Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
..ja ne rendam ništa, od kad sam urendala prst, a to je bilo poodavno, prešla
sam na seckanje...kad su mi deca bila mala takođe nisam ni rendala ni pasirala
već isključivo seckala....onda se pojavio secko, pa čoper..i šta će mi rende...:eek::think:

danas pravila lagani kolac.zove se vocne mrvice od dzejmi olivera.pravi se za 5 minuta.u multipraktiku (verovatno moze i mikserom) izmiksati 110g putera,90g secera , 220 g brasna i prstohvat soli.i to je gotovo testo.dobije se praskasta masa.u vatrostalnu ili staklenu ciniju sipam zamrznuto sumsko voce,moze bilo koje,preko toga 2 kasike zutog secera i ono praskasto testo .pece se kratko na 200 stepeni.moze da se jede samo,a moze i sa slagom ili sladoledom.

danas pravila lagani kolac.zove se vocne mrvice od dzejmi olivera.pravi se za 5 minuta.u multipraktiku (verovatno moze i mikserom) izmiksati 110g putera,90g secera , 220 g brasna i prstohvat soli.i to je gotovo testo.dobije se praskasta masa.u vatrostalnu ili staklenu ciniju sipam zamrznuto sumsko voce,moze bilo koje,preko toga 2 kasike zutog secera i ono praskasto testo .pece se kratko na 200 stepeni.moze da se jede samo,a moze i sa slagom ili sladoledom.

E ovo zvuci zanimljivo ovako od jutra na prazan stomak...Pravicu bas da probamo.
Ja cu danas da napunim tikvice ali ne onako odozgo neko cu ih seci uzduz pa samo fila onoliko koliko stane u taj camcic...Poenta je u tikvicama a ne u mesu danas a sve to kad napunim zalijem besamelom i stavim u rernu...

i ja pravim takve tikvice ali ih obicno zalijem sokom od paradajza...mada priznajem i ove sa besamelom zvuce interesantno :)
Da ti je jedan ancin ali moje dete je sada u fazi ne jela paradajza pa moram da pribegavam beli sosovima...A do ovog proleca je tamanila i paradajz i sosove na bazi istog...
Osim tikvica ja napunim u tom kompletu i neki luk..to je tek mljac,mljac...

Da ti je jedan ancin ali moje dete je sada u fazi ne jela paradajza pa moram da pribegavam beli sosovima...A do ovog proleca je tamanila i paradajz i sosove na bazi istog...
Osim tikvica ja napunim u tom kompletu i neki luk..to je tek mljac,mljac...

neki luk i neki patlidzan..
isto..
i ne punim samo mesom..
izdinstana sargarepa na luku, dodata sredina iz ociscene tikvice i patlidzana, malo integralnog pirinca da to sve poveze..zacini..
tom smesom napunim izdubljeno povrce i samo malo prelijem odozgo besamelom i pospem parmezanom..tek da se uhvati korica..i onda se povrce koje je napunjeno lepo ispece, a nema (posto nije zaliveno besamelom) efekat skuvanog..i salatica..i sve nestane..

Da..mislila sam da ne treba da detaljisem...i ja stavim mesko iz tikvice i pirinac(nekad integralni nekad obican) zacine,a ponekad izrendam i sargarepicu...Ja stalno experimentisem,a samo zavisi od vremena i strpljenja s kojim taj dan raspolazem...
Ali to je to!

a ja sam pravio pizze :D

Prilozi

• a 020.jpg
    a 020.jpg
    46,4 KB · Pregleda: 17
  • a 031.jpg
    a 031.jpg
    63,7 KB · Pregleda: 17
Posto danas imam 4 male gosce na popodnevnom druzenju pravim za rucak sendvice...Da ne gledam u pasulj sta koja jede a sta ne,ovo je nekako sigurna opcija.
Na tost hleb namazen sledeci namaz:krem sir i pavlaku pomesam pa u to izrendam kackavalj i sunkicu i dva kuvana jaja.Namazem tost pa u rernu...
Secem ukoso na trouglove,Uz to ce dobiti jogurt,kiselo mleko ili sok.
A za desert:jagode!

danas mi je bljak rucak..:(
planirala sam da izgrilujem cureci file i da izdinstam mladi kupus..
iskrsao mi hitan sastanak, pa sam sve ubacila u serpu, dodala malo vode, ljutu papricicu i paradajz..
ostavila da se kuva..
i ne svidja mi se uopste :(

(bar sam dobru poslovnu kombinaciju napravila)

Leblebije sa povrćem i ovsom
Potrebno:
- veća glavica crnog luka,
- 1 paprika
- 1 veća šargarepa sečena na kockice
- 300 grama spanaća
- 1/2 šolje kukuruza
- šolja leblebija - kuvanih
- 1/2 šolje ovsa ili pirinača - kuvanog

Prodinstati na malo ulja luk pa dodati papriku i šargarepu. Dinstati još malo i dodati leblebije
i ovas. Dinstati dok ovas ne bude gotov. Na kraju staviti spanać. Sve kuvati još 10ak minuta.
Soliti u toku kuvanja po želji. Dodati biber po želji.

Uploaded with ImageShack.us

Poslednja izmena:
Večeras imam goste pa ću svašta da pravim. Kolač od jabuka, moj stari recept, vrlo sličan onom Vracarkinom od pre par dana...
pita od mladog luka:
Potrebno:1/2 kg tankih kora
4 jajeta
4 veze mladog luka
so, biber, ulje
Priprema: luk oprati, ocediti, iseći sitno i propržiti na ulju. Jaja ulupati i dodati luku. Uz mešanje pržiti 2-3 minuta, skloniti s vatre, posoliti, pobiberiti po ukusu.
Kore poprskati uljem, pa po 4 kore staviti jednu preko druge i redjati u podmazan pleh. Peći u zagrejanoj rerni dok gornja kora porumeni.
Vruću pitu iseće, pokriti vlažnom krpom i ostaviti da se prohladi

Imam i nekih loših čvaraka koji nisu baš za jelo i sir koji je malo kiseliji, pa će sve to da se iskoristi za neku proju, pogačice ili šta već smislim u narednim satima

Zapecena feta i pilece meso samo na gril tiganju...Salata od paradajza.

Danas rolat od belog mesa punjen pecurkama, kackavaljem i sunkom.
Sada kuvam krompir, muzu se prijela krompir salata :mrgreen:

cureci file u senfu i obareni karfiol.

neobična, nesvakidašnja jela, interesantne i privlačne kombinacije...

Ja sam večeras, tj. sinoć za moje goste pravila onu gorepomenutu pitu od mladog luka, a pošto je ostalo kora, onda je bila i klasična pita od sira. Napravila sam i običnu proju, u deo sam dodala čvarke, a sve sam pekla u onim malim kalupima za mafine pa je bilo efektno.. A glavno je bilo meze: feta, kačkavalj, kobasice, slanina, pršut. Da je bilo nešto ekstra aranžirano ja bih slikala i postavila na onu temu Ćoše za slanoljupce (slani zalogaji, aranžiranje hrane), ali pošto nisam na tom nivou, ja tu temu samo gledam i divim se slikama, a važno da se i moji uobičajeno aranžirani zalogaji - pojedu ;):zper:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back