Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
takodje, nisam napomenula, svi ti tiramisu recepti su podrazumevali ziva jaja, a to je kod mene veliki no no

pa da, idu živa jaja, ja ga pravim kada imam domaća jaja, proverenom kupljena ili uzeta od tetek : )

evo ga recep
za koru:
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
umutiti belance pensto,,dodavati 1 po 1 žumance, pa ćešer i na kraju brašno
izliti u pleh i peći
fil:
5 jaja
maskarpone 1 pakovanje
šećer po ukusu
narendana kora od pomoramndže
umutiš žumanca, pa dodaš malo šećera,pa koru od 1 pomorandže.. belanca posebno umititi sa 3 kašike šećera, maskarpone zasebno blago razmutiti varijačmom pa u to dodati umućena žumanca i na kraju belanca
filom filovati koru koja je prethodno poprskana skuvanom kafom (tusrkom ja, po receptu ide espreso al mislim ič nije bitno) i kašičicom konjaka (domaćom rakojim ja, jerbo konjak nema nikada)
sve prekriti kako prahom i ostaviti da se prhladi i stegne
mnogo je dbor, ali mnogo

poverljiva, daj recept za te posne paprike
ja imam nekoliko komada crvenih, pa da ih sutra spremim

ja sam imala 16 paprika
za fil:
jedna i po kafena šoljica pirinča (moje su one srednje, ni premale ni ko one od don cafe)
100 gr sojinih ljuspica
1-2 izrendane šargarepe
šaka oraha
par pistaća
1 srednja glavica crnog luka
2-3 čena belog (možeš insted da suneš onaj u prahu)
1 krompir (za zatvaranje paprika)
1 paradajz (iseckan ide izmedju paprika, može i paradajz sok il pire of korsiška)
začini

prvo iseckaš crni i beli luk
izrendaš šargarepu/e (na najsitnije rende)
potopiš ljuspice u vrelu vodu sa vegetom (to izmešaš i ostaviš da bleji dok propržavaš lukove na ulju, 10-15')

u tiganj sipneš ulja i meteš te lukove
kad se malko proprže, dodaš pirinač, soju (koju si iscedila od vode) i šargarepu
to sve propržavaš nekih 20-ak minuta (znači ne uzbudjuj se što pirinač nije skroz skuvan, ja sam se prvi put uzbudila pa sam dodala brdo vode da se lepo skuva ne verujući da će se skuvati posle u paprici:rumenko:)
onda sve pospi kašičicom (slatke!) aleve paprike
posoli
začini: majoran, malko bosiljka, peršun, malčice bibera
i ostavi još 10-ak min (možeš i da isključiš ringlu pa da tako dobleji)
na kraju dodaj sitno iseckane orahe i pistaće

sve još jednom dobro mešneš i puniš paprike
zatvoriš ih krompirom
preliješ vodom (tek da budu prelivene)
sipaš/staviš paradajz u vodu

prvo na najjače dok ne provri, a onda smanjiš na tek toliko da se krčka
za najviše 45 minuta krčkanja su gotove
ja sam tad i zapržila (nek ide život, ukusnije mi)
isključiš ringlu i za 5 minuta su spremne za mljackanje:)

nisi,ja mrzim kad kazu, brasna onako,od oka.ma od uveta bre :evil:
nego imam pitanje,a kad bi slucajno naisla kistina,jos bolje.jel zna neko zasto na poklopcu mladog sira iz suboticke mlekare pise 5% mlecne masti,a sa strane na deklaraciji pise najmanje 20% mlecne masti u suvoj materiji.ne pitam zbog kalorija,vec zbog holesterola

..pa ima 5% masti u onako mokrom siru, sa sve vodom u njemu,
a ako ga osushish skroz (suva materija sira) onda mu je od te suve mase 20% masnoca..
..poshto ga ti jedesh neosushenog (valjda :lol: ), onda rachunaj da ako pojedesh 100g sira unela si 5g mlechne masti..

Neeego, jel se neko razume u suplemente ishrani?
Mi nesto na poslu debatovali, kazu da ne treba uzimati nikakve preparate jer to dovodi stanje imunog sistema u pripravnost, tako da na kraju organizam pocne da se bori sam protiv sebe i da su u poslednjih par godina autoimune bolesti u porastu.
Jel uzimate vi neke vitamine/minerale i sl?

A koga briga za tu suvu materiju kad niko tako ne jede sir????
Prema Pravilniku o kvalitetu mleka i mlecnih proizvoda, odredjena vrsta sira mora da sadrzi odredjeni procenat suve materije i to mora da se deklarise na proizvodu i podleze kontroli inspekcije.
Ne moze da se razvodnjava kako proizvodjacu padne na pamet.
Time dobijas proizvod koji sadrzi adekvatnu kolicinu, pre svega proteina, zbog kojih i jedemo sir.

Mi nesto na poslu debatovali, kazu da ne treba uzimati nikakve preparate jer to dovodi stanje imunog sistema u pripravnost, tako da na kraju organizam pocne da se bori sam protiv sebe i da su u poslednjih par godina autoimune bolesti u porastu.

Nema potrebe, ako se pravilno hranis, svi suplementi su suvisni.

u poslednjem beauty&life sam procitala da ako se pocne sa vitaminskom terapijom u letnjim mesecima,jacanje imuniteta se moze primetiti tek krajem zime.to mi je prosto neverovatno.i ne,ne koristim nista,jedem puno povrca ,plivam i dosta sam na vazduhu

takodje, nisam napomenula, svi ti tiramisu recepti su podrazumevali ziva jaja, a to je kod mene veliki no no
Жена, ја и деца свако јутро разбијемо по једно јаје у чашу и попијемо га.У пресном јајету налази се лецитин који савршено контролише холестестерол, а кад јаје скуваш или испечеш, холестерол, који је маст остане, а лецин пошто је беланчевина,се распадне. Уосталом само се из пресног јајета развије нови живот... Опасност од салмонеле је изразито предимензионирана.

Жена, ја и деца свако јутро разбијемо по једно јаје у чашу и попијемо га.У пресном јајету налази се лецитин који савршено контролише холестестерол, а кад јаје скуваш или испечеш, холестерол, који је маст остане, а лецин пошто је беланчевина,се распадне. Уосталом само се из пресног јајета развије нови живот... Опасност од салмонеле је изразито предимензионирана.

Pi jaje što ga koka daje...:mrgreen:

Ne plaši me... ja juče počela sa nekim vitaminima...:confused:

..lecitin nije protein..shtavishe, takodje spada u lipide, tj masti..
..a i da jeste, proteini se ne raspadaju kuvanjem..mogu da izgube aktivnost,
ali izgubili bi je svakako u zeludachnoj kiselini i pod dejstvom enzima za varenje..
..a salmonela je kocka..osim ako imash svoje koke,
tada bar malo mozesh da smanjish verovatnocu da je pazarish iz presnih jaja..
..lecitina ima i u drugoj hrani, soji, pasulju najvishe, a moze se uzimati i kao suplement..
..ima ga u prodavnicama zdrave hrane..

Povodom zivih jajca. Isti izvor kaze mi da joj je lekar preporucio 2x nedeljno, jaje staro do 12 h, jer se u belancetu nalaze gamaglobulini koji se nakon 12 h razlazu, gube, sta li, i da je to prirodno sredstvo za imunitet. Inace ne mora zivo, moze kako god spremljeno samo da nije starije od 12 h. Gde bre da navatam jajca stara 12h?!

moram da kazem nesto degutantno,al na temu svezih jaja.mi se sedamdesetih preselili na selo i moja mama koja kokosku nije videla osim na slici zapati par komada.al nikako da dodjemo do jaja ,jer kako koka snese,pa pocne da kokodace i da se hvali,dodje ciga(mali кучак jazavac) i pojede ih.i mami kaze jedna komsinica,stavis koki prst u ...jelte...i vidis da li je vec snela jaje il ce uskoro .i tako moja luda mama par puta dnevno koki ...a koka:eek:
srecom,brzo je odustala od pilicarstva

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back