Da li je to samo zaslađeni mak, ili mu dodaješ još nešto?
Mak je skuvan u mleku: 400gr mlevenog maka, 300gr secera, 300 ml mleka, vanilin secer, kad se prohladi, kasika putera/margarina. Ovako je moja majka, tako i ja, samo sto ne merim nista nego odokativno.
Inace, kad mesim klasicnu strudlu, posto u testo idu zumanca, belanca koja ostanu umutim i umesam u ovaj fil od maka.
jao.aj daj recepis za testo.moglo bi i ono sto sam ja pravila da ide u ovom obliku
Ovo testo sam pravila jer nije puno slatko, posto je fil sladak. Kad smanjim secer u filu, moji se odmah pobune, pa to vise ne radim. Zato sam im, takticki, uskratila slatko testo.
120gr margarina, 4 kasike secera u prahu, 1 jaje, 50ml mleka, 1 prasak za pecivo, vanilin secer, 250-300 gr brasna, rendana korica limuna.
Umuti se postupno sve mikserom, na kraju umesiti rukom testo; malo vise od polovine testa razvuci na pek papir, prebaciti u kalup i podignuti ivice uz kalup, preko fil, ostatak testa razvuci za preko. Ja sam pekla na 190 stepeni, malo sam ostavila duze nego sto je moralo, volim pecenije.
Ja bih volela recept za ovaj kolač...
Jako volim mak ali ne znam da li smem da ga jedem...mozda bih stavila miks mleka, mlevenih oraha i seckanih suvih šljiva tu i tamo...kao za štrudlu sa orasima...
Ne znam sto bi ti smetao mak. Mozes onda
cokoladno punjenje. Isto ovo testo, a fil je ovako:
Umutiti 4 jaja sa 4 kasike secera, dodati 150gr mlevenih oraha, 100gr topljene cokolade (u receptu je 50, ali meni je to premalo). Postupak kao sa makom.