Šta pravoslavci misle o protestantima

adelaidea

Poznat
Poruka
7.282
Dakle pitanje iz naslova teme.

Radi konteksta: trenutno živim u delu Nemačke u kojoj dominiraju evangelisti i obišla sam veliki broj njihovih crkava, ali su mi katoličke ipak nekako bliže. Ne znam da li je to zbog estetike ili zbog činjenice da su Hrvati i Slovenci katolici ili prosto zbog toga što o protestantima ne znam dovoljno.

Katolici su, kolko ja znam, bliži Pravoslavnima jer mi im pre svega (kako su mene učili) priznajemo Svete tajne. Sem što im dodajemo miropomazanje ako prelaze u Pravoslavlje.

Mada, od protestanata sam doživeo lepa iskustva u nekim susretima a dragi su mi Anglikanci (mada oni imaju Bogosluženje slično katoličkom).

E sad neka Crkvena estetika kod protestanata je verovatno daleko skromnija nego kod Rimo katolika.

I ja isto ovako

Screenshot_20250726-194940~2.png

Možda je sve stvar korena. I ne mislim na nacionalne ili verske, nego one dublje, gde ti duša diše.
Meni su katoličke crkve uvek mirisale na tamjan i čežnju, a protestantske na tihu disciplinu i staklo kroz koje ulazi svetlo.
A opet, kad sam najviše plakala, nije mi bilo važno ni koje je boje fasada ni kakva je doktrina. Samo da neko sedi pored i ćuti sa mnom.
Jer, vera, ako ne zna da ćuti kad srce krvari, čemu onda sve to?
Ali neću ovde o tome.

Dakle pitanje iz naslova teme.

Radi konteksta: trenutno živim u delu Nemačke u kojoj dominiraju evangelisti i obišla sam veliki broj njihovih crkava, ali su mi katoličke ipak nekako bliže. Ne znam da li je to zbog estetike ili zbog činjenice da su Hrvati i Slovenci katolici ili prosto zbog toga što o protestantima ne znam dovoljno.
Zar se izvesna osoba nije ovde svojevremeno raspitivala i kako da formalno napusti SPC?

Katolici su, kolko ja znam, bliži Pravoslavnima

Pa sad ne toliko bliži Pravoslavnima u celini koliko bliži Srbima jer kad pogledamo narode koji su pretežno Katolici : Južna i Srednja Amerika, Italijani, Španci, Portigalci, Irci, Hrvati, Slovenci,Mađari, Slovaci, Poljaci, itd............ovako po mentalitetu, senzibilitetu, načinu života, odnosu prema životu, itd svakako su nam mnogo bliži nego recimo Britanci, Amerikanci, Skandinavci, Holanđani, itd.

Ti narodi (koji su pretežno Katolici) su uglavnom dosta ovako kao i mi hedonisti, ovako su strastveniji, emotivniji, temperamentniji, ekstrovertniji, neposredniji, dosta transparentniji kad je u pitanju pokazivanje emocija i ličnih osećanja, itd (i sušta suprotnost tim hladnim severnjacima koji su pretežno Protestanti) i kao takvi su nam sigurno mnogo bliži, čak su nam i u tom smislu dosta bliži i od Rusa recimo, e sad to je činjenica i to je jedno a nešto potpuno drugo je to što neki Katolike vezuju isključivo za Hrvate, NDH i tamošnji genocid nad Srbima, Vatikan Siti i tamošnje neke mračne centre moći i skrivene agende i šta ti ja znam i tako samo sebi u glavi stvaraju neke nepotrebne predrasude.

Kod pravoslavlja mi se ne svidja što pričesno kašiče uvek nekako oliže najbolesnija baba u društvu pa onda deca a kod katolika što u prvim redovima sede gulikože a tek kod izlaznih vrata mučenici kojima ovi iz VIP redova gule kožu

Za protestante ne znam da opišem precizno kako jedu govna i oni

Back