Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
inače danas sam bila kod moje omiljene baba tetke koja je majstor za torte i pohvalim joj se ja kako sam spremila doboš tortu a ona me gleda i pita " a kupila si kore", ja reko jok, pravila sam sama, pita ona dalje " a jesu li ti bile onako tanke", ja kažem aha ko tvoje za rozen tortu, " afil, jesi li kuvala na pari", ja još jednom ponosno prospem da, kad će ona " i sve si to uradila a ni jednom me nisi zvala da pitaš nešto?" : )

hm, dakle da ga potopim u hladnu vodu ili da proključa pa da ostavim?

...operes, stavis u neki dublji sud...pa prelijes hladnom vodom, da bude onako
vise vode odozgo, npr., 4 prsta preko...jer pasulj kad nabubri pokupi svu tu vodu,
ustvari ako je ne bude dovoljno, graske na povrsini ostanu suvlje..a one dole
nabubre....

...valjda sam sad bila jasnija....

Fala ( ja uopšte ne umem da pročitam tvoj nik :rumenka: )

Pa nešto se raspitam, nešto slučajno saznam, ali prilično se majem po kuhinji, pa me sve oko nje interesuje. z:) Mada, nisam ja takav stručnjak da bih mogla da dajem časove kuvanja. Možda ponešto. z:lol:

__Agata__ Nemam pojma što moj kvasac ovako ne zapeni. Ja mislim da ja nemam strpljenja da čekam toliko, ja čim izgleda kao na onoj slici, smatram da je spreman za dalji rad. I jeste. :znamiguje: Nego, da li si ti tu stavljala i brašno? Tako hoće da peni kada se doda kašika, dve brašna u mleko.

e da, da ja uvek dodam u to kašiku do dve brašna

Fala ( ja uopšte ne umem da pročitam tvoj nik :rumenka: )

Pa nešto se raspitam, nešto slučajno saznam, ali prilično se majem po kuhinji, pa me sve oko nje interesuje. z:) Mada, nisam ja takav stručnjak da bih mogla da dajem časove kuvanja. Možda ponešto. z:lol:

__Agata__ Nemam pojma što moj kvasac ovako ne zapeni. Ja mislim da ja nemam strpljenja da čekam toliko, ja čim izgleda kao na onoj slici, smatram da je spreman za dalji rad. I jeste. :znamiguje: Nego, da li si ti tu stavljala i brašno? Tako hoće da peni kada se doda kašika, dve brašna u mleko.

Nisam stavljala brasno, samo mlijeko, secer i kvasac. Nema veze sta je u pitanju, bitno da su puzici na kraju dobro ispali :) Hvala u svakom slucaju :)

Jes' da su sitni sati, al' ako vam ne javim , k'o da nisam nista ni radila...

Sutra tj. danas radim, pa sam veceras spremila pasulj, ostalo samo da procedim i zapecem u rerni.Napravila neke kolace za koje sam recept jos kako klinka isekla iz novina, jer je bio jednostavan - ispali kao neki medenjaci,samo sto sam umesto suvog grozdja stavljala kandiranu koru limuna i narandze..nije lose..uklapa se u Bozicnu atmosferu...Onda sam pravila neke Amorove bajadere - orah, badem, keks, puter, cokolada - naravno Menaz... i evo sad iz rerne izvadila posni kolac sa jabukama i orasima...cela kuca miriseeee...
Ribu je dragi narucio ( ne jedem je, pa ni ne spremam), kao i riblju corbu,a ja cu sebi da napravim corbicu od vode od pasulja..mmmmmmm obozavam.
Od pogace u krug sam gotovo odustala, jer nisam stigla da kupim tepsiju,a i ne znam dokle cu biti na poslu..Dodacu jos krompir salatu i mislim se da l' da zavijem neku pitu, kad vec imam kore u frizideru i nesto praziluka...
Za Bozic smo kod njegovih na rucku...

E da, sarmu sam zamrzla.

Posto sam vas obavestila, mogu mirno na spavanje...

....eee..tako, stavila paslulj, za prebranac da se kuva, i sad mogu da
forumasim....se sam se milila hocu li necu li..al moram da imam rucak
u kuci danas..nema smisla da Badnji dan prodje bez ista...posle cu
da napravim Medeno srce...i to bi bilo to za danas....z:)

svim kuFaricama forumašicama i forumašima želim miran Badnji Dan i da uživate sa porodicama...
a što se teme tiče,bilo supice sa povrćkama,pečene deverike i salata od kineskog kelja sa belim lukom i pavlakom...tolko od mene...

mi danas riblju corbu
dva punjena sharana zapecena na krompiru
spremljena medena pita (ili kako je ja zovem limun pita)
treba spremiti chesnicu jos
prase je ispeceno
ruska salata ceka da se isecka i zamesha
e da
napravljena je i torta (ne pitajte za recept i kako se zove, to je torta od svega nadjenog u kuci)

Poslednja izmena:
Između kuće Windsora i kuće Karađorđevića postoji malo sličnosti i puno razlika. Princ Charles je od malih nogu voleo Camillu, a Princ Aleksandar kolače. Kasnije, u pubertetu, Prince Charles isticao se u sportu, a Princ Aleksandar u krofnama. Jednom je u Eatonu, posle ručka, za opkladu smazao 15 komada, zbog čega je od školskih drugova dobio nadimak "Aca Gica". On se međutim nije naljutio, jer je bio dobroćudan. Pošto je princ, najviše od svega voleo je "princes" krofne, koje je zvao "eclairs". Zato što nije znao ni srpski ni hrvatski, a o slovenačkom i da ne govorimo.

Carske mrvice "Kljukana dinastija"

Sastojci:

Testo za palačinke
Džem od šipaka

Priprema:

Pošto su posle rata deca u Jugoslaviji, za razliku od prinčeva u Londonu, bila siromašna, nisu jela nikakve princes krofne, već carske mrvice. Ovo ne samo da je zvučalo lepše - malo je jela s tako dirljivim imenom - već je bilo i ukusnije, naročito u Palmotićevoj 25. Kako se prave carske mrvice deca međutim nisu znala, jer su ih stavljali za sto kad je već sve bilo gotovo.

Kada je prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević pri put sleteo na jugoslovensko tle, nije bio sasvim siguran šta treba da radi. Na televiziji je gledao kako u sličnim prilikama Ivan Pavao II klekne i poljubi zemlju. Učinilo mu se da je to dobra ideja, i već je bio krenuo da se saginje, kad mu je Vuk Drašković tutnuo u ruke nekakvu gajbicu s travom. Aleksandar se zbunio, pa je umesto da klekne, čučnuo. Kad je video koliko je to glupo, ipak je odlučio da ustane. U međuvremenu je zaključio da je ovo s travom neki stari srpski običaj, pa se uspravio, rekao "thank you" i čupnuo dve-tri travke ustima. Tada je sekretar Krunskog saveta arh. Dragomir Acović diskretno dao do znanja ak. Bećkoviću i vl. Amfilohiju da je prestolonaslednik gladan, pa su ga pravo s aerodroma odveli u poslastičarnicu u Sremskoj, kao što mu je arh. Acović ranije i obećao ("Časna reč, čim sletimo!"). U poslastičarnici je Aleksandar hteo da se kladi s gostima koliko krempita može da pojede, ali su ga nekako odgovorili i odveli u Beli dvor na večeru.

Poslednja izmena:
Kako ste svi po propisu, pa danas posni specijaliteti, za sutra mrsni, svečani.... a moja deca tražila makarone sa sirom zapečene u rerni. Nikad nismo marili za te običaje.

ne marimo ni mi nesto preterano, ja cak nisam ni krstena
ali to je obicaj
a obicaji su lepi
i par puta godisnje je lepo to bar malo ispostovati
msm, verovatno ne verujes ni u deda mraza pa detetu ipak nabavis paketic :)
svaki taj veci praznik nosi neku posebnu draz, to je bitno

Između kuće Windsora i kuće Karađorđevića postoji malo sličnosti i puno razlika. Princ Charles je od malih nogu voleo Camillu, a Princ Aleksandar kolače. Kasnije, u pubertetu, Prince Charles isticao se u sportu, a Princ Aleksandar u krofnama. Jednom je u Eatonu, posle ručka, za opkladu smazao 15 komada, zbog čega je od školskih drugova dobio nadimak "Aca Gica". On se međutim nije naljutio, jer je bio dobroćudan. Pošto je princ, najviše od svega voleo je "princes" krofne, koje je zvao "eclairs". Zato što nije znao ni srpski ni hrvatski, a o slovenačkom i da ne govorimo.

Carske mrvice "Kljukana dinastija"

Sastojci:

Testo za palačinke
Džem od šipaka

Priprema:

Pošto su posle rata deca u Jugoslaviji, za razliku od prinčeva u Londonu, bila siromašna, nisu jela nikakve princes krofne, već carske mrvice. Ovo ne samo da je zvučalo lepše - malo je jela s tako dirljivim imenom - već je bilo i ukusnije, naročito u Palmotićevoj 25. Kako se prave carske mrvice deca međutim nisu znala, jer su ih stavljali za sto kad je već sve bilo gotovo.

Kada je prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević pri put sleteo na jugoslovensko tle, nije bio sasvim siguran šta treba da radi. Na televiziji je gledao kako u sličnim prilikama Ivan Pavao II klekne i poljubi zemlju. Učinilo mu se da je to dobra ideja, i već je bio krenuo da se saginje, kad mu je Vuk Drašković tutnuo u ruke nekakvu gajbicu s travom. Aleksandar se zbunio, pa je umesto da klekne, čučnuo. Kad je video koliko je to glupo, ipak je odlučio da ustane. U međuvremenu je zaključio da je ovo s travom neki stari srpski običaj, pa se uspravio, rekao "thank you" i čupnuo dve-tri travke ustima. Tada je sekretar Krunskog saveta arh. Dragomir Acović diskretno dao do znanja ak. Bećkoviću i vl. Amfilohiju da je prestolonaslednik gladan, pa su ga pravo s aerodroma odveli u poslastičarnicu u Sremskoj, kao što mu je arh. Acović ranije i obećao ("Časna reč, čim sletimo!"). U poslastičarnici je Aleksandar hteo da se kladi s gostima koliko krempita može da pojede, ali su ga nekako odgovorili i odveli u Beli dvor na večeru.

Evo za moju drugaricu Mirku. Ovo je mlako mleko u koje je izmrvljen kvasac, i dodata jedna kašika šećera:

rvyu74.jpg

A ovako to izgleda kada kvasac nadođe:

2hwfvht.jpg

Mi danas ručali gulaš sa testeninom.Ja se čitav dan muvala sa pitama. " Bela", " žarbo " i " mađarica" napravljene, sutra samo da ih isečem. A imala sam neke jabuke, stoje već nedelju dana, niko neće da ih jede, pa ja napravila kolač:

2il0eno.jpg

Sutra će svekrva da zavija sarmu, muž da donese prase iz pečenjare, a ja sam free.:zskace:

Kod mene kvasac izgleda kao pjena na nes kafi otprilike. Pogledajte prilog 166617Pogledajte prilog 166618Pogledajte prilog 166616
Sad pitanje: Da li sam predugo drzala (10-ak min) ili to zavisi i od proizvodjaca?

Kasno Mirka na temu stize al i ja sliku za trku imadem z:D

Jer Mirka je danas vredna bila
i uz rucak pitu u krug zgotovila.
Nabubreli kvacas slikala je
Za sve one lose snaje
Sto ne znaju ko ni Mirka
Kako kvasac kad nadodje svirka. z:D

Evo slike moje sada
prijala mu je, izgleda mi, roze kada
pa je sav on nadosao
pod oblake posao
zadovoljno pljeskala sam
rucicama svojim ja
sto zbog kvasca sto zbog slike
sto zbog uspele mi ove pite...

Odvazila se sada ja sam
ima samo da se mesi
veliki je kompliment danas moja tetka dala
kaze ti nisi ista mala,
ovde pita, ovde riba , ovde krompir salatica,
do sada se jela pizza,
bice od te Mirka jednom dobra
zena, majka domacica.

Pogledajte prilog 166706

...ajde sad ja da ispricam svoju bruku....
...neka se ove mlade domacice "slade"...z:mrgreen:

...napravim danas onaj kolac Medeno srce..znaci nikad prostiji recept
nisam videla..i naravno razmisljam nema tu nikakve mudrosti, uzmem
solju (veliku)..pa sve smutim po receptu...dodam jos domaci dzem od
sljiva....ucinilo mi se nesto malo gusto testo..al rekoh samo se to meni
ucinilo...ispecem..ono naraslo po sredini malo puklo...premazem opet
onim dzemom..pa dodam glazuru i kad se ohladilo..odsecem parce..
...kaaaddd....meni je to nesto malo "zilavo"..testo nekako ne umem
ni da objasnim..jeste ukusno, nije suvo..lepo se ispeklo..a da sam
nesto zeznula jesam, sta ne znam...z:shock::zstidljivko:

..naravno da ce se to pojesti...ali u cemu je caka da se zezne najjednostavniji
kolac ikad vidjen...:confused::confused:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back