Šta mislite, koliko će Srba biti u Crnoj Gori na sledećem popisu?

Вероватно си ме побркао са неким ко не воли Црногорце. :) Веруј ми, нисам од таквих. ;)

Skoro dvije godine sam na ovom forumu, nacitao sam se svakavkih bljuvotina ovdje, pa nemoj se cuditi sto napadno reagujem. Vidim da ti nijesi neko ko se sluzi uvredama i psovkama, kad se neko ne slaze s tobom. Takve osobe cijenim :)

Не о независној Црној Гори, лепо читај шта пишем. Из Црне Горе си, боље ствари знаш него ја, једино ако ниси баш из доста млађе генерације. Говорим о идеји и идејама какве пропагирају ДАНУ и СДПЦГ као мало мање екстремна. То је отерало људе. Да се ишло са умеренијом националном причом какву су форирали ДПС и СНП, све би другачије ишло. Појмови Србин и Црногорац не стоје један наспрам другог као Србин и Албанац или Србин и Турчин, сигурно знаш да у ЦГ има много оних који се сматрају и Црногорцима по народности и Србима по националности. Раније су у прошлости сви били такви... не значи да је раније било 100% Срба и 0% Црногораца, већ да је било 100% Срба и 100% Црногораца, јер је свако за себе говорио да је Србин и да је Црногорац. Црногорац, јер је различит од Србијанца, Војвођанина и што има засебну државу, засебног краља. А Србин зато што је са овима исте крви, истог порекла и истог језика... то ипак није шећер у воду.

Нису Црногорце измислили комунисти 1945, Црногорци постоје вековима као непокоран и слободарски народ, који је својим мишицама створио себи државу, а не да ју је добио на поклон и који је из свог племена изабрао себи краља, а не да му додељују странца само зато што је из европских краљевских породица. Не могу комунисти измислити нешто што је имало своју државу још пре комуниста.

Jes' da se ne sjecam desanja iz pocetka 90-tih, jer sam bio mali, ali se zato odlicno sjecam situacije krajem 90-tih. Znam da SDP nije bila toliko ekstrmna, barem ne u periodu kad je predsjednik te partije bio Zarko Rakcevic. Jesu se zalagali za nezavisnu Crnu Goru, za crnogorski jezik, CPC, ali nije bilo sirenja mrznje prema drugim narodima.

Istina je da je Srpstvo u Crnoj Gori postojalo na neki nacin, ne na ovaj na koji danasnji Srbi forsiraju, jer je to je zloupotreba kojom se koriste da bi izvrsili asimililaciju crnogorskog nacionalnog korpusa. E onda je doslo do kontra-udarca i sepataristicke kampanje druge strane. Kao sto sam rekao i prije, istorija nase drzavnosti i tradicija nam dozvoljava da se bez ikakvih prigovora osjecamo etnickim Crnogorcima, pa cak iako su se nasi preci stvarno izjasnjavali Srbima. A ono i mi i Srbi smo morali nastati od nekoga. Nijesmo pali s Marsa.

Ма јесу, ја ти кажем. Откад је Црногорац у Србији био странац, или Србин у Црној Гори туђин? Па видиш ваљда да и откако смо се одвојили, кад дођеш у Београд ниси дошао у туђину него у свет који разумеш и који тебе разуме; момци и девојке из Србије (или Српске) и Црне Горе се међусобно жене и удају, па им родитељи не мисле да су се узели у туђем народу.

Nijesu tadasnju Jugslaviju cinili samo Srbi i Crnogorci, nego i Hrvat u Srbiji nije bio tudjin, kao ni Makedonac u Bosni, Slovenac u Crnoj Gori itd, jer je to bila federalna drzava od 6 federalnih jedinica. Kod SRJ je vec bila drukcija prica, jer su nju cinile samo 2 federalne jedinice, pa ako si mislio na SRJ, onda se slazem. U vrijeme SFRJ razlika medju tim narodima bila apsolutno nebitna, tad se velicala Jugoslavija. Pocetkom 90-tih je krenulo nacionalizmom. Ta drzava je morala puci kad-tad, ali je sve moglo da se zavrsi mirnijim putem. No za svaki rat je potrebno dvoje, tako da je suudo kriviti samo jednu stranu.

Ето, и данас да уведеш да може да се човек изјасни и као Бокељ, Херцеговац или Брђанин, имао би барем 15 хиљада Бокеља и 20-30 хиљада Брђана, а опет би сви били исти народ и схватали оне који су се изјаснили као Црногорци/Срби као рођену браћу. То је политичко питање. Да нема црногорске опције, сваки Црногорац би се изјаснио као Србин, јер није Турчин, Албанац, Ром, Италијан, Хрват или Бошњак. А исто тако, нема тога Србина из Црне Горе који за себе не каже "Ја сам Црногорац". Па је л' тако?

Jeste tako danas, ali prisjeti se izjava prije referenduma. Neki ljudi iz Crne Gore su pricali da je za njih uvreda kad im neko kaze da su Crnogorci. Bilo je takvih ispada i na ovom forumu. Ne volim kad mi neko namece tudje misljenje i kad mi recimo govori da sam Srbin, ali ja to ne smatram uvredom, nego to samo smatram zabludom onoga ko mi to govori, jer da je to uvreda, onda bi na neki nacin priznao da je taj u pravu.

Ма какви победници, кад су Црногорци увек били победници! Што се мене тиче, у црногорску државност не треба да дира нико, а да је било памети, ситуација би се решила онако како је предлагао Рамбо Амадеус - да Мило Ђукановић дође у Београд код Бориса Тадића, да донесе један пршут и коју литру "Вранца" и да се лепо потпише стварање две државе, па онда заједно да оду за Подгорицу то и да објаве.

:lol: Rambo je kralj, njega obozavam, jer je lik i pametan i duhovit.

Него у ЦГ није била толико јасна ситуација, па није могло. Ипак више од 40% грађана није желело прекидање заједнице са Србијом... жао им сигурно било, 500 година смо чекали да будемо у истој држави, а кад смо је добили, нисмо саставили ни 100 година у њој. Али доћи ће све то на своје, само да будемо вредни, радни и поштени, да људи раде, а да се омладина школује и да дижемо привреду и умножавамо капитал и просвету, а не да стално са неким ратујемо, гинемо или недајбоже међу собом да се кољемо и једни друге шаљемо на робију, као у Другом светском рату и после њега.

Tocak istorije se okrece, tu ima istine, a za ratovanje se slazem, rata je bilo stvarno dosta.
Sve u svemu, bolje da se sad manje mrzimo i da se okrenemo sebi.

А и није ствар до Срба из Србије и Р. Српске, него до оних Црногораца који се пишу као национални Срби и који траже своја права као Срби. Не идемо ја и ти из Београда, Новог Сада или Бање Луке да србујемо по Црној Гори и да их убеђујемо ко су и шта су. То чине њихови људи. Ни Мандић, ни Дедеић (Добрило), ни Амфилохије, ни Бећковић ни сви остали нису из Србије или Р. Српске, него су Црногорци из Црне Горе, али који причају неку другу причу.
E ođe se slažemo, mada je Nataša Jovanović dolazila na TV Elmag (inače prosrpska televizija u CG) da puni glave narodu kako smo svi mi Srbi i kako je Crna Gora srpska zemlja. To je mene prilično iziritiralo, malo im je što su uništili Srbiju, pa bi i Crnu Goru.
Što se tiče ove četvorice, slažemo se. Ljudi porijeklom iz Crne Gore, žive u CG, rade u CG, a puna im usta Srbije i nekog Srpstva. Uvijek sam govorio da su najgori ovi Srbi odavde (u smislu da su preekstremni i sl.)
А ни оно за државност ниси баш у праву. Није нико из Србије бранио Црној Гори поптуну државност. Па сећаш се да је неколико партија из Србије отворено агитовало за раскид заједнице и стварање две независне државе (ДХСС, Г17+, СПО) јер су исто желели за Србију као и Ђукановић за Црну Гору. А са друге стране, СНП Црне Горе која окупља националне Црногорце, била је против независности. Све је ту било измешано и ништа није било једноставно. А сигурно је и било Срба који су гласали за независност. На пример, тако је сигурно гласала Первићева супруга из ЛСЦГ (ако нисам нешто побркао у вези њеног порекла).
A tadašnji lider SNP-a i lider bloka za zajedničku državu Predrag Bulatović, e njegovi đedovi su bili čini mi se zelenaši Krsta Popovića. A što se tiče Srba koji su glasali za nezavisnost, u pravu si, ja ih u porodici imam da se izjašnjavaju Srbima a glasali su za nezavisnu Crnu Goru, mada je takvih ovamo malo

Слажем се да није толико лако диференцирати народ доле по националној припадности. Рецимо, узмимо само пример избора и резултате у општини Никшић, на различитим бирачким местима број гласова ДПС-а ( данас јасно процрногорски ) варира од 21 до 86 посто ! И то све у кругу од не више од неких десетак километара. Никшићка Жупа је сва за СНП и Андријину НОВУ ал зато кад дођеш у град, тамо је ипак јачи ДПС ( СДП не толико ).

Свакако се слажем да је на њиховим лидерима да их усмеравају, те стога се надам да на неким следећим изборима неће бити 5 српских листа и масовног просипања гласова, већ да ће број тих листа максимално бити две до три. Но, не кажу џабе, два Србина три партије.

Ajde malo da se pozabavimo parlamentarnim izborima 2009 u Župi Nikšićkoj.
Zgrada OŠ Laz
Evropska Crna Gora: 76 - 74.51%
Bošnjaci i Muslimani: 3 - 2.94%
Pokret za promjene: 16 - 15.69%
Socijalistička narodna partija: 3 - 2.94%
Nova srpska demokratija: 3 - 2.94%
Demokratski centar - Liberalna partija: 1 - 0.98%

Dom MZ Morakovo
Crnogorski komunisti: 1 - 0.46%
Stranka penzionera i invalida: 2 - 0.91%
Narodnjačka koalicija: 3 - 1.37%
Evropska Crna Gora: 113 - 51.6%
Pokret za promjene: 3 - 1.37%
Socijalistička narodna partija: 86 - 39.27%
Nova srpska demokratija: 9 - 4.11%
Srpska nacionalna lista: 2 - 0.91%

Dom MZ Bjeloševina
Crnogorski komunisti: 2 - 1.54%
Stranka penzionera i invalida: 3 - 2.31%
Narodnjačka koalicija: 1 - 0.77%
Evropska Crna Gora: 68 - 52.31%
Pokret za promjene: 2 - 1.54%
Socijalistička narodna partija: 49 - 37.69%
Otadžbinska srpska stranka: 1 - 0.77%
Srpska nacionalna lista: 4 - 3.08%

MZ Župa Nikšićka
Forca: 1 - 1.23%
Crnogorski komunisti: 9 - 11.11%
Narodnjačka koalicija: 3 - 3.7%
Evropska Crna Gora: 34 - 41.98%
Pokret za promjene: 1 - 1.23%
Socijalistička narodna partija: 28 - 34.57%
Nova srpska demokratija: 4 - 4.94%
Srpska nacionalna lista: 1 - 1.23%

Dom MZ Kuta
Crnogorski komunisti: 10 - 1.86%
Stranka penzionera i invalida: 5 - 0.93%
Narodnjačka koalicija: 3 - 0.56%
Evropska Crna Gora: 270 - 50.09%
Pokret za promjene: 11 - 2.04%
Socijalistička narodna partija: 199 - 36.92%
Nova srpska demokratija: 33 - 6.12%
Demokratski centar - Liberalna partija: 2 - 0.37%
Partija demokratskog prosperiteta: 1 - 0.19%
Demokratska unija Albanaca: 1 - 0.19%
Otadžbinska srpska stranka: 3 - 0.56%
Srpska nacionalna lista: 1 - 0.19%

Da ne pišem dalje, ako te nešto interesuje u vezi ovoga, za neko biračko mjesto, pitaj.
E sad, ne bih se složio sa tobom da DPS varira od 21%. Mislim da, kada se saberu glasovi sa biračkim mjesta u Župi, DPS ipak pobjeđuje. Nijesam siguran da li sa apsloutnom većinom, ali sigurno su blizu 50%. Slažem se da je SNP "jak" u Župi (jači nego što je na nivou CG kad se sve sabere i podijeli), ali je ipak DPS i tamo ubjedljiv. Mada postoje biračka mjesta đe je SNP za 2-3 glasa ispred DPS-a, ali su to biračka mjesta sa manje birača od recimo MZ Kuta, koja je ja mislim mjesto u Župi sa najvećim brojem birača. A ovi rezultati koje sam postavio sami po sebi govore koliko si pogriješio kad si rekao ovo za "Andrijinu NOVU"

Jes' da se ne sjecam desanja iz pocetka 90-tih, jer sam bio mali,

sjecam se ja ,sjecam se onih velikih skupova po cg,sjecam se velikog mitinga u podgorici 150 000 ljudi se bilo skupilo,sjecam se mila i momira u ofucanim dzemperima,sjecam se kako se klicao srpstvu i kosovu,sjecam se da sam tada u podgorici prvi put cuo pjesmu ko to kaze ko to laze srbija je mala

crnogorska nacija je izmisjotina komunista iz 1945 to je cinjenica a ova najnovija crnogorsko dukljanska nacija je izmisljotina milova ideologija koju su ukrali od liberala i slavka perovicaezima pric

Ajde malo da se pozabavimo parlamentarnim izborima 2009 u Župi Nikšićkoj.
Zgrada OŠ Laz
Evropska Crna Gora: 76 - 74.51%
Bošnjaci i Muslimani: 3 - 2.94%
Pokret za promjene: 16 - 15.69%
Socijalistička narodna partija: 3 - 2.94%
Nova srpska demokratija: 3 - 2.94%
Demokratski centar - Liberalna partija: 1 - 0.98%

Dom MZ Morakovo
Crnogorski komunisti: 1 - 0.46%
Stranka penzionera i invalida: 2 - 0.91%
Narodnjačka koalicija: 3 - 1.37%
Evropska Crna Gora: 113 - 51.6%
Pokret za promjene: 3 - 1.37%
Socijalistička narodna partija: 86 - 39.27%
Nova srpska demokratija: 9 - 4.11%
Srpska nacionalna lista: 2 - 0.91%

Dom MZ Bjeloševina
Crnogorski komunisti: 2 - 1.54%
Stranka penzionera i invalida: 3 - 2.31%
Narodnjačka koalicija: 1 - 0.77%
Evropska Crna Gora: 68 - 52.31%
Pokret za promjene: 2 - 1.54%
Socijalistička narodna partija: 49 - 37.69%
Otadžbinska srpska stranka: 1 - 0.77%
Srpska nacionalna lista: 4 - 3.08%

MZ Župa Nikšićka
Forca: 1 - 1.23%
Crnogorski komunisti: 9 - 11.11%
Narodnjačka koalicija: 3 - 3.7%
Evropska Crna Gora: 34 - 41.98%
Pokret za promjene: 1 - 1.23%
Socijalistička narodna partija: 28 - 34.57%
Nova srpska demokratija: 4 - 4.94%
Srpska nacionalna lista: 1 - 1.23%

Dom MZ Kuta
Crnogorski komunisti: 10 - 1.86%
Stranka penzionera i invalida: 5 - 0.93%
Narodnjačka koalicija: 3 - 0.56%
Evropska Crna Gora: 270 - 50.09%
Pokret za promjene: 11 - 2.04%
Socijalistička narodna partija: 199 - 36.92%
Nova srpska demokratija: 33 - 6.12%
Demokratski centar - Liberalna partija: 2 - 0.37%
Partija demokratskog prosperiteta: 1 - 0.19%
Demokratska unija Albanaca: 1 - 0.19%
Otadžbinska srpska stranka: 3 - 0.56%
Srpska nacionalna lista: 1 - 0.19%

Da ne pišem dalje, ako te nešto interesuje u vezi ovoga, za neko biračko mjesto, pitaj.
E sad, ne bih se složio sa tobom da DPS varira od 21%. Mislim da, kada se saberu glasovi sa biračkim mjesta u Župi, DPS ipak pobjeđuje. Nijesam siguran da li sa apsloutnom većinom, ali sigurno su blizu 50%. Slažem se da je SNP "jak" u Župi (jači nego što je na nivou CG kad se sve sabere i podijeli), ali je ipak DPS i tamo ubjedljiv. Mada postoje biračka mjesta đe je SNP za 2-3 glasa ispred DPS-a, ali su to biračka mjesta sa manje birača od recimo MZ Kuta, koja je ja mislim mjesto u Župi sa najvećim brojem birača. A ovi rezultati koje sam postavio sami po sebi govore koliko si pogriješio kad si rekao ovo za "Andrijinu NOVU"
Хвала ти на информацијама, мислио сам да је мало другачија ситуација, но видим да је за СНП тачно оно што сам причао. Мислио сам да је Андрија у Жупи мало јачи.

sjecam se ja ,sjecam se onih velikih skupova po cg,sjecam se velikog mitinga u podgorici 150 000 ljudi se bilo skupilo,sjecam se mila i momira u ofucanim dzemperima,sjecam se kako se klicao srpstvu i kosovu,sjecam se da sam tada u podgorici prvi put cuo pjesmu ko to kaze ko to laze srbija je mala

crnogorska nacija je izmisjotina komunista iz 1945 to je cinjenica a ova najnovija crnogorsko dukljanska nacija je izmisljotina milova ideologija koju su ukrali od liberala i slavka perovicaezima pric

Milo klicao o srpstvu, a Srba u CG je tad bilo mnogo manje nego danas :lol:

A sto se tice njegovih izjava pocetkom 90-tih, njih niko ne spori, ali popis stanovnistva jasno govori kako smo svi listom ''bili'' Srbi. Uostalom svi podsjecaju na desavanja u Crnoj Gori pocetkom 90-tih, a niko ne spominje Sedmi bataljon, pomjenu Ustava SRJ, Konzorcijum iz Silerove ulice i 27. izbornu jedinicu. To ste izgleda zaboravili. Kako to da zaboravljate ono sto je bilo skorije? :lol:

Poslednja izmena:
E ođe se slažemo, mada je Nataša Jovanović dolazila na TV Elmag (inače prosrpska televizija u CG) da puni glave narodu kako smo svi mi Srbi i kako je Crna Gora srpska zemlja. To je mene prilično iziritiralo, malo im je što su uništili Srbiju, pa bi i Crnu Goru.
Što se tiče ove četvorice, slažemo se. Ljudi porijeklom iz Crne Gore, žive u CG, rade u CG, a puna im usta Srbije i nekog Srpstva. Uvijek sam govorio da su najgori ovi Srbi odavde (u smislu da su preekstremni i sl.)

Ово за Наташу Јовановић... сложићеш се да је ту ствар политичка и страначка, а не национална. И сам знаш и сигурно видиш на форуму да је и Србија страначки подељена и да овде има много оних који још више мрзе и радикале и Наташу Јовановић него ико у Црној Гори.

A tadašnji lider SNP-a i lider bloka za zajedničku državu Predrag Bulatović, e njegovi đedovi su bili čini mi se zelenaši Krsta Popovića. A što se tiče Srba koji su glasali za nezavisnost, u pravu si, ja ih u porodici imam da se izjašnjavaju Srbima a glasali su za nezavisnu Crnu Goru, mada je takvih ovamo malo

Има, како да не. Предраг Булатовић је, ако се не варам, "Србо-Црногорац", то јест изјашњава се национално као Црногорац, не сматра себе Србином, али сматра да су Срби и Црногорци један народ... тако некако. А његов претходник, Момир Булатовић, био је баш присталица идеје да су Срби и Црногорци два засебна и одвојена јужнословенска народа. А опет, обојица били најгласнији заговорници заједнице са Србијом.

Ма, није било друге, нажалост. Људима је углавном жао што се једна државна заједница цепа, али у тој заједници ни Србију ни Црну Гору није представљала држава иза које би стали њени грађани. Застава јој је била југословенска тробојка, коју нико није поштовао; химна "Хеј Словени" којој су сви звиждали, јер су желели националну химну и још сијасет проблема. Велика асиметрија велике Србије и мале Црне Горе, верујем да би чак и око заједничке валуте било спора око тога које историјске личности да се нађу на новчаницама.

Skoro dvije godine sam na ovom forumu, nacitao sam se svakavkih bljuvotina ovdje, pa nemoj se cuditi sto napadno reagujem. Vidim da ti nijesi neko ko se sluzi uvredama i psovkama, kad se neko ne slaze s tobom. Takve osobe cijenim :)

Баш зато се и одмах ограђујем од неког екстремизма. Мислим, ја јесам бескомпромисан када је у питању тематика историје и прошлости, али то је нешто друго, овде је реч о садашњости и о живим људима. На форуму си дуже него ја и за ове две године си сигурно видео да доста прича одавде чине празне приче коју причају углавном једни те исти ликови, рекао би човек како се свађају да овде влада неко ратно стање. А стање сасвим нормално...

А и морам да поменем нешто интересантно. Овде се, на пример, нико није љутио кад се у ЦГ водила кампања за независност нити кад је Црна Гора постала независна. У суштини се и није пуно тога променило јер је СЦГ била доста лабава заједница. А опет, много су се наљутили кад је ЦГ признала Косово. Ни на једну државу у региону нису људи одавде толико негативно реаговали као за Црну Гору... и то не неком љутњом, него више разочарањем. :confused:

Jeste tako danas, ali prisjeti se izjava prije referenduma. Neki ljudi iz Crne Gore su pricali da je za njih uvreda kad im neko kaze da su Crnogorci. Bilo je takvih ispada i na ovom forumu. Ne volim kad mi neko namece tudje misljenje i kad mi recimo govori da sam Srbin, ali ja to ne smatram uvredom, nego to samo smatram zabludom onoga ko mi to govori, jer da je to uvreda, onda bi na neki nacin priznao da je taj u pravu.

Ово што кажеш за те што су говорили такве ствари пред референдум, то је глупост, то је неки политички жар, тако нешто може неко да говори као провокацију али није у праву. Нема тог Србина из Црне Горе који за себе не каже да је Црногорац и да се тиме не поноси... осим ако баш не инсистира да је нпр. Бокељ или нека мања одредница.

Пази овај куриозитет. Преко пријатеља сам упознао једног његовог комшију, човек се презива Ђукановић и син је колониста из Босне. За њега би се рекло да је прави Србин-Србенда, занима се за историју, стално расправља о политици и прави је националиста-родољуб. Е око њега је било неке шале пре неколико година кад је био попис јер се национално декларисао као Црногорац... шала је била због тога што је друга генерација Босанаца у Србији и што никог живог нема у Црној Гори од рођака, међутим он је у једној књизи о фамилији Ђукановић пронашао да су из Црне Горе и тамо се помиње и његов родни крај, као мета њиховог досељавања пре неколико векова. И како сад тог човека дефинисати по националности или оштро поделити да ли је Србин или је Црногорац? Никако. :)

А и Србин је некако општа одредница... Невоља је што је у последње време сво српство почело да буде везано за Централну Србију, па се асоцира са њиховим говором, фолклором, обичајима, традицијом... са тиме и муку муче остали Срби, јер се читава Србија и сва њена историја везују само за ту територију и њену историју. Али то је већ нека друга прича.

Tocak istorije se okrece, tu ima istine, a za ratovanje se slazem, rata je bilo stvarno dosta.
Sve u svemu, bolje da se sad manje mrzimo i da se okrenemo sebi.

Ма неке мржње ту и нема, осим по интернету и у политици, надајмо се само да ти људи неће те ствари пренети и у свакодневни живот. У српско-хрватским и српско-муслиманским односима је незгодно било што је ту увек било неке мржње од раније и што је то све било лако потпалити, овде неће то бити могуће, осим ако се неко баш не потруди да тако нешто направи, а надајмо се да неће никада. Саме државе Србија и Црна Гора немају никаквих територијалних спорова, а веровао или не, у Србији има и људи који заговарају и ревидирање граница Црне Горе тако да се оне прошире на Метохију и источну Херцеговину. Једина црна тачка је ово несретно Косово. :confused:

ово за СПО нисам знао, чинило ми се да су они за Краљевину Србију а да остављају Црној Гори да одлучи хоће ли са нама или не.

У праву си, ја сам ово мало слободније формулисао. Вук Драшковић је уочи референдума говорио о томе како су пре 100 година постојале Краљевина Србија и Краљевина Црна Гора које су биле братске и савезничке српске државе којима су владари били у крвном сродству и да нико у Србији не треба да има отпор према реуспостављању независности ЦГ, јер је тако било и раније. У принципу је рекао да нема против ни једне ни друге опције.

Ово за Наташу Јовановић... сложићеш се да је ту ствар политичка и страначка, а не национална. И сам знаш и сигурно видиш на форуму да је и Србија страначки подељена и да овде има много оних који још више мрзе и радикале и Наташу Јовановић него ико у Црној Гори.
Apsolutno se slažem. Znam da ih ima u Srbiji koji radikale i Natašu mrze više nego mi iz Crne Gore,

Ма, није било друге, нажалост. Људима је углавном жао што се једна државна заједница цепа, али у тој заједници ни Србију ни Црну Гору није представљала држава иза које би стали њени грађани. Застава јој је била југословенска тробојка, коју нико није поштовао; химна "Хеј Словени" којој су сви звиждали, јер су желели националну химну и још сијасет проблема. Велика асиметрија велике Србије и мале Црне Горе, верујем да би чак и око заједничке валуте било спора око тога које историјске личности да се нађу на новчаницама.
I ođe ćemo se složiti - nije bilo druge. Što se tiče zastave i himne, poštovao sam ih i dan danas ih poštujem. Da se sad na nekom skupu odsvira "Hej Sloveni" ustao bih i zapjevao. Ipak, lijepo se tada živjelo, i poštovao sam državne simbole do samog "kraja" državne zajednice.

Back