Šta ostaje iz knjiga?

gost 88651

Iskusan
Banovan
Poruka
6.081
Neke knjige su cele bombe, sa jasnom porukom, ali neke nisu. Po čemu pamtite neke knjige? Npr. čarobni breg pamtim po sjajnim, atmosferičnim opisima bolničke atmosfere, najviše. Sporo proticanje vremena, kasnije Setembrini i Nafta. Pogledaj dom svoj, anđele... šta pamtim iz toga... pa pamtim kako mi je otvaralo apetit dok sam čitao šta sve jede ta porodica, i kako pisac to nabraja. I, da, knjiga je pesnički napisana. Tunel, Ernesto Sabato... pamtim da je knjiga imala neku finu art notu. To sam davno čitao.

I, tako... ova tema je u tom smislu.

"grad i psi", nešto me je razočaralo kako je rešio zaplet, mada je super stil, i verovatno se ne bi složili sa mnom. čitala sam je na engleskom dosta lako, brzo se čita i jednostavno je pisana a moćno. radnja je 50-60tih ali uopšte ne smeta. dosta me je vukla, prosto sam jedva čekala da je čitam.
jedino što bih ja drugačije te likove rasporedila :D :D na kraju mi je bilo malo neočekivano - mario vargas ljosa
slabo čitam, jedno vreme sam probala pa sam sad odustala
onda teslina "autobiografija" - knjižica mala, preporuka

Priču perfektan dan za banana ribe pamtim, iako sam je davno čitao. Simor se zeza sa nekim klincem na obali, kaže mu ovo je perfektan dan za banana ribe, ako se dobro sećam. Posle ode u sobu i ubije se.
Perfektan dan za banana ribe, tako se zvao i album via talasa. Oni su valjda nešto bili povezani sa drogom, a pevačica je bila ćerka nekog visokog funkcionera sfrj.
Eto, tako neke stvari mi ostaju.

Simor Glas je jedan od mojih omiljenih likova. Mislim da na obali priča sa devojčicom, ali nebitno, i mene spominjanje te priče podseti na muziku koju si postavio.
Da, pevačica VIA talasa Mira Mijatović i njena sestra Maja su obe bile heroinski ovisnici i tragično skončale. Bile su ćerke Cvijetina Mijatovića, prvog predsednika predsedništva posle Titove smrti. Maćeha im je bila Mira Stupica.

Nekada ostane lik, ili neka epizoda (pecanje u Sunce se ponovo rađa), nekada raspoloženje/atmosfera (Stranac, Razgovori na Siciliji, Kuhinja Banane Jošimoto), nekada slike (Fokner, Jelinek), a nekada fascinacija jezikom (recimo Čendler ili Kiš).

Kada sam bila mladi čitalac verovatno me je najviše prodrmusao E.A. Po :eek: Pamtim ga po osećanju najstrašnije jeze od koje nisam mogla da odustanem.

Poslednja izmena:

Ne znam da li se na njih odnosi, tada je bilo raznoraznih likova sa sličnim biografijama. Sve su to bila deca nekih crvenih zlikovaca.
Katastrofalnim stilom je pisano.

Inače, mnogo bolji je sa BA Dragi u visokom dvorcu.
Sa raznoraznim odsutapanjima u intezitetu držanja pažnje, tu je glavom i bradom Dražević jedan od likova.
Koga interesuje šta se iza paravana dešavalo u filmskoj industriji YU. To je več i triler ( :

Priču perfektan dan za banana ribe pamtim, iako sam je davno čitao. Simor se zeza sa nekim klincem na obali, kaže mu ovo je perfektan dan za banana ribe, ako se dobro sećam. Posle ode u sobu i ubije se.
Perfektan dan za banana ribe, tako se zvao i album via talasa. Oni su valjda nešto bili povezani sa drogom, a pevačica je bila ćerka nekog visokog funkcionera sfrj.
Eto, tako neke stvari mi ostaju.

Ribe banane su ribe koje toliko prežderu banana, da ne mogu kasnije da izađu iz rupe u koju su se zaglavile i tako umru.

Inače, tu pamtim: on dolazu u hotelsku sobu, njegova žena razgovara sa majkom telefonom...stalno je razgovarala sa majkom.

I, onda opis: izgledala je kao da joj od puberteta neprestano zvoni telefon
Savršen dan izgubljenih ljudi...savršen za ribe banane..

:lol:

Ne znam da li se na njih odnosi, tada je bilo raznoraznih likova sa sličnim biografijama. Sve su to bila deca nekih crvenih zlikovaca.
Katastrofalnim stilom je pisano.

Da, loše je. Malo sam čitala, ali mi nije držalo pažnju.
Link sam postavila za slučaj da nekoga interesuje priča iz tog vremena i o toj ekipi, a nije čuo za ovo.

Inače, mnogo bolji je sa BA Dragi u visokom dvorcu.
Sa raznoraznim odsutapanjima u intezitetu držanja pažnje, tu je glavom i bradom Dražević jedan od likova.
Koga interesuje šta se iza paravana dešavalo u filmskoj industriji YU. To je več i triler ( :

E, odlično, pogledaću.

Back