Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
...šta je to...:eek:
...i recept naravno...;)

Trebalo bi da je ovo...
94fdd508bc59f5fbae354b4d4d18ffc3_content_large.jpg
Moja svekrva ovo pravi, ukusno je...

...šta je to...:eek:
...i recept naravno...;)
Ha-ha.. :hahaha: Ni ja,nisam znala sta je to,tj. prvi put cula a i vidjela tek kad sam se udala,a sada ih i sama pravim ne bas tako cesto,jer ima dosta posla oko njih.....Pozvali nas prijatelji na veceru i izmedju ostalog i piroge na stolu,a ja upitala sta je to :confused: a njima cudno sto ja to ne znam :think:. Uglavnom probala i strasno mi se svidjelo i svakako,uzela recept(ali sve nekako bez mjere,tj.otprilike,tako mi je objasnila. Prvo se umijesi malo tvrdje tijesto(brasno,so,sasvim malo ulja i vode po potrebi) i staviti da malo odstoji. U medjuvremenu skuhati krompir,zatim zgnijeciti i dodati sir,onaj sto se lijepo mrvi,ja obicno stavim grcki feta sir.Tijesto zatim razviti i zatim vaditi krugove(ja uzmem malo vecu casu) i puniti pripremljenim nadjevom.Nadjev najbolje uzimati velikom kasikom i stavljati na sredinu tih krugova zatim preklopiti i sa strane dobro zatvoriti,da prilikom kuvanja nadjev nebi izasao.Kad se s tim zavrsi piroge staviti u provrelu vodu(vodu malo posoliti) i kuhati par minuta(tj,kada isplivaju na povrsinu). Posebno u tavi isprziti luk i slaninu i preliti piroge kada budu skuhane.Obicno sluzim sa vrhnjem i jedu se duk su tople(kad se ohlade nisu vise tako ukusne,bar meni). Gore sam zaboravila navesti,da se tijesto prilikom razvijanja posipa brasnom,ma kao npr.kad se prave krofne.... sliku ne noram stavljati,jer nam se Tijana vec pobrinula za to. Prave mjere nemam,sve to pravim onako otprilike,tako mi je i objasnjeno.. Svako ima drugaciji ukus,ali meni licno.ovo jelo bas prija,samo sto iziskuje malo vise vremena pa ne pravim tako cesto...... :bye:

danas nenadano eksperimentisala...
mama dobila uz jagnjeći but i iznutricepa mi dala,, pa sam naseckala crnu i belu džigu i srce izdinstala na crnom luku, dodala šaku pirinča, kašiku paradajz pirea, malo začina c, malo aleve paprike i eto-nešto između gulaša i jagnjeće sarmice, moji momci kažu da je bilo super, ja danas ručala prazan burek, ugljenohidratni dan dijete UN...
sad ću da im pravim za sutra musaku od zelja

Dobro jutro, nema još nikog, svi po starom vremenu...
Nego, treba mi pomoć!
Pravila sam onaj sufle od čokolade i pekla ga onoliko koliko piše, tj. 7 minuta. I ostao je tečan u sredini, ali je upao. :dontunderstand:
Ima li neko iskustva? Jel to normalno da se desi i može li nekako da se spreči?
Postaviću ovo pitanje i na mafinima, tamo su majstorice :(

kad spremas sufle, zumance se muti posebno od belanca..tajna je u tome sto umucena belanca rucno moraju da se sjedine POLAKO sa ostalom smesom..i sto rerna ne sme da se otvara dok se sufle pece.

bio muffin,možda se nekome svidi,poslužite se
Hmmm,ovo stvarno super izgleda,i gdje me bas sada nadje.......Taman sam sebi skuvala kafu,pa zavirila malo na krstaricu,a ovi slatki muffini ispadose..... I,sta mi drugo preostaje nego onako da piljim u njih i da pijem solo kafu :dash: . Jesu li to sa brusnicama,ili je nesto drugo u pitanju? I,svakako recept,ako moze ;) :bye:

Hmmm,ovo stvarno super izgleda,i gdje me bas sada nadje.......Taman sam sebi skuvala kafu,pa zavirila malo na krstaricu,a ovi slatki muffini ispadose..... I,sta mi drugo preostaje nego onako da piljim u njih i da pijem solo kafu :dash: . Jesu li to sa brusnicama,ili je nesto drugo u pitanju? I,svakako recept,ako moze ;) :bye:

nije brusnica,nego višnje,koje sam prošle godine stavila u zamrzivač...veoma je ukusno,a pravila sam ih onako po njuhu,menjajući skroz recept,pošto je lista namirnica koje ne smem da jedem beskonačna...

dakle: 0,5kg integralnog brašna,2 supene kašike ulja,0,5litra mlake vode,2 pune šake višanja bez koštica(naravno) i Natrena tečnog onoliko koliko volite da zasladite,više puta sam liznula malčice testo da vidim da li je dovoljno slatko,i 1 prašak za pecivo...to sve dobro umutiš kašikom,dobiješ tečno testo,i stavljaš u kalupe za muffine,pečeš na 200C oko 45 minuta...treba proveriti iglom,viljuškom čime god da li se još sredina lepi...

evo ovako,kod nas se na zeleni četvrtak jede spanać i jaje na oko...na Veliki Petak je post,jedu se kokice,eventualno suve voće,šljive...na Veliku Subotu se jedu kuvane šunke,jaja,kobasice...a na dan Uskrsa je već velika trpeza sa nekom ćuretinom ili jagnjetinom...supica neka kiselkasta sa pavlakom,pečenje od mesa i neko povrće pride,i obavezno za Uskrs neka torta...ako ti trebaju neki recepti reci,ne znam šta tvoja porodica voli,šta bi rado jeli...

sta kazeste na dorucak:

Gibanica od starog hleba

Potrebno je:7-8 kriški bajatog hleba,300gr sira,3 kom jaja,malo mleka ili jogurta,ulja i soli.

Priprema:Izmrviti hleb,pomešati ga sa mrvljenim sirom,mlekom i jajima,malo posoliti i masu sipati u nauljen pleh.Peći dok ne porumeni,kad se prohladi seci na kocke.

jedniostavan recept i lud

ukusno, probajte

sliku i detalje imate na: http://www.jecinkuvar.iz.rs/index.ph...rog-hleba.html

Danas belo pilece meso i povrce miks;)

Mici, moracu da probam ove tvoje mafine, jer volim visnje;)

Za pecenje mafina cesto koristim papirne korpice iz "DM-a", one sto se stavljaju u kalup od 12 kolaca, 200komada kosta oko 190din, a kolaci ostaju duze svezi:ok:

Proko, ova gibanica je fenomenalna, pravim je cesto:ok:

hvala slatka :D

a sto se tice mafina, pazi, na istu temu, evo i slatka varijanta sa starim hlebom:

Muffini od starog hleba
Potrebno je:Nekoliko kriški starog hleba
mleko,suvo grožđe,kandirana kora od pomorandže
2-3 jajeta
prašak za pecivo
čokolada za kuvanje,šećer u prahu Priprema:Hleb potopiti u mleko i ostaviti neko vreme da odstoji.Ocediti ga od mleka i staviti u činiju,dodati jaja,suvo grožđe,seckanu čokoladu,koru od pomorandže,prašak
za pecivo i po želji još malo šećera ako volite slađe.Kalup za muffine podmažite i sipajte masu,peći i na kraju posuti šećerom u prahu.
http://www.jecinkuvar.iz.rs/index.php/testa-i-peciva/243-muffini-od-starog-hleba.html

nije brusnica,neg višnje,koje sam prošle godine stavila u zamrzivač...veoma je ukusno,a pravila sam ih onako po njuhu,menjajući skroz recept,pošto je lista namirnica koje ne smem da jedem beskonačna...

dakle: 0,5kg integralnog brašna,2 supene kašike ulja,0,5litra mlake vode,2 pune šake višanja bez koštica(naravno) i Natrena tečnog onoliko koliko volite da zasladite,više puta sam liznula malčice testo da vidim da li je dovoljno slatko,i 1 prašak za pecivo...to sve dobro umutiš kašikom,dobiješ tečno testo,i stavljaš u kalupe za muffine,pečeš na 200C oko 45 minuta...treba proveriti iglom,viljuškom čime god da li se još sredina lepi...

Micimacko molim te za odgovor kad budesh imala vremena . Da li je ovo kolach za dijabetichare poshto je moja bratanica dijabetichar od skoro pa se u hrani za njih bash ne snalazim a ovo mi zvuchi kao da bi mogli da ga konzumiraju i oni (sem mozda ulja) ustvari snajka joj sprema na ulju od koshcice grozdja. Inache sve pohvale:klap:za mafine:heart:
P.S.izvinjavam se svima poshto bash nije tema za ovde,ali ne znam gde bih je ovo pitala:hvala::kiss:

Hvala. Interesantan mi je V.Petak, volela bih mm da vidim da ceo dan jede kokice i suvo voće;), ali ja ću sigurno.
Imaš li neki recept za tortu ili neki fini kolač koji ne treba peći. Imam novi šporet pa još nisam sigurna u rernu kad su torte i kolači u pitanju.

evo jedna zanimljiva bez pečenja

20 komada bebi piškota,50 gr rendane čokolade,100gr topljenog putera i 2 supene kašike ruma treba sjediniti,polovinu staviš u kalup...onda napraviš brzinski fil koji ide ovako...1 kesicu želatina napraviš po upustvu na kesici,i staviš da odstoji...u međuvremenu 250gr švapskog sira,175gr kisele pavlake,sok od jednog limuna i 120gr prah šećera dobro sjediniš i onda kada već želatin počinje da se zgusne dodaš u ovu masu,zatim dodaš 2 supene kašike ruma i 20 komada bebi piškota,i 125ml izmiksane slatke pavlake...kada sve sjediniš staviš na testo u kalupu na ovo ide ona druga polovina testa što si odvojila...na 3 sata ostaviš u frižider...kada izvadiš i skineš kalup okolo možeš da dekorišeš raznim voćem,šlagom ma šta god ti padne na pamet...

Micimacko molim te za odgovor kad budesh imala vremena . Da li je ovo kolach za dijabetichare poshto je moja bratanica dijabetichar od skoro pa se u hrani za njih bash ne snalazim a ovo mi zvuchi kao da bi mogli da ga konzumiraju i oni (sem mozda ulja) ustvari snajka joj sprema na ulju od koshcice grozdja. Inache sve pohvale:klap:za mafine:heart:
P.S.izvinjavam se svima poshto bash nije tema za ovde,ali ne znam gde bih je ovo pitala:hvala::kiss:

nije za dijabetičare,nego koji imaju problema sa kandidom..ali pokaži joj recept,pa će ona znati ako nešto treba da modifikuje da bi i ona mogla da jede....ja sada već nedeju dana skoro to radim...kako sam kuvala do sada,modifikujem te recepte da bih i ja mogla da jedem....nije tako teško kao što se čini...

oba predloga su dobra, mislim da mi je ova druga varijantna lakša za spremanje a i za stomak: )
hvala

ja bih na teflonu ispekla ono belo meso.
da bude lepo light.
bez trunke ulja.
a onda bih paprike na kasicici ulja zagrejala i u to ubacila kajmak..i lepo napravila paprike sa kajmakom.
i onu piletinu ostavila sa strane, ili dala ljubimcima, posto piletinu ne volEm..tako mi mirise svako pile na riblje brasno:(..
a onu papriku bih sa nekim lepim hlebom...

ja bi to tako..al ne smem..grize me savest..:confused:

Mici, gde nabavljaš šparoge? Nisam ih baš nešto specijalno tražila, ali ih nisam ni videla na našim pijacama. Ili su iz tegle? Što bi neko pravio čorbu od šparoga iz tegle. Nekako su mi čorbe da se prave od svežih namirnica. Bar se ja trudim da bude tako..

Mrs. Bi, kako pravis leblebije sa bukovacama?

Ovo je recept koji sam preuzela sa nekog bloga. Stavljam ga ovde u originalu jer sad ne znam odakle je. Ja sam se prilično pridržavala datog, ali na kraju nisam bila u potpunosti zadovoljna.. Malo mi je bio prejak taj paradajz. Po mom ukusu trebalo je da ga bude manje ili možda umesto njega nešto drugo. I možda neki drugi začini. Ja sam dodala i malo kurkume, jer sam to videla u nekim receptima da ide uz leblebije... Mislim da mu je potrebno malo dorade, prema sopstvenom ukusu..

"400 g leblebije (slanutka)
2 glavice crnog luka
2 šargarepe
300 g bukovača
200 ml paradajz pirea
par zrna bibera
2 lovorova lista
so, biber
1 kašičica mlevene suve paprike
1 kašičica ljute mlevene paprike
malo ulja
Način pripreme:

Leblebiju sam prelila vodom i ostavila preko noći a onda sledećeg dana odlila tu vodu, sipala drugu, stavila par zrna bibera i dva lovorova lista pa kuvala oko sat vremena tj. dok leblebija nije omekšala.
Na malo ulja prodinstala sam sitno seckan luk, pa kad je luk omekšao dodala seckanu šargarepu a malo kasnije i bukovaču. Dinstala sam dodavajući po malo vode u kojoj se kuvala leblebija a onda sam posle jedno 15-ak minuta dodala i leblebiju (vodu sačuvala da je kasnije malo po malo dodajem), paradajz pire, ljutu i slatku mlevenu papriku, malo soli i bibera.
Sve zajedno distala sam 30-ak minuta dodavajući po malo tečnosti u kojoj se kuvala leblebija a pri serviranju od gore sam posula sa malo peršun lista..."

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back