Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
komad alu folije i namazes malo sa maslinovim uljem..na to stavis par komada tanko isecenih kolutova crnog luka pa na luk stavis parce feta sira ..sir pospes sa malo origana i aleve paprike i jos par kolutova luka. pa opet parce sira..i odozgo malo aleve paprike i malo maslinovog ulja..dobro zatvoris alu foliju da ne moze da iscuri nista i peces na teflonskom tiganju par minuta sa jedne i par minuta sa druge strane..i obavezno hladno belo vino..

našla sam svoj sa starih stranica,i evo recepiš za čorbu od mladih tikvica...
jednu srednju tikvicu očistiš,sečeš na kolutove i samo na 2-3 minuta ubaciš u kipuću vodu,za to vreme na maslinovom ulju propržiš jedan mali crni luk sitno seckan,tada nabaciš na to tikvice malo zajedno propržiš i blenderom izmiksaš,tada naliješ pilećom supicom da ima gusću teksturu,dodaješ Vegetu i biber,malo šafrana za intenzivniju boju i dekorišeš sitno seckanim peršunovim listom...iseckaš sitno bademe,proprižiš na malo maslinovog ulja,i onda ubaciš na male kockice seckan hleb i praviš krutone(možeš kupiti i one gotove),ali ja pri kraju ubacim na njih malo rendanog sira,i onda se to sve stopi...a serviranje,prvo se uvek sipa čorba u tanjir,i onda nabaciš krutone i bademe,a po želji može se dodati i kašika slatke(!!!!!!!!!!!!) pavlake...ja ovo često pravim,i svi ga jako volimo,a za ove letnje dane je baš idealno...

a danas će biti paradajz čorba,pa onda belo pileće meso koje se razlupa,posoli,uvalja u susam i proprži samo da dobije koricu sa obe strane...za to vreme naseče se luk poveći na kolutove,paradajaz i mesnata paprika,nabaci na jako malo maslinovog ulja,proprži,dolije malo bujona,i odgovre se stavi meso,to tako treba da se sprema u tom saftu,a gotovo je,kada je meso mekano....tada skinete poklopac i još ostavite da se tako peče dok ne ispari sav bujon,i ostane samo ispod taj saft od povrća..uz to ide pirinač...a verovatno će biti i šnenokli,pošto mi je mališa bolestan,i nema apetit,a to jako voli,valjda će barem od šnenokli malo pojesti...

komad alu folije i namazes malo sa maslinovim uljem..na to stavis par komada tanko isecenih kolutova crnog luka pa na luk stavis parce feta sira ..sir pospes sa malo origana i aleve paprike i jos par kolutova luka. pa opet parce sira..i odozgo malo aleve paprike i malo maslinovog ulja..dobro zatvoris alu foliju da ne moze da iscuri nista i peces na teflonskom tiganju par minuta sa jedne i par minuta sa druge strane..i obavezno hladno belo vino..
e, sećam se još davno da si ti ovo pisala :), i meni tada izgledalo ekstra, ali na kraju mi nešto nije uspelo :confused:
Luk mi je ostao ni živ ni pečen... mada, sećam se da sam ja ubacila u rernu, možda to nije bilo dovoljno...
sve u svemu, probala bih ponovo, samo mi kaži kakav tu luk na kraju treba bude?
jel da se raspadne, zapeče...???
:hvala:

Danas deca spremaju ručak. Marina hoće da se isproba kao japanska kuarica, tj. napraviće nam posni suši sa povrćem i bez ribe.
baš lepo, i ja sam tako oduvek nečim pokušavala da oduševim svoje :lol:
a gledam juče i moj trogodišnji sin nalsedio kulinarske sklonosti - on i društvo, grickaju smoki i grickaju bake rolls; a on pravi sendviče od ta dva sastojka i kaže - evo mama, pLobaj :hahaha:

Ručak: grašak s piletinom, varivo.

Večera: Poluobaren, u slanoj vodi, krompir ostaviti da se ohladi, zatim ga naseći na kolutove debljine cca 1cm. Ređati u podmazan pleh. Na svaki kolut krompira stavljati po kolut paradajza, parče šunke i list nekog tvrdog sira (može se i narendandati), i posuti origanom. Zapeći i služiti toplo.

našla sam svoj sa starih stranica,i evo recepiš za čorbu od mladih tikvica...
jednu srednju tikvicu očistiš,sečeš na kolutove i samo na 2-3 minuta ubaciš u kipuću vodu,za to vreme na maslinovom ulju propržiš jedan mali crni luk sitno seckan,tada nabaciš na to tikvice malo zajedno propržiš i blenderom izmiksaš,tada naliješ pilećom supicom da ima gusću teksturu,dodaješ Vegetu i biber,malo šafrana za intenzivniju boju i dekorišeš sitno seckanim peršunovim listom...iseckaš sitno bademe,proprižiš na malo maslinovog ulja,i onda ubaciš na male kockice seckan hleb i praviš krutone(možeš kupiti i one gotove),ali ja pri kraju ubacim na njih malo rendanog sira,i onda se to sve stopi...a serviranje,prvo se uvek sipa čorba u tanjir,i onda nabaciš krutone i bademe,a po želji može se dodati i kašika slatke(!!!!!!!!!!!!) pavlake...ja ovo često pravim,i svi ga jako volimo,a za ove letnje dane je baš idealno...

mmmm,ovo zvuci bas onako kako sam je zamislila: )
nego me zanima mogu li umesto pilece supice da dodam jednu kockicu supice, jer nemam vremena za nesto drugo?

Danas cu da kuvam paradajz corbu (na malo ulja uprziti kasiku brasna,pa dodati 0,5l paradajza za kuvanje i toliko vode.Kada provri zaciniti -vegeta,so,biber;ubaciti 3-4 jajeta da se skuvaju,pola kasikice secera i 2dcl mleka.Dodati malo rezanaca za supu pa kada provri posluziti),dinstacu povrce u pekacu (u pekac staviti malo maslinovog ulja i povrce po zelji.Npr. glavica luka,tikvice,sargarepa,krompir,paprika...a moze i jedna jabuka.Povrce iseci na pola ili na cetvrt,zaciniti,naliti vode i ostaviti da se dinsta oko pola sata da se nebi jako raspalo.Ko voli moze pre svega toga prvo staviti meso da se proprzi) i za salatu paradajz.Juce sam pravila sladoled pa ce im to biti za poslasticu.
Inace evo vam jedan recept za brzu sladoled tortu:0,5l vode staviti da provri pa u to umesati dve kesice zelatina i 200g secera.Kada provri skloniti sa ringle da se ohladi.Za to vreme 150g keksa izmrviti ili samleti,izrendati 100g cokolade za kuvanje i sitno iseckati 200g voca (jagode,maline...).Umutiti cetiri kesice slaga sa vodom koja se ohladila (treba malo duze mutiti) pa podeliti smesu na tri jednaka dela.U prvi dodati keks,u drugi cokoladu,a u treci voce i to sve dobro izmesati varjacom.U pleh za tortu redjati keks,cokoladu i voce pa staviti u frizider 2h da se stegne i ukrasiti slagom...Prijatno :D

e, za socivo sam cula da je bas zdravo,a nikada ga nisam jela,pa bih bas i mogla da probam jedan da da ga ovako spremim....
uh, ja sam pokušavala svakako da ga spremim, ali moji nikako da ga jedu... iskreno, nije ni meni baš nešto... još ima neku gadnu boju :roll:
kod mene je prošlo samo kao neka salata - sočivo, dinstani šampinjoni i senf. pa začiniti pikantno, zakiseliti obavezno... to nije bilo loše

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back