Šta kuvamo danas o5

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
I meni...i jedne godine mi donesu breskve za dzem, pola prezrele, pola nedozrele; stavim na kuvanje, posle nekog vremena izvadim stapni i ocas posla svedem one nedozrele na "zrele". :lol:

Inace kod mene se jede taan pomesan sa medom 1:1, svakog dana bar po kasicica. Zdravo za sve uzraste.

e, dobro si me podsjetila
za ajvar je neprevazidjena zaebancija
ono sto zene sjeckaju pa melju kroz masinu za meso...
stapnim zavrsis za 5 min bukvalno ; )

..moj blender je jedva preziveo onaj puter od kikirikija, a treba mi za druge stvari, pa necu da rizikujem da ostanem bez njega
jer nov kupiti ne mogu ko zna do kad...bez humusa mogu bez tih sokova bas i ne trenutno....

...humus je mekan za blender, leblebije su u stanju da ih mozes zgnjeciti sa dva prsta, nikako ne bi trebalo da budu kruce...

...kod nas valjda nema unapred skuvanih leblebija pa moras da ih kuvas na tihooooooj vatri...kada mozes zrno da zgnjecis izmedju prstiju gotove su...dve kasike maslinovog, nesto belog luka sitno iseckanog da ne bi opterecivala blender, malo soli, sok od jednog limuna, tan i to je sve...jako je zdrav...u mom omiljenom libanskom restoranu ovde ovako prave humus sa podvrstom u koju umesaju zrnca toplih leblebija obilato posutih persunom ali dodaju i nesto pinjola i maslinovog ulja...humus je obavezno toplacak i sluzi se uz pita hleb...nikada ne ide sam...uz to salata od persuna, grilovani paradajz, plavi patlidzan i paprika uz nezaobilazni persun:lol:...i imas tipican libanski obrok bez mesa...narocito ako mu prethodi supa od zutog sociva sa limunom i limunada u koju se nasecka menta i izmucka u blenderu...postoje "tri kuhinje u mojoj kuhnji" italijanska, libanska i meksicka...toplo ti preporucujem da probas, ne kosta puno a preukusno je...

Kod humusa me nervira količina. Mrzi me da pravim tako malo, pošto ga samo ja volim. Tek nema smisla kuvati toliko leblebija, a konzerve izbegavam.
Kupila sam par puta gotovi, neki imaju sirće u sebi :confused:, kod nekih se oseti da nije maslinovo ulje, sve u svemu, nije kao kod kuće.

Ovih dana sam navalila na kuskus.Probala sam ga u nekom gruzijskom restoranu i dopao mi se. A gotovo za 10 min.:D I to samo ja jedem.:(

Vragana, samo se doda par kasika vode u kojoj su se kuvale leblebije, obicno su dve supene kasike sasvim ok...tako nema sanse da se pokvari blender...

Kuskus je super ali sam bila iznenadjena koliko je blag i koliko su povrce i meso u istom blagi...ne znam kako prave Gruzijci ali Marokanci kao da kuvaju meso i povrce pre nego sto isto dodaju u jelo...nije neukusno, narocito meni koja preferiram blage ukuse, ali sam ocekivala eksploziju ukusa koja je izostala...

Vragana, samo se doda par kasika vode u kojoj su se kuvale leblebije, obicno su dve supene kasike sasvim ok...tako nema sanse da se pokvari blender...

Kuskus je super ali sam bila iznenadjena koliko je blag i koliko su povrce i meso u istom blagi...ne znam kako prave Gruzijci ali Marokanci kao da kuvaju meso i povrce pre nego sto isto dodaju u jelo...nije neukusno, narocito meni koja preferiram blage ukuse, ali sam ocekivala eksploziju ukusa koja je izostala...

ma sve ja to radim tako
vec x godina
al za ovaj blender je iz nekog razloga to bilo previse
sjecko to obavi bez frke
doduse, to je bio stvarno ocajan blender
njemu je i saka keksa s mlijekom bila problem
zao mi jedino sto je imao stakleni bokal
i sto se ja curka nisam sjetila gdje mi je kutija s racunom
pa da ga lijepo vratim
zmu kaze da je moguce da je motor bio falican

- - - - - - - - - -

kuskus nesto ne volim
tj moguce mi prosto nije odgovaralo to sto sam jela

Neku prolećnu čorbu i fašire i pire i more neke salate i tako.
Žmu hteo fašire kao što pravi njegova gospođa majka, dobiće neku improvizaciju, ne znam da pravim sa hlebom al znam sa prosom.
I neće biti prženi već pečeni u rerni.
Mislim, isto je to :)))))))

ja sam juce pravila supu sa piletinom, curetinom i junetinom :D
plus, cureci karabataak u rerni sa povrcem i krompirom. ima i za danas.
ja cu ovo kuvnao mese sigurno do srede da imam za rucak na poslu. i da brstim salatu uz to :aha:

ako je probala onu ribellinu gadost s uzeglim uljem tesko
ces je opet na to nagovoriti : )

a itekako se moze ubit blender kuvanim leblebijama - dovoljno je da ih bude dosta ili da blender bude gorenjev :lol:

..pa meni nije bio uzelo ulje finog mi je to ukusa i jos malo ljutkast dodali ljutu papriku, ali mi je bzvz ne znam sto bi to uopste jela
nego videla svi jedu pa da probam...nesto ko pasteta, a nije pasteta....neka ima toliko toga drugog da se jede mogu bez humusa...

- - - - - - - - - -

...ja cu danas samo paradaiz corbu....

Pored toliko mazalica, bas nam treba kikiriki puter da mazemo ej. Glupost.

Ne pametnice mazi eurokrem to je zdravije za nase podneblje :rotf:
Nije bitno sa kog je podneblja....cak i kupovni kikiriki puter je zdraviji od eurokrema u kome se davis pa se posle cudi sto ti luduju hormoni
Procitaj nutritivne vrednosti na 100g eurokrema i kikiriki putera pa uporedi ....mozda ti dodje iz dupeta u glavu nesto....ako moze da prodje kroz mlitavo tkivo
Mene slog strefi samo kad procitam koliko secera i masti ima u eurokremu a kamo li detetu to gowno da dam...al ti teraj patriJotski da se kljukas tim djubretom

tema
izvalih se da odmorim pa cu da pravim telecu corbu.....ako se to tako moze nazvati od kvazi teletine :lol:
a nemam pojma sta ovako nesto konkretno pored toga, setali marketom sve gledamo ko mrtvo tele nista nam se ne jede, kad opizdi ovako vrucina slabo jedemo
potopocu crni pasulj za sutra, da skuvam sutra corbast

- - - - - - - - - -

zapravo mozes ga jest i kasikom
ko sto neki jedu eurokrem recimo
i to bez panike od celulita :lol:

:lol:

Poslednja izmena:
došla s posla u 15 do 2...
otvorila konzervu graška...bacila ćureća prsa na vatru,brzinski....
dobro,supu sam imala od juče,domaću
za salatu krastavac sa belim lukom i kiselim mlekom...
a u 17 imam roditeljski...moram da sednem jedno kilometar od svih....:hahaha:
uuu sto ti to fino mljac :zjede:
samo ta konzerva jel domace prozivodnje il ne daj boze uzovno sto ne odgovara nasem podneblju :rotf:

nista drzi roditeljski preko skajpa od kuce :rotf:

Ovaj kuskus je bio prilog jelu sa mesom. Napravila sam slično (po osećaju) i dopada mi se.

Na maslinovom ulju propržim sitno naseckan mladi luk i kapija papriku. Nalijem vodu i začinim: so,kurkuma, beli biber, bio "vegeta", muškatni orah. Toliko je začinjeno da ne dominira ni jedan začin, nije prezačinjeno, samo je ukusno.Kada provri dodam kuskus i poklopim. Smanjim vatru na najslabije i za 5 min je gotovo. Promešam ga da se razdvoje zrnca da bude rastresito, opet poklopim i za 5 min. može da se jede.:D

- - - - - - - - - -

Podseća na bulgur koji pravim na isti način, samo mi je kuskus ukusniji.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back