Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
..ne na žalost, em ja dugo nisam bila ovde, em se tako brzo sve menja, čini
mi se da ćemo se dnevno iznenađivati gde nestade neka od prodavnica....

..na tom potezu imaš poslastičanicu i Sremskoj ona postoji 100 godina
i u Zmaj Jovinoj Petrovićku...tu su negde dobre kvaliteni kolači, smao što je
ova u Sremskoj malo neuglednija..nema ćeten alvu, ali ima definitivno najbolje
žito sa šlagom i kesten pire.......

...ma znam za slaćku u Sremskoj...tamo jedem samo žito sa šlJagom, poslednjih 30 leta...ali me ova interesuje...zvala se Kod Međeda u K. Mihajlovoj...ako neko zna, nek napiše, da ne remetim kuHarice u zanosu sa svojim pitanjem, više...

Torta je fenomenalna, Domacice majstore!!!! :worth: :worth: :worth:

Prilozi

• Duvanje svecica.jpg
    Duvanje svecica.jpg
    125,3 KB · Pregleda: 43
  • Torta Kistina.jpg
    Torta Kistina.jpg
    111 KB · Pregleda: 48
hvala una, sad ima da obijam sve poslastičarnice po gradu
tu u makedonskoj znam da im boza ni šampita niisu neke al imaju i kadaif i svašta starinsko =)

kistina, bravo, em si pratila dešavanja ovde em si mutila i ispalo je!

E odavno vam nisam davao recepte.

Nego, sinoć sam spremio nešto od svačega čega je bilo makar u tragovima u mojoj kujni:

Dakle, imao sam dva parčeta leba - sve ukupno jedno tri frtalja vekne.
Imao sam malo pirea iz kesice.
Imao sam kišjelih krastavčića.
Imao sam parčence nekakve stišnjene šunke.
Imao sam tri kokošija jajeta.
Imao sam otprilike trećinu pavlake.
Imao sam malo mleka.
Imao sam i piva.
Imao sam susama.
Imao sam vegete, mlevenog bibera, origana, belog luka u granulama, sušenog peršuna i istog takvog bosiljka.
Imao sam dobru volju i gladna usta da se hrane.

Sitno sam nacepkao leba, a sa druge strane umutio jaja, pavlaku, začine (bosiljak je, ispostaviće se, najbitniji), mleko i pivo.
Prelio sam time leb i ono malo pirea iz kesice i umesio pa ostavio da stoji dok ne naseckam sitno krastavčiće i šunkicu.
Posle sam i to umesio u masu.
Potom sam pravio valjuške i rolao ih kroz susam.
A zatim pržio na ulju dok ne porumene, stavio na tanjir i malo poprskao kupovnim tartar sosom.

Retko se pohvalno izražavam o onome što zgotovim (a nije da ne umem da kuvam, majke mi), ali za ovo mogu da kažem da je baš dobro ispalo makar što se ukusa tiče:

Ja sam u nedelju pravila punjenu papriku, i posto sam napravila citav lonac, ostavila sam i deo u zamrzivac
Prekjuce mi svekrva ponovo posalje torbu, te tako i pasulj, sarmu, podvarak i koh
Naravno da je deo zaliha stavljen u zamrzivac da iduce nedelje ne kuvam nista

A sinoc je muz za veceru pravio slane punjene pohovane palacinke i slatke palacinke
Bas se izvestio
Ja sam pojela dve:rumenko: a jela sam pre toga
Sta cu kad ih obozavam

A stvarno je majstor, objasnjavao je svojoj mami kako da ih smota, ali njoj inije uspelo:lol:
Za veceras sam planirala spagete
I sad sam gladna
Da ako ima koja sarma, o liniji cu misliti neki drugi dan:rumenko:

kistina, svaka čast i tebi i domaćici na receptu!! : )
nego može li neki proveren recept za doboš tortu, hoću da je spremam za ng pa da se psihički i fizički pripremim : )

Ovaj je više puta proveren, i kod doboš torte praktično nema šta da omane. najveći problem je to što se peče puno kora, pa može da potraje. Ali, kako smo na FB prijateljice, pogledaj sliku "doboš" torte koju sam postavila pre neki dan. Ja sam za tu na FB od ove mase pekla samo 4 kore, pa od te 4 napravila 10.

DOBOŠ TORTA

6 žumanaca
6 kašika šećera
6 kašika brašna
sneg od 6 belanaca

Od ove mase ispeći 6 kora, prečnika 25 cm, pa sve to umutiti još jednom, i ispeći još 6.

Plehove namazati mašću, i posuti brašnom, staviti po dve dobre kašike mase, ravnomerno rasporediti, i peći na 200 C.

FIL:

8 celih jaja
240 g kristal šećera kuvati na pari.

U vruće dodati 200 g čokolade, a u hladno 1 margarin, ili puter, ili kombinaciju, po želji.

GLAZURA:

200 g kristal šećera karamelisati. Kada postane tečno, dodati 1 kašiku sirćeta, i još malo promešati na ringli, da sirće ispari. Jednu koru ispeći malo deblju, i na nju izručiti šećer, i ravnomerno rasporediti. Nož provlačiti kroz parče margarina, i obeležiti parčadi. Kada se karamel ohladi i stegne, tek onda staviti koru na tortu.

A ovo je presek torte, pravljene po ovom receptu, i kore su pečene na okruglom plehu.

2zrqhec.jpg

Ako nešto nije jasno, pitaj, ja sam uvek tu negde...:)

Ovaj je više puta proveren, i kod doboš torte praktično nema šta da omane. najveći problem je to što se peče puno kora, pa može da potraje. Ali, kako smo na FB prijateljice, pogledaj sliku "doboš" torte koju sam postavila pre neki dan. Ja sam za tu na FB od ove mase pekla samo 4 kore, pa od te 4 napravila 10.

DOBOŠ TORTA

6 žumanaca
6 kašika šećera
6 kašika brašna
sneg od 6 belanaca

Od ove mase ispeći 6 kora, prečnika 25 cm, pa sve to umutiti još jednom, i ispeći još 6.

Plehove namazati mašću, i posuti brašnom, staviti po dve dobre kašike mase, ravnomerno rasporediti, i peći na 200 C.

FIL:

8 celih jaja
240 g kristal šećera kuvati na pari.

U vruće dodati 200 g čokolade, a u hladno 1 margarin, ili puter, ili kombinaciju, po želji.

GLAZURA:

200 g kristal šećera karamelisati. Kada postane tečno, dodati 1 kašiku sirćeta, i još malo promešati na ringli, da sirće ispari. Jednu koru ispeći malo deblju, i na nju izručiti šećer, i ravnomerno rasporediti. Nož provlačiti kroz parče margarina, i obeležiti parčadi. Kada se karamel ohladi i stegne, tek onda staviti koru na tortu.

A ovo je presek torte, pravljene po ovom receptu, i kore su pečene na okruglom plehu.

2zrqhec.jpg

Ako nešto nije jasno, pitaj, ja sam uvek tu negde...:)

...Sremice moja omiljena...imam samo jedno pitanjce za tebe...pre toga, ne sumnjam u tvoje rukotvorine...aman bash ni ' vol'ko...ali, zashto shlJag na doboshku...greota, Sremice moja...greota...:lol:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back