Ne znam ništa i nema izvinite

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Mislis li da vlasnik Tehnomanije ili njegovi direktori znaju koga prima shef prodavnice u Delta centru? Zabole ih. A to sto ce shef prodavnice da zaposli nekog rodjakla svog kuma ne bi trebalo nikoga da potrese, to je sasvim normalna praksa, bar nesto privatno znas o tom kandidatu. Jos jednom, Tehnomanija/Gigatron i sl su privatne firme i mogu da zaposle koga hoce a vlasnicima kompanija nije u interesu da prime ljude koji nece raditi ili ce raditi van njihovih standarda.

Ne znam kolika je navala na posao prodavca u nekoj prodavnici bele tehnike ali evo pogledah po interMetu, plata je 60 hiljada dinara (pa tesko da je pristojna platica), a posao u kiosku brze hrane (takodje lak posao kao sto kazes) je 85 hiljada, sto je pristojnija platica.

Радио сам као обезбеђење у неколико великих радњи, и свуда примају само преко везе. Питам их зашто, кажу тако су сигурнији да их радник неће опљачкати или оштетити.

На Инфостуду, оглас за радника у штампарији, пријави се до 25 кандидата, оглас за продавца у спортској радњи, пријави се 900 кандидата.

Киоск брзе хране је изузетно тежак и захтеван посао и физички и интелектуално, треба спремити храну брзо и квалитетно, плус лети се печеш на сто степени поред грила, треба запамтити која је чија поруџбина, издржати притисак када је гужва и не пући психички. За разлику од шврћкања по радњи спортске опреме, или технике, продавници ципела, или по књижари.

Радио сам као обезбеђење у неколико великих радњи, и свуда примају само преко везе. Питам их зашто, кажу тако су сигурнији да их радник неће опљачкати или оштетити.

На Инфостуду, оглас за радника у штампарији, пријави се до 25 кандидата, оглас за продавца у спортској радњи, пријави се 900 кандидата.

Киоск брзе хране је изузетно тежак и захтеван посао и физички и интелектуално, треба спремити храну брзо и квалитетно, плус лети се печеш на сто степени поред грила, треба запамтити која је чија поруџбина, издржати притисак када је гужва и не пући психички. За разлику од шврћкања по радњи спортске опреме, или технике, продавници ципела, или по књижари.
Da li si razmislio zasto se na oglas u stampariji prijavi 25 a na oglas u prodavnici 900 kandidata i sta to govori?
U stampariji sem mozda neke fizkalije tipa da ces da podignes rolnu papira od 15kg i postavis je u leziste plotera traze i neka specificna znanja, ne mislim na znanje Adobe ili Corel paketa (to traze ako si printpress operater ili dizajner recimo) nego i znanja rada na odredjenim ploterima (ako firma ima HP nece traziti nekoga ko ima iskustva sa Epsonima ili Canonima i obrnuto), rada sa katerima, rada sa specificnim massinama i alatima u stamparskom poslu. Cesto se trazi da kandidat ima i zavrsenu specificnu skolu, graficku. Ti zahtevi ti uvek pisu u oglasu za taj posao pa se zato i ne prijavljuje 750 kandidata jer u Srbiji nema toliko slobodnih ljudi koje mogu ispuniti zahteve za tu poziciju.

Za prodavca u prodavnici sporstke odece ti ne traze nista sem da si zavrsio srednju skolu, da si pismen i da imas neka iskustva u vezi prodaje (cesto ne traze ni to). A takvih, samo sa bezveze srednjom skolom u Srbiji imate oko 50% odraslog stanovnistva, recimo 2 miliona ljudi.

Pa sledi da je radno stanovnistvo Srbije poprilicno strucno neobrazovano odnosno da imate ogroman broj ljudi sa srednjom skolom nekog opsteg usmerenja ili skolama sa kojima nigde ne mogu da se zaposle. To je "posledica" ovog naseg pisanja.

Zasrto bi se svi gurali da rade u prodavnicama sportske opreme, parfimerijama i sl prodavnicama? Zbog toga sto se ne radi preterano i imas mogucnost setkanja? Pa onda bi tek bila pomama za poslovima obezbedjenja, tek tamo se nista ne radi i sve se svodi na setnju :)

A pada mi na pamet, zasto bi privatni poslodavac (Tehnomanija, Lily...) uopste objavljivao oglas ako primaju samo preko veze? Oni nisu zakonski obavezni na javni konkurs i nikome ne polazu racune o tome kako zaposljavaju svoje ljude, zasto bi oglasavali, zaposljavali sbog HR, primali stotine mailova sa CV-jima, gubili dane na organizovanje necega sto se nije ni trebalo desiti ako se vec zna da ce neciji rodjak biti prinljen preko veze? Zar nije jednostavnije pustiti interni oglas (proslediti mail svim shefovima prodavnica recimo) i traziti tako prodavacicu koja je iz postene kuce a ima, hmm, zadovoljavajuci grudni kosh?

Zasrto bi se svi gurali da rade u prodavnicama sportske opreme, parfimerijama i sl prodavnicama? Zbog toga sto se ne radi preterano i imas mogucnost setkanja? Pa onda bi tek bila pomama za poslovima obezbedjenja, tek tamo se nista ne radi i sve se svodi na setnju :)

A pada mi na pamet, zasto bi privatni poslodavac (Tehnomanija, Lily...) uopste objavljivao oglas ako primaju samo preko veze? Oni nisu zakonski obavezni na javni konkurs i nikome ne polazu racune o tome kako zaposljavaju svoje ljude, zasto bi oglasavali, zaposljavali sbog HR, primali stotine mailova sa CV-jima, gubili dane na organizovanje necega sto se nije ni trebalo desiti ako se vec zna da ce neciji rodjak biti prinljen preko veze? Zar nije jednostavnije pustiti interni oglas (proslediti mail svim shefovima prodavnica recimo) i traziti tako prodavacicu koja je iz postene kuce a ima, hmm, zadovoljavajuci grudni kosh?

Па рекао си зашто се гурају, зато што нису стручни да раде ниједан посао, а продаја типа спортске опреме или технике је ко да блејиш у Хајату и још ти плаћају за то. Зашто Макси не може да нађе довољно радника, зато што тамо мора стварно да се ради. Продавнице типа спортске опреме или технике се преко огласа за посао рекламирају, дакле оглас за посао им спада у трошкове маркетинга, а онда наравно приме некога преко везе, али у сврху маркетинга и промоције периодично објављују огласе за посао.

Обезбеђење, зависи, негде се само седи или шета, а негде се ради прави посао, све зависи од објекта. На пример, радио сам као обезбеђење у хипермаркету, и то је значи хаос, посао за праву полицију а не за приватно обезбеђење. Један надгледа камере, други стоји на излазима и преко службеног мобилног слуша упутства којег купца треба да испрати на касама да ли је платио одређени артикал који је узео. Онда треба да запамтиш опис три-четири купца одједном, да их по опису препознаш када дођу на касу, да запамтиш који артикал треба да провериш да ли су платили, и да све то испратиш. А ако није тај артикал прошао на каси, значи да га је украо, онда мораш да га зауставиш и одведеш у вашу просторију на испитивање, ту онда може доћи до конфликтних ситуација, и није лако. И два човека су мало, треба бар четири, јер док сте вас двојица заузети са једним лоповом, то може бити намерна дистракција ако лопови раде у групи да онда остали покраду гомилу ствари док ви испитујете оног првог. Научиш разне шеме на који начин краду и како функционишу. Али на крају ми је било мука, када сам се нагледао ко и шта краде, краду буквално од деце до пензионера, мушко, женско, студенти, наркомани, од новина и оних обичних јефтиних жилета, па до флаша вискија. Млада жена гура колица са бебом и трпа украдену робу у бебина колица. Да се исповраћам, нисам то више могао да гледам, добијеш ПТСД од тога.

Па рекао си зашто се гурају, зато што нису стручни да раде ниједан посао, а продаја типа спортске опреме или технике је ко да блејиш у Хајату и још ти плаћају за то. Зашто Макси не може да нађе довољно радника, зато што тамо мора стварно да се ради. Продавнице типа спортске опреме или технике се преко огласа за посао рекламирају, дакле оглас за посао им спада у трошкове маркетинга, а онда наравно приме некога преко везе, али у сврху маркетинга и промоције периодично објављују огласе за посао.

Обезбеђење, зависи, негде се само седи или шета, а негде се ради прави посао, све зависи од објекта. На пример, радио сам као обезбеђење у хипермаркету, и то је значи хаос, посао за праву полицију а не за приватно обезбеђење. Један надгледа камере, други стоји на излазима и преко службеног мобилног слуша упутства којег купца треба да испрати на касама да ли је платио одређени артикал који је узео. Онда треба да запамтиш опис три-четири купца одједном, да их по опису препознаш када дођу на касу, да запамтиш који артикал треба да провериш да ли су платили, и да све то испратиш. А ако није тај артикал прошао на каси, значи да га је украо, онда мораш да га зауставиш и одведеш у вашу просторију на испитивање, ту онда може доћи до конфликтних ситуација, и није лако. И два човека су мало, треба бар четири, јер док сте вас двојица заузети са једним лоповом, то може бити намерна дистракција ако лопови раде у групи да онда остали покраду гомилу ствари док ви испитујете оног првог. Научиш разне шеме на који начин краду и како функционишу. Али на крају ми је било мука, када сам се нагледао ко и шта краде, краду буквално од деце до пензионера, мушко, женско, студенти, наркомани, од новина и оних обичних јефтиних жилета, па до флаша вискија. Млада жена гура колица са бебом и трпа украдену робу у бебина колица. Да се исповраћам, нисам то више могао да гледам, добијеш ПТСД од тога.
Sine, ala si se ti izmaltretirao sa tim lopuzama po marketima, svaka ti se dala.

Ma koja je reklama za Tehnomaniju da da oglas za 5 prodavaca u Blicu ili Politici, nemam pojma kako se tu sad trazi radna snaga, mozda se daju oglasi samo na specijalizovanim web portalima (tipa Infostud ili nesto slicno). To citaju samo oni koji traze posao, oni koji ne traze i mogu da kupuju u toj Tehnomaniji se loze samo na bombasticne oglase tipa "sezonski popust... black friday sale... bovogodisnja rasprodaja... 70%...".

Apropo kradja po marketima, pre par godina dolazio u Srbiju i tamo u nekom Maksiju u Maksima Gorkog kod Kalenica ( ispred tog marketa nas mario valja svercovanu robu iz austrijskog Lidla sa haube svoje Lade, inace) neka frka. Uhvatili neku bakutu da krade flasu nekoh alkohola. Sekjuriti i poslovodja je drndaju, te kako te nije sramota, hajde da si krala da jedes nego da se opijas, znamo te mi odranije, daj ovamo licnu kartu da zovemo policiju (hoce, doci ce za flasu vinjaka)... sa kase slusamo to iz.dk.avanje. A musterija pre nas na kasi, crnoputi gradjanin iz naroda koji najvise skuplja sekundarne sirovine, puce i poce da psuje: " Ybm vam majku, eto, vasa bela krade pa nista, a kad nas vide odmah eto lopova..". Iznervirao se zestoko ode iz prodavnice zestoko psujuci.

A da, odavno moram da dirigujem zaposlenima u marketima gde im šta stoji. Kažu nemamo, ja kažem imate samo ne mogu da dohvatim ili ne piše cena itd.

Да. Пошто користим симулације летења, сваких пар година треба ми нови џојстик пошто се стари издрнда. Дођем у продавницу техничке робе и тражим ако имају џојстик, продавац ми показује гејмпадове. Кажем не тражим гејмпад него џојстик, он ме гледа бело, никада није видео ни чуо за џојстик у животу и нема представу шта је то. Или одем на сајт одређене радње, видим да имају само једну врсту џојстика, дођем и тражим, кажу немамо, ја кажем има на сајту, он оде у магацин и пронађе. Тотално непостојање професионалности.

Sine, ala si se ti izmaltretirao sa tim lopuzama po marketima, svaka ti se dala.

Ma koja je reklama za Tehnomaniju da da oglas za 5 prodavaca u Blicu ili Politici, nemam pojma kako se tu sad trazi radna snaga, mozda se daju oglasi samo na specijalizovanim web portalima (tipa Infostud ili nesto slicno). To citaju samo oni koji traze posao, oni koji ne traze i mogu da kupuju u toj Tehnomaniji se loze samo na bombasticne oglase tipa "sezonski popust... black friday sale... bovogodisnja rasprodaja... 70%...".

Apropo kradja po marketima, pre par godina dolazio u Srbiju i tamo u nekom Maksiju u Maksima Gorkog kod Kalenica ( ispred tog marketa nas mario valja svercovanu robu iz austrijskog Lidla sa haube svoje Lade, inace) neka frka. Uhvatili neku bakutu da krade flasu nekoh alkohola. Sekjuriti i poslovodja je drndaju, te kako te nije sramota, hajde da si krala da jedes nego da se opijas, znamo te mi odranije, daj ovamo licnu kartu da zovemo policiju (hoce, doci ce za flasu vinjaka)... sa kase slusamo to iz.dk.avanje. A musterija pre nas na kasi, crnoputi gradjanin iz naroda koji najvise skuplja sekundarne sirovine, puce i poce da psuje: " Ybm vam majku, eto, vasa bela krade pa nista, a kad nas vide odmah eto lopova..". Iznervirao se zestoko ode iz prodavnice zestoko psujuci.

Промовишу се и на Инфостуду тако што редовно периодично пуштају оглас за посао, чак и ако у том тренутку не траже нове раднике. Ово није моје мишљење, то је маркетиншка стратегија за коју знам, да буду присутни и да се виде у оглашавању, хиљаде људи који траже посао прегледа тај оглас.

Ма краде се на кило, хипермаркетима је украдена роба битна ставка као мањак на месечном нивоу. Највише се краде оно што може најбрже и најлакше да се прода, кафа, чоколаде, дезодоранси, бријачи, лосиони после бријања, то што украду после продају на тезгама, јер се на пијацама не контролише порекло робе. Има и психијатријских случајева који краду којешта из задовољства или што су болесни.

Пензионер украо новине и кутијицу оних малих обичних јефтиних жилета, ми га ухватимо и доведемо у нашу просторију, он одглуми да му је позлило и видим како је бацио жилете иза ормана. Бабе испразне паковање Рафаело куглица у ташну и врате празну кутију на полицу. Киндер јаја тек да не помињем како их бабе краду на велико. Бабе праве и проблем јер понекад крену да претурају по својим торбама, и онда преко камере изгледа као да су нешто украле, доведемо их у собу, и не можемо да пронађемо ништа, само нам одузму време.

Онда имаш организоване парове лопова, један се постави тако да ти блокира поглед на оног другог, а тај други иза узме кутију са лосионом као да погледа, па онда у истом потезу левом руком врати празну кутију назад на полицу а десном руком флашицу стави у унутрашњи џеп од јакне. Стоји тако пар буђавих ликова вероватно студената испред полице и причају пола сата. Нико нормалан то не ради, него виде да их пратим и чекају да одем па да украду.

Циганке у принципу улазе само да краду, али оне су бар лаки случајеви. Дође у перјаној јакни са пробушеном поставом, онда крене да трпа робу у поставу од јакне. Али зато кад је ухватиш не буни се, само је спроведеш у собу, и повадиш јој ствари из јакне. Онда каже да је малолетна и нема личну карту, па можеш само да јој запретиш да не долази више и да је пустиш. Или класика, измере неко најскупље воће са шифром као да је неко најјефтиније, али касирке то обично примете, па им одузмемо робу и избацимо их напоље.

Наркомани обично краду искључиво виски јер могу да га продају најскупље, ту је битно да онај што је на камерама озбиљно прати ситуацију. Али десило се да су ту поставили преко везе неког неозбиљног лика који уместо да прати камере игра неке тенкиће преко интернета на компу. После видимо снимак, наркоман му по сред камере узима флашу вискија и кида зујалицу шрафцигером, а он није приметио јер није уопште пратио камере. Неки наркоман једном украо четири флаше вискија, колега се плашио да га заустави да га не избоде ножем.

Жена иде са малолетном ћерком која узима чоколадице са рафова и једе их по радњи. После у нашој соби каже "нисам је ја тако васпитала". Јок, него сам је ја тако васпитао. Оно, кад ти је јасно да је самохрана мајка и да ћерки недостаје отац у животу.

Млада жена која гура колица са бебом, изгледа нормално и ни за милион година не би никада помислио да је лопина, док је преко камере не ухватиш како трпа украдену робу у бебина колица. Па онда такође гурају као неког лика у инвалидским колицима, код касе пишти на све стране, тад ми се дефинитивно било смучило, мислим се крадите баш ме брига, нисам имао живаца да их заустављам и дрндам, само сам их пустио да украду, тад сам дефинитивно био пукао и одлучио да дам отказ.

И тако, теби као купцу изгледа да обезбеђење само стоји и блеји, не знаш и ниси свестан каква се ту динамика стално одвија, да се цео простор увек надгледа и да се по неколико најсумњивијих купаца и артикала прати у сваком тренутку.

Back