Sta posle kraja bajke?

... bila jednom iza sedam mora, iza sedam gora, princeza... i onda se pojavljuje princ na belom konju koji se spasi od neceg ruznog i .... ziveli su srecno do kraja zivota...

... svaka bajka ima isti kraj, devojcice sanjaju o svom princu, cekaju momenat kada ce se pojaviti i ziveti srecno do kraja zivota...

... da li je pogresno stvoriti iluziju, ne samo devojcicama, nego i odraslim devojkama kada gledate filmske romanse, skoro sve imaju srecan kraj.... posvadjaju se, pomire i shvate da su sudjeni jedno za drugo, i zive srecno do kraja zivota...sve izgleda tako jednostavno.

.. a sta je posle kraja bajke.... sta je ostalo na onoj zadnjoj beloj, neispisanoj strani ???

iluzija je obmana, i cemu je podrzavati u bilo kojoj formi?

ja volim verziju gde se pretvara u morsku penu, zato sto nije uspela ... nesto nije u redu sa mnom :sad2:

И ја волим ту верзију, оригиналну. Није добро планирала живот, није проценила своје способности, петљала се у нешто што није њен свет.
Кад се тако понашамо у животу, онда нам се животне бајке тужно завршавају.
Бајка је вечита борба, она нема крај, ,,живели су срећно до краја живота''није крај бајке. То је почетак нове, коју свако сам пише.

jes vala svi zli a jedino princ i princeza
naivni posteni humani i slobodoljubivi do povracanja
valjda se zato i zovu bajke :roll:

da bi kraj bio sretan mora da bude sretan i pocetak a i ono izmedju
krajevi su po prirodi svoje strukture uvek iskrzani i zayebani nikaki znaci
kraj simbolise utopiju necega zavrsetak perioda crnilo, mrak
ako se prema kraju postavis tradicionalno pucas
ako kraj dozivis kao nov pocetak neceg bolje cistijeg i iskrenijeg
onda da, onda imas predispozicije duhovnog u sebi i prelazenja
preko lesa svih svojih ranijih gresaka i grehova

Ma neeeee...ako malo bacis pogled na bajke videces da je u njima raspored snaga prilicno slican zivotu, u realu imas prijatelje, porodicu, dobre ljude koji te stite i vole a tamo dobre vile i vilenjake, kume, porodicu, bake, deke itd itd...jedina moja zamerka na bajke su crno - beli likovi, neko je ili dobar ili los, to nije lepo predstavljeno...elem, poenta bajki je pouka da dobro uvek pobedjuje ukoliko se trudimo dovoljno i hrabro nastupamo ma kakva prepreka bila ispred nas, nalazim da je pouka korisna za decu pa i za odrasle samo sto mi danas verujemo u neke druge bajke sustina je ista...
a za tebe je crtac Happily never after, super je za cinican pristup klasicnim bajkama:mrgreen:...

Ma neeeee...ako malo bacis pogled na bajke videces da je u njima raspored snaga prilicno slican zivotu, u realu imas prijatelje, porodicu, dobre ljude koji te stite i vole a tamo dobre vile i vilenjake, kume, porodicu, bake, deke itd itd...jedina moja zamerka na bajke su crno - beli likovi, neko je ili dobar ili los, to nije lepo predstavljeno...elem, poenta bajki je pouka da dobro uvek pobedjuje ukoliko se trudimo dovoljno i hrabro nastupamo ma kakva prepreka bila ispred nas, nalazim da je pouka korisna za decu pa i za odrasle samo sto mi danas verujemo u neke druge bajke sustina je ista...
a za tebe je crtac Happily never after, super je za cinican pristup klasicnim bajkama:mrgreen:...

a za tebe je moj opis alise :roll:

http://forum.krstarica.com/entry.php/17031-alisa

Slazem se da su korisne jer devojcicama predstvaljaju ovaj svet kao lepo mesto... ali to ucenje da dobro uvek pobedi zlo, nije li previse otislo iz krajnosti u krajnost.... bas zato sto se likovi dele na stroge pozitivce i negativce... ne ucimo li ih time da je svet crno belo mesto, bez nijansi, a zapravo bas te nijanse cine svet lepim mestom... nije li surovo deci predstaviti lovca koji dodje i raspori vuka i natrpa mu kamenje u stomak... nije li to osvetoljubljivo u svetu gde deca imaju pravo da tuze roditelje za "zlostavljanje" koje se pre nazivalo vaspitanje i koje je se prilicno dobro pokazalo, elem da ne skrecem sa teme... o tome cemo na drugoj temi...

Upravo u uzrastu kada devojcicama treba da joj se objasni tda princ nije savrseno bice, dolaze romanticne komedije, koje idealizuju princa u savremenom svetu, idealizuju ljubav koja se po njima sastoji iz pocetka upoznavanja, ogromne ljubavi, pa onda obavezo neki problem koji se na kraju resi bez posledica bez prepreka za dalje, bez oziljaka... nije li previse idilicno...

... moramo priznati da svakog od nas , govorim za zrelije, formirane licnosti, ponese tako nesto... u momentu dok gledas... a zamisli kakvu sliku to stvara jednom tinejdzeru i kakve kriterijume postavlja...

... ljubav, po meni jako jednostavna, i jako kompleksna, mislim da je isuvise olako predstvaljena i shvacena... obicno jedan daje vise i jadan vise popusta, obavezno se svadjaju da bi se voleli... sto je jaci intenzitet svadje to vec unapred znas da ce ljubav biti "veca" :mrgreen: ...

... tesko je odoleti... nisu bzvz budzeti filmova toliki koliki jesu

... bila jednom iza sedam mora, iza sedam gora, princeza... i onda se pojavljuje princ na belom konju koji se spasi od neceg ruznog i .... ziveli su srecno do kraja zivota...

... svaka bajka ima isti kraj, devojcice sanjaju o svom princu, cekaju momenat kada ce se pojaviti i ziveti srecno do kraja zivota...

... da li je pogresno stvoriti iluziju, ne samo devojcicama, nego i odraslim devojkama kada gledate filmske romanse, skoro sve imaju srecan kraj.... posvadjaju se, pomire i shvate da su sudjeni jedno za drugo, i zive srecno do kraja zivota...sve izgleda tako jednostavno.

.. a sta je posle kraja bajke.... sta je ostalo na onoj zadnjoj beloj, neispisanoj strani ???

Ево ја да дам допринос теми.
Принчеви постоје, али нису баш доступни нама.
wi-prince-harry-prince-william.jpg

Филмови су... ма дај бре, они добијају паре да се воле толико и да имају сузе у очима за сваку свађу. :sad2:
Живот је бајка за оног који жели да га тако назове.
И Пепељуга је имала тежак живот па је на крају завршила са љубављу свог живота :mrgreen:

Ја верујем у бајку и принца, хеееееј! :rumenko::manikir:
А волим и коње! :mrgreen:

Знате како, ПАС је ЧОВЕКОВ најбољи пријатељ, КОЊ је ЖЕНИН. :mrgreen:

Ево ја да дам допринос теми.
Принчеви постоје, али нису баш доступни нама.
wi-prince-harry-prince-william.jpg

Филмови су... ма дај бре, они добијају паре да се воле толико и да имају сузе у очима за сваку свађу. :sad2:
Живот је бајка за оног који жели да га тако назове.
И Пепељуга је имала тежак живот па је на крају завршила са љубављу свог живота :mrgreen:

Ја верујем у бајку и принца, хеееееј! :rumenko::manikir:
А волим и коње! :mrgreen:

Знате како, ПАС је ЧОВЕКОВ најбољи пријатељ, КОЊ је ЖЕНИН. :mrgreen:
da pepeljuga nije bila opako vanseriska ljepotica uz podrsku mitoloskog bica i staklenih cipelica, bilo bi joj malo morgen
jer je samo zbog toga i primjecena, nista vise

da pepeljuga nije bila opako vanseriska ljepotica uz podrsku mitoloskog bica i staklenih cipelica, bilo bi joj malo morgen
jer je samo zbog toga i primjecena, nista vise

Па добро, ааајде, у праву си. :sad2:
Али ваља веровати, бар малчице :rumenko:
Ми немамо митолошка бића, али верујем да се стаклене ципелице могу наћи :mrgreen:

Ми немамо митолошка бића, али верујем да се стаклене ципелице могу наћи :mrgreen:

...uz to ko nam garantuje da nemamo podrsku mitoloskih bica:)? Mozda ih samo ne vidimo...:mrgreen::lol:

...ja bre mnogo volim bajke:aha:

jbga, meni se ta kombinacija i dalje ne svidja
sto ce se desiti ako me princ navikao na vanserijsko kao normalno, jednog dana vidi sa nedepiliranim nogama ili, daleko bilo - borama :sad2:

jbga, meni se ta kombinacija i dalje ne svidja
sto ce se desiti ako me princ navikao na vanserijsko kao normalno, jednog dana vidi sa nedepiliranim nogama ili, daleko bilo - borama :sad2:

Ти се потрудиш да то тог времена он теби све препише и да сазнаш најцрње тајне које чува (сви их имамо) и после га уцењујеш :manikir:

ubi me ako sam ikada verovala u bajke. ne znam zašto, ali što sam starija sve više sam u stanju sebe da ubedjujem
u ono u šta ranije nisam verovala. a onda se prenem i razmislim, aman, zar se uopšte treba opterećivati?
i tako... manje mislim, više živim :) (ili se bar trudim ;))

Back