Reckless
Buduća legenda
- Poruka
- 25.578
Вероватно си ме побркао са неким ко не воли Црногорце.Веруј ми, нисам од таквих.
![]()
Skoro dvije godine sam na ovom forumu, nacitao sam se svakavkih bljuvotina ovdje, pa nemoj se cuditi sto napadno reagujem. Vidim da ti nijesi neko ko se sluzi uvredama i psovkama, kad se neko ne slaze s tobom. Takve osobe cijenim

Не о независној Црној Гори, лепо читај шта пишем. Из Црне Горе си, боље ствари знаш него ја, једино ако ниси баш из доста млађе генерације. Говорим о идеји и идејама какве пропагирају ДАНУ и СДПЦГ као мало мање екстремна. То је отерало људе. Да се ишло са умеренијом националном причом какву су форирали ДПС и СНП, све би другачије ишло. Појмови Србин и Црногорац не стоје један наспрам другог као Србин и Албанац или Србин и Турчин, сигурно знаш да у ЦГ има много оних који се сматрају и Црногорцима по народности и Србима по националности. Раније су у прошлости сви били такви... не значи да је раније било 100% Срба и 0% Црногораца, већ да је било 100% Срба и 100% Црногораца, јер је свако за себе говорио да је Србин и да је Црногорац. Црногорац, јер је различит од Србијанца, Војвођанина и што има засебну државу, засебног краља. А Србин зато што је са овима исте крви, истог порекла и истог језика... то ипак није шећер у воду.
Нису Црногорце измислили комунисти 1945, Црногорци постоје вековима као непокоран и слободарски народ, који је својим мишицама створио себи државу, а не да ју је добио на поклон и који је из свог племена изабрао себи краља, а не да му додељују странца само зато што је из европских краљевских породица. Не могу комунисти измислити нешто што је имало своју државу још пре комуниста.
Jes' da se ne sjecam desanja iz pocetka 90-tih, jer sam bio mali, ali se zato odlicno sjecam situacije krajem 90-tih. Znam da SDP nije bila toliko ekstrmna, barem ne u periodu kad je predsjednik te partije bio Zarko Rakcevic. Jesu se zalagali za nezavisnu Crnu Goru, za crnogorski jezik, CPC, ali nije bilo sirenja mrznje prema drugim narodima.
Istina je da je Srpstvo u Crnoj Gori postojalo na neki nacin, ne na ovaj na koji danasnji Srbi forsiraju, jer je to je zloupotreba kojom se koriste da bi izvrsili asimililaciju crnogorskog nacionalnog korpusa. E onda je doslo do kontra-udarca i sepataristicke kampanje druge strane. Kao sto sam rekao i prije, istorija nase drzavnosti i tradicija nam dozvoljava da se bez ikakvih prigovora osjecamo etnickim Crnogorcima, pa cak iako su se nasi preci stvarno izjasnjavali Srbima. A ono i mi i Srbi smo morali nastati od nekoga. Nijesmo pali s Marsa.
Ма јесу, ја ти кажем. Откад је Црногорац у Србији био странац, или Србин у Црној Гори туђин? Па видиш ваљда да и откако смо се одвојили, кад дођеш у Београд ниси дошао у туђину него у свет који разумеш и који тебе разуме; момци и девојке из Србије (или Српске) и Црне Горе се међусобно жене и удају, па им родитељи не мисле да су се узели у туђем народу.
Nijesu tadasnju Jugslaviju cinili samo Srbi i Crnogorci, nego i Hrvat u Srbiji nije bio tudjin, kao ni Makedonac u Bosni, Slovenac u Crnoj Gori itd, jer je to bila federalna drzava od 6 federalnih jedinica. Kod SRJ je vec bila drukcija prica, jer su nju cinile samo 2 federalne jedinice, pa ako si mislio na SRJ, onda se slazem. U vrijeme SFRJ razlika medju tim narodima bila apsolutno nebitna, tad se velicala Jugoslavija. Pocetkom 90-tih je krenulo nacionalizmom. Ta drzava je morala puci kad-tad, ali je sve moglo da se zavrsi mirnijim putem. No za svaki rat je potrebno dvoje, tako da je suudo kriviti samo jednu stranu.
Ето, и данас да уведеш да може да се човек изјасни и као Бокељ, Херцеговац или Брђанин, имао би барем 15 хиљада Бокеља и 20-30 хиљада Брђана, а опет би сви били исти народ и схватали оне који су се изјаснили као Црногорци/Срби као рођену браћу. То је политичко питање. Да нема црногорске опције, сваки Црногорац би се изјаснио као Србин, јер није Турчин, Албанац, Ром, Италијан, Хрват или Бошњак. А исто тако, нема тога Србина из Црне Горе који за себе не каже "Ја сам Црногорац". Па је л' тако?
Jeste tako danas, ali prisjeti se izjava prije referenduma. Neki ljudi iz Crne Gore su pricali da je za njih uvreda kad im neko kaze da su Crnogorci. Bilo je takvih ispada i na ovom forumu. Ne volim kad mi neko namece tudje misljenje i kad mi recimo govori da sam Srbin, ali ja to ne smatram uvredom, nego to samo smatram zabludom onoga ko mi to govori, jer da je to uvreda, onda bi na neki nacin priznao da je taj u pravu.
Ма какви победници, кад су Црногорци увек били победници! Што се мене тиче, у црногорску државност не треба да дира нико, а да је било памети, ситуација би се решила онако како је предлагао Рамбо Амадеус - да Мило Ђукановић дође у Београд код Бориса Тадића, да донесе један пршут и коју литру "Вранца" и да се лепо потпише стварање две државе, па онда заједно да оду за Подгорицу то и да објаве.

Него у ЦГ није била толико јасна ситуација, па није могло. Ипак више од 40% грађана није желело прекидање заједнице са Србијом... жао им сигурно било, 500 година смо чекали да будемо у истој држави, а кад смо је добили, нисмо саставили ни 100 година у њој. Али доћи ће све то на своје, само да будемо вредни, радни и поштени, да људи раде, а да се омладина школује и да дижемо привреду и умножавамо капитал и просвету, а не да стално са неким ратујемо, гинемо или недајбоже међу собом да се кољемо и једни друге шаљемо на робију, као у Другом светском рату и после њега.
Tocak istorije se okrece, tu ima istine, a za ratovanje se slazem, rata je bilo stvarno dosta.
Sve u svemu, bolje da se sad manje mrzimo i da se okrenemo sebi.