Šta kuvamo danas o5

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Moja kuma je sa njima izlecila neke silne kozne alergije, koje nisu mogle da joj smire nikakve masti.

- - - - - - - - - -

Ja pravila samo vodeni, nisam tada znala da moze i mlecni. Mislila sam da su to razliciti kristali.

- - - - - - - - - -

Cuvala sam ih na sobnoj temperaturi, jer ne vole hladno, ne "rade" onda, nema efekta.

moji mlecni su u zamrzivacu cesto...dosadi svaki dan piti mada se meni vise dopada od kupovnog kefira cak i od jogurta...ove sam dobila pre mesec dana i od tad ih stalno pravim... mislim da to nije isto mada citam da su neki ljudi sa tim mlecnim pravili vodeni kefir

:sad2:

obican domaci

- - - - - - - - - -

kako ti je mogla so upropastit zimnicu?
a paske nije bilo za kupit ovdje, koliko znam, do prije par mjeseci :lol:
Kako nije bilo paške soli, ona plavo bela kutija piše sitna paška so...ima je već desetak godina u Subotici, koristim je jer se ne zaglavi u slaniku.
A sigurno je so, jer se pokvario te godine i kiseli kupus, a so je jedini sastojak koji je išao i u turšiju i u kupus.

- - - - - - - - - -

I sad si me bacila u razmišljanje...ako nisam kupovala pašku so, onda su možda ko zna šta pakovali u te kutije...ali sigurna sam da je pisalo solana pag, sitna paška so...

Kako nije bilo paške soli, ona plavo bela kutija piše sitna paška so...ima je već desetak godina u Subotici, koristim je jer se ne zaglavi u slaniku.
A sigurno je so, jer se pokvario te godine i kiseli kupus, a so je jedini sastojak koji je išao i u turšiju i u kupus.

- - - - - - - - - -

I sad si me bacila u razmišljanje...ako nisam kupovala pašku so, onda su možda ko zna šta pakovali u te kutije...ali sigurna sam da je pisalo solana pag, sitna paška so...
Па да.
Све те соли и морске и копане су 98% исте, натријум хлорид.
Само је со из Мртвог мора, са врхова Анда и још по неке егзотике мало другачија, имају више калијумових, магнезијумових и алуминијумских соли и још можда по нешто као поташа и сл.

- - - - - - - - - -

ja je ovdje nisam nigdje uspjela naci do ljetos
moji mi donosili
al jeste plava kutija
kapiram da postoji neki uvoznik onda
i stvarno mi nije jasno kako ti je bilo koja sol mogla sjebat tursiju
zmuovim je isto bila losa tursija jedne godine - potamnila, katastrofa, al tipuju da su nesto zaebali u samom procesu pravljenja one smjese za kiseljenje + je bilo fakat toplo citavu zimu
meni paska so super jer znam kako izgleda taj kraj tamo
ima kod nas mala jedna solana i kao prave ekoloske varijante...ja to u zivotu ne bih kupila; pored nauticke lucice su, tu je zagadjenje veliko
neka fala

Ja se secam kad se ono raspadala yu, pa nije bilo tuzlanske soli, mama i ceo mamin komsiluk su bacili kupus jer nije uspeo (skapao) i zakljucili da je to od neke soli (bugarske valjda) koja je jedina bila u tom momentu po dragstorima. Od onda znam da so moze da zezne povrce.

- - - - - - - - - -

hahaha, kaze muz nije bila bugarska so, nego grcka, eto on se bolje seca. :lol:

Moguce je da se od soli pokvario kiseli kupus, ali moguće je da je i do samog kupusa, da je tretiran ko zna čime, da nije prošla karenca....

Mojima je jedne godine, pre 3-4 sav kupus bio mekan i slinav, a mojoj kumi sledeće isti takav. A kao uvek koristimo istu so. Ali kao što sam rekla za tuzlansku, da je ovde bilo u vreme kad solana nije radila, isto važi i za ostale.

Ja se secam kad se ono raspadala yu, pa nije bilo tuzlanske soli, mama i ceo mamin komsiluk su bacili kupus jer nije uspeo (skapao) i zakljucili da je to od neke soli (bugarske valjda) koja je jedina bila u tom momentu po dragstorima. Od onda znam da so moze da zezne povrce.

- - - - - - - - - -

hahaha, kaze muz nije bila bugarska so, nego grcka, eto on se bolje seca. :lol:

Код нас је то била грчка со, и моја мама је исто бацила купус.

Раслинавио се, катастрофа.

Ту со је касније стављала и у јело, и сконтала да није довољно слана.

Ваљда је требало у купус да се стави више, јер со и одржава купус у чврстом стању.

Мада, некад је и до купуса, распадне се кад га ставиш у воду, гњецав, ужас.

ovi kazu da je te godine bilo do povrca, a inace za kamenu so obicno ljudi imaju dojam da je manje slana

Немогуће да је до поврћа, јер се то поврће узгаја на различите начине на различитим поднебљима.

А со нам је свима иста.

Тузланска је и код нас и у Београду, грчка и код нас и у Новом Саду.

Немогуће да је до поврћа, јер се то поврће узгаја на различите начине на различитим поднебљима.

А со нам је свима иста.

sta znam, nemam pojma kako kolicina vlage u povrcu utice na taj proces kiseljenja
znam da mi nije svejedno recimo kad pravim ajvar koliko su paprike popile vode

:lol:

Опекла си се некад, признај, па си вртела два сата дуже него обично.

opekla? mislis s paprikama
jesam, pa sam duze uprzavala i to bitno duze
zato i kazem
za tursiju pojma nemam to zmu stavlja
kako njegovi stavljaju
i znam da u jedne godine kisele paprike i krastavci potamnili i zamutila se tekucina
dosta su bacili
a kupus je bio ok
mislim da je to bilo prije tri godine, kad sam bila trudna

А со нам је свима иста.

Znam da će zvučati kao teorija zavere, ali moguće da je do povrća. Moguće da su nam bacili nešto iz vazduha, na celo područje, ili je neki vetar razvejao. Ali najviše sumnjam na karencu ili neko sredstvo za zaštitu.

Danas prebranac

- - - - - - - - - -

Inače sam karfiole prelila presolcem koji sam koristila i za krastavce, prvi put ove godine (ništa spektakularno, uobičajene stvari), a možda su krastavci sami po sebi dobri, za razliku od prošle godine...

prvi put pravila stapice sa susamom,makom i crnim susamom.ovako su izgledali u pocetku.a ne bih o tome kako je izgledao sto na kome sam mesila...sve mi se zalepilo i nije saradjivalo

15311497_10207816390868416_382077414_o.jpg

- - - - - - - - - -

posle sam se snasla,pa je izgledalo ok.deci se jako dopada.moglo bi biti i posno da nema jajeta kojim se premazuje da bi mogle da se lepe semencice

15282088_10207816390148398_715300393_n.jpg

Ako hoćeš posnu varijantu, premaži ih vodom, zalepiće se semenke.
A za lepljivo testo je spas najlon koji staviš ispod i preko testa.

Ne treba meni posno,nego poceo je post,mozda nekome znaci.lepo se razvuklo testo,nego ja nemam iskustva,pa ne zbam koliko treba da bude tvrdo da bi posle ti stapici mogli da se urolaju.a i kao namazes jaje,stavis susam,pa okrenes testo,opet namazes i pospes.kako da ne,prvo nece da se okrene,a tek posle kad se jaje prilepilo za sto...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back