Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
napravila sam grašak sa telećim šniclama....ispalo je super...samo još da dodam mešanu salatu, malo ljutu...
Takođe, mladi grašak, bez zaprške, sa kojim šampinjončićem, mladim krompirićOm i šargarepicom.
Bez mesa :p dete ruča pasulj u školici, kod kuće sigurno neće jesti :lol:
Biće za večeru neka ribica ili pileći prstić :)
Ne za mene, naravno :cool:

pa pazi
zapecene makarone su ti sigurica
a ako oces da eksperimentises
moras imati slatku pavlaku
h020.gif

moj rucak u subotu, odlican recept

Pita od lisnatog testa i belog mesa
1 paket lisnatog testa
manja glavica luka
250 g pilećeg filea
1 kašika seckanog peršuna
1 kašika maslinovog ulja
1 kašika konjaka ,1 kašika putera, 1 kašika brašna
3 dl mleka
so i bibe
Priprema
Sitno iseckajte luk pa ga pržite na maslinovom ulju dok ne porumeni. Tada ubacite i meso isečeno na kockice, pa sve propržite, dok meso ne bude skoro prženo. Posolite, pobiberite, dodajte peršun i nalijte konjakom. Ostavite još nekoliko minuta na vatri, tek da alkohol ispari.
U drugoj, manjoj šerpi zagrejte puter, pa na njemu propržite brašno, nalijte mlekom i mešajte dok bešamel ne dobije srednju gustinu. Bešamel ulijte u posudu sa mesom i lukom, promešajte, pa neka se sve dobro ohladi.
Razvucite jednu polovinu lisnatog testa i stavite je u podmazan manji pleh. Stavite to u rernu koju ste prethodno zagrejali na 225° i pecite 15 min. Izvadite pleh pa na polupečeno testo izručite sav nadev, a tada razvucite i drugu polovinu testa, ali tako da bude nešto veća kora od prethodne. Time preklopite nadev, a koru prstima lagano zalepite za pečenu podlogu. Viljuškom tu i tamo izbušite gornju koru i premažite je žumancetom. Vratite u rernu i pecite 35 min.
Služite toplo uz tartar sos ili dosta kisele pavlake i kisele krastavčiće.

ja ovaj kvinsin recepat pravim kad mi ostane mesa, bilo kog; ili iz supe ono od leđa, kad se 'iščupka' :lol:
Samo ga ne komplikujem tako, iseckam meso, izmešam ili sa jajima i pavlakom, ili sa bešamelom (zavisi koliko imam vremena), začinim, peršun, vegeta i sl.
ako nema dosta mesa, dodam šampinjona
nema konjaka

nemam pojma šta ćemo danas.
što znači - neki bućkuriš od povrća i šampinjona sa makaronama
može i belog mesa
samo pitam muža - hoće li crveno ili belo; tj. paradajz, ili pavlaka :manikir:

Komad praseta od 4, 5 kila - zaseci mu kozu skoro da se skroz skine, ali ostaviti zakacenu na jednom kraju (kozu onda vratiti preko mesa, tako se lepo ispece).
Napraviti marinadu: na pola kile mesa, kasicica soli, maslinovo ulje, kim u prahu, lorber, sok od jedne pomorandze, origano, 4-5 cena belog luka sitno iseckanog, kasina braon secera, biber. Preliti preko mesa i masirati meso 5-10 minuta da se marinada upije, prethodno izbockati meso nozem.
Prekriti folijom i peci na 250C (ne vise, moze cak i manje), sat vremena po kilogramu otprilike.
Pola sata pred kraj skinuti foliju.

Ja sam dodala i krompir posut ruzmarinom sat vremena pred kraj.

Uz ovo, pecene paprike ali malo drugacije od nasih. Crvene papure se iseku na pola ali sa sve drskom (pocne da se sece od drske). Preliti sa malo maslinovog ulja i peci u rerni. Meni su prskale po rerni pa sam im uvila u foliju i vratila, moze i tako.
Kad su pecene, preliti sa sircetom, krupno secenim belim lukom, biberom i bosiljkom i dobro posoliti.

I jos sam napravila i vasinu tortu!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back