Šta kuvamo danas o5

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
...ja od kad sam otkrila ono secenja na trouglove, za kupus kifle vise se nisam majala sa tim motanjem, ma jedna veca jedna manja, pa jel iscurelo ili nije...ovo je super, sve se slozi u pleh
i milina jedna...ko je to izmislio svaka mu cast....ono nije neka mudrost, ali se trebalo setiti :)

daj recept...da probam :)

600 gr brašna...1 pzp,2 kašikice soli...
u pola šolje mlkog mleka zašećerenog i ugrejanog dodam kocku kvasca...
ubacim tu šolju u onu činiju sa brašnom da nadođe kvasac...

ufuram kvasac kad je nadošo u brašno, dodam 2 dcl ulja i 1 pavlaku i umesim testo...
ostavim malko na toplo da odstoji...
podelim na dva dela i razvaljujem i sečem u trougliće...
punjenje po želji...

premazuje se 1 jajetom i pospe susamom ko voli...
peći na 180,nekih po sata ili dok ne skontaš da su pečene...
ja uvek zaboravim da gledam na sat,pa uvek odokativno znam kad su pečene...po boji korice,jer se peku na laganoj vatrici

eto...

a ti ne pravis lisnato? da premesis vise puta, pa onda one osmice secenje, pa preklapanje sa puterom, pa drkanje ceo jjebni dan
moja keva tako pravi, znaci sile nema da to radim
inace nisam ljubitelj mesenja testa, jedino picu/kalconu
lisnato ne bih mesila

a pa ovo tvoje je laksa varijanta
svidja mi se ovaj recept, samo ja cu umesto zejtina puter
aj bas cu da zapisem i probam

..o kiflicama :)

..razvuces jufku u obliku pravougaonika, pospes cime zelis, pa zaorlas, iseces u trouglove, pa poredjas u pleh na pek papir...i eto cas posla gotovo, ne mislis jesu vece, ili manje ili hoce li
taj fil da iscuri, a vecini se to desava jer ne zaviju krajeve kiflica....a ovo cas posla i sve skoro jednake..i jos se lsitaju kao pravo lisnato testo :)

600 gr brašna...1 pzp,2 kašikice soli...
u pola šolje mlkog mleka zašećerenog i ugrejanog dodam kocku kvasca...
ubacim tu šolju u onu činiju sa brašnom da nadođe kvasac...

ufuram kvasac kad je nadošo u brašno, dodam 2 dcl ulja i 1 pavlaku i umesim testo...
ostavim malko na toplo da odstoji...
podelim na dva dela i razvaljujem i sečem u trougliće...
punjenje po želji...

premazuje se 1 jajetom i pospe susamom ko voli...
peći na 180,nekih po sata ili dok ne skontaš da su pečene...
ja uvek zaboravim da gledam na sat,pa uvek odokativno znam kad su pečene...po boji korice,jer se peku na laganoj vatrici

eto...

veoma ti tenkju :zag:

..razvuces jufku u obliku pravougaonika, pospes cime zelis, pa zaorlas, iseces u trouglove, pa poredjas u pleh na pek papir...i eto cas posla gotovo, ne mislis jesu vece, ili manje ili hoce li
taj fil da iscuri, a vecini se to desava jer ne zaviju krajeve kiflica....a ovo cas posla i sve skoro jednake..i jos se lsitaju kao pravo lisnato testo :)

sve mi je jasno do ong momenta kako taj "rolat" seces u trouglice i nista ti ne curi...:huh:
ne ide mi da zamislim sta radis

i to sam majstor...:manikir:

:super:
Da li je to samo zaslađeni mak, ili mu dodaješ još nešto?

Mak je skuvan u mleku: 400gr mlevenog maka, 300gr secera, 300 ml mleka, vanilin secer, kad se prohladi, kasika putera/margarina. Ovako je moja majka, tako i ja, samo sto ne merim nista nego odokativno.
Inace, kad mesim klasicnu strudlu, posto u testo idu zumanca, belanca koja ostanu umutim i umesam u ovaj fil od maka.

jao.aj daj recepis za testo.moglo bi i ono sto sam ja pravila da ide u ovom obliku
Ovo testo sam pravila jer nije puno slatko, posto je fil sladak. Kad smanjim secer u filu, moji se odmah pobune, pa to vise ne radim. Zato sam im, takticki, uskratila slatko testo. :lol:

120gr margarina, 4 kasike secera u prahu, 1 jaje, 50ml mleka, 1 prasak za pecivo, vanilin secer, 250-300 gr brasna, rendana korica limuna.

Umuti se postupno sve mikserom, na kraju umesiti rukom testo; malo vise od polovine testa razvuci na pek papir, prebaciti u kalup i podignuti ivice uz kalup, preko fil, ostatak testa razvuci za preko. Ja sam pekla na 190 stepeni, malo sam ostavila duze nego sto je moralo, volim pecenije.

Ja bih volela recept za ovaj kolač...
Jako volim mak ali ne znam da li smem da ga jedem...mozda bih stavila miks mleka, mlevenih oraha i seckanih suvih šljiva tu i tamo...kao za štrudlu sa orasima...

Ne znam sto bi ti smetao mak. Mozes onda cokoladno punjenje. Isto ovo testo, a fil je ovako:

Umutiti 4 jaja sa 4 kasike secera, dodati 150gr mlevenih oraha, 100gr topljene cokolade (u receptu je 50, ali meni je to premalo). Postupak kao sa makom.

a ti ne pravis lisnato? da premesis vise puta, pa onda one osmice secenje, pa preklapanje sa puterom, pa drkanje ceo jjebni dan
moja keva tako pravi, znaci sile nema da to radim
inace nisam ljubitelj mesenja testa, jedino picu/kalconu
lisnato ne bih mesila

a pa ovo tvoje je laksa varijanta
svidja mi se ovaj recept, samo ja cu umesto zejtina puter
aj bas cu da zapisem i probam

to lisnato pravim kad pravim slavsku pogaču ili pogaču za Božić...onda se njakam...
ovo je bre recept koji sam ja nazvala KIFLICE ZA DEBILE...:hahaha:
jer sam bila i ja neuka kad sam počinjala pre par godina da mesim...

to lisnato pravim kad pravim slavsku pogaču ili pogaču za Božić...onda se njakam...
ovo je bre recept koji sam ja nazvala KIFLICE ZA DEBILE...:hahaha:
jer sam bila i ja neuka kad sam počinjala pre par godina da mesim...

ja bas ne volim da mesim, umem hleba, testo za picu/kalconu i te varijante
ne volim inace testa puno da jedem, u pekare ne ulazim, pa me ni ne tangira da nesto mesim niti da ucim
dosta sto zmureci kuvam i mutim tore 20god vec, od stipsu tolko :lol:

a kevine te bas sa lisnatim testom znam kako se prave, to su najlepse kiflice koje sam jela, i svi koji ih probaju oduseve se, ide u testo puter jaja brasno so kvasac, pa hebada cela znas i sama sa tim secenjem osmica...
ali necu ni da krenem da pravim jer stvarno mi ne pada na pamet da se mlatim s tim ceo jjebeni dan :roll:
i njoj sam rekla da zajebe, oteknu joj vene za koj moj, pali bre, ne pravi vi ih vise

ovo tvoje je sto kazes za debile :lol: i ajde bas cu da probam neki dan i javljam utisk za ukus testa

eo ono metlino sa lisnatim i ređanjem jedno na drugo...
ja napravim vaku pogaču od toga...

12523057_1088706931149347_550043832638603823_n.jpg

aaaa aha, pa palo mi to na pamet al sam odmah izbacila to jer reko tu ce da curi sve, nije to metlo nesto je drugo

pa kako ne curi hbt

- - - - - - - - - -

Kupus kifle su super, ali kiflice su kiflice. A ovo što metlina mama pravi su kroasani, to je nešto sasvim treće.

a hbg mi to zovime kiflice
ali da s obizrom da se dobije lisnato testo tehnicki gledano su kroasanicici
drkanje na kvadrat....

..pa nema sta da curi, slazes ih tako da idu jedna uz drugu...cek naci cu fotku pa cu okaciti da vidis kako izgledaju....

da one tako zgurane stite jedna drugu od curenja jel da

da mi niste rekle ja ne bih nikad smela da tako isecem, bila bih ubedjena da ce sve po tepsiji da se razlije :lol:

a cek a da peces to ko rolat? da ne seces?
il ce biti gletavo u sredini :think:
mada ja kalcone kad pravim tako urolam tanko testo i ne bude gletavo u sredini

- - - - - - - - - -

auu dragisa pa nisu zgurane, znaci svaka je odvojena i opet ne curi
e svasta cu da cujem :eek:
pa fala zenske aj sta budem smuckala javljam, mislim da cu ipak prvo ove dragisine za debile kiflice da smotam :lol:

aaaa aha, pa palo mi to na pamet al sam odmah izbacila to jer reko tu ce da curi sve, nije to metlo nesto je drugo

pa kako ne curi hbt

- - - - - - - - - -

a hbg mi to zovime kiflice
ali da s obizrom da se dobije lisnato testo tehnicki gledano su kroasanicici
drkanje na kvadrat....

Nista ne curi, proverene sve moguce varijate, veruj. :lol: A i nista bre nije tecno, nema ni sta da curi. Malo se sir istopi, ali tako i treba. A brzo zavrsis, pogotovu ako ne volis nesto da se petljas oko testa.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back