Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
a neki recept za zeljanicu, tj pitu sa spanaćem?
tražim i za gibu neki ali ne mogu da nadjem, isto se sećam da je neko pisao

500gr kora za gibu
5 jaja
300gr sira ili tu negde
pavlaka
kisela voda
ulje
so po ukusu

Umutiti jaja, dodati sir i pavlaku, posoliti, dodati kiselu vodu, malko ulja, smuckati to sve
pleh nauljiti, obloziti korama, ostaviti jednu celu za odozgo, ostatak umuljati (iscepkano ili ne), preklopiti onim korama sto vire napolje, prekriti korom, premazati uljem i isprskati vodom i pravac rerna

Linda i Tijana,Da li ste vas dve pročitale recept za pogačice sa čvarcima što je postovala Pričalica?

Na početku piše ovo:
Ove meke pogacice je najbolje praviti sa drozdinom (ostatkom sitnih,sitnih čvaraka, na dnu kace sa mašću). U nedostatku nje mozete se posluziti i samlevenim cvarcima.Za lisnatost i mekocu pogacica, presudna je mast koju ce prilikom pecenja da "ispuste",cvarci.

Ni ja ne bih umela bolje da objasnim šta je droždina.:D

a mozete i malko meljnuti cvarke u blenderu, pa ih proprziti ...to je radila mama moje bivse cimerke pa nam slala imale smo po 700 kg...a bile zeljne cvaraka u tudjini

aha i oće da se skvrči ta gornja kora ako nije poprskana...
e tara, ti voliš zanimljive savete koji olakšavaju život domaćici: na nekom forumu (možda i ovde, ne sećam se) pročitala sam genijalnu ideju da se ulje sipa u plastičnu flaficu sa sprejom (ima u radnjama za dolar ili za 150 din), ja baš pomešam ulje i vodu i onda lepo poprskaš- pleh, kore dok ređaš pitu, kalupe za projice(mada njih više volim mašću da mažem)...
jel da je super ideja

Danas skusa i krompir salata, a za slatko suvi kolacici sa orasima, lesnikom i rogacem;)

Cicak, gde ti je onaj recept za piletinu, cini mi se zapecenu pavlakom, trazih ga, al bezupesno:dash::dash: hajde izbaci ga ponovo, pa da se bacim na pripremu istog;)

Evo ti...ispeces meso da porumeni pa ga poredjas u tepsiju.Umutis nekoliko jaja i pavlaku pa prelijes meso i stavis da se zapece.Mozes narendati malo tvrdog sira odgore...mmmmmmmmm preste da polizes.
Jesi na ovo mislila?

ih,pisala na Kulinarstvu a ne ovde,evo kopiram da i vi imate...
ne da se hvalim,ali moje pogačice sa čvarcima su daleko poznate,ali kako da ti napišem recept,kada ja to pravim odokativno????????
ali ajd da probam
1/2l vruće vode sipaš u veliku zdelu,ubaciš 1sk soli,i 1sk šećera,promešaš i onda ubaciš pola kvasca,ponovo promešaš,pa onda još dodaš dobro natrpanu sk masti,to sve razradiš i onda dodaš toliko brašna,koliko primi da dobiješ lagano testo,tada testo ostaviš da odstoji i nadođe...onda oklagijom razvlačiš na četvrtast oblik...sredinu premažeš vrelom vodom,tada sa leve strane prema desnoj prebasiš 1/3 testa,tada opet premažeš vrelom vodom i prekriješ sa desne strane sa trećinom testa...onda sredinu ponovo premažeš tom vrelom vodom pa od gore na dole opet trećinu testa prebaciš,ponovo ide voda,i drugu trećinu preko...dobiješ jednu visoku četvrtastu masu testu...to prekriveno stoji pola sata...tada ponovo razvalčiš testo,i cela ova procedura ide samo sa čvarcima...ponovo stoji 20 min...i još jednom ide isti postupak sa vrelom vodom...zadnji put odstoji 20 min,tada razvučeš da bude debljine 2cm,nožem urežeš ukoso u oba smera da na testu dobiješ male kockice...i onda modlom vadiš i stavljaš u tepsiju,premažeš jajetom i još posoliš po ukusu,pa ubaciš u rernu....koliko treba da se peče?...pojma nemam..posle 20 min na 180 stepeni možeš da otvoriš i proveriš,pa ćeš videti..svaka rerna je drugačija,ni jedna ne peče isto...da dobije lepu svetlo braon boju,tada bi trebalo da je pečeno i unutra i spolja...

pa neka brza pita, neki je zovu i shpanska, ali u tu shpansku mislim ide kukuruzno brashno pa bude ko proja neka...
ovde ide 5 jaja, chasha jogurta, 2dcl ulja, prashak za pecivo, 150gr brashna a od ostalog shta imash:) trebalo bi 200gr neke salame, 200gr sira, 2-3 krastavchica iseckana i malo paprike, da bude onako shareno... to se sve smuti i izlije u podmazan pleh, peche se u zagrehanoj rerni...e sad koliko dugo ne mogu ti reci jer nisam gledala na sat, ali skontash kad je gotovo:mrgreen:
zgodno je jako za rodjendane i tako te prilike, pa su se sve moje drugarice navukle na to:D

Pravim jedne fantasticne pogacice sa krompirom. Jaaaako su ukusne.
Evo recept pa probajte ako zelite.
Skuvamo 6-7 krompira.
Umesimo test od: 6 belanca, case mleka, case ulja, kasike secera, kasike soli i kasike kvasca, a brasno dodajemo po potrebi dok se ne napravi testo. Testo mora da odstoji oko 1 sat.
Skuvani krompir izgnjecimo ali ne kao pire nego da bude malo krupnije i kad se malo ohladi ujedinimo sa testom. Od te smese pravimo male loptice, poredjamo ih u plehu za pecenje, premazemo zumancem i pecemo.

P.S. Bolji nacin je da u izgnjeceni krompir dodajemo belanca, mleko, ulje, secer i sve redom i na kraju brasno...

Poslednja izmena:
e pa danas čorbica od šargarepe i nešto u rerni zapečeno...nema ime,kao ja smislila...narendan sir na dno vatrostalne,na to stavim pečurke,praziluk,mlade tikvice,so,biber,pa opet narendan sir i na to još ide jaje u zavisnosti koliko vas je,onako samo se polupa i baci celo jaje na drugi sloj sira,zapeče se samo toliko da belance od jaja dobije kožicu...ko ne voli tečno žumance može malo duže da ostavi u rerni...pride sveža zelena salata sa jogurtom...

evo nečeg za doručak ili večeru

kačamak

a on se sprema ovako

skuvam palentu (brže se kuva no kukuruzno brašno)
umešam sir
zagrejem u tiganju ulje
ubacim dobre, ali stvarno dobre kobaje da se prže i ispuste masnoću
dodam i slaninicu, ali onu više meso no slanina
izvadim to kad je prženo
dodam ljutu tucanu alevu papriku
prelijem masnoću preko kačamka i promešam

mrtva bi ga usta jela uz one kobaje i slaninicu

a preko mogu i duvan čvarci (pozdrav Lindi) da se nabacaju

neće da pokvare

i ko sg da čeka jutro da jede

danas čorba od graška,i pohovane tikvice,praziluk i one stabiljke od celera one velike,mmmmmmmmmmmmmmmmm što je to ukusno i hrskano kada se pohuje,ali samo onako bez prezle sa pivom i brašnom sa malo soli napravim testo slično za palančinke,malo gušće,i u to umačem i pečem...ma divota,zelena salata i ništa više ne treba za danas...

Mmmm i meni zvuči super...
Koje sireve staviš?

Ja danas ništa, nisam imala kad, ali imala supu od juče i testo-punjeno šunkom, sa sosom od mirođije i slaninom...:D

...lako je to i brzo...baš ti ne treba za to neko vreme..dok se testenina skuva
ovaj sir je gotov...
...oko 50 gr gorgonzole, dve kocke zdenka sira kojeg imaš...oko 50 gr gaude,
i 2-3 kocke feta sira...sve to na 5kapi ulja..staviš da se istopi, sjediniš..pa naspeš
jednu manju šoljicu neutralne pavlake...tek da dobije onako finu masu..
..kad je testenina kuvana procediš...pa izručiš u taj sir...promešaš i to je to...
..e sad ko voli....može malo peršunovog lista...ja nisam.....
...prijatno...;)

Danas sam obarila pirinac posebno i ocedila ..
a na jednoj glavici crnog luka i jednom cenu belog luka
i rendanoj sargarepi izdinstala sve to i dodala dagnje..
zzacin ila sa zacinom i karijem i pomesala sa pirincem..
moze i parmezan odozgo..i zelena salata

...od svinje...:lol:

red preprzenih snicli, red secenog crnog luka, pa dok se ne potrosi, zalijes belim vinom i malo ulja, poklopis (sve u vartostalnoj) i krcnes na 200 C nekih pola sata + pire i MLJAC

ili uvaljas u brasno, na brzinski preprz, redjas meso crni i beli luk krupno secene, dodas biber i zacin C prelijes vodom i krcnes sat vremena na tihpj vatri + pire krompir i MLJAC

danas će biti supica bistra kao i svake nedelje,da da da,pa ondaK punjeni šampinjoni šargarepom,prazilukom,integralnim pirinčem sa sve začinima,zapečeno u rerni,i krmenadle sa senfom pečene na ljubičastim kolutima luka...a da i biće i mačje oko,kolač sa kokosom i džemom...

spremiću tikvice punjene sojom. ako nekoga zanima recept:

tikvice napunjene sojom

potrebno je: 4 veće tikvice, so, 40g margarina, 2 kašike mlevenih badema, 1 mala glavica crnog luka, 1 kašika maslinovog ulja, biber, 1 kašika sušenog bosiljka, 200g skuvanih sojinih ljuspica, 1 kašika brašna, 3 kašike sojinog mleka u prahu, 1 veza peršuna,čaša soka od paradajza.
priprema: tikvice uzdužno preseći i izdubiti ih kao čamce. malo ih posolite i ostavite ih da stoje.
za fil ugrejte margarin u tiganju i propržite bademe dok ne požute. skloniti ih iz tiganja i na ulju propržiti luk. zatim pomešati u činiji kuvanu soju, bademe i luk, začiniti začinom c, biberom i bosiljkom. tim filom se pune tikvice.
u široku vatrostalnu posudu poređati tikvice i malo ih peći u rerni. za to vreme napravite od soka od paradajza, sojinog mleka u prahu i seckanog peršuna smesu kojom ćete preliti tikvice. krčkati u rerni dok tikvica ne bude mekana.
uz ovo se može ponuditi bareni krompir ili kuvani pirinač.

Poslednja izmena:
Unapred se izvinjavam ako postavim ovo dva puta, nešto me zeza internet.
Dakle, danas za ručak - štuke sa povrćem u rerni i riblja čorba ako nadjem još neku ribicu slabijeg kvaliteta u zamrzivaču da zamiriše. Ako ne, onda obična paradajz čorba.
I imam jedno pitanje. Pričala mi drugarica da je negde jela riblju čorbu sa ribom iz konzerve! Ja sam malo skeptična, ali ona je bila sva oduševljena. Ima li neko iskustva sa tim?

Recept za mladencice: 1 kg brasna,1/2 l vode,250 grama margarina,60 grama kvasca,3 kasike secera,prstohvat soli,narendana kora limuna i med za premazivanje...Vodu staviti da se ugreje pa u nju dodati secer i kvasac.Kada krene da raste dodati u brasno kao i rastopljeni margarin i pola kasikice soli.Zamesiti glatko testo pa razviti na 1cm debljine i casom vaditi mladencice i redjati u tepsiju.Kada se ispeku i malo prohlade premazu se sa medom,a mogu se posuti i samlevenim orasima.

Hej,curice moze li jedna informacija, ako neka zna, da li se lishce vinove loze bari(provlachi kroz vrucu vodu) kao na primer zelje- za sarmice.
Nema josh lishca vinove loze :whistling:ali pitam da znam kad stigne. Unapred hvala.:hvala:
Idem da postavim sto da ruchamo pa se vracam, paprikash i sveza kupus salata.........

evo ga:

1 solja integralnog brasna
1 solja ovsenih pahuljica
1/2 solje zutog secera
1/2 solje psenicnih klica
1 kasicica praska za pecivo
1 solja mleka
1 jaje
150 gr crne lomljene cokolade (ja stavim i vise)
sve to izmesati i u svaki ubaciti kockicu cokolade

cistim se sa uh..ovo je prva sledeca stvar koju cu da pravim kad opet budem gresna :D

evo ga:

1 solja integralnog brasna
1 solja ovsenih pahuljica
1/2 solje zutog secera
1/2 solje psenicnih klica
1 kasicica praska za pecivo
1 solja mleka
1 jaje
150 gr crne lomljene cokolade (ja stavim i vise)
sve to izmesati i u svaki ubaciti kockicu cokolade

cistim se sa uh..ovo je prva sledeca stvar koju cu da pravim kad opet budem gresna :D

Hvala, moracu da napravim.

A jel ima neki sa rendanom bundevom? Imala sam recept, ali bundeva ce mi se ucmoljaviti dok ga nadjem - ko da je u zemlju propao i virus ga pojeo iz kompa i iz gugla :aha:

Evo ti jedan recept za bundevaru bez kora...super je...
-stavis 3 case bundeve (oko 700g rendane bundeve),2 case secera,2 case brasna,1 casa ulja,1 kasikica cimeta,malko soli i prasak za pecivo.Sve to dobro promesas i ubacis u tepsiju da se pece.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back