Šta kuvamo DANAS?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
E danas stvarno nemam ideju, a i nisam bila u nabavku pa i nije bas veliki izbor u frizideru...
Imam neku piletinu i nesto od povrca - paprike, paradajz, sargarepe, sampinjoni, luk... :think:
Jel imate neku ideju sta bi mogla od toga da smuckam?
Bećar paprikaš je sezonsko jelo; pojavi se negde u julu, traje dok na pijaci ima jeftinog povrća, a zatim nestane isto onako brzo kao što je došlo. Niko ne zna odakle dolazi i kuda ide. Neki misle da potiče iz Mađarske, jer im tako nekako zvuči, a drugi kažu da ne, i da više liči na ono što Italijani mažu na hleb kad nemaju ništa drugo u frižideru. Svi se međutim slažu da ovo jelo ne može biti naše, jer u njemu nema ni jednog jedinog grama mesa. Zato ga mnogi jedu samo kao prilog uz nešto "normalno", i zato ga pežorativno nazivaju "ćušpajz" ili "vruća salata".

Bećar paprikaš "Neki to vole vruće"

Sastojci:

4 paradajza
2 paprike
2 šargarepe
10gr šampinjona
1 glavica luka
Aleva, biber, so, peršun, bosiljak

Priprema:

Povrće iseckati, propržiti, i kad pusti vodu dinstati pola sata.
Iseckane šampinjone ubaciti 10 minuta pre kraja. Ako dodaš jaja,
onda dobiješ španski omlet. Ali to je već nešto drugo.

Bećar paprikaš podseća na kineski stir fry - povrće se secka na veličinu zalogaja i prži na vrelom ulju. Razlika je u tome što se naš "bećarac" krčka najmanje pola sata, dok se domaćica ne uveri da se i poslednji vitamin i korisni mineral nije raspao i da u povrću više definitivno nema ničega zbog čega bi ga trebalo jesti. Ali, vrednost bećarca ionako nije u tome što je zdrav, već u tome što nakon pola sata ogladniš, pa možeš da se najedeš k'o čovek. Slanine, naprimer.

..ne znam, kupila tivice i plavi patlidžan...imam neko mleveno u frizu,
možda ne bi bilo loše 2 tikvice i jedan patlidžan iseckati na kockice
pa složiti to kao neku musaku...i pravac rerna....:think:

..a možda samo paradaiz čorbu, nešto nemam volje po ovoj vrućini
da se majem po kujni i da uključujem rernu...vedeću još šta ću...

...kuvate li šta...ajde da vidim ko će šta...možda i promenim
mišljenje...;)

Ja cu danas omiljeno jelo moje cerke - piletina, krompir i sargarepa, pa sve to u sosu od pavlake, senfa i limuna... Ona to bukvalno obozava i mislim da bi to jela svaki dan :lol:
Mozda cu da joj pohujem kackavalj, pod uslovom da me ne mrzi :)
I naravno, bistra domaca supica.

ovih dana, zabusavanje naveliko..zbog gradjevinsko -zanatskih radova koji su u toku:dash::)
u subotu-nista. pljeska na strandu je bila super:mrgreen:
u nedelju, krompir i piletina u rerni, sa senfom, vegetom. paradjz salata vreme pripreme-deset min:manikir:
ponedeljak-spagete sa mlevenim mesom. vreme pripreme-pola sata:mrgreen::manikir:
danas-dzigerica i pire krompir. vreme pripreme-pola sata:mrgreen::rotf:
a za sutra cu tek da smislim:D

I ja već treći dan zabušavam sa kuvanje, u nedelju bili na ručku kod mojih, pa nam mama spakovala i za sutradan.
Ali, tu se našla sveki da nas u ponedeljak pozove na ručak. Spremila je posnu čorbicu od koprive, prebranac, posne sarme i pržila filete oslića, mjac...
Naravno i ona spkovala ostatke da nam se nađe...
I tako ja imadoh gotov ručak i za danas

musaka od pohovanih tikvica. verovatno ovaj put i ne za jos barem godinu dana:roll:
ne da je dangubno, 2 i po sata u kuhinji, s nogu sam pala sinoc
e kvinsi, ima fora..misim, nije bas isto, al je vrlo slicno.
ja obozavam musaku od pohovanih tikvica, al sa sirom, ne sa mesom..a jedemo dva puta godisnje jer me mrzi da pohujem satima..
i jednom, u trenucima inspiracije, odlucim ja da tikvice isecem ne na kolutice, vec uzduz...:manikir:
znaci, duplo brze je bilo gotovo..a rezultat je bio skoro isti...:klap:

Danas možda konačno skuvam supu... pre 3 dana sam izvadila meso...:rumenko::mrgreen:
Juče sveki kuvala kupus, bem ti kupus, ja ga ne jedem...:evil: a baš sam se nameračila...

Uz supu bi mogla ili neki sos ili španske pitice... mmm... ili još bolje, možda mama danas skuva nešto...:mrgreen: ako i ona omane danas, onda stvarno...:dash::mrgreen:

sinoć sam spremala kačamak
onako da nije monogo gust da ne kažem čvrst:mrgreen:
umešala sir pa prelila sa pooooprilično (koga briga još holesterol) ulja u kojem su pržene domaće kobaje, pa dodata ljuta (do bola) tucana aleva paprika
uz dotične kobaje, i šopsku utepasmo se...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back