Šta kuvamo danas o5

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kupio sam dosta nekog feta sira, ali ne znam sta da radim da ne propadne na duze. Kako da napravim surutku?

Prokljuca 2 solje vode, doda se so, saceka da se oladi i sipa se u ciniju sa fetom, jel tako?
То је нека насилна сурутка која нема везе са сурутком.
Или да нађеш пресно млеко, загрејеш га на до 40Ц, увијеш посуду у нпр два дебља пешкира и оставиш негде где је топло, за 24-36 сати се добије швапски сир(око 500-600 грама, остало је сурутка на 2Л млека), или да узмеш пастеризовано млеко и помешаш га с чашом павлаке и киселог млека, исто загрејеш на око 40Ц и оставиш посуду увијену у пешкир, два...
Добићеш кисело млеко које кроз густо сито одвојиш од сурутке.

Pa da, to bi bilo to. Nije to surutka, ali ce se sir duze odrzati u tome.
Може се сир исекати на комадиће тако да идеално попуни посуду у којој ће бити, помеша се са ситно сецканим белим лукЦем и прелије хладно цеђеним маслиновим, или Цуцукретовим уљем и остави у фрижидер да кулира, па се једе по потреби.

...strasno...

- - - - - - - - - -

...dinastan batak i karabatak, dodala trecinu mesavine za corbu, malo pirinca tek da pokupi vodu i kari zacin odozgo, uz to salata paradajiz+krastavac+crni luk i divotta....bice i za stura...

..znam da sam nesto ispustila..tek sad se setih :rumenko:

...dodala sam i jednu manju tikvicu isecenu onom ljustilicom....bas se fino sjedinilo sve..

AlFaVxFl.jpg

Gotov ručak ;)

Kupio sam dosta nekog feta sira, ali ne znam sta da radim da ne propadne na duze. Kako da napravim surutku?

Prokljuca 2 solje vode, doda se so, saceka da se oladi i sipa se u ciniju sa fetom, jel tako?

moze odrzace ga

ne znam koja ti to feta? prava ili industriska?

inace ovaj sir pravi sa pijace mozes u zamrzivac na komade, slobodno, kad imas te viskove....posle samo otopis i moze u pite ili da jedes....mi tako stalno kad imamo viskove pravo u zamrzivac, nista mu ne fali a spasis ga

e sad ove industriske, sto su mleko u prahu u vodi, ne znam sta bi im bilo kad bi se zamrzli pa odmrzli, dal bi se skembali (mislim na formu i ukus)

Koliko "na duze"? Feta je dosta masna i slana i moze u frizideru dugo da stoji.

A sto Poznavalac kaze... i ja to cesto pravim pa imas bukvalno obrok uz finu salatu- Iseckas sir na kockice velicine zalogaja, pa redjas u teglu sir, sitno seckan persun, beli luk, suseni paradajz,... i zalijes maslinovim uljem. Divota :aha:

Komsija klao svinju, ja kupila meso i dobila gratis kesu cvaraka i kozure. Prvo pojela pooovece parce kozurice, zatim, uz 4 kriske hleba vise od pola tanjira cvaraka, uz krastavce i paradajz. Mmmm, sto je dobro bilo, mogla sam jos, al sam stala, da ima malo i za muza :D
On radi neku medjusmenu, dolazi posle pet kuci pa cu da spremim krmenadle na grilu i gomilu salate

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back