Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
..lecitin nije protein..shtavishe, takodje spada u lipide, tj masti..
..a i da jeste, proteini se ne raspadaju kuvanjem..mogu da izgube aktivnost,
ali izgubili bi je svakako u zeludachnoj kiselini i pod dejstvom enzima za varenje..
..a salmonela je kocka..osim ako imash svoje koke,
tada bar malo mozesh da smanjish verovatnocu da je pazarish iz presnih jaja..
..lecitina ima i u drugoj hrani, soji, pasulju najvishe, a moze se uzimati i kao suplement..
..ima ga u prodavnicama zdrave hrane..
Беланчевине се распадају на темературама преко 55 степени целзијуса, и лецитин јесте беланчевина и лецитин држи под контролом холестрол. Да имамо властите коке.:rtfm:

Беланчевине се распадају на темературама преко 55 степени целзијуса,

..ne raspadaju se nego se denaturishu..neke.. :aha:

..и лецитин јесте беланчевина

..nije nego je fosfolipid.. :)

..и лецитин држи под контролом холестрол.

..ko je rekao da ne drzi? :dontunderstand:

Да имамо властите коке.:rtfm:

..odlichno! :) ..phenomenon, evo ti chovek za sveza jajca.. :)

ja sam imala 16 paprika
za fil:
jedna i po kafena šoljica pirinča (moje su one srednje, ni premale ni ko one od don cafe)
100 gr sojinih ljuspica
1-2 izrendane šargarepe
šaka oraha
par pistaća
1 srednja glavica crnog luka
2-3 čena belog (možeš insted da suneš onaj u prahu)
1 krompir (za zatvaranje paprika)
1 paradajz (iseckan ide izmedju paprika, može i paradajz sok il pire of korsiška)
začini

prvo iseckaš crni i beli luk
izrendaš šargarepu/e (na najsitnije rende)
potopiš ljuspice u vrelu vodu sa vegetom (to izmešaš i ostaviš da bleji dok propržavaš lukove na ulju, 10-15')

u tiganj sipneš ulja i meteš te lukove
kad se malko proprže, dodaš pirinač, soju (koju si iscedila od vode) i šargarepu
to sve propržavaš nekih 20-ak minuta (znači ne uzbudjuj se što pirinač nije skroz skuvan, ja sam se prvi put uzbudila pa sam dodala brdo vode da se lepo skuva ne verujući da će se skuvati posle u paprici:rumenko:)
onda sve pospi kašičicom (slatke!) aleve paprike
posoli
začini: majoran, malko bosiljka, peršun, malčice bibera
i ostavi još 10-ak min (možeš i da isključiš ringlu pa da tako dobleji)
na kraju dodaj sitno iseckane orahe i pistaće

sve još jednom dobro mešneš i puniš paprike
zatvoriš ih krompirom
preliješ vodom (tek da budu prelivene)
sipaš/staviš paradajz u vodu

prvo na najjače dok ne provri, a onda smanjiš na tek toliko da se krčka
za najviše 45 minuta krčkanja su gotove
ja sam tad i zapržila (nek ide život, ukusnije mi)
isključiš ringlu i za 5 minuta su spremne za mljackanje:)
kakav recpet, divan recept, fenomenalan, jedinstven, neponovljiv : D
hvala poverljiva, ti divna kuvarice, sutra ga spremam najverovatnije : )

Ja danas pravila gulaš sa dodatkom plavog patlidžana i baš mi se svidelo. Pričala mi koleginica da ona pored mesa i svega onoga što inače stavlja doda i patlidžana, onako dosta.
E ja se nisam usudila za prvi put da dodam dosta, nego sam stavila upola manje nego mesa. I dok sam jela, razmišljam da sam komotno mogla da ga stavim koliko i mesa, a možda čak i više.
Kad smo završili ručak, vidim da je moja ćerka uredno odvojila sav taj patlidžan i ostavila ga na ivici tanjira :dash:

Ja danas pravila gulaš sa dodatkom plavog patlidžana i baš mi se svidelo. Pričala mi koleginica da ona pored mesa i svega onoga što inače stavlja doda i patlidžana, onako dosta.
E ja se nisam usudila za prvi put da dodam dosta, nego sam stavila upola manje nego mesa. I dok sam jela, razmišljam da sam komotno mogla da ga stavim koliko i mesa, a možda čak i više.
Kad smo završili ručak, vidim da je moja ćerka uredno odvojila sav taj patlidžan i ostavila ga na ivici tanjira :dash:

e to je i moja reakcija (lupanje glavom o zid)
kad vidim da moja sestra nesto odvaja sa strane
jooj
dodje mi da vrisnem :)

ma prosto je, a možeš većinu pečurkica tako da spremaš
dakle očistiš i propržiš pečurke u tiganju, kada upiju vodu koju su same ispustile i počnu da mekašaju dodaš belog vina, 1 do 2 dl, zavisi od količine pečuraka i koloko voliš taj šmek vina
kada omekšaju i kada i vino ispari dodaš 2 paradajza, sitno iseckana na kockice i pustiš da se krčakju još malo, ali ne mngo najviše 15 minuta i pred sam kraj dodaš narendan parmezan (ja ga stavim baš dosta,jedno veće parče narendam) i 100 grama edamera, bilo kog kačkavalja možeš
promešaša i to je to
e da, posoliš na početku, ali nemoj mnogo jer je i kačkavalj slan i dodšaj malo belog luka u prahu, ali malo

ma prosto je, a možeš većinu pečurkica tako da spremaš
dakle očistiš i propržiš pečurke u tiganju, kada upiju vodu koju su same ispustile i počnu da mekašaju dodaš belog vina, 1 do 2 dl, zavisi od količine pečuraka i koloko voliš taj šmek vina
kada omekšaju i kada i vino ispari dodaš 2 paradajza, sitno iseckana na kockice i pustiš da se krčakju još malo, ali ne mngo najviše 15 minuta i pred sam kraj dodaš narendan parmezan (ja ga stavim baš dosta,jedno veće parče narendam) i 100 grama edamera, bilo kog kačkavalja možeš
promešaša i to je to
e da, posoliš na početku, ali nemoj mnogo jer je i kačkavalj slan i dodšaj malo belog luka u prahu, ali malo

Problem je što će liki popiti to vino... zamisli greote da ispari...:mrgreen:

Nego znate li kakav recept za kuvano vino... ili se ono samo skuva... lupila sam, pretpostavljam...:rumenko::lol:

Ovo je bilo juce na meniju, a moglo bi i danas... mnogo je dobro, i mnogo kaloricno... ko ima visok pritisak nemoj ni da cita recept. :lol: Elem, ide 'vako:
Ide vratovina, ide slaninica, ide kackavalj, pavlaka i zacini (vegeta, so i origano). Podmazati vatrostalnu ciniju, poredjati vratovinu, zaciniti...preko slaninica, pa kackavalj...onda opet vratovina i zacini. Na vrhu premazati pavlakom umucenom sa kasikom brasna i posuti origanom. Posudu prekriti folijom i peci oko pola sata. Brzo, lako i preukusno!
licklips-1.gif
licklips-1.gif
licklips-1.gif

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back