Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Danas je bilo po receptu ciji je link Prokopije ostavio na Forumu. To su one virsle sa spagetima:

Posto su virslice isplivale na povrsinu, odlucio sam da ih kuvam poklopljene na slaboj vatri; na slaboj da se ne rascvetaju, a poklopljene - da bi se spageti skuvali na pari, posto vec ne plivaju pod vodom.

Ocedjeni octodog.

Ovo bi bio moj dodatak receptu - posle cedjenja sam ubacio virslice u tiganj, da se malo proprze na ulju.

Evo, ovako. Da malo porumene. Mada sam mogao i krace da ih przim.

Sad se vec vise ne vidi kako izgledaju, jer su prekrivene rendanim kackavaljem i parmezanom.

A ovo je ono sto je ostalo. Izgleda da kecap nije bio potreban.

Vise vremena mi je trebalo da ovo sve priredim za objavljivanje na temi, nego za pripremu ruckica. Doduse, jeste pomalo bilo dosadno nabadati virsle.

Najpraktičnije:
Isečem pile na delove; od onih manje mesnatih delova skuvam supu za 2-3 dana (moji ne mogu da zamisle ručak bez supe), ostatak mesa zapečem u rerni u vatrostalnoj posudi sa mladim krompirićima i nešto suvog voća (šljive, kajsije...hmmm), sve lepo začinjeno, a kao prilog neka sveža salata. Tako imam ručak i za sutra!
Ako budu dobri, uveče ću im praviti gomboce ("Minut pire" recept - spas za sve domaćice!)

'Ajd, na kuvanje!

za 30 velikih listova zelja: pola kile mlevene junetine, šolja pirinča (ona za čaj), jedan rendani krompir, jedna rendana šargarepa, može veća, glavica crnog luka i nekoliko češnjeva belog..podrazumeva se biber i aleva paprika.
dakleM, kada se izdinsta luk, doda se meso, i kad ono bude skoro gotovo - dodaš sve ostalo. pririnač dodaješ na kraju, kao i beli luk.
dok se to hladi, opereš zelje, odsečeš početak drške, stanjiš koren koji ide duž lista i samoga malo bućneš u vruću vodu, da omekša.
nemoj da držiš dugo, jer će sve da se spljska i onda možeš da se slikaš.
umotavaš saramice klasično...u zavisnosti od veličine lista - staviš fil, umotaš i ređaš u vatrostalnu posudu. dodam oko 2dl vode sa sokom od paradajza i stavim u rernu da se krčka, dovoljno je pola sata.
potrebo ti je i kiselo mleko uz to, obligatno.

e,pricalice, hvala na receptu : )
skoro sve sam tako uradila,samo sto sam odustala od zavijanja sarmica,pa sam redjala red zelja red fila, nekako mi se ucinilo mnogo komplikovano za prvi put: )

Danas je bilo po receptu ciji je link Prokopije ostavio na Forumu. To su one virsle sa spagetima:

Posto su virslice isplivale na povrsinu, odlucio sam da ih kuvam poklopljene na slaboj vatri; na slaboj da se ne rascvetaju, a poklopljene - da bi se spageti skuvali na pari, posto vec ne plivaju pod vodom.

Ocedjeni octodog.

Ovo bi bio moj dodatak receptu - posle cedjenja sam ubacio virslice u tiganj, da se malo proprze na ulju.

Evo, ovako. Da malo porumene. Mada sam mogao i krace da ih przim.

Sad se vec vise ne vidi kako izgledaju, jer su prekrivene rendanim kackavaljem i parmezanom.

A ovo je ono sto je ostalo. Izgleda da kecap nije bio potreban.

Vise vremena mi je trebalo da ovo sve priredim za objavljivanje na temi, nego za pripremu ruckica. Doduse, jeste pomalo bilo dosadno nabadati virsle.

C E S T I T A M :):)

Julian, meni su ove tvoje virslice totalno freaky. :neutral:
Pa OK, postujem.
Ali moja cerka obozava ta stvorenja od kojih drugi zaziru. Nikada se nije plasila insekata, interesuju je paukovi, zmije, dinosaurusi, ali i kuce i mace; jedno vreme nikako nisam mogao da je odgovorim od puza kao kucnog ljubimca - ali je to svejedno nije sprecilo da sa mnom krene da ih skuplja posle kise da bi ih posle pripremali (ako neko hoce mogu da napisem kako sam ih spremao).
Uvek je imala taj odnos kakav u stvari treba ima. Ali nije od one gotik dece, naprotiv - ona prosto mnogo voli zivi svet i dozivljava ga na takav nacin.

Tako da joj je i ova varijanta bila zanimljiva.

kako da kuvam sladak kupus? koje meso najbolje ide uz to, tj mislim da je to junetina, ali ne znam koji deo,mozda ona rozbratna sto ide i u supicu ili?pojma nemam odakle da pocnem : S

Moje omiljeno jelo......kuva se ovako...tj., ja ga kuvam, ovako....:heart:

Potrebna ti je jedna lepa glavica kupusa srednje veličine, jedna glavica crnog luka,
dve tri srednje šargarepe, dva tri paradaiza i meso po želji. Obično kupim teleća rebra, imaju fino, lepo meso, nisu premasna, obavezno tražiš mesaru da ti iseče one kosti na sitnije da bi mogla to da smestiš u lonac i da se ti ne mučiš.

Isečeš luk i ubaciš da se polako dinsta, dodaš negde na pola šargarepu, očišćenu i
isečenu na kolutove.....kad je dinstanje toga pri kraju ubaciš meso, začine i poklopiš
par minuta tek da meso promeni boju. Kupus za to vreme isečeš na kocke srednje
veličine, pa preko mesa, promešaš i naliješ vodom. Nikako nemoj previše vode
sipati kupus pusti svoju vodu. Smanjiš jačinu ringle i ostaviš da se kuva, naravno
povremeno mešaš.....kad je kupus negde na pola kuvanja urendaš jedno dva tri
paradaiza i sipaš u lonac promešaš i ostaviš da se skuva do kraja. Kada je gotovo,
možeš dodati blagu zapršku ako jedete zaprženo. Meni u sve ide peršun, pa ga uvek
na samom kraju iseckam, sklonim lonac sa vatre, pa pospem peršunom i promešam.

To bi bilo to..........sretno i prijato..........:bye:

Ovaj recept sam nasla jednom..i super je.. Kada imate goste kao sto sam ja imala danas..
Uzmete juneci ramstek..komada koliko vam treba..ja sam uz junetinu dodala i piletinu jer je bilo i dvoje dece na rucku..stavite meso u vatrostalnu posudu ili pleh..posebno od svega sto imate u kuci napravite sledeci dresing..ulje..bio zacin..sitno iseckan crni luk i 2-3 cena belog luka..persun..mirodjija..dalje dodate sve zacine koje imate u kuci...tipa...biber..malo aleve paprike..ljute paprike..kari..ruzmarin..bosiljak i ostalo...zacini po vasem izboru...na sve to dodate 1-2 kasike prezli i pomesate..sa dobijenim premazete svaki komad mesa..izmedju mesa dodate krompir i sargarepu na vece komade seceno..nalijete sa vodom i malo dodate belog vina...prekrijete sa folijom i stavite u rernu ..cim pocne da krcka smanjite na 180-200 i zaboravite jelo u rerni narednin 1,5 do 2 sata..za to vreme radite nesto drugo...nakon toga izvadite i kada skinete foliju ....sluziti uz salatu..

Kuco ovo je baš ručak po mom ukusu.........sve u jednu posudu pa u rernu,
sto puta u toku nedelje izjavim da bi onom ko je smislio rernu trebalo dati
najveći orden......a dresing mora da je dobar......probaću obavezno......:)

juče bili na roštilju :)
u subotu sam opet preskočila onaj Kvinsin recept... valjda ću ga jednom napraviti :lol:
Pravila srneće šnicle
preko noći bio but u pacu, prokuvana voda sa malo sirćeta, lovorov list, luk, zelen, pa kad se ohladi prelije se preko smrznutog mesa
ujutro isekla na šnicle, izlupala, uvaljala u brašno, malo propržila i nalila 1 dl paradjza, 1 dl jogurta i 2 dl belog vina. Krčkalo se možda sat vremena.
Uz to bio integralni pirinač sa belim vinom
vrlo jednostavno, mogu bilo koje druge šnicle, baš je jednostavan i ukusan preliv

danas nemam pojma, idemo na bazen, ka dlio ću stići nešto da sprčkam :confused:
mada, ostalo za muža srne, a mi možemo i drugačije da se snađemo :)

Poslednja izmena:
danas ću boraniju u vatrostalnu,ćureće belo meso sečenu na tanke šnite,i proprženu na puteru,to nabacim na boraniju,stavim začine po ukusu,onda red mladih krompirića,sitnijih sečenih samo na polovinu,zaliti sa malo vode i peći u rerni dok krompir ne bude mekan,onda još ostaviti malo da se zapeče,i na kraju preliti sa jednim razmućenim jajetom i slatkom pavlakom...mmmmmmmmmmmmm...jedva čekam...a trešnje još uvek ima,tako da desert nije potreban...

STRUDLA OD SIRA SA VISNJAMA

*300 gr,ociscenih visanja(ja sam stavila vise)
* 400 g svezeg sir akoji nije slan-ja sam kupila svapski
* 180 g jogurta-ona mi je rekla cvrstog ali sam ja stavila obican samo manju kolicinu
* 3 vrhom pune kasike kristal secera
* 300 g sirnog namaza-Dukatela,ili koji vec...
* 1 limun ( ribana korica )
* 1.5 casa griza
* 1 jaje
* 6 kora za pitu,moze i za gibanicu
* 1 kasicica sode bikarbone
* 3-4 kasike mleka
* 30 g butera za premazivanje

Priprema:
Svezi sir pomesati s jogurtom, sirnim namazom i mlekom pa dodati jaje, ribanu koricu limuna, secer, griz i sodu bikarbonu. Dobro izmesati taj fil.
Na radnu podlogu staviti 3 kore koje ce sluziti kao podloga.
Gornju koru za premazati s 1/3 nadeva. Preko staviti jos jednu koru. Premazati koru sa istom kolicinom nadeva. Preko svega staviti jos jednu koru, premazati ostatkom fila pa posuti visnje preko.

Zarolati i staviti je u prethodno namascen pleh.
premazati s oko 30 g rastopljenog butera.
Peci oko 45-50 minuta na 180*C.

E, pa devojke, evo vam se jedan padobranac ubacuje u redove!

nakon godinu dana zavirim na Krstu, vidim ovaj recept i u subotu napravim - oöigledno sam neüto zeznula, pa molim Macku Vracarku za savet:think:.

Sve sam utadila po receptu, ali mi je štrudla odmah na početku pečenja pukla celom dužinom i izlio se fil.

Tako da smo imali 2 u 1: pitu sa sirom (deo koji je ostao neizliven) i pitu sa višnjama (izliveni deo).

Postoji li neki trik, kako da je sledeći put napravim, a da mi se raspukne?

I još jedno pitanje: je li kod tebe taj fil nakon pečenja bude čvrst? Kod mene ispao nekako baš, baš čvrst.

Sve u svemu, praviću ponovo, samo sa malo više šećera.

Pravila sam juce i ovu torticu..
6 zumanaca sa 6 kasika secera skuvati na pari ..ja kuvam u onom loncu za mleko sa duplim dnom..Kada se ohladi dodati 100 gr putera i umuti..pa se doda 300 gr..mlevene plazme..oko 100-150 gr.mlevenih oraha ili pecenih lesnika i sneg od umucenih 6 belanaca sa 2 kasike prah secera( ipak nisam stavila svih 6 belanaca..nije imalo potrebe..znaci stavljajte po malo dok ne dobijete odredjenu gustinu)..sve to izmesati sa varjacom i u to dadati saku ..dve malina ..polako promesati i na tanjiru smesu oblikovati kao tortu...odozgo poredjati maline i preliti ih sa dr.etkerovim prelivom za torte ..2 kesice...prema uputstvu sa kesice...preko toga ide umucena slatka pavlaka...bez dodavanja secera..

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back