Foto aparat vs pametni telefon

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.205
Telefon nam je malte ne po ceo dan u ruci i dostupniji nam je toliko da je danas amaterska fotografija u velikom delu
u stvari fotografija mobilnim telefonima, sa izuzetkom hobista i profi fotografa , koji vole da fotografišu pravom foto opremom.

Fotoaparat i pametni telefon se razlikuju po kvalitetu fotografija, funkcionalnosti i kontroli.
Fotoaparati nude superiorniji kvalitet slike i veće mogućnosti manuelne kontrole, dok pametni telefoni pružaju praktičnost i prenosivost.
Mobilni telefoni su pogodniji za pravljenje fotografija i video sadržaja zbog svoje kompaktnosti, višestruke namene i jednostavnosti primene.

Clipfoto.jpg

Medjutim,postavlja se pitanje, Da li su nam svima potrebne fotografije visokog kvaliteta.?
Da li preti opasnost da mobilni telefoni u potpunosti zamene foto aparate osim kod profi fotografije ?
glavni razlog razlike u kvalitetu fotografije medju mobilnim telefonima i aparatima je velicina senzora
(ima i drugih stvari ali najpre o senzorima) veci senzor - vise informacija fotografije, vise detalja, vise dinamickog opsega....

sen.jpg

ovaj donji red su senzori koji idu u mobilne a prvi (1/3) je najcesci
"profesionalni" aparati su oni na vrhu medju kojim je najcesci taj plavi (35mm full frame)
e sad u ova moderna vremena se fotografije najcesce gledaju na mobilnim telefonima, i tu slike izgledaju manje vise iste jer nemaju prostora na ekranu za sve detalje. Na izlozbama se stampaju slike 20x30sm i tu se odmah izdaleka vidi koja je slikana mobilnim koja sa "profesionalnim"
Moja prva izlozba je bila sastavljena od fotografija 70x50 sm, i to u nikom slucaju ni u snu se ne moze napraviti mobilnim telefonom.
Drugi razlog je sto se dosta fotografija kropuje, kod velikih senzora to nije problem i uvek ce rezultat biti zadovoljavajuci, kod mobilnih, nekad se i ne moze izvesti. a da to izgleda lepo
. Na velikom senzoru mozes iseci malecko parcence od cele fotografije, zumirati i to ce biti dobro.

ne bi sada o drugim prednostima "profesionalnih" aparata ali ima ih dosta

e sad o tom"profesionalizmu"
ljudi obicno ne prave razliku sta je profesionalna fotografija a sta ne pa da pojasnim
Profesionalni fotograf je onaj koji zivi od fotografije. Slika po porudzbini, ono sto musterija zeli. Najveci deo profesionalnih fotografa su otisli u penziju ceo zivot slikajuci mature, svadbe, rodjendane, slike za dokumenta... i ne napravivsi niti jednu umetnicku fotografiju

s druge strane puno umetnickih fotografa cije fotografije su pobedjivale na brojnim izlozbama, ne zive od fotografije vec im je to ljubav i strast

Here are several professional photographers who have gained recognition for using the iPhone in their work—either partially or exclusively:
📸 1. Austin Mann

Specialty: Travel & adventure photography

Known for: Testing and reviewing new iPhone cameras in-depth for Apple and major publications.

Why notable: His iPhone travel photos from places like Iceland, India, and Patagonia show what’s possible with mobile photography.

📸 2. Pete Souza

Specialty: Documentary and political photography

Known for: Former Chief Official White House Photographer for Barack Obama.

iPhone use: Regularly uses iPhones for candid and street shots. He’s praised their portability and quick response for capturing fleeting moments.

📸 3. Eric Rubens

Specialty: Landscape and travel photography

Known for: Vivid, colorful coastal and travel images.

iPhone use: Shares both DSLR and iPhone photos on Instagram; often compares the two and uses iPhones professionally.

📸 4. Kevin Russ

Specialty: Portrait and landscape

Known for: Shooting almost exclusively with his iPhone for years while traveling the American West.

Style: Raw, atmospheric, and natural — often without edits.

📸 5. Cielo de la Paz

Specialty: Mobile photography, education

Known for: Featured by Apple and teaches iPhone photography workshops.

Contribution: Educates creatives and businesses on how to use the iPhone professionally.

📸 6. Ben Lowy

Specialty: Photojournalism and war photography

Known for: Early adopter of iPhone for conflict-zone photography.

Recognition: His iPhone work has been featured in Time and The New Yorker.

📸 7. Richard Koci Hernandez

Specialty: Street photography

Known for: Moody, black-and-white iPhone street shots.

Background: Pulitzer Prize-winning visual journalist and professor.

Kvalitet kamere u mobilnim telefonima ne može da zameni jedan dobar fotoaparat, i nisam siguran da će ikad moći. Ali jeste praktičnije nositi telefon sa dobrom kamerom. Ja sam 2013. nabavio jedan osrednji fotoaparat, nezadovoljan kvalitetom snimaka mog tadašnjeg telefona, onda ga zamenio za jedan nešto skuplji (a nije bio i bolji), koji mi je još godinama koristio jer je imao dobar makro plan. Ali sada imam telefon koji ima još bolji makro plan, tako da je fotoaparat praktično postao izlišan. Voleo bih da jednog dana nabavim jedan zaista dobar fotoaparat, ali zbog visokih cena, veća je verovatnoća da ću samo nastaviti da se »šlepam« koristeći kameru u telefonu pošto su rezultati, razumljivo, sve bolji sa svakim novim modelom koga nabavim.

Postoji ogroman broj ljudi koji su hobisti u svetu fotografije. Za sad njima kamera na smartphoneu nije dovoljna. Pa tako kad odete na neko mesto sa atratktivnim panoramama ili sa zanimljivim zivim svetom videcete gomilu ljudi koji vuku DSLR-ove i teleobjektive za koje se najezite "ybt, koliko je to tesko". Nisam otisao u neki nacionalni park, na atraktivnu lokaciju sa fenomenalnim zalaskom sunca na okeanu ili Rocky Mountains a da nisam video bar 10-20 takvih fotografa. Pa i sam vucaram sonyjev mirorless sa 2-3 objektiva ( u zavisnosti od toga da li sam u gradu, na nekom hajkingu ili u parku pritode). A kad sam izuzetno raspolozen i kad je bas lepo vreme iznesem i svoje stare (ali dobre) film-aparate, Praktiku SL1000 ili Pentax Spotmatic.

Naravno, imam i smartphone sa odlicnom kamerom, koristim i tu kameru pogotovo sa modifikovanim softwerom za fotografisanje ali to nikada nece biti kao kad uperim macro ili superzoom objektiv :)

Ja sam neke svoje stare fotoaparate tokom vremena podelio deci bliskih ljudi, deci za koju sam video da ih zanima fotografija. Klinci su rado uzeli i stare point and shot kompaktne aparate i dslr recimo... ali se nisu lozili na stare telefone koje sam im tadodje nudio, njih ipak pre posmatraju kao komunikacioni uredjaj.
Onog koga ne interesuje fotografija zadovoljava i telefonska kamera za fokanje ili video ali se tu ipak gleda da taj uredjaj bude noviji, ekrana veceg i sa vise piksela i firme koja je na glasu. Onoga koga interesuje fotografija brzo ukapira da je najvaznija stvar dobra optika i da tu telefon za sad (verovatno ni nikad) nema sta da trazi u poredjenju sa fotoaparatom.

telefoni su otisli daleko sa AI post produkciom, ali aparat je superioran, samo treba znati editovati
Danas i fotoaparati dolaze sa vec ugradjenim AI funkcijama. Imam Sony alfa 6700 koji je jos pre 2 godine imao ugradjene AI funkcije autofocusa i ostalih podesavanja za fotografisanje ptuca, aviona itd. A sa svakim upgrejdom firmwarea dobija nesto novo od AI, mene recimo odusevljava predefinisanje aparata u zavisnosti koji objektiv stavite na telo, ne moras vise nista sam da podesavas.

Back