Sta mislite o ''hriscanima'' koji nikada nisu procitali bibliju, zato sto ih mrzi ?

Ja sam ceo zivot proveo medju takvima, najobicniji tradicionalisti koji znaju neku pricu iz Biblije, ali ne citaju aktivno, mada mozda i ima neko ko je procitao.
Nemam problem sa njima nikakav, mada obicno se ne drze onoga sto pise u Bibliji a lupaju se u grudi kako su veliki hriscani i bozji ljudi, moralisu i sl.

To zna da nervira, jer zive u nekom ubedjenju da su dobri, posteni ljudi, a drugima sude kako stignu i upiru prst. Napad je najbolja odbrana, bilo i bice.

Kazu za sebe da su hriscani, kazu da odlicno poznaju hriscanstvo, ali nisu citali bibliju, kao nemaju vremena, a ustvari ih mrzi.
Informisu se iz filmova i dnevne stampe o hriscanstvu, a kazu biblija uopste nije bitna ?
Da li se oni mogu nazvati hriscanima ?:think:
Naravno da se mogu nazvati hriscanima.
Blago onima koji ne videse, a poverovase.

Sem toga, lakse ce kamila proci kroz iglene usi, nego onaj sto je procitao bibliju kroz rajsku kapiju.

Garantujem da 99% Srba nikad nije pročitalo Bibliju. Znaju po neki dio da prepričaju i to je to! A glume neke hrišćane! Šta više, ne znaju ni osnovne stvari, kao što su one glavne molitve, ne znaju skoro ništa o svom svecu, ne znaju zašto se pale svijeće, zašto se nosi crnina kad ti neko blizak umre (nije zbog žalosti), a s druge strane su puni nekog praznovjerja i imaju potpuno besmislene običaje!

Evo primjer! Moja mlađa sestra je vjerski fanatik! Po čitav dan izgovara Bože pomozi i Bože sačuvaj, lajkuje slike svetaca i Ostroga na fejsbuku, neće da pali veš mašinu nedeljom ni da usisa kuću iako je potpuni nered zato što nije čistila ni prethodnih dana jer se boji da joj se bog ne osveti preko malog djeteta, krsti se kad zazvoni crkva udaljena 400m. Kad je onaj veliki post, posti 4-5 dana od mogućih 49 i misli da je dostigla duhovne visine, više brine da ne pojede nešto mrsno nego ja koji sam vegeterijanac! A s druge strane, svaki dan opsuje po 15 puta, po čitav dan ogovara druge, gata iz kafe, a u crkvu je otišla 2 puta za 25 godina!

Ja u principu nisam ateista, ali često se tako izjašnjavam samo da bih se distancirao od vjerskog praznovjerja, dogmatizma i fanatizma, koji značajno utiču na funkcionalan i normalan život!

Kazu za sebe da su hriscani, kazu da odlicno poznaju hriscanstvo, ali nisu citali bibliju, kao nemaju vremena, a ustvari ih mrzi.
Informisu se iz filmova i dnevne stampe o hriscanstvu, a kazu biblija uopste nije bitna ?

Za Boga nisu ali mogu da veruju da jesu :lol:

Takvi vernici nikada ne ukapiraju da je Bog taj koji priznaje nekog za hricana a ne oni sami :aha:

Na ulazu u Boziji tor je Isus, a njega ne mogu da obmanu i da udju u Carstvo Bozije ;)

Slično je i sa našim srpskim vernicima. Nije običaj (većina) da se po kući drži biblija ili slika Isusa, obično je tu svetac krsne slave, kandilo i flaša sa svetom vodicom (obično se pravi od šljive).
Srbi su više pravoslavci (pagani) nego hrišćani (zašto se kaže Srpska Pravoslavna Crkva bez onog 'hrišćanska'? ). Isus je lepo rekao da je prinošenje žrtve velika glupost a šta se kod nas radi? Kad se približi božić kreće se sa oštrenjem ražnjeva. Verničko licemerje... kao i dotična religija.

Meni je puno zanimljivije zašto se vjernici i kad pročitaju neke stvari u Bibliji ponašaju kao da to nisu pročitali??? Kao da neke stvari u Bibliji ne pišu??? Pročitali su ali kao da to nisu pročitali??? Jednostavno prelaze preko toga??? Zašto je to tako???

kao npr. ovo...

Smrt prvorođenaca
O ponoći Jahve pobije sve prvorođence po zemlji egipatskoj: od prvorođenca faraonova, koji je imao sjediti na prijestolju, do prvorođenca sužnja u tamnici, a tako i sve prvine od stoke.

Ali to kao da ne piše??? Preko toga se tako lako prelazi...

Ili ovo:

20Onda Jahve nastavi: »Velika je vika na Sodomu i Gomoru da je njihov grijeh pretežak. 21Idem dolje da vidim rade li zaista kako veli tužba što je do mene stigla. Želim razvidjeti.«

Bog mora sići dolje da vidi jer inače ne zna??? Svemogući i sveznajući???

Meni je puno zanimljivije zašto se vjernici i kad pročitaju neke stvari u Bibliji ponašaju kao da to nisu pročitali??? Kao da neke stvari u Bibliji ne pišu???

Ovo je sasvim druga tema!

Kao da neke stvari u Bibliji ne pišu??? Pročitali su ali kao da to nisu pročitali??? Jednostavno prelaze preko toga??? Zašto je to tako???

OTVORITE NOVU TEMU!

Garantujem da 99% Srba nikad nije pročitalo Bibliju. Znaju po neki dio da prepričaju i to je to! A glume neke hrišćane! Šta više, ne znaju ni osnovne stvari, kao što su one glavne molitve, ne znaju skoro ništa o svom svecu, ne znaju zašto se pale svijeće, zašto se nosi crnina kad ti neko blizak umre (nije zbog žalosti), a s druge strane su puni nekog praznovjerja i imaju potpuno besmislene običaje!

Evo primjer! Moja mlađa sestra je vjerski fanatik! Po čitav dan izgovara Bože pomozi i Bože sačuvaj, lajkuje slike svetaca i Ostroga na fejsbuku, neće da pali veš mašinu nedeljom ni da usisa kuću iako je potpuni nered zato što nije čistila ni prethodnih dana jer se boji da joj se bog ne osveti preko malog djeteta, krsti se kad zazvoni crkva udaljena 400m. Kad je onaj veliki post, posti 4-5 dana od mogućih 49 i misli da je dostigla duhovne visine, više brine da ne pojede nešto mrsno nego ja koji sam vegeterijanac! A s druge strane, svaki dan opsuje po 15 puta, po čitav dan ogovara druge, gata iz kafe, a u crkvu je otišla 2 puta za 25 godina!

Ja u principu nisam ateista, ali često se tako izjašnjavam samo da bih se distancirao od vjerskog praznovjerja, dogmatizma i fanatizma, koji značajno utiču na funkcionalan i normalan život!

tvoja sestra je tipican mladji vernik.

stariji se prave mudriji,znaju kada se ide na groblje,sta se nosi, sta se deli poslusnicima na svadbi , sta na sahranama i sve obicaje znaju uz cuveno*VALJA SE * ili *TAKO TREBA*

moja ujna cesto kaze* TAKO JE REKAO BOG* uglavnom u vezi neke trivijalnosti koju je cula od neke babe .

obicaji se razlikuju od sela do sela ,desava se i da su u direktnoj suprotnosti ali to nikog ne uzbudjuje previse.

radi obicaje kako se radi u tom selu i ubedjen je da je *SRBIN , PRAVOSLAVAC I PRAVI VERNIK*

sve to uz svakodnevne grehe i psovke koje ne bih citirao ali i u njima se cesto spominje bog i bogorodica

U paloj grešnoj prirodi je da je ne privlači svetost i čistota već greh!

Nešto mora da se desi sa čovekom da bi se zainteresovao za Boga i Njegovu reč.

Interesantno zaista!

Voleo bih da čujem mišljenje svih takvih ljudi... Zašto ne pogledati uopšte Božju reč? Koji sve razlozi mogu biti?

Odlično pitanje za diskusiju...

...

...

Kako ljudi znaju da zaista poštuju Boga a ne mišljenje okoline u kojoj su odrasli?

Mar 7:7 No zaludu me poštuju učeći naukama, zapovestima ljudskim.
Mar 7:8 Jer ostaviste zapovesti Božje, a držite običaje ljudske, pranje žbanova i čaša; i druga mnoga takva činite.
Mar 7:9 I reče im: Dobro ukidate zapovest Božju da svoj običaj sačuvate.

Isus Hrist

Poslednja izmena:
...

Kako ljudi znaju da zaista poštuju Boga a ne mišljenje okoline u kojoj su odrasli?

Mar 7:7 No zaludu me poštuju učeći naukama, zapovestima ljudskim.
Mar 7:8 Jer ostaviste zapovesti Božje, a držite običaje ljudske, pranje žbanova i čaša; i druga mnoga takva činite.
Mar 7:9 I reče im: Dobro ukidate zapovest Božju da svoj običaj sačuvate.

Isus Hrist

Evo još nekih prevoda...

Čarnić
Mar 7:6 A on im reče: dobro prorokova Isaija za vas licemere, kao što je napisano: "Ovaj narod me poštuje usnama, a srce njihovo je daleko od mene.
Mar 7:7 Uzalud me poštuju, učeći nauke koje su ljudske zapovesti".
Mar 7:8 Ostavivši Božiju zapovest držite ljudsko predanje [pranja krčaga i čaša i drugo mnogo što šta takvo činite].
Mar 7:9 I govoraše im: lepo ukidate Božiju zapovest, da sačuvate svoje predanje.

Savremeni srpski prevod
Mar 7:6 A Isus im odgovori: "Isaija je dobro prorokovao o vama licemerima. Kao što je zapisano: 'Ovaj narod me poštuje usnama, a srce mu je daleko od mene.
Mar 7:7 Uzalud me slave, jer ljudske zapovesti kao učenje šire.'
Mar 7:8 Božije zapovesti ste odbacili, a ljudskog predanja se držite."
Mar 7:9 I još im reče: "Baš lepo. Ukidate Božiju zapovest da biste sačuvali svoja predanja!

SPC
Mar 7:6 А он одговарајући рече им: Добро је пророковао Исаија за вас лицемјере, као што је писано: Овај народ уснама ме поштује, а срце им је далеко од мене.
Mar 7:7 Но залуд ме поштују, учећи учењима прописаним од људи.
Mar 7:8 Јер остависте заповијест Божију, а држите се предања људскога, прања судова и чаша; и много друго слично чините.
Mar 7:9 И рече им: Лијепо, укидате заповијест Божију да своје предање сачувате!

MKJV
Mar 7:6 But He answered and said to them, Well has Isaiah prophesied of you hypocrites, as it is written, "This people honors Me with their lips, but their heart is far from Me.
Mar 7:7 However, they worship Me in vain, teaching for doctrines the commandments of men."
Mar 7:8 For laying aside the commandment of God, you hold the tradition of men, the dippings of pots and cups. And many other such things you do.
Mar 7:9 And He said to them, Do you do well to set aside the commandment of God, so that you may keep your own tradition?

Evo još nekih prevoda...

Čarnić
Mar 7:7 Uzalud me poštuju, učeći nauke koje su ljudske zapovesti".

Savremeni srpski prevod
Mar 7:7 Uzalud me slave, jer ljudske zapovesti kao učenje šire.'

SPC
Mar 7:7 Но залуд ме поштују, учећи учењима прописаним од људи.

MKJV
Mar 7:7 However, they worship Me in vain, teaching for doctrines the commandments of men."

Eto zato je DOKTRINA važna!

http://en.wikipedia.org/wiki/Doctrine

Biblija, odnosno spisi koji cine ovu knjigu su usvojeni tek u 7. veku i to posto su Istocna crkva (pravni naslednik Pravoslavna crkva) i Zapadna crkva (pravni naslednik Rimokatolicka crkva) ublazili medjusobna neslaganja oko toga koji su spisi "bogougodni". Tako da je Zapadna crkva popustila i prihvatili Otkrivenje po Jovanu, a Istocna crkva popustila i prihvatila Poslanicu Rimljanima i tek tada je nastala Biblija. Pre ovog dogadjaja nije postojalo jedinstveno delo pod ovim nazivom tako da je sa jedne strane veoma komicno kada se neke zajednice nastale pre 100 godina upiru da dokazu kako se bez Biblije ne moze biti hriscanin iako pojma nemaju o tome koliko je puta zapravo menjan broj dela (najmanje 5 puta) koji cine Bibliju. Danas se takodje broj dela koje se uvrstavaju u Bibliju varira, na primer, Monofiziti, Protestanti itd.

Back