Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

pa ja ih pravim isto kao i obicne punjene tikvice, samo ne u paradajz sosu nego u mirodjiji
jednom me mrzelo da punim tikvice, pa sam od mesa (mleveno + malo luka + 1 jaje + persun, biber, vegeta) napravila veknu i ispekla u rerni, isekla krupno tikvice, izdinstala ih malko, mapravila sos od mirodjije (malo ulja, proprziti malo brasna, dodati seckanu svezu mirodjiju ili iz zamrza, preliti mlekom ili vodom, zaciniti po ukusu, krckati jedno 5 min) i sve zajedno servirala
obozavam kombinaciju tikvice i mirodjija

pa ja ih pravim isto kao i obicne punjene tikvice, samo ne u paradajz sosu nego u mirodjiji
jednom me mrzelo da punim tikvice, pa sam od mesa (mleveno + malo luka + 1 jaje + persun, biber, vegeta) napravila veknu i ispekla u rerni, isekla krupno tikvice, izdinstala ih malko, mapravila sos od mirodjije (malo ulja, proprziti malo brasna, dodati seckanu svezu mirodjiju ili iz zamrza, preliti mlekom ili vodom, zaciniti po ukusu, krckati jedno 5 min) i sve zajedno servirala
obozavam kombinaciju tikvice i mirodjija

....uuuu...ovo mora da bude dobro...moraću to da napravim....:lol:

Musaku od tikvica =) Sa malim izmenama, u fil od mlevenog mesa je dodata i seckana slaninica, a preliv je od pavlake za kuvanje i jaja, pred kraj pečenja sam odozgo narendala kačkavalj. Jao, kako je ispalo dobro =D

A uz to kul salata, svež paradajz pomešan sa mlevenom pečenom paprikom plus so i ulje =)

ja pravila kinesku piletinu sa kineskim mixom, pa dodala u to soja sos i onaj gotovi slatko-kiseli sos...mmmmm divno je
-za sutra je spremljen gulaš, napravljen od junećeg paufleka....ajd da vas vidim jel znate šta je to pauflek, odlično meso za gulaš
-sad pravim kolač ( čim popijem nesicu i rasvestim se od popodnevnog spavanja) od višanja, onaj obični patišpanj
-za sutra ću da isprobam mačkin vračarkin mokri kolač

e,pa po izgledu to je ta: )
recept se malo razlikuje, npr umesto mleka ide slatka pavlaka
e da i u fil ne ide karamelizujuć šećer ili ti je taj šećer samo za odozgore?
ono što me posebno brine je testo(pa ako mežš detaljno kako se pravi, ali onako što prostije jer stvarno su mi sva testa bauk)

Nema šta da te buni,vrlo je prosto.Uzmeš mikser,staviš one spiralne kuke za testo, pa u plastičnu posudu staviš mast (ili 1/2 margarina),uključiš mikser i to mutiš.Dodaš šećer,pa umutiš,pa jaje pa umutiš,pa mleko i umutiš i na kraju dodaješ brašno,recimo u 4-5 puta,ne sve odjednom.Treba da dobiješ testo koje je kompaktno,a ne lepi se za ruke.Zato ne dodaješ odjednom brašno,nego po malo.Podeliš testo na 4 dela,pospeš površinu brašnom,pa oklagijom razvučeš do naznačenih dimenzija.Ili može i lakša varijanta.Uzmeš duplo veći najlon no što treba da je kora (rasečeš veću najlon kesu na pola),pa na jednu staviš testo,a drugu staviš na testo.I rastanjiš testo preko kese.Ništa se ne lepi za oklagiju,milina.

Gornju kesu odlepiš sa testa,na pleh staviš pek papir ili namažeš pleh mašću i pospeš brašnom,pa uzmeš onaj deo kese gde ti je testo (koje će stajati zalepljeno za najlon) i zalepiš ga na pleh.A najlon polako odlepiš od kore.I tako sva 4 puta.

Sada ne znam šta da ti kažem za fil,ali "mađarica" je upravo karakteristična po tom filu sa karameliziranim šećerom.Tako da ja ne znam za taj sa slatkom pavlakom,nego samo za ovaj.I istim filom se filuju kore između i namaže se gornja,nema nikakve razlike.

Ovo sve je moguće izvesti i sa gotovim korama za "rozen tortu",mada su mnogo lepše kore ako se mese.

e,super je što može mikserom, sada mi je lakše, a ako kojim slučajem ne usme kupiću kore, pa šta bude
e sada spremaću onda po receptu sa karamelizovanim šećerom ali me onda i fil buni: )
prvo karamelizujem šećer (ni to nikada nisam radila, pa ako može malko detaljnije: ) pa dodam hladno mleko? a posebno umutim brašno,šećer i mleko pa zakuvam u onaj karamezilovani šećer sa mlekom ili?
i hvala: )

Uh,malo kasnim,ali dok sam decu oterala u kupatilo,pa proverila da li su završili,pa stavila sudove i veš u mašine...:( Ali sad sam tu,nadam se da nije kasno...

DakleM fil: U suvu šerpu staviš kristal šećer i uključiš ringlu na neku srednju temperaturu.Povremeno promešaš taj šećer,a kada počne da žuti,ne mrdaš od njega,da ti ne izgori.Počeće da dobija braonkastu boju,i da postaje tečan,jer se topi.Kada se sav istopi,naspeš na njega mleko.U dodiru sa mlekom,šećer će da se stvrdne kao kamen,i da počnu da iskaču mehuri.I jako će da se puši.Ovo sve pišem da se ne prepadneš,jer to tako treba.Smanjiš temperaturu ringle,i povremeno mešaš mleko,dok ti se taj karamel (koji se zgrudvao u dodiru sa mlekom) ne otopi.U posebnoj posudi pomešaš brašno,šećer i ono drugo mleko (izmešaš brašno i šećer,pa u tankom mlazu dolivaš mleko da se ne naprave grudvice), i kada se onaj karamel otopio i mleko provrilo,zakuvaš brašno u to.Posle par minuta fil će početi da se zgušnjava,ubaciš čokoladu i još malo prokuvaš,i dodaš margarin.

Sačekaš samo malo da se prohladi fil,pa filuješ,a ako budeš radila sa kupovnim korama, onda malo duže prohladiš fil,jer se te kore od vrućeg fila previše otpuste,pa ne bude baš lepo,a i teže je za sečenje.

Nadam se da sam bila od koristi, i nema na čemu :)

e, hvala na ovom detalnom pojašnjenju stvarno: )
dobro je da si mi karamelizaciju objasnila do tančina jer bih se garant negde spetljala, mada ću po svemu sudeći kore praviti jedan dan a fil sledeći dan : ))

Moj decko ume,ziveo sam 5 godina.
Nego,ja danas pravila lazanje. Prvi put sam pravila besamel,pre sam uvek kupovni iz tegle.
Nesto mi se ne svidja,osecam brasno u njemu.
Jel i vama tako ili sam ja nesto pogresila?

Istopila 125 g putera,onda dodala 3 kasike brasna da porumeni.
sklonila sa vatre i dodala mleko,pa vratila na vatru i mesala.stavila sam jedno 2 solje mleka,mozda i 3.
dobro sam izmesala nije bilo grudvica,al osecam brasno.

Pa ne bi trebalo...masa mora biti homogena i gusca...mozes probati da u taj sos dodas rendanog sira i mesas dok se ne istopi.Bude super i nema sanse da osetis brasno.
I jos nesto...nemoj ostaviti da ti porumeni.Kada stavis brasno cim pocne da cvrci ubaci mleko i mesaj.Verovatno si ga preprzila.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back