Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
kod nas danas moja čuvena čorba od špragli,baš sam davno pravila...i svakakve pohovane đakonije,ali samo u jajima i kukuruznom brašnu,ništa prezla...pohovala sam tikvice,praziluk,celer,crvenu papriku i padlidžan,i uz to krastavci u jogurtu...sasvim dovoljno za danas...

Danas sam jela Meksičku salatu sa tunjevinom - extra je! :D
To je mešavina povrća (kukuruz, pasulj, paprika i luk) pomešano sa tunjevinom, malo sosa od paradajza, od začina: sušeno povrće, čili, beli luk i ulje.

Ja sam dodatno iseckala crni luk, dodala malo maslinovog ulja, malo kečapa i sirćeta (to pomešala sa salatom) i još posebno jela krastavac i papriku :zaljubljena: i dva parčeta crnog hleba! ;)
Probajte, mnogo je dobro!
Ima da se kupi, ja sam kupila u Merkatoru u konzervi (a verovatno ima i u svim bolje snabdevenim marketima! ;))

Prijatno svima! :bye:

Ovako otprilike izgleda...
1d2d879daf5ebd4cae661c48631c7e46_content_medium.jpg

Poslednja izmena:
Danas sam jela Meksičku salatu sa tunjevinom - extra je! :D
To je mešavina povrća (kukuruz, pasulj, paprika i luk) pomešano sa tunjevinom, malo sosa od paradajza, od začina: sušeno povrće, čili, beli luk i ulje.

Ja sam dodatno iseckala crni luk, dodala malo maslinovog ulja i sirćeta i još posebno jela krastavac i papriku :zaljubljena:
Probajte, mnogo je dobro!
Ima da se kupi, ja sam kupila u Merkatoru u konzervi (a verovatno ima u svim bolje snabdevenim marketima! ;))

Prijatno svima! :bye:

Ovako otprilike izgleda...
1d2d879daf5ebd4cae661c48631c7e46_content_medium.jpg

...ta mexička salata sa tunjevinom je mnogo lepa...ali retko gde ima da se kupi,
a šteta baš :think:

Baš prija, zasiti a nije teška za želudac...
Košta 163 dinara i taman je dovoljna za jednu osobu!
Baš mi je žao što je nema u svim marketima :(, ali možda će biti...
Ali može bilo koja, ne mora biti meksička ;)
:bye:

...nisu sve tako lepe...imaju dalmatinu...ona nije ni blizu mexikani, niti ima sve
te sastojke niti je ukus sličan...meni lično nekako otužan...i da taman je dosta
za jednu osobu...;)

Meni je super ta salata, kupila sam je jednom da me želja mine, inače mi je mnogo skupa ta konzervica za jednu osobu...
i pokušavala sam sama da je napravim.. od one frikomove mešavine "meksički mix" ili kako se već zove, ima nešto tako i tunjevine... i dodataka, prema kojekakvim receptima, ali nisam uspela da dobijem baš taj ukus. Mora da ima nekog konzervansa ili koječega, što se inače stavlja u te konzerve...

Ono što je za Lindinu i Anabelinu decu... pardon, ono što je za američku decu milk & cookies, to su za našu decu vanilice s mlekom. Generacije Titovih pionira, poput Borčice, Vande, DonaMileve, Marinca i moje malenkosti, odrasle su na jeftinim i ukusnim vanilicama. Kasnije, kada su malo ojačala, deca su s vanilica prešla na orasnice. A s mleka na špricere.

Kafanska orasnica "Zlatna plomba"

Sastojci:

Brašno
veliko pakovanje mlevenih oraha
šećer

Priprema:

Zamesiti testo s orasima, iseći ga na trouglove i savijati u,
ako sam dobro prepisao, "roščiće", whatever that is. Peći
desetak minuta. Ako hoćete vanilice, onda u testo dodajte
i malo maslaca, isecite ga na trake i pravite potkovice,
pa ih uvaljajte u prah-šećer s vanilom. Ili pozovite u goste
neku damu od gorepomenutih, koja to ume da zamesi.

Orasnice i špriceri bili su standardno posluženje u svim ugostiteljskim objektima na potezu Bife Aleksinac - Plavi Jadran. Ali, ko nije jeo orasnice kod Kvinsi... pardon, u Malom Parizu taj nije dokučio duboki smisao Njegoševog stiha "Тврд је орах воћка чудновата / не сломи га, ал' зубе поломи". Orasnice su u kafanama već čekale na stolu, zajedno s limenom pikslom i metalnim držačem za slanik i čačkalice s jedne, i ulje i jabukovo sirće - popularno zvanim "karafingl" s druge strane.
Kafanski bon-ton nalagao je da se s orasnice prvo oduva prašina, a zatim da se umoči u špricer, da omekša, i da ti ne poispadaju plombe kad zagrizeš. Orasnice su bile bajate jer ih niko normalan nije jeo, osim vojnika. Ali ti su bili u stanju i pikslu da pojedu.

Poslednja izmena:
Devojke ja sam nova ovde i mnogo toga sam propustila izgleda. Interesuju me Parikine spanske pitice na kojoj su strani, i da li je neko pomenuo i njen sajt ili mi se cini, molim vas pomozite mi! Hvala! A sta sam danas kuvala , da to je tema, pa przena skusa sa salatom od barenog brokolija sa maslinovim uljem i belim lukom.

Devojke ja sam nova ovde i mnogo toga sam propustila izgleda. Interesuju me Parikine spanske pitice na kojoj su strani, i da li je neko pomenuo i njen sajt ili mi se cini, molim vas pomozite mi! Hvala! A sta sam danas kuvala , da to je tema, pa przena skusa sa salatom od barenog brokolija sa maslinovim uljem i belim lukom.

Dobro došla, maticnjak, parkin sajt je: http://zloprase.com

a konkretno španske pitice http://zloprase.com/dorucak/spanske-pitice/

ali kad već dođeš tamo, sve ćeš pregledati...

i nisi ništa propustila, mi stalno ponavljamo šta nekom zatreba..

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back