Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
...a, mogla bi recept da napišeš..baš izgledaju dobro...:heart:
..nego može li tu nešto drugo umesto tog praziluka...njega nikad ne koristim...
eto nešto i ja ne volim...:confused:

u suštini uvek stavljam unutra nešto drugo,pusti mašti na volju..kupim gotove kore za lisnato,razvijem,isečem na četvorougaone jednake delove,pa namažem senf,kolut-dve praziluka i viršla,pa urolam da izgleda kao štapić...a ponekad stavim unutra švapski sir sa mlevenim pistaćima...ili mleveno meso sa pečurkama..ma samo pusti mašti na volju...brzo je gotovo,izdašno i idealno kada ti se najave gosti neplaniramo pa moraš nešto da spremiš na brzinu...

u suštini uvek stavljam unutra nešto drugo,pusti mašti na volju..kupim gotove kore za lisnato,razvijem,isečem na četvorougaone jednake delove,pa namažem senf,kolut-dve praziluka i viršla,pa urolam da izgleda kao štapić...a ponekad stavim unutra švapski sir sa mlevenim pistaćima...ili mleveno meso sa pečurkama..ma samo pusti mašti na volju...brzo je gotovo,izdašno i idealno kada ti se najave gosti neplaniramo pa moraš nešto da spremiš na brzinu...

A jel virsle stavis sirove ili prethodno obaris? :rumenko:

laks kare secen na tanko..ispecen na teflonu, pa pred kraj iseckana jedna zelena ljuta sveza paprika..malo pecnuta da se pomesaju mirisi..na minut pred kraj dodata a kasika pikantnog senfa razmucena u 1dl vode..sve se ukrckalo i zapeklo za minut..pre nego sto sam sklonila sa ringle, nakapala malo limunovog soka preko svega i posula prstohvatom kalijumove soli..

odrezak sa zelenom salatom i dinstanim tikvicama.
dete se vec naviklo na ovako spremljenu hranu..i lepo stopilo onaj mali visak od zimus ;)
mazne povremeno po neku plazmu..

samo vas citam sa tim ananas tortama i lisnatim testom.. i jacam karakter :mrgreen:
nemojte bar fotke da postavljate..

Poslednja izmena:
...Tićo...jedan mali recept za tortu od jabuka:heart:

...na dno tepsije posute šećerom poslagati očišćene jabuke i isečene na četvrtine,
kada su na pola pečene...preko toga nasuti, umućen patišpanj, od 5 jaja, 5 kašika
šećera i 5 kašika brašna....kad je pečeno, izručiti na tanjir...znači staviš tanjir
na tepsiju, pa okreneš:lol:...postuti seckanim orasima, lešnicima, bademima
ko šta ima ili voli...pa preko toga umutiti slatku pavlaku, šlag...opet po želji...;);)

...prijatno....:D

e sad
kako bi bilo da se u ovaj šećer na dnu tepsije stave orasi odma
da se i oni onako zapeku pa da sve to lepo karamelizira?

evo jedan brzinski, jednostavan i mnogo lep kolac od jabuka:

potrebno je:
1kg jabuka
300g secera
3dl vode
1 kafena kasicica cimeta
2 pudingla od vanile
petit keks
1 slag
jabuke oljustiti i izrendati. pomesati ih sa secerom, vodom i cimetom i kuvati oko 10, 15 minuta dok dobro ne omeksaju. pudinge pomesati sa 10 kasika vode i dodati u kuvane jabuke. Kuvati sve zajedno jos nekoliko minuta dok se ne zgusne. Pola fila preliliti preko keksa poredjanog u tepsiji, preko fila ponovo red keksa pa ostatak fila. Kad se fil ohladi, ukrastiti kolac slagom i kakao prahom ili rendanom cokladom.

Sjajan, osvezavajuci kolac, mnogo je lep kad je jako hladan:D

parka, ako nisi pojela sve one silne jabuke, probaj ovo:super:

Imala sam goste na rucku..
Skuvas sargarepu koliko hoces 2,3,4..sa 1 glavicom crnog luka pa u blender da ispasiras.
na malo ulja stavis malo brasna i proprzis da ostane belo pa dodas izblendiranu sargarepu i vodu u koji se kuvala sargarepa do gustine koju hoces.dodas zacin,kari po ukusu i na kraju kada se malo prohladi dodas umucenu kiselu pavlaku sa jednim zumancetom.

ubi me miris..:zper:a imam i kajmak

Evo Proko recept.
Sipas u vanglicu 2 ili 2,5 dcl pola mlake vode.i pola mleka..dodas malkice secera,jednu punu kasicicu soli,izdrobljenu kocku svezeg kvasca,soljicu od crne kafe zejtina i sve to promesas pa u to dodas brasno polako dok ne umesis meko testo koje se ne lepi za ruke..Ostavis ga 5 minuta dok namazes pleh..rastanjis testo..izbockas viljuskom i peces na 200 stepeni..

evo ja te pitam...za markizu znam, al uvek može da se obnovi gradivo, a tu kapri ne znam, a deluje zanimljivo, asocira na mmmm kapri sladoled

ma super je...sad cu ti napisem recept(ali samo tebi :tajna:)
potrebno:
velika kutija piskota
1l soka od jagode
6 kasika secera
3 pudinga od jagode
1l mleka
3 pudinga od vanile
1 margarin
250g secera u prahu
cokolada za kuvanje
2 slaga
piskote poredjati na dno tepsije,u 1l soka dodati 6 kasika secera i skuvati 3 pudinga od jagode.vrucu masu sipati na piskote.u 1l mleka skuvati 3 pudinga od vanile i pustit da se ohladi pa dodati penasto umucen margarin koji umutis sa 250g secera u prahu.staviti preko prvog fila,onda staviti glazuru od cokolade,pa onda slag...
eto...:)

Pa ja ću ovo morati praviti...
Zvuči jednostavno a takooooooooooo ukusnooooooooooo...:zjede:

Nego kami aj detaljno šta se sa čime meša?:flert:

pa stavis sok da se kuva i dodas 6 kasika secera pa u tome skuvas 3 pudinga od jagode
kad vidis da sok vri ti sipas tri pudinga,skuvas i prelijes piskote(pdinge umutis sa nekoliko kasika soka)
kad se to ohladi,preko toga stavis fil od vanile,isto ohladjen,u 1l mleka skuvas 3 pudinga pa kad se ohladi dodas margarin koji si umutila sa secerom u prahu..posle glazura...ja uvek ostavim da prenoci u frizideru pa ujutru stavim slag

Jel neko postavljao neki recept za kolac ili tortu sa piskotama? Mmicica, cini mi se...?
Dajte neki recept, ovaj moj blesavi muz doneo 5 kutija piskota, nemam pojma sta cu sa njima :)

Stizu recepti pa pravi sta hoces ;)

1. 300g slaga umutiti sa mlkom.Posebno umutit 2 case kis.pavlake (otprilike do 400g) sa 6 kas. secera pa sjediniti sa slagom...Redjas u dublji sud piskote potopljene u mleko,fil,seckani ananas i tako dok ne potrosis materijal.

2. u 800ml mleka skuvas dva pudinga od vanile sa 4 kas. secera.Sklonis sa sporeta pa ubacis 125g margarina i 100g cok. za kuvanje pa mesas dok se ne istopi.Redjas piskote natopljene u mleko u dublji sud pa fil,piskote,fil,piskote i odgore slag.

3. Markiza - dobro umutiti jedan margarin sa 250 g secera u prahu.Mutiti i dodavati 7 zumanaca jedno po jedno.U dobijenu masu dodati 200 g rastopljene cokolade i sneg od 7 belanaca.U posebnu posudu sipati 3 decilitra vode i 3 kasike secera te pustiti da prokljuca.Ohladiti pa zatim umakati piskote i redjati u dublji sud.Piskote poredjati po dnu serpe,zatim okolo,pa nasuti sav fil i zatim ponovo red piskota.Tortu staviti u frizider da prenoci.Sutradan prevrnuti tortu na tacnu i premazati umucenim slagom.

Evo jos jedan recept sa sokom od jagode...ovu tortu sam pravila na moj rodjendan prosle godine jer je posna:

-u litri soka od jagode skuvati 3 pudinga od jagode.Posebno umutiti margarin sa 150g secera u prahu pa ga sjediniti sa prohladjenim pudingom.Dodati oko 300g seckanih jagoda i dobro promesati.Posebno skuvati 3 pudinga od karamele ili vanile u litri vode i takodje dodati posebno umucen margarin sa 150g secera u prahu.Umakati posni keks u sok od jagode pa redjati u dublju tacnu,preko toga naneti fil od jagoda,keks i fil od karamele ili vanile.Ostaviti da se ohladi pa premazati slagom.
Ako se ne posti moze se umesto vode koristiti mleko,a umesto keksa obicna piskota...ko kako voli.

ali evo jedan fin recept..

Uzmete svo povrce koje imate u kuci ( ili kupite ,naravno)
ja sam stavila crni luk,cen dva belog,krompir,sargarepu,celer,pecurke,
patlidzan,tikvicu,kukuruz secerac..
sve to iseckala na komadice..stavila zacin,biber,ruzmarina malo,origana malo,
malo maslinovog ulja i malkice vode..sve promesala..stavila u vatrostalnu
moze i komadi belog mesa d ase stave izmedju ..ja nisam..poklopi se sa folijom..
pece u rerni..skine se folija i zapece..prste d apolzes..uz salatu ili kao dodatak nekom mesu

Pogačice sa Čvarcima

Ove meke pogacice je najbolje praviti sa drozdinom (ostatkom sitnih,sitnih čvaraka, na dnu kace sa mašću). U nedostatku nje mozete se posluziti i samlevenim cvarcima.Za lisnatost i mekocu pogacica, presudna je mast koju ce prilikom pecenja da "ispuste",cvarci.
Potrebno je:
900g brašna
1 kvasac
0,5l mlake vode
2dl kisele pavlake
1dl ulja
2 kašičice soli
1 kašičica šecera
300g masti
oko 300g mlevenih čvaraka
žumance
Priprema:
Vodu ugrejte da bude mlaka,a zatim joj dodajte so i šećer. Zatim umešajte kvasac i ostavite par minuta na toplom kako bi kvasac nadošao.
Brašno prosejte, dodajte mast, kiselu pavlaku i vodu sa kvascem i od te smese umesite testo. Ostavite ga, prekriveno krpom da odstoji na toplom kako bi naraslo.
Kada se udvostruči, razvijte ga oklagijom (krug), a zatim premažite vrelom vodom, zatim prebacite jedan kraj preko drugog, ponovo premažite vrelom vodom, i još jednom “presavijte testo”, premazite takođe još jednom.
Ostavite da odstoji, a u međuvremenu sameljite čvarke. Ako nemate cvarake, idealna je i drozdina.
Testo ponovo oklagijom razvijte i preko njega premažite čvarke.
Presavijte testo po pola i ponovo premažite čvarcima....Ponovo presavijte i ostavite da odstoji.
Kada se testo malo odmorilo, ponovo razvijte oklagijom i vadite okruglom modlom pogačice.
Svaku premažite žumancem.
Pecite u predgrejanoj rerno oko 20min.dok ne porumene.

Pogačice s čvarcima

500g brašna
500g čvaraka
2 žumanceta
1 čašica belog vina
100g butera
20g kvasca
2 kašike mleka
šećer
1 žumance za premazivanje

Kvasac prelijte mlekom, dodajte malo šećera i ostavite da ukisne. Brašno, sitno iseckane ili samlevene čvarke, žumanca, belo vino i kvasac dobro izmešajte, a zatim izmesite nožem. Testo rastanjite, premažite ga buterom, preklopite kao knjigu i ostavite da stoji 15 minuta. Posle toga testo ponovo razvijte oklagijom, pa opet preklopite kao knjigu i ostavite da stoji još 15 minuta. ponovite postupak još jednom.
Na kraju, razvijte testo na debljinu od 1cm. Kalupom vadite pogačice, ređajte ih u podmazan pleh, premažite umućenim žumancetom i ostavite na toplom da nadođu. Pecite u pećnici dok ne požute, otprilike 30 min.

Ja baš sad idem da ih razvijem III put.
hvala tara
nisam ni trazila jer se ne secam da sam videla

Linda i Tijana,Da li ste vas dve pročitale recept za pogačice sa čvarcima što je postovala Pričalica?

Na početku piše ovo:
Ove meke pogacice je najbolje praviti sa drozdinom (ostatkom sitnih,sitnih čvaraka, na dnu kace sa mašću). U nedostatku nje mozete se posluziti i samlevenim cvarcima.Za lisnatost i mekocu pogacica, presudna je mast koju ce prilikom pecenja da "ispuste",cvarci.

Ni ja ne bih umela bolje da objasnim šta je droždina.:D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back