Šta nas čeka na granicama od oktobra

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
70.900
Htela bih da bacimo pogled na novine koje stižu za putnike iz Srbije — od 12. oktobra 2025 EU uvodi EES, a krajem 2026. ETIAS dozvolu.

Šta to znači u praksi? Prvi put kad prelazimo granicu u Šengen, moraćemo da damo otiske prstiju i fotografiju lica, pasoši će se evidentirati, a kasnije će prelazak biti brži jer će se podaci već imati u sistemu. ETIAS će koštati oko 20 evra, važiti tri godine i omogućiti višekratne posete.

Hrvatska i Mađarska već su najavile primenu EES-a na svojim granicama.

Šta mislite — da li su ove promene opravdane zbog sigurnosti, ili će samo doneti dodatne komplikacije? Da li neko od vas već planira putovanja i razmišlja kako će da se organizuje s novim zahtevima?

Наши сународници који имају путовнице неће имати тих проблема.
Dobro da ali kako funkcionise osiguranje?
Recimo da imaš naše osiguranje a prelaziš sa drugim pasošem jel to vredi?
Jel ima neki sporazum u okviru EU članica u slučaju da se razboliš a nisi prijavljen na EU adresi?

Zar ne piše da će koštati 30 evra i trajati 3 godine?
Ja sam procitala da je 20 evra i da vazi 3 godine ili do isteka pasosa. Medjutim nista se ne placa na granici (valjda) nego kad se vadi onaj ETIAS.
E sada bas zato sam otvorila temu. Mi planiramo u oktobru negde, pa verovatno i do kraja godine jos negde...
Razmisljam se da odradim to dok jos ne budu guzve iako imam i drugi EU pasos.

Programi koji se uvode u EU nisu ništa novo u praksi drugih zemalja, kao na pr USA, Canada ili UK.

Postoje dve vrste procedure i ne treba ih mešati.
Prva koji se uvodi sada u Oktobru je besplatan proces, i to je prakticno proces pravljenja data baze ko i kada ulazi i izlazi iz EU. U principu će ubrzati kasnije proces ulaska/izlaska jer će se pasoši samo skenirati umesto pečata, a i ako kontrola ima neke nedoumice, mnogo brze će doći do podataka.

Drugi, koji se najavljuje za 2026, imace fee i trajace par godina - elektronska preautorizacija za ulazak na podrucje EU…znaci unapred pošalješ svoje podatke, oni obrade na osnovu informacija koje imaju da li je neko pravio stanja u prošlosti 😃, i time prakticno onemogući nepozeljnima da se uopšte pojave na granici. Potvrda se brzo dobije, bukvalno istog dana a znam neke za USA i za par sati (zaboravili da apliciraju, pa im odbili ukrcavanje u avion).
Znaci, bez te potvrde neće se moci ni ukrcati na avion ili pojaviti na granici, gde će se skenirati pasoš (sa programom koji pocinje sada u oktobru).

Ako je za utehu, program ne targetira Srbe ili bilo koje druge nacionalnosti, i Amerikanci i drugi će morati to isto da rade…kao sto već sada svi EU i non-EU moraju za ulazak u Ameriku ili Kanadu, na primer..

Napomena - ovaj drugi program (preautorizacija koja se placa) je samo za zemlje sa Visa-Free statusom. Zemljama kojima treba viza, oni sigurnosnu proveru i fotografije, otiske prstiju daju u ambasadama pri apliciraju vize.

Poslednja izmena:
…hteo sam da dodam kako će ta procedura izgledati prakticno..
Ako prelazite automobilom, na primer, umesto dosadasnjeg pokazivanja pasoša kroz prozor auta, auto će se parkirari, pa kod policajca na salter. On/ona će pregledati pasoš kao i do sada, sa razlikom sto će ispred šaltera biti mala kanera za slikanje i pad za uzimanje otisaka prstiju. Biće svakako sporije, naročito jer ce to biti gomila ljudi odjednom za identifikaciju…
Verujem da će se to lakše odraditi na aerodromima, gde je količina putnika ogranicena brojem letova.

…hteo sam da dodam kako će ta procedura izgledati prakticno..
Ako prelazite automobilom, na primer, umesto dosadasnjeg pokazivanja pasoša kroz prozor auta, auto će se parkirari, pa kod policajca na salter. On/ona će pregledati pasoš kao i do sada, sa razlikom sto će ispred šaltera biti mala kanera za slikanje i pad za uzimanje otisaka prstiju. Biće svakako sporije, naročito jer ce to biti gomila ljudi odjednom za identifikaciju…
Verujem da će se to lakše odraditi na aerodromima, gde je količina putnika ogranicena brojem letova.
da, vec na mnogim aerodromima postoji, mislim da ce biti pakleno na kopnenim prelazima...jos ako zamislim leto i masu ljudi kojima ce to biti prvi prelazak...ako padne sistem...horor

da, vec na mnogim aerodromima postoji, mislim da ce biti pakleno na kopnenim prelazima...jos ako zamislim leto i masu ljudi kojima ce to biti prvi prelazak...ako padne sistem...horor

Sigurno će biti neprijatno iskustvo (gužve, cekanje) za mnoge…
Zanimljivo će biti kako će organizovati “sortiranje” ljudi koji su već obavili identifikaciju i i onih kojima je to prvi put…da li će svi i dalje morati van auta pa na isti salter..

Programi koji se uvode u EU nisu ništa novo u praksi drugih zemalja, kao na pr USA, Canada ili UK.

Postoje dve vrste procedure i ne treba ih mešati.
Prva koji se uvodi sada u Oktobru je besplatan proces, i to je prakticno proces pravljenja data baze ko i kada ulazi i izlazi iz EU. U principu će ubrzati kasnije proces ulaska/izlaska jer će se pasoši samo skenirati umesto pečata, a i ako kontrola ima neke nedoumice, mnogo brze će doći do podataka.
pasosi se vec odavno skeniraju..ovo je cisto indirektno oporezivanje i drndanje naroda..

Suština za sve nosioce non-EU pasoša koji nmaju boravak u nekoj od EU zemalja: prvi put gužva i čekanje za EES, jer em je novo za graničnu policiju i Hrvatske i Mađarske, em sam proces traje. Dakle uračunajte da će umesto standardnih 5 minuta po vozilu (naravno kada ne zajebavaju namerno ili su u tihom štrajku što je kod Mađara uglavnom skoro uvek) trebati barem 15. I to kažem optimistički.

Otprilike će im trebati par meseci da se uhodaju. Očekujem da kad bude prva navala oko katoličkog Božića to već bude uhodano. Posle toga ide Uskrs, a onda najveća sranja očekujte na leto kada solidna većina naših jedini put i pređe granicu tokom godine, a i inače je pakao i bez tog procesa.

Međutim kada se jednom ti podaci prikupe, sve posle toga biće brže, nema pečata, listanja pasoša samo sken i teraj. Ako sam dobro razumeo, na aerodromima će biti poseban ulaz za one prethodno obrađene i one koji prvi put daju otiske,a pominjali su i mogućnost korišćenja e-gejta.

Što se tiče ETIAS-a on se završava "od kuće" i neće uticati na gužve kada krene.

Moja preporuka za one sa severa su Bački Breg, Bački vinogradi, Bajmok, Đala u mrtvom periodu da se tu odradeti skenovi negde kasna jesen, zima posle nove godine...pa u neki Tesco ili Špar :lol:

Planiram putovanje u novembru, valjda ću do tada znati sve detalje o tome. Pretpostavljam da će se na granici plaćati ta identifikacija za ubuduće?
Колико се сећам, код најава система уласка, је да најава мора да буде унапред, ваљда и плаћање.

Разлика је у томе да се унапред провери (централа да провери оне који намеравају да путују). Ако би све било на лицу места... то је онда све по старом.

Suština za sve nosioce non-EU pasoša koji nmaju boravak u nekoj od EU zemalja: prvi put gužva i čekanje za EES, jer em je novo za graničnu policiju i Hrvatske i Mađarske, em sam proces traje. Dakle uračunajte da će umesto standardnih 5 minuta po vozilu (naravno kada ne zajebavaju namerno ili su u tihom štrajku što je kod Mađara uglavnom skoro uvek) trebati barem 15. I to kažem optimistički.

Otprilike će im trebati par meseci da se uhodaju. Očekujem da kad bude prva navala oko katoličkog Božića to već bude uhodano. Posle toga ide Uskrs, a onda najveća sranja očekujte na leto kada solidna većina naših jedini put i pređe granicu tokom godine, a i inače je pakao i bez tog procesa.

Međutim kada se jednom ti podaci prikupe, sve posle toga biće brže, nema pečata, listanja pasoša samo sken i teraj. Ako sam dobro razumeo, na aerodromima će biti poseban ulaz za one prethodno obrađene i one koji prvi put daju otiske,a pominjali su i mogućnost korišćenja e-gejta.

Što se tiče ETIAS-a on se završava "od kuće" i neće uticati na gužve kada krene.

Moja preporuka za one sa severa su Bački Breg, Bački vinogradi, Bajmok, Đala u mrtvom periodu da se tu odradeti skenovi negde kasna jesen, zima posle nove godine...pa u neki Tesco ili Špar :lol:
Ако се добро сећам, и Грчка је ЕУ земља, па све наведено важи и за њих... :whistling:

А према Грчкој је много више путовања, највише туриста одавде иде у Грчку.

Ne mislim da je komplikacija, razumem zasto to rade. Mnogo zloupotreba postoji a i sasvim je razumljiva potreba za evidencijom kad su pustili i kurtu i murtu sa bliskog istoka.
Evo za malverzaciju za koju ja znam, ljudi budu 3 meseca, rade na crno, vrate se, prijave da su izgubili pasos, izvade novi i nazad. To vise nece moci. A verovatno nece ni moci ko ima dva pasosa, npr srbijanski i bosanski, s obzirom na otisak prsta i sliku. Mislim ima logike.
Ja vec 10 god odlazem da izvadim EU pasos, mozda cu morati

Колико се сећам, код најава система уласка, је да најава мора да буде унапред, ваљда и плаћање.

Разлика је у томе да се унапред провери (централа да провери оне који намеравају да путују). Ако би све било на лицу места... то је онда све по старом.

Nisam siguran da razumem tvoju poruku potpuno, ali bi rekao da govoriš o preautorizaciji koja će online da se odradjuje, i za koju ce naknada ustvari placa, i to će se destiti tek 2026.
Ove godine samo foto i otisci na granici.

Poslednja izmena:
Ne mislim da je komplikacija, razumem zasto to rade. Mnogo zloupotreba postoji a i sasvim je razumljiva potreba za evidencijom kad su pustili i kurtu i murtu sa bliskog istoka.
Evo za malverzaciju za koju ja znam, ljudi budu 3 meseca, rade na crno, vrate se, prijave da su izgubili pasos, izvade novi i nazad. To vise nece moci. A verovatno nece ni moci ko ima dva pasosa, npr srbijanski i bosanski, s obzirom na otisak prsta i sliku. Mislim ima logike.
Ja vec 10 god odlazem da izvadim EU pasos, mozda cu morati

Pa ako ne planiraš da radiš u EU ili boravis duže periode, ništa drasticno se neće promeniti sa Srb pasošem..naravno posle inicijalnog cirkusa oko registrovanja.

Back