Pa imao sam ja periode i kad sam radio i kad baš dugo nisam radio ništa (obično to kod mene ide onako ciklično) i ono iz iskustva mogu ti reći da i jedno i drugo ima svojih mana i prednosti.
Iskreno kad ne radim dosta bolje se osećam, ono osećam se odmornije, vedrije, opuštenije, svežiji sam i imam više energije, sam sam gospodar svog vremena i imam više vremena za sebe i za stvari koje volim i koje me ispunjavaju i živim onako kako ja želim, nema nikog da mi visi nad glavom, ne moram nikom da polažem račune, ne moram negde da boravim po 8 sati protiv svoje volje dok ne poludim, da čekam slobodan dan ili vikend da bi se naspavao i odmorio i takve stvari, takodje uvek sam slobodan da nešto planiram, itd i da li mi tad nedostaje posao, apsolutno ne, apsolutno mi ne nedostaje posao i odlazak na posao svaki dan, jedino mi možda nedostaje plata, iako naravno kad nisi zaposlen možeš da nadješ neke honorarne poslove i isto da zaradiš neki dinar.
E sad koje su mozda mane toga kad ne radis, pa ono uglavnom manjak novca, ono nemaš redovan prihod i onda kako bi namirio svoje potrebe moraš stalno da razmišljaš, da vijugaš, da se snalaziš, da se dovijaš (pa i za neke najsitnije stvari), da strogo vodiš računa o svakom dinaru, itd što takodje ume da bude malo stresno i zamorno, jer ono u takvoj situaciji uglavnom je sve stvar nekog snalaženja i improvizacije, takodje možda malo i osećaj izolovanosti i usamljenosti jer kad radiš i ideš negde svaki dan ipak imaš malo više kontakta sa ljudima i imaš malo više osećaj da ti se nešto dešava ( iako taj osećaj često zna biti iluzija jer tek kad radiš upadaš u neku rutinu, monotoniju i svaki dan ti postaje isti).
Tako da ono i jedno i drugo može imati svojih prednosti i mana, zavisi sve od ugla gledanja i percepcije, ono i ako nisi zaposlen može da se živi ok i da se vodi zanimljiv i ispunjen život (ono to više zavisi od same osobe nego od toga da li je neko u radnom odnosu ili ne što je u biti samo jedan tehnički detalj) i ono nezaposlen nije isto i naravno ne mora biti isto što i besposlen i dokon i ne treba stavljati znak jednakosti izmedju tih pojmova.