Šta kuvamo danas o5

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
576123_457104007642979_139714977_n.jpg

Danas sam ispunjavala zelje i ne ulazim u kuhinju do kraja nedelje. Zapravo mogu, samo zbog slatkisa.
Cerka trazila telecu supu (sa mesom), sin ni da cuje, znaci plus bela corbica na jelovniku; cuftice za sve i sve sto ide uz njih...pristavila kupus sa suvim mesom i rebrima, bice gotov za kratko vreme, to je za dva dana; onda muz sprema ribu, onda rostilj...znaci "nisam odavde" bar do nedelje. :lol:

kod nas je u upotrebi najvise hladno cedjeno maslinovo i suncokretovo ulje(njime menjam masnoce u receptima, neverovatno poboljsava ukus svemu). domace i jedno i drugo.
rafinisano suncokretovo koristimo samo za kandilo. :)

danas paradajz corba, girice i spanac leso. poceo post.

sutra verovatno falafel i humus, trazilo starije dete, posto ucestvuje u izradi kuglica. lebebije su potopljene. ako nekim cudom odustanem od falafela, bice varivo od leblebija.

Jel stavlja neko karfiol u turšiju? Kako to radite?
Ja ga nisam nikad ostavljala posebno, nego u mešanoj salati (karfiol, šargarepa, zeleni paradajz, paprike, luk...), a sad sam zakasnila za sve, a našla sam lep karfiol na pijaci pa da iskoristim.
Imam neki mamin univerzalni mamin recept za presolac, (za 5-7 kg povrća: 4 l vode, 1/4 kg šećera, 1/4 kg soli, 200 g esencije, 1 konzervans) koji mi nešto ne funkcioniše poslednjih godina. Ili bude prekiselo ili omekša, a skoro obavezno potamni. Možda je i do kvaliteta povća, mada se trudim da uvek bude zdravo i sveže, a sumnjam i da kvalitet, odnosno jačina esencije nije isti svake godine.

Sad sam malo guglala pa se najviše pojavljuje ovaj recept: http://www.lisa.rs/kuhinja/recepti/7137-karfiol-u-tursiji.html
(5 l vode
1,25 dl esencije
200 g soli
400 g šećera
5 g vinobrana
2-3 glavice karfiola

Kako vam to izgleda? Ima duplo više šećera nego soli! Neko mi reče da od vinobrana hoće da potamni.

To sa esencijom ne znam, ali imam proveren recept za turšiju (kada koristim hladan preliv) i isti taj recept zakrastavce (kada koristim topli preliv)
3 l vode da provri sa:
100 gr soli (mora tuzlanska, nikako morska)
300 gr šećera
Skloniti sa ringle i sipati 1 l sirćeta (aroma futog, jer je kod njih stalan kvalitet)
dodati pola kesice konzervansa i pola kesice vinobrana
Kada se ohladi sipati preko povrća, dodati par zrna bibera u zrnu i malo slačice u zrnu

- - - - - - - - - -

Sada ima i čičoke na pijacama, može i šargarepa da se ubaci u tu kombinaciju sa karfiolom

Hvala, Mardž. VIdim kod tebe tri puta više šećera nego soli. Ne bude slatkasto? Nisam pravila sa sirćetom, a možda je vreme da probam. Znači, Aroma Futog. Nije zanemarljivo. To variranje kvaliteta proizvoda kod nas me najviše nervira.

Samo, ni to pakovanje Tuzlanske soli nije sigurno. Ja sam imala tetku u Tuzli i kaže da za vreme rata solana uopšte nije radila, a kod nas se uveliko prodavala tuzlanska so. A sigurno nisu imali tolike zalihe soli, ali možda jesu - kutija. Ali šta da radimo, to nam je što nam je.

Poslednja izmena:
Hvala, Mardž. VIdim kod tebe tri puta više šećera nego soli. Ne bude slatkasto? Nisam pravila sa sirćetom, a možda je vreme da probam. Znači, Aroma Futog. Nije zanemarljivo. To variranje kvaliteta proizvoda kod nas me najviše nervira.

Samo, ni to pakovanje Tuzlanske soli nije sigurno. Ja sam imala tetku u Tuzli i kaže da za vreme rata solana uopšte nije radila, a kod nas se uveliko prodavala tuzlanska so. A sigurno nisu imali tolike zalihe soli, ali možda jesu - kutija. Ali šta da radimo, to nam je što nam je.

imas pasku, jadransku so sad u amanu
i super je

Jel piše baš da je paška? Trošim ja morsku so, ne znam sad baš odakle je, ali Mardž kaže da za ovu turšiju mora tuzlanska.

tako pise
pravi je solana pag
i tu smo mi stavljali u sve
tursiju, kupus...i samo nju kupujem
dok je nije bilo donosili nam moji kad dolaze

recept za tursiju ne znam
to je muzev reon
ja samo operem tegle ;)

al stavljao je karfiol i odlican je
a krastavci su mu bolji od onih iz radnje
kad dodje kuci mogu ti napisati njegove recepte

supa od juce(sinoc prvi put stapnim mikserom izmiksala sargarepu,celer i pastrnak,luk sam frljnula u kantu i napravila od te supe potaz.mladji i ja super jeli,ostali se zgrazavali.a i on siroce boli ga grlo,mislio je da je od bundeve
danas uz supu pilece belo i jaja i spanac frikomov.ja i njega moram da prodjem stapnim mikserom da bi bio bas jako kremast

Данаске ћуфтета у парадајз сосу и пире од кромпирића.

Давно нисмо, напољу веје снег, некако ми баш иде...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back