Reč je sadržaj uma. Um postoji i bez reči, reč ne postoji bez uma.
Ali jeste ispravno reći i jedno i drugo. Zavisi šta hoćeš da objasniš.
Baš sam na Religiji to pre neki dan objašnjavala i koliko vidim, nisam
objasnila.

Mogu da se koristim primerima i analogijama koje nikada
ne mogu da dočaraju stvarnost. Mogu samo da je nagoveste, približe.
Sve što je nastalo u pojavnom, samo je iluzija uma. Maja. Bog postoji u
nepojavnom. Bezvremenom, besprostornom ovde i sada.
Naš je pogled načisto naopak. Mi za ono što je pojavno tvrdimo da postoji
a za nepojavno kažemo da ne postoji.
Esejcic od glistic...

Cuj, sve sto si kazala vec je interpretirano sa razlicitih uglova, psiholoskih, filozofskih, naucnih, religioznih, paranormalnih...

Imamo Frojda, svest/podsvest..ali i njegovog ucenika Junga, ovde znacajnijeg, koju tu podelu siri na Realitet/Kolektivno Nesvesno.
Platon, pa kasniji nemacki transcedentalisti: Svet pojava i Svet ideja, je li tako?

U nauci, imamo teoriju Big Benga, teoriju Evolucije, Struna, kao i kosmickog intervencionalizma.

U religiji, pomenu indijsku Maju, iluzorni i stvarni svet, budizam, Nirvana, crno/belo u islamu, u hriscanstvu: Zemaljski i Nebeski vremenski tok.

Dakle, vidis, lutko, ili da kazem glisto - sve to se u istom obrascu, ali u razlicitoj formi iznova ponavlja i prepricava kroz ljudsku istoriju misli.

Ok, dobro onda. Hajde sad, kad smo to utvrdili, taj takoreci dualizam, da se vratimo na temu Pocetka toga svega i famozne Reci, vazi? Zanima nas - Start!
(Fora je u tome da sad pokusavam da ono sto si tematski inicirala u "sirenje" vratim nazad na izvorni, da tako kazem problem, da ne sirimo temu bzv, jerbo onaj koji je sve to rasirio, zvali mi to Vavilon ili Kreacija, vec je ovo ucinio pre milijardu eona

, pa - da mi sad ne glumimo njegov posao sirenja u beskraj..

)
Sta je ovde sustinsko pitanje i glavni paradoks zapravo:

Ako se kaze da je u Pocetku bila Rec, sta je bilo - pre Pocetka? Da li je zajedno sa Recju stvoren u sinergiji i Um, jer drugacije se ne bi moglo zamisliti?

Dakle, da li su nastali istovremeno i kako je sad pa to moguce?

Finalno, mislim da nas na stranu pojmova Rec i Um, ovde zapravo najvise zanima definicija - Pocetka!

Na kakav se Pocetak misli.

Pocetak Svega ili je moguce spekulisati da je postojalo Nesto pre Pocetka!

Po Bibliji, vidimo da to svetlost nije bila, jer ju je Bog stvorio kasnije, cak i nakon Reci, jer Rec=Pocetak.

Kako je onda svetlost imanentna Reci, kad je Rec stvorena pre nje?

Da li je svetlost produkt Reci, izvire potonje iz nje, umesto da je obrnuto, kako je nas Spasoje propovedao?
To je kljucna dilema, srz svega.

Sad lepo razmisli i napisi sta mislis o tome?