Treba vam:
-Pileci file
-kackavalj (po ukusu)
-Praska sunka
-Dimljena (tamna) pecenica, najbolja je "Zlatiborac" jer ima jak miris. Svejedno da li je govedja ili svinjska, ja preferiram govedju.
Kolicine zavise od potrebe, zavisi za koliko osoba se pravi. Ja praktikujem da kupim pileci file na komad, ne na kg, a mera je - jedan file za 2 osobe.
Prvo se izrenda kackavalj, na krupno rende.
Filei se istucaju na najtanje, budu skoro kao Praska sunka. Znaci, treba vam tucak za meso, mlade domacice ga obicno nemaju.
U podmazan pleh slaze se redom: istucani file, da pokrije dno, zavisi od velicine posude, ako je za dvoje onda samo jedan file. Istucani file obicno bude velicine kao dve sastavljene shake. Jeste, pocepa se i ima nepravilan oblik, ali se lako oblikuje kad se stavi u pleh. Pospe se sa shakom rendanog kackavalja (jedna shaka po fileu). Odozgo se stavi Praska sunka, pa se opet pospe sa rendanim kackavaljem, na Prasku sunku poslazu se komadi dimljene pecenice (jedan do drugog), pa se i oni pospu rendanim kackavaljem. Sa kolicinom kackavalja ne treba preterivati, on je tu da bi "slepio" slojeve kad se istopi.
Ako se ima dovoljno duboka posuda (djuvecar) ovo se moze jos jednom ponoviti, ali je onda komad previsok i prevrce se na ranjiru. Ja praktikujem da pravim samo jedan sloj, osnovni recept kaze da se sve ponovi, onda je bas dekorativno u preseku, ima belu piletrinu, zuckasti kackavalj i tamno bordo pecenicu u dva reda.
Sve se pece na 180C oko pola sata, ako se stavi u vrelu rernu moze i 20 minuta. Piletini (tako istanjenoj) dovoljno je samo da toplota prodje kroz nju, a potrebno je da se kackavalj otopi. Kad je zavrsni sloj kackavalja otopljen prelije se sa jajetom umucenim sa pola case mleka i vrati se u rernu da se zapece i porumeni.
Ne treba dugo da se pece, isusi se.
Ne treba da se soli, kackavalj i pecenica su dovoljno slani i za piletinu.