотграфији као финалномпроизвду или нам фотографија служи само као основ за стварање сликедодатном обрадом и комбинацијама .
Ми смо на овом форуму имали нека правила што се тиче обраде, али их више немамо.

Неакада су професионални фотографи радили фотографије "за урамљивање" и корстили ретуш.као обраду

ујак.jpg

ретуш и увеличавање 1.jpg

А ово је аналогна фотографија (аматерска) са природнм осветљењем рађена апаратом Фојклендер на Агфином негативу.

DSC_4579.JPG

Може моо тога да се научи из старих фотографија и данас.

Svi profesionalni fotografi obradjuju svoje fotke u Photoshop-u ili Lightroom-u..
Zasto? Nije dovoljno dobro ono sto su slikali? Do koje mere moze,sme da se obradi da bi se jos smatralo fotografijom?
Ili, sve cemu je izvor skljoc sa aparata spada u fotografiju bez obzira koliko je obradjena?
U tom slucaju svaki dostupan filter ne netu, aplikacijama jeste fotografija zar ne?

Zasto? Nije dovoljno dobro ono sto su slikali? Do koje mere moze,sme da se obradi da bi se jos smatralo fotografijom?
Ili, sve cemu je izvor skljoc sa aparata spada u fotografiju bez obzira koliko je obradjena?
U tom slucaju svaki dostupan filter ne netu, aplikacijama jeste fotografija zar ne?
ne obradjuju previse, ali provuku malo.. bitno je dok slikaju da bude dobro svetlo, kadar i da ima pricu..
ne koriste ove aplikacije sa neta, vec te neke profesionalne programe..

Pa, vidi ovako i Ansel Adams je "manipulisao/obradjivao" fotografije. Po tvojoj logici ispada da se ni on ne razume i ne zna da slika.
Na tankom ledu si u ovoj prici , mada si se "ogradila" malo ovde.

Mislim opet kazem ja nemam veze sa fotografiom.
Opet, neumerene obrade fotografija ne smatram fotografijama. Taj neko dakle ne ume da slika uzivo vec je vest sa programima.

"Ansel Adams je uzdigao izbegavanje i spaljivanje u umetničku formu. Mnogi od njegovih poznatih otisaka su manipulisani u mračnoj komori sa ove dve tehnike. Adams je napisao sveobuhvatnu knjigu o proizvodnji otisaka pod nazivom The Print (Adams 1995), u kojoj se na istaknutom mestu nalazi izbegavanje i sagorevanje, u kontekstu njegovog sistema zona."

Dodging and burning, postoji i u digitalnom formatu u programima Photoshop, Lightroom itd.

P.S. Postavio bi adrese za dodging and burning, ali su mi prosli put prepravljali (edit) post navodno se to nije smelo na tom PDF.
Kog interesuje lako ce da nadje preko pretrazivaca.

Pa, vidi ovako i Ansel Adams je "manipulisao/obradjivao" fotografije. Po tvojoj logici ispada da se ni on ne razume i ne zna da slika.

"Ansel Adams je uzdigao izbegavanje i spaljivanje u umetničku formu. Mnogi od njegovih poznatih otisaka su manipulisani u mračnoj komori sa ove dve tehnike. Adams je napisao sveobuhvatnu knjigu o proizvodnji otisaka pod nazivom The Print (Adams 1995), u kojoj se na istaknutom mestu nalazi izbegavanje i sagorevanje, u kontekstu njegovog sistema zona."

Dodging and burning, postoji i u digitalnom formatu u programima Photoshop, Lightroom itd.

P.S. Postavio bi adrese za dodging and burning, ali su mi prosli put prepravljali (edit) post navodno se to nije smelo na tom PDF.
Upravo tako.

Zabluda je da su profi fotografi kroz istoriju koristili samo "škljoc".... itekako se radila obrada i filma i fotografija, samo je bilo potrebno mnogo više veštine nego danas da se postignu odgovarajući efekti.

Nema zasto da budem na tankom ledu. Kao sto rekoh moje amatersko misljenje i dozivljaj nije isto sto i istina. Naglasila sam to.

Za mene su fotografi i dalje ljudi koji jesu se namucili praveci neku sliku...cuceci u dzunglama, znojeci se na suncu satima, danima...vracajuci se na lokaciju...
Ne mogu da ih poredim sa nekima koji su odradili sliku u sekundi ili minutu pa posle satima, danima obradjivali.

Obozavam pinterest slicice, fantasy art...ali ih ne dozivljavam fotografijama.

Jasno mi je da su obrade dozvoljene i da ih svi koriste, sto opet ne menja moj subjektivni dozivljaj.

Medjutim interesovalo me je i do kojeg nivoa obrade se smatra jos fotografijom.

@Lorelajn
"Medjutim interesovalo me je i do kojeg nivoa obrade se smatra jos fotografijom."

Nemam pojima, nisam toliko strucan.

Stvarno mislis da ovi ne obradjuju svoje slike? Postoji verovatnoca da neki od njih imaju ljude koji im obradjuju slike.
Postoji i to zanimanje nesto kao sto su bili tehnicari u mracnoj komori ranije.
Obicno vole da sami zavrse ceo posao, od slikanja do obrade ali ima izuzetka sigurno.
Stvarno verujes da se slike obradjuju satima ili danima? Ovde ne mislim na ovo "fantasy art" i ostalo.
Stvarno mislis da su ti programi za obradu toliko mocni? Samo skljoc i edit u PS-u i dobijamo remek-delo.

@Lorelajn
"Medjutim interesovalo me je i do kojeg nivoa obrade se smatra jos fotografijom."

Nemam pojima, nisam toliko strucan.

Stvarno mislis da ovi ne obradjuju svoje slike? Postoji verovatnoca da neki od njih imaju ljude koji im obradjuju slike.
Postoji i to zanimanje nesto kao sto su bili tehnicari u mracnoj komori ranije.
Obicno vole da sami zavrse ceo posao, od slikanja do obrade ali ima izuzetka sigurno.
Stvarno verujes da se slike obradjuju satima ili danima? Ovde ne mislim na ovo "fantasy art" i ostalo.
Stvarno mislis da su ti programi za obradu toliko mocni? Samo skljoc i edit u PS-u i dobijamo remek-delo.
Ne znam. Mozda neki sharp, kontrast, malo osvetljenje ali svakako ne koriste photoshop u kojem je sve moguce :)
Mislim vidi samo pricamo jel...Recimo meni ni ono bacanje boja na platno nisu slike ali realno jesu, mislim tu na slike poput ovih koje su inace jako cenjene i prodaju se za par miliona evra.

bbbb.jpg

E sada sto se tice fotografije za mene one moraju da sadrze realnost. Dakle nikakve forme i boje koje su prenaglasene, nerealne sem ukoliko zaista nisu nastale slucajnim razlivanjem svetla i tome slicno. Cim prelazi realnost, bez obzira sto je fotografija osnov, za mene je to digitalna umetnost.
Svaka cast, mislim i to treba da se zna, samo...

Најде да пробамо да останемо на нивоу фотографије као финалног производа а да се небавимо фотографијом као сировином и прелошком за уетничко дело.Мислим да је то оно о чему Лорелајн говори и зашто је и поставила ову тему.
Имам један предлог да се мало поиграмо и експериментимешемо.Ово је фотографија коју сам снимио данас поподне.Дајем је као преложак и позивам вас да је користит за обраду у Фто шопу , Лајтруму или неком друго програму пад видимо резултате.Значи да не правимо од ње нешто друго него је побољшавамо као квалитет фотографије

Никон.jpg

Фотографија је снимљена Никоном 3300 стандардним објективом NIKKOR ED18-55 mm.

Најде да пробамо да останемо на нивоу фотографије као финалног производа а да се небавимо фотографијом као сировином и прелошком за уетничко дело.Мислим да је то оно о чему Лорелајн говори и зашто је и поставила ову тему.
Имам један предлог да се мало поиграмо и експериментимешемо.Ово је фотографија коју сам снимио данас поподне.Дајем је као преложак и позивам вас да је користит за обраду у Фто шопу , Лајтруму или неком друго програму пад видимо резултате.Значи да не правимо од ње нешто друго него је побољшавамо као квалитет фотографије

Pogledajte prilog 1331331

Фотографија је снимљена Никоном 3300 стандардним објективом NIKKOR ED18-55 mm.
Ja ne koristim ni jedan program sem Officea i tu opcije crop, saturaciju i osvetljavanje.

Ranije sam se igrala sa Gimpom iz zezanja nesto malo za posao, odavno ga nemam instaliran na kompjuteru i neke online editore poput BeFunky i slicno.

Tako da ne mogu da obradim u tom kontekstu nista sto si trazio.

Ovo je za 30 sec, znam da ne valja i da nisi to trazio ali samo kao jako losa prezentacija da se bilo sta moze sa fotkom danas.
Da imam gimp stavila bih ga u tu Nininu sumu, napravila noc, stavila veliki mesec i tako to...napravila neki fantasy art.

nikon1.png

Ej, ne mozemo sve u isti kos, fantasy art i crtanje nije fotografija u klasicnom smislu. Ja pod obradom podrazumevam ulepsavanje slike.
Noramlno po potrebi nekad i ne moramo nista da "doterujemo". Sve zavisi od svetla, ako nam odgovara i ima ga dovoljno to je to.
Ako ima vise svetla nego li sto nam treba, onda imamo mesta i za kreativnsot.

Doba dana (svetlost) i ogranicenje senzora su dva od vise razloga zbog kojih se obradjuju fotografije. Na nama je da odlucmio da li je potebna obrada ili ne.
Ko smatra da ne treba moze da objavi i "sirove" fotke.

Kao sto su @Sizif i i @vučji čopor napomenuli, manipulacija je postojala i pre digitalaca.

Upravo tako.

Zabluda je da su profi fotografi kroz istoriju koristili samo "škljoc".... itekako se radila obrada i filma i fotografija, samo je bilo potrebno mnogo više veštine nego danas da se postignu odgovarajući efekti.

Imamo u aparatu i mobilnom, programe, rezim scene, slikanja standard, vivid itd. Tu vec postoji manipilacija u samom aparatu ili mobilnom.
Pitanje je sta mi smatramo pod manipulacijom.

Ej, ne mozemo sve u isti kos, fantasy art i crtanje nije fotografija u klasicnom smislu. Ja pod obradom podrazumevam ulepsavanje slike.
Noramlno po potrebi nekad i ne moramo nista da "doterujemo". Sve zavisi od svetla, ako nam odgovara i ima ga dovoljno to je to.
Ako ima vise svetla nego li sto nam treba, onda imamo mesta i za kreativnsot.

Doba dana (svetlost) i ogranicenje senzora su dva od vise razloga zbog kojih se obradjuju fotografije. Na nama je da odlucmio da li je potebna obrada ili ne.
Ko smatra da ne treba moze da objavi i "sirove" fotke.

Kao sto su @Sizif i i @vučji čopor napomenuli, manipulacija je postojala i pre digitalaca.

Imamo u aparatu i mobilnom, programe, rezim scene, slikanja standard, vivid itd. Tu vec postoji manipilacija u samom aparatu ili mobilnom.
Pitanje je sta mi smatramo pod manipulacijom.
Управо је у томе разлика у односу на старе фотографије и приступ фотографисању.
Ево једног примера.

Елена и ја.jpg

Ово смо моја унука и ја.Она је други разред основне школе а ово јој је био први пут да снима са мојим апаратом.Мало јој је био роблем са величином апарата и тежином и гледањем кроз зухер, али је то брзо савладала.Подесио сам јој апарат на онај спортски мод који намешта сам параметре у односу на дужину експозиције.Ово су њени резултати без икакве обраде

крупни план.jpg

Маза и ја.jpg

Back