Šta se desilo sa Spasojem Vlajićem?

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Jasna

Stara legenda
Banovan
Poruka
89.439
Prema zvaničnim podacima, Spasoje Vlajić je preminuo pre par meseci.
Međutim, ljudi koji su sa njim radili, a i njegova porodica, smatraju da
se tu nešto čudno desilo.
Meni je delovao prilično slabašo u poslednjih nekoliko meseci i vest
o njegovom smrti me je ražalostila, ali me nije iznenadila.

Sve vezano za osnovače grupe 69 je na neki način neobično.
Sa čim su se oni zapravo borili i od čega su stradali, možemo li ikako
da saznamo?

Cuo sam za njega odavno, jedan prijatelj koji je bio radoznao oko Tesle i tih alternativnih dostignuca vezanih za fiziku svetlosti itd. cesto ga je pominjao.
Au, prvi put cujem da nije covek ziv.:( Ne znam je li to kakva misterija, mozda porodica sa pravom cuva okolnosti toga za sebe..:confused: Vidim, ode decembra 2020..
Hm..zavrsio matematicki fakultet. Evo sta kaze Vikipedija:

"Spasoje Vlajić je rođen 4. aprila 1946. godine u Žarkovu, od oca Radomira i majke Drage......
Istraživao je psihofizičku vezu mehaničke energije glasova sa elektromagnetnom energijom nervnih impulsa i moždanih talasa.:eek: Pet godina je radio u SR Nemačkoj, od 1988. do 1993. godine, gde je obavljao svoja istraživanja. Od 1976. godine se bavi istraživanjem fizike i tehnologije svesti.:D Njegov rad podržalo je više doktora nauka u svetu.... Spasoje Vlajić je jedan od osnivača „Centra za istraživanje nasleđa Nikole Tesle“. Centar je otvoren 7. januara 2013. godine, na 70 godišnjicu od smrti Nikole Tesle. "

Poslednja izmena:
"Objavio je do sada više knjiga i naučnih radova. Sledeće knjige je objavio od 1984. godine do danas:

• Svetlosna formula (1984),

• Svetlost i čula (1986), sa Jovanom Savkovićem,

• Nova (meta)fizika (1992),

• Lečenje zvukom i bojama (1992),

• Naum (1993),

• Luča (1994),

• Slovo (1995),

• Svestna formula (1996),

• Prvi svetski parapsihološki rat (1998),

• Prvi svetski antihrišćanski rat (1999),

• Istorija budućnosti (2000),

• Svest i naduzročni poredak prirode (2001),

• Etrurska tajna (2001),

• Teslini milenijumski darovi (2002),

• Ovako govori Tesla (2002),

• Stvaranje i privlačenje sreće (2003),

• Lečenje mislima (2003),

• Knjiga o radosti i uspehu (2004),

• Izazovi tajne nauke (2004),

• Razmišljajte kao Nikola Tesla (2005),

• Skriveni zakoni sudbine (2006),

• Magija i peta sila (2007),

• Moć je u mislima (2007),

• Rajski ritam života (2008),

• 365 razloga za radost (2009),

• Žena i ljubav (2009),

• Grupa 69 (2010),

• Večito plemstvo uma (2010),

• Pobeda bez pobeđenih (2010),

• Tesla čovek-anđeo (2011),

• Rešenje etrurske tajne (2012).[6]
Knjiga „Nikola Tesla – čovek anđeo“ na ruskom jeziku predstavljena je publici 10. jula 2013. godine,
na dan rođenja Nikole Tesle, u mermernoj sali Centralnog doma novinara u Moskvi.

Radovi su mu prevođeni na više stranih jezika: ruski, engleski, francuski i grčki. "

Ko pomenu tu Grupu 69, ne znam ko bi je mogao sacinjavati, ali pretpostavljam da se radilo o srpskom pokusaju primene parapsiholoskih istrazivanja u vojne svrhe, kao sto su to, cini mi se, najpre Rusi radili u doba Hladnog rata, a potom i Ameri (pomalo parodirano u filmu "Covek koji je zurio u koze", sa Dz.Klunijem:p).

Sta smo utvrdili? Veruje li ko u te njegove svetlosne jezicke formule? Sizoidi cesto tripuju neke imaginarne vrednosti reci, cak ih i cepaju do atomiziranja...
No Spasoje je izgleda tu nesto bitno prokljuvio,... ili mozda ne...? :)
У почетку беше Реч, и Реч беше у Бога, и Бог беше Реч.
Она беше у почетку у Бога.
Све је кроз Њу постало, и без Ње ништа није постало што је постало.

У почетку беше Реч, и Реч беше у Бога, и Бог беше Реч.
Она беше у почетку у Бога.

Све је кроз Њу постало, и без Ње ништа није постало што је постало.
Negde se prevodi kao `Rec`, a negde kao `Um`.;) Podrobnije kod Miodraga Lome, naseg jakog univerzitetskog egzegete. :)

Negde se prevodi kao `Rec`, a negde kao `Um`.;) Podrobnije kod Miodraga Lome, naseg jakog univerzitetskog egzegete. :)
Problem je sa rečju ''postoji''. Um ili svest postoji i onda kada je bez sadržaja.
Mi to ne možemo ni da zamislimo, ni da opišemo, jer šta god zamislili to je
već neki sadržaj.
Kada govorimo o pojavnom, onom što je nastalo, prethodi mu reč.

U engleskom jeziku sasvim slučajno jednako zvuči sricati i bacati čini.

Problem je sa rečju ''postoji''. Um ili svest postoji i onda kada je bez sadržaja.
Mi to ne možemo ni da zamislimo, ni da opišemo, jer šta god zamislili to je
već neki sadržaj.
Kada govorimo o pojavnom, onom što je nastalo, prethodi mu reč.

U engleskom jeziku sasvim slučajno jednako zvuči sricati i bacati čini.
Zbog svega toga, legitimno je i Rec i Um. :) Koplja se tu lome i kod Lome, :lol: no samo naknadno. ;)
No, da te pitam: ukoliko pre pocetka nije postojalo Nista, valja zakljuciti da je moralo ipak postojati Nesto "sa ustima" sto bi "izgovorilo" doticnu, je li, Rec. ;)
Kako to objasnjavas?
I da potsetim: Bog tek naknadno stvara svetlost. Vidimo da je pre svetlosti ipak protutnuo kao prvu - Rec. ;) No, kako je mogao postojati pre nje i gde? U tami? :cool:

Zbog svega toga, legitimno je i Rec i Um. :) Koplja se tu lome i kod Lome, :lol: no samo naknadno. ;)
No, da te pitam: ukoliko pre pocetka nije postojalo Nista, valja zakljuciti da je moralo ipak postojati Nesto "sa ustima" sto bi "izgovorilo" doticnu, je li, Rec. ;)
Kako to objasnjavas?
I da potsetim: Bog tek naknadno stvara svetlost. Vidimo da je pre svetlosti ipak protutnuo kao prvu - Rec. ;) No, kako je mogao postojati pre nje i gde? U tami? :cool:
Reč je sadržaj uma. Um postoji i bez reči, reč ne postoji bez uma.
Ali jeste ispravno reći i jedno i drugo. Zavisi šta hoćeš da objasniš.

Baš sam na Religiji to pre neki dan objašnjavala i koliko vidim, nisam
objasnila. :lol: Mogu da se koristim primerima i analogijama koje nikada
ne mogu da dočaraju stvarnost. Mogu samo da je nagoveste, približe.

Sve što je nastalo u pojavnom, samo je iluzija uma. Maja. Bog postoji u
nepojavnom. Bezvremenom, besprostornom ovde i sada.
Naš je pogled načisto naopak. Mi za ono što je pojavno tvrdimo da postoji
a za nepojavno kažemo da ne postoji.

Reč je sadržaj uma. Um postoji i bez reči, reč ne postoji bez uma.
Ali jeste ispravno reći i jedno i drugo. Zavisi šta hoćeš da objasniš.

Baš sam na Religiji to pre neki dan objašnjavala i koliko vidim, nisam
objasnila. :lol: Mogu da se koristim primerima i analogijama koje nikada
ne mogu da dočaraju stvarnost. Mogu samo da je nagoveste, približe.

Sve što je nastalo u pojavnom, samo je iluzija uma. Maja. Bog postoji u
nepojavnom. Bezvremenom, besprostornom ovde i sada.
Naš je pogled načisto naopak. Mi za ono što je pojavno tvrdimo da postoji
a za nepojavno kažemo da ne postoji.
Esejcic od glistic... :cool: :) :lol:
Cuj, sve sto si kazala vec je interpretirano sa razlicitih uglova, psiholoskih, filozofskih, naucnih, religioznih, paranormalnih... ;)
Imamo Frojda, svest/podsvest..ali i njegovog ucenika Junga, ovde znacajnijeg, koju tu podelu siri na Realitet/Kolektivno Nesvesno.
Platon, pa kasniji nemacki transcedentalisti: Svet pojava i Svet ideja, je li tako? :)
U nauci, imamo teoriju Big Benga, teoriju Evolucije, Struna, kao i kosmickog intervencionalizma. ;)
U religiji, pomenu indijsku Maju, iluzorni i stvarni svet, budizam, Nirvana, crno/belo u islamu, u hriscanstvu: Zemaljski i Nebeski vremenski tok. :)
Dakle, vidis, lutko, ili da kazem glisto - sve to se u istom obrascu, ali u razlicitoj formi iznova ponavlja i prepricava kroz ljudsku istoriju misli. :cool:
Ok, dobro onda. Hajde sad, kad smo to utvrdili, taj takoreci dualizam, da se vratimo na temu Pocetka toga svega i famozne Reci, vazi? Zanima nas - Start!
(Fora je u tome da sad pokusavam da ono sto si tematski inicirala u "sirenje" vratim nazad na izvorni, da tako kazem problem, da ne sirimo temu bzv, jerbo onaj koji je sve to rasirio, zvali mi to Vavilon ili Kreacija, vec je ovo ucinio pre milijardu eona:D, pa - da mi sad ne glumimo njegov posao sirenja u beskraj.. ;))
Sta je ovde sustinsko pitanje i glavni paradoks zapravo: :) Ako se kaze da je u Pocetku bila Rec, sta je bilo - pre Pocetka? Da li je zajedno sa Recju stvoren u sinergiji i Um, jer drugacije se ne bi moglo zamisliti? :D Dakle, da li su nastali istovremeno i kako je sad pa to moguce? :p Finalno, mislim da nas na stranu pojmova Rec i Um, ovde zapravo najvise zanima definicija - Pocetka!:D Na kakav se Pocetak misli. :) Pocetak Svega ili je moguce spekulisati da je postojalo Nesto pre Pocetka! ;) Po Bibliji, vidimo da to svetlost nije bila, jer ju je Bog stvorio kasnije, cak i nakon Reci, jer Rec=Pocetak. :cool: Kako je onda svetlost imanentna Reci, kad je Rec stvorena pre nje? :) Da li je svetlost produkt Reci, izvire potonje iz nje, umesto da je obrnuto, kako je nas Spasoje propovedao?
To je kljucna dilema, srz svega. :) Sad lepo razmisli i napisi sta mislis o tome? :cool:

Sad lepo razmisli i napisi sta mislis o tome? :cool:

Da li znaš koliko si pitanja postavio? :lol:
Ovo zahteva roman, a ne esejčić. Evo razmišljam, pišem i brišem i
to ne vodi nikuda. Hajde da probamo ovako. Postavi jedno, jednostavno
pitanje. Ja odgovorim, pa onda postaviš sledeće. Ako ne dobijemo
normalnu priču, sve izbriši i baš te briga.

I jos jedna stvar: kad ti kazem napisi odgovor, ne mislim bukvalno Odgovor, jer tako nesto ni Svevisnji ne zna. :D :lol:
Shvatas, bavimo se izuzetno spekulativnom temom, pa ocekujem i takve neke odgovore, tipa `razmisljanje naglas...` ;)
Ne moras, pa i ne mozes, uostalom, biti kategoricna, posto pretpostavljam da ne drzis sebe sveznajucom sveznalicom.
Primeti: ja sam samo radoznao, sve sto sam ovde uputio za dijalog su zacudna pitanja ciji se odgovori mozda kriju daleko od svega sto ce covek ikada saznati. :)
Mi nismo sveznajuci.. Mozemo samo da promatramo, razmatramo, spekulisemo i mislimo naglas.. :cool: Eto to. :cool: Poz. :bye:

Back