Šta kuvamo danas o5

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
...a u BD 10, pa ajd sad....:confused:
budvani sad idu u albaniju da ga kupe... ja mislila nesto bez veze, cus albansko ulje ...kad smo otvorili nismo mogli da verujemo kao mleko je

- - - - - - - - - -

ja sam i u CG kupio odlično za 6 e, i to u supermarketu...neko Italijansko...
to za 2 e je dzabaluk...valjalo bi to testirati da li je mješano sa običnim suncokretovim i drugim uljima, jer to mnogi rade, pogotovo manji proizvođači sa sela....staviš u frižider, i ako je čisti sok od maslina, ono poslije nekog vremena mora kao malo da se zaledi, i da se stvore grudvice bjele...i kad ga progutaš, mora da bude gorko i da pecka malo grlo...

jeste sigurno pravo moja nana se u to razume kaze nekad je takvo bilo i barsko, zapravo ulcinjsko je najbolje

moji su nekad kupovali u Hrvatskoj...kao domaće, 10 eura...kad ga staviš u frižider, uopšte se ne zaledi, baš kao ovo obično rafinisano suncokretovo..to ti je najbolji test, da znaš..staviš nekih 15, 20 sati, i ako se ne stvore grudvice, znaj da je mješano sa običnim rafinisanim smećem...ja ga pio, uopšte ne pecka.grlo...lopovluk čisti...

budvani sad idu u albaniju da ga kupe... ja mislila nesto bez veze, cus albansko ulje ...kad smo otvorili nismo mogli da verujemo kao mleko je

- - - - - - - - - -

jeste sigurno pravo moja nana se u to razume kaze nekad je takvo bilo i barsko, zapravo ulcinjsko je najbolje

moji su nekad kupovali u Hrvatskoj...kao domaće, 10 eura...kad ga staviš u frižider, uopšte se ne zaledi, baš kao ovo obično rafinisano suncokretovo..to ti je najbolji test, da znaš..staviš nekih 15, 20 sati, i ako se ne stvore grudvice, znaj da je mješano sa običnim rafinisanim smećem...ja ga pio, uopšte ne pecka.grlo...lopovluk čisti...

...ja ovo koje sam kupovala u BD uvek stavim u frizider i uvek bude skoro skroz belo kad se stegne, bas je pravo, ta zena od koje uzimam prodaje ga godinama i nikad niko nije pravio
primedbu bar koliko je ja znam godina uvek joj je ulje isto...odlicno...neki kazu kao jako, pa ili jeste ili nije....ona sama kaze da se moze koristiti kao lek i da ga je steta sem u salatu
i lekove stavljati...

kakav je ovaj shime sad sam gucnula malo ne pecka ni ovo grlo i ne smrdi moze ladno da se pije...gledala sam u kuci nekog coveka koji pravi ulje - 2 kamena, jedan na drugom, u sredini su masline...kamenje se okrece i tako se masline melju i dobija se ulje ...prve kapi su najbolje gorcina i onaj neprijatan miris se stvaraju kad kamenje pocne da melje i kospice tako mi je on tada objasnio

- - - - - - - - - -

...ja ovo koje sam kupovala u BD uvek stavim u frizider i uvek bude skoro skroz belo kad se stegne, bas je pravo, ta zena od koje uzimam prodaje ga godinama i nikad niko nije pravio
primedbu bar koliko je ja znam godina uvek joj je ulje isto...odlicno...neki kazu kao jako, pa ili jeste ili nije....ona sama kaze da se moze koristiti kao lek i da ga je steta sem u salatu
i lekove stavljati...

i mi kupujemo od proverenog coveka u cg ali ima neki smek koji meni bas i ne odgovara prejako je...ja volim monini a ovo je mlecno blede zelene boje kao monini ...ne verujem da albanci prepakuju monini

kakav je ovaj shime sad sam gucnula malo ne pecka ni ovo grlo i ne smrdi moze ladno da se pije...gledala sam u kuci nekog coveka koji pravi ulje - 2 kamena, jedan na drugom, u sredini su masline...kamenje se okrece i tako se masline melju i dobija se ulje ...prve kapi su najbolje gorcina i onaj neprijatan miris se stvaraju kad kamenje pocne da melje i kospice tako mi je on tada objasnio

- - - - - - - - - -

i mi kupujemo od proverenog coveka u cg ali ima neki smek koji meni bas i ne odgovara prejako je...ja volim monini a ovo je mlecno blede zelene boje kao monini ...ne verujem da albanci prepakuju monini

....kazu da je sve dobro sto malo gorci inace...ni ovo ne gorci ali je onako jace to si u pravu, ali sam ja navikla, i stavim malo, mada ja odvojim u teglicu pa mu dodam bilje i ljute papricice susene,
i beli luk i lovor i biber, pa bude prelepo za salate i tako kad imam malo lepog sira ja prelijem, to volim bas...

..ne verujem ni ja ali verovatno ima veze i koja je "sorta" maslina....pojma nemam...inace nisam ovde nikad kupovala u prodavnici, kad potrosim ovo iz bd ili mi posalju deca pola litre, meni to traje
sto godina,ili cekam pa kupim kad odem...

u bgdu kupujem iskljucivo grcko maslinovo

letos kad sam bio na sitoniji, na jednom mestu plantaza maslina, ako nije bilo 5 km u duzinu manje nije bilo, i sve lepo uredjeno kao u parku. pa kako onda da to ulje bude lose

kolege inace privatno prodaju ulje sa hvara i braca 10E litar, ali kazu da je ove lose rodilo pa nema maslinovog ulja!?

Poslednja izmena:

- - - - - - - - - -

svako hladno cijeđeno ulje od maslina, koje je čisto, bez dodataka rafinisanog..mora da pecka par sekundi nakon što se proguta...zato što su masline prirodno gorkastog ukusa..
a to od košpca se zove ulje od komina...to nema veze sa maslinovim uljem, tu se isključivo cijedi plod...
napravi još jedan test, stavi flašu u frižider...ako je pravo, mora da se stegne, i da se naprave grudvice...100% pouzdan test...vjeruj mi...

- - - - - - - - - -

meni taj jaki miris uopšte nije neprijatan, baš mi prija...

kupila sam drozdinu,sad ce ruke u testo...samo da izbunarim neki recept za pogacice
Zamesi obično hlebno kiselo testo (u 4 dl vode staviš kvasac i pola kašikice šećera, kad proradi, dodaš brašna toliko da bude kao testo za pizzu i malo soli)
Onda to testo rastanjiš oklagijom na pravougaonik debljine pola cm i premažeš droždinom koju si začinila začinom tipa vegeta i biberom. Za tu količinu testa ti treba oko 300 gr. Pa to testo presaviješ na tri dela sa strane i dva dela od gore i od dole. Premestiš kocku u tepsiju i kad malo počne da raste, rastanjiš rukama na oko 2 cm debljine (kao kad razvlačiš testo za pizzu), to bi trebalo da napuni celu tepsiju. Onda isečeš kvadrate ali ih ne pomeraš, ostanu tako jedan uz drugi i pečeš na 200 stepeni.

e hvala domacice i mardz,ali nista od kvasca,hocu da jede i mladje dete,mada ima brasna
zvala sam maminu komsinicu,rekla mi je da 300gg drozdine utrljam sa 500 gr brasna i praskom za pecvo,u to idu 2 zumanceta,sirce,so i secer,koga necu staviti
i voda ide
pola sata u frizideru u kesi,pa razvuci,iseci i peci

kvinsi hvala, msg je spas :)

12404997_10206500096040147_271255058_o.jpg

kuglof - banana, rum visnje i cokolada i kiflice od piva

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back