Šta nikad neće videti novi klinci?

Alisa u zemlji čuda

Buduća legenda
Poruka
26.396
Članak sa istim naslovom me je podsetio koliko smo imali lepše detinjstvo i kako nas guta hebena tehnologija:
http://www.infogo.biz/sta-nikad-nece-videti-novi-klinci.html

Meni je najtužnije što se deca gotovo više uopšte ne igraju zajedno kao nekad, nema više lastiša, klikeranja, kvrce sa sličicama, žmurke, vije...

Hajde da se setimo svega što je vredelo, a više ne postoji jer je izgubilo bitku pred tehnologijom...

Nemam negativan odnos prema tehnoloskom napretku. Sve sto je moglo ranije, moze i sada, samo je pitanje da li roditelje mrzi da decu nauce nekim stvarima koje su njih radovale kad su bili deca. Dok mi je dete bilo malo igralo se upravo svega navedenog, i jos mnogih drugih stvari, bas kao i deca u komsiluku. Ne znam da li su ti deca dovoljno velika da izlaze napolje sama, ali kad dodju do tog uzrasta, sve to ide samo od sebe :)

Vec je malo i mucno koliko se po medijima zali za "dobrim starim vremenima". Danasnje mogucnosti mogu i te kako da ulepsaju, olaksaju i obogate zivot svih nasm pa tako i dece. A ko hoce da nadje krivca u nekome ili necemu, on ce ga i naci. I pre kompjutera je bilo dece (u moje vreme) koji su npr neprekidno citala, a nisu se igrala sa decom. Istina je da smo sami odgovorni za svoj i nacin zivota svoje dece dok su mala i da treba naci ravnotezu, a veoma je moguce.

Blago danasnjoj deci. Imaju zilion stvari da se igraju i pre je bio soni,sega,tetris i klinci su se igrali ali samo ko je imao love.
Kad se setim i onih autica na daljinski,a mi obicna beda smo zamisljali kako imao pistolje od grancica sa drveta,jos smo sve gledali da improvizujemo.
Da budemo iskreni sve te igre su bile sranje.
Da imam dete dao bi mu da igra sta hoce,ali morao bi da trenira neki sport.

Pentranje po drvecu, bitke ulice protiv ulice oko "starateljstva" nad stencima keruse iz skolskog
heart.gif
...pubertetlijsko virkanje kroz prozor solarijuma
mrgreen.gif
a sto mislis da nece videti?

Provedu detinjstvo u virtuelnoj stvarnosti a ne pod suncem ( tada zdravim) u prirodi i sa vrsnjacima.
Ljudi, gde vi zivite kad vasa deca ne izlaze u prirodu sa vrsnjacima? :eek:

Preskoce godine pubertetskih mastarija, zamisljanja i vec u osnovnoj prelaze "na stvar" i sahranjuju romantiku i tanani deciji senzibilitet...
Jel ti to pouzdano(mislim na vecinu, ne na izuzetke), to za osnovnu skolu, prelazak na stvar i nedostatka mastarija? U kontaktu sam sa zaista velikim brojem tinejdzera i imam utisak da je to uglavnom fama.

Poslednja izmena:
Provedu detinjstvo u virtuelnoj stvarnosti a ne pod suncem ( tada zdravim) u prirodi i sa vrsnjacima, ne upoznaju igre koje su spajale mnoge generacije.

Pa?
Svako vreme ima svoje...

Preskoce godine pubertetskih mastarija, zamisljanja i vec u osnovnoj prelaze "na stvar" i sahranjuju romantiku i tanani deciji senzibilitet...

Ovo, naravno, zavisi od osobe do osobe.

nikako ne moze da bude dobro jer ide u pravcu da ce zbog tehnoloskog napredka svako sam sebi da bude dovoljan..
za zivot u zajednici potreno je odrzanje kolektivnog duha..empatije..
Nije problem u tehnoloskom napretku, vec o nacinu na koji se dete vaspitava. Mogla je i neka gospodjica pre sto godina da se zatvori u kucu u veze goblene izolovana od ostatka sveta, kao sto se i danasnja deca najnormalnije igraju zmurke, igraju fudbal, odu na Adu, na bazen, u bioskop... Dete koje je usmereno na druge ljude od malena, uci se da razvija socijalne kontakte, stice naviku i potrebu da bude sa ljudima i tako zivi bez obzira na tehnologiju.

Ово је бул шит размишљање, да извинете.
Ево како размишљају данашњи клинци и тотално су у праву.

Svačija generacija ima svoja stara dobra vremena, i svakoj je ona što sledi potpuno izopačena. Stvari izgledaju, otprilike, ovako :
- Konsenzus kaže : Kada je moja generacija odrastala, slušale su se i gledale prave stvari, dok je danas sve poremećeno.
- Realnost kaže : Kada je moja generacija odrastala, slušale su se i gledale one stvari koje su bile popularne u tom okruženju, a onda sam izgradio ukus, omatorio i danas mi sve ide na *****.

Čini se veoma prirodnim, iako nimalo praktičnim, da u jednom trenutku počnemo da žalimo za stvarima koje su nas definisale u ključnim godinama, poticale one iz baš tog doba, ili čak ranije. Ponekad stvari idu tako daleko da nije u pitanju čežnja za zadovoljstvom koje smo doživljavali kao klinci, već čist snobizam kojim odiše čitav retro-pokret. Iako osećaj nostalgije i njen zašto-nisam-rođen ranije pseudo-derivat obuhvataju gotovo sve oblasti života, oni se najčešće izlivaju u domenu pop-kulture, i to onom koji obuhvata muziku, filmove i, od skoro, video igre. Obrađivali smo mi već ovu temu, ali mržnja prema retro-snobizmu iz nas isparava poput alkohola iz groba Pavla Vujisića, pa smo morali da utvrdimo gradivo.

Или мало радикалнији приступ. :lol:

- Eee, u moje vreme smo slušali...
- Joj deda, uff....JAOoo....
- Šta je sinko?
- Jooj, boli me *****.

Što je odlično.
Nešto kao život na zapadu. Šta ćeš bolje?
Svaki tip društva ima svoj vremenski prozor tokom kojeg najbolje funkcioniše.
Liberalni kapitalizam u sprezi s halapljivim individualizmom i bez društvene odgovornosti opasno je ugrozio većinu zapadnih društava.
Tako da ti je ovo ,,šta ćeš bolje" prazna priča.
Kolektiv će se najbolje razvijati ako ga čine individualci.
Ako se ne formiraju unutar kolektiva nikakvi individualci nikada neće razviti socijalne veštine.

Не бих да паметујем, али ипак.. ако ништа друго, ова деца скоро и да се не друже међусобно, уместо ластижа, фудбала, и седења на трави и једноставног чаврљања, они се дописују пред компом. .... док ја имам чега да се сећам.... свега овога што сам набројала...
Данас ми је мала сестра рекла "а даааај да гледам Бен Тена , пребаци тај глупави цртани.." а на ТВ - у је била Алиса у земљи чуда...
Почнимо само од тога колико су се ствари промениле...
тад сам имала осећај као да сам рођена пре 100 година а не пре 22..... на крају крајева, сво то дружење је било пре само неколико година,....
још мало па ћу почети говорити "У моје време смо.....":confused:

Članak sa istim naslovom me je podsetio koliko smo imali lepše detinjstvo i kako nas guta hebena tehnologija:
http://www.infogo.biz/sta-nikad-nece-videti-novi-klinci.html

Meni je najtužnije što se deca gotovo više uopšte ne igraju zajedno kao nekad, nema više lastiša, klikeranja, kvrce sa sličicama, žmurke, vije...

Hajde da se setimo svega što je vredelo, a više ne postoji jer je izgubilo bitku pred tehnologijom...

Ovo je neko napisao na blogu;:worth:

Za svu decu koja su rodjena i prezivela 1950-te, 60-te , 70-te & 80-te !!

Prvo, preziveli smo i rodjeni smo normalni iako su nase majke kad ih je bolela glava pile aspirine, jele hranu iz konzervi, pusile i radile do zadnjeg dana trudnoce i nikad nisu bile testirane na dijabetes U to vreme nisu postojala upozorenja u stilu "Cuvati daleko od domasaja dece" na bocicama sa lekovima, vratima i ormarima.

Mi, kada smo imali 10-11 godina nismo nosili Pampers-e i pisali se u krevet. Kao deca, vozili smo se u autima bez pojasa i vazdusnih jastuka i nismo morali imati kacige na glavi kad se vozimo biciklom ili na rosulama. Pili smo vodu iz creva za zalivanje baste a ne iz flasica kupljenih u supermarketu. Delili smo flasicu Kole sa nasim prijateljima i NIKO nije umro zbog toga Jeli smo mlecne sladolede, beli hleb i pravi puter, pili kole koje su i tada bile pune secera ali nismo bili debeli zato sto smo se STALNO IGRALI NAPOLJU Izlazili smo iz kuce ujutro i igrali se celi dan, sve dok se ne upale svetla na ulici, zmurke, planova, klisa, klikera, Partizana i Nemaca, kauboja i Indijanaca, zaloga i svega ostalog sto je samo decija masta bila u stanju da smisli, Neretko, niko nije mogao da nas nadje po celi dan. I nikad nije bilo problema... Provodili smo cele dane praveci trokolice od otpada iz podruma, spustali se niz ulice zaboravljajuci da nismo napravili kocnice. Nakon par padova, slomljenih prstiju i modrica naucili smo kako da resimo problem Mi nismo imali imaginarne prijatelje ni probleme sa koncentracijom u skoli. Nama nisu davali tablete protiv hiperaktivnosti. Mi nismo imali skolskog psihologa i usmerivaca pa smo ipak zavrsavali nekakve skole. Nama nisu prodavali drogu ispred skole...

Mi nismo imali Playstation, Nintendo, X-box, nikakve video igrice, nismo imali 99 kanala na televiziji (vec samo dva), nismo imali video rekordere, surround sound, celularne telefone, kompjutere, Internet, chat rooms....... MI SMO IMALI PRIJATELJE I MI SMO ISLI NAPOLJE DA SE DRUZIMO S NJIMA ! Padali smo sa drveca, znali se poseci na staklo, slomiti zub, nogu ili ruku, ali nasi roditelji nikada nisu isli na sud zbog toga Igrali smo se lukovima i strelama, pravili katapulte i bacali petarde za Novu Godinu i sve smo to preziveli bez posledica! Isli smo biciklom ili peske do prijateljeve kuce, zvonili na vrata ili jednostavno ulazili u njihovu kucu da se druzimo i budemo zajedno! Kad upadnemo u probleme sa zakonom, roditelji nisu placali kauciju da nas izvuku. U stvari, bili su cesto stroziji nego sam zakon! Mi nismo provodili jedan vikend sa mamom a jedan sa tatom. Mi smo imali jednu kucu i jednu porodicu. Poslednjih 50 godina su bile najplodonosnije godine u istoriji covecanstva Nase generacije su proizvele najbolje izumitelje i naucnike do danas. Imali smo slobodu, pravo na greske, uspeh i odgovornost.

I naucili smo da zivimo s tim ! I ti pripadas toj generaciji?

CESTITAM! MOZDA CES ZELETI DA PODELIS OVO SA OSTALIMA KOJI SU IMALI SRECE DA ODRASTU KAO PRAVA DECA- PRE NEGO STO SU DRZAVE I VLADE POCELI DA ODREDJUJU KAKO TREBA DA SE ZIVI ! --

Pozeleh ovo da podelim sa vama koji znate,a i sa vama koji ne znate,da je to ZAISTA bilo tako. Na nasu zalost ta bezbrizna vremena nikada se ne mogu vratiti... .

Fb ne iskljucuje druge oblike druzenja, to je samo jos jedan nacin da se obogati komunikacija.
Navoditi drustvene mreze kao prepreku druzenju je podjednako besmisleno kao kada bi neko rekao da je upotreba telefona (kad smo mi bili deca) bila prepreka druzenju. Druzenje se odvija na razne nacine, a kada bi samo druzenje uzivo bilo prava stvar, onda bismo bili ograniceni na veoma mali broj ljudi.

Sve se moze zloupotrebiti, cak i neke stvari koje niko ne dovodi u pitanje, citanje knjiga npr. Neko npr vise vremena provodi svirajuci klavir (a da to mozda ne zeli) i besomucno vezbajuci etide i sonate, nego sto neko provodi vreme uz net i onda ce to neko posmatrajuci sa strane smatrati kvalitetno provedenim vremenom. Samo je rec o stereotipima

I usteda u vremenu koju omogucava nova tehnologija ostavlja vise vremena za slobodan izbor cime ce se neko baviti.
Mnogo pre tehnologije roditelji imaju priliku da pridju svo detetu i nauce ga kako da raznovrsno i kvalitetno provodi vreme i druzi se.
Dakle, nije problem tehnologija vec roditelji!

Isto kao sto ima odraslih koji ne rade prakticno nista, pa ipak ne umeju da svoje slobodno vreme provode kvalitetno, isto tako ima i onih koji sve stizu iako imaju vise obaveza, i provode neko vreme na netu, ali imaju volju da zive kako treba i zive kvalitetno, takav je slucaj i sa decom.

Poslednja izmena:
друже се ,а? од рођендана до рођендана...

како гласи она реченица "Нисам имао рачунар ни мобилни, али сам увек знао где су ми пријатељи" није то џабе изашло из народа....

Gluposti.
Naravno da se druže. Bar govorim o onima rođenim sredinom 90-ih i ranije, za druge ne znam.

друже се ,а? од рођендана до рођендана...

како гласи она реченица "Нисам имао рачунар ни мобилни, али сам увек знао где су ми пријатељи" није то џабе изашло из народа....
To je ono da je "uvek bolje nesto sto je bilo nekad". A sta treba da znaci recenica koju si citirao? kako mobilni sprecava decu da se druze? Pa, upravo je suprotno, lakse se dogovore i organizuju da se nadju.

Back