Šta mislite o ovoj reklami?

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
237.994
Vozili smo se gradom supruga i ja danas, kad smo na autobuskoj stanici primetili ovu reklamu:

slider-2000x700px-v1.jpg

Ista se moze videti i na njihovom sajtu (sa koga sam je i skinuo i preneo vama ovde). Komentar moje zene bio je da je to bezobrazluk. I stvarno, na slici je nasmejana zena dok bi se za onu dvojicu najpre moglo reci da joj se podsmevaju. Bar se meni tako cini. Sta mislite, da li je ovo korektno ili diskriminatorski i sovinisticki?

Jeste diskriminacija i šovinizam, ali većina reklama i funkcioniše po tom principu. Isto kao što u reklamama za prašak za veš uvek stoje dve ili tri majke, a nikad udovac ili samac. Isto kao što autservis ili bilo šta vezano za kola uglavnom reklamira polugola žena velikih grudi itd. Retko vidiš reklamu koja ima originalnu ideju ili priču, a za proizvode koji se masovno koriste verovatno ne bi ni funkcionisala, pošto je cilj ispiranje mozga, a ne zbunjivanje kupaca novim idejama.

Najviše od svega mrzim reklame za uloške, zašto jednostavno ne dozvole ženama da budu otečene, bolne i umorne, zašto moraju da igraju, pevaju, skaču s mosta i glume debile :roll:

I reklame za dezodoranse, oni neurohirurzi, vatrogasci, supermeni a žene iscrpljene krpe koje se voze gradskim prevozom vonjajući na svinjicu :neutral:

Postala sam alergična na reklame, bilo kakve. Za mene više ne postoji dobra, odmah razmišljam šta je sve iza nje, i kako pokušavaju da utiču na potrošače. Kod mene je efekat suprotan, dosta proizvođača i proizvoda izbegavam iz principa, jer mislim da su im reklame ponižavajuće za kupce.

Nema veze ni sa diskriminacijom ni sa sovinizmom.
Nacrtane navike ljudi u kupovini i reklamiran sadrzaj trznog centra.
Dok zena kupuje,njih dvojica se zabavljaju,tipa gledaju fudbal.I napisano jasno i glasno,shoping je zenski sport.
Njih dvojica gledaju u kameru kao i ona...

...ili je meni telefon sitan ili sam pospana, verovatno oba, ali ne vidim poseban bezobrazluk osim stereotipa "ti fudbaler a ja kupoholicarka"...zašto, zato što smo bata i seka, bata voli loptu a seka rasprodaje. Meni to nije blisko ama baš ni u jednom smislu ali ne mogu reći da vidim podsmeh. Više, isfrizirane i depilirane navijače koji vole fudbal u vreme Mondijala ispred ekrana kafića i uskoro svršenu studentkinju koja obozava, hm, recimo Zaru i čeka onih julskih 70% off.

...ili je meni telefon sitan ili sam pospana, verovatno oba, ali ne vidim poseban bezobrazluk osim stereotipa "ti fudbaler a ja kupoholicarka"...zašto, zato što smo bata i seka, bata voli loptu a seka rasprodaje. Meni to nije blisko ama baš ni u jednom smislu ali ne mogu reći da vidim podsmeh. Više, isfrizirane i depilirane navijače koji vole fudbal u vreme Mondijala ispred ekrana kafića i uskoro svršenu studentkinju koja obozava, hm, recimo Zaru i čeka onih julskih 70% off.

Da, i ja sam to shvatio kao fazon dok muškarci gledaju fudbal, ti možeš u šoping.

Основна намена рекламе је да привуче пажњу, макар и негативну.

У мору осталих мора да се издвоји, макар и по дискриминаторском ставу, или је бескрајно глупа, или бескрајно патетична до изазивања мучнине, мора да буде другачија...

Да није таква, да ли бисмо ми приметили овај шопинг центар или разговарали о овоме?

Ja ne kapiram šta je ovde diskriminatorski. Mogao bih da skapiram da mi neko kaže da je stereotip, jer zašto se podrazumeva da žena voli šoping ili zašto muškarac mora da bude fudbalski navijač, ali gde je diskriminacija tu, to mi baš nije jasno.

Ovo me podseti na Rajana Holinsa, bivšeg košarkaša, koji je mrtav ozbiljan pokušavao da prikaže Transformerse kao rasistički film.

Ја не видим шовинизам у тој реклами, већ тоталну немаштовитост тима који води маркетинг шопинг центра или креативне агенције која је радила рекламу.

Маркетинг је добио задатак од менаџмента да осмисли кампању, неискусна деца која се ту затекла да раде нешто налупала, не размишљајући ни о циљу ни ефектима и њима је то сада као интересантно.

Још један промашај у низу.

Retardirane po nasim standardima ali prilagodjene prosecnon americkom potrosacu koji ih najvise konzumira.

Веровао или не, али Кока Кола уопште не прилагођава своје рекламе просечном америчком потрошачу, јер на америчком континенту доминира Пепси и то у односу 7:1.

Највеће тржиште Кока Коле је Европа као географска област, а ако би смо гледали глобално по земљама онда убедљиве позиције држе Бразил, Немачка и Француска.

Тако да ако прилагођавају рекламе према некоме, онда је то дефинитивно просечан потрошач са управо поменутих тржишта, али не и САД

Vozili smo se gradom supruga i ja danas, kad smo na autobuskoj stanici primetili ovu reklamu:

Pogledajte prilog 498805

Ista se moze videti i na njihovom sajtu (sa koga sam je i skinuo i preneo vama ovde). Komentar moje zene bio je da je to bezobrazluk. I stvarno, na slici je nasmejana zena dok bi se za onu dvojicu najpre moglo reci da joj se podsmevaju. Bar se meni tako cini. Sta mislite, da li je ovo korektno ili diskriminatorski i sovinisticki?

a koja to ženka nije nasmejana kad ide u kupovinu....isključujući možda pijacu ?

diskriminacija/šovinizam/nacizam/separatizam...itd. je kad joj ne daš lovu za šoping

Back