Šta kuvamo danas o5

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ima li to ime da probam da nađem i idu li jaja u to? volim kolače sa limunom a da nisu mnogo komplikovani

4 komada u ovoj dozi sto sam sad pravila
al pravi nakon posta, sta ima veze

tijesto

4 velika jaja
1 solja secera (ja sam stavila manje od pola i dovoljno je slatko, mozes staviti i neki drugi zasladjivac)
1/2 solje maslinovog ulja
sok i kora 2 limuna
1/2 solje brasna (ja stavila kukuruzno)
1 solja griza
1/2 kasikice praska za pecivo
malo soli

rernu na 180 zagrijes
umutis jaja i secer, dodas sok i koricu limuna (sacuvas dvije kasike soka za glazuru)
dodas ulje
suve sastojke izmjesas pa dodas u to
istreses u pleh (ovo je za onaj regularni za tortu ili kuglof mjera, moze i onaj za srneci hrbat)
izrucis u namasten i grizom posut pleh pa u rernu
na jedno pola sata (kod moje rerne) - da porumeni i da cackalica izadje suva

glazura

2 kasike limunovog soka
1 solja secera (ja stavila 1/3)
1 kasika maslinovog ulja

to izmjesas pa zagrijes (oni ne griju, ja sam grijala u mirkovalnoj pa razbila stapnim zato sto sam stavila i korice u glazuru )
da se sve rastopi
ostavis

kolac izvadis iz rerne i prelijes glazurom koliko zelis

to ti je odavde recept

http://jewishfoodexperience.com/recipes/lemon-olive-oil-semolina-cakes/

Poslednja izmena:
može na sto načina, prilagodljivo je, pravila ja nešto slično samo bez jaja, mislim da čak može i brašno da se menja, ne mora pšenično, nisam probala, ali kad se dokopam finansija kupiću raženo pa ću probati čisto da vidim kako će ispasti, a recept ide ovako :
2 šolje brašna, šećera, mleka, pola šolje ulja, 2 praška za pecivo, 150 gr maka, sve se pomeša, sipa u pleh, ispeče i prelije klasičnom glazurom od čokolade,
sledeći put sam izbacila mak, ubacila 200 gr mlevenih oraha, 100gr suvog grožđa i 100gr suvih višanja i smanjila šećer na jednu šolju jer je previše i bilo super,
a pošto je recept u originalu bio na engleskom ja sam mug prevela kao velika šolja i dobila toliko masu testa da sam pekla u plehu od šporeta onom za pečenje, a pošto sam sama a toga ispalo za puk vojske onda sam išla u goste i sve im isporučila :D

ja još uvek fruštukujem :cool:

1621910_10203154928861698_299839635_n.jpg

Прока је иначе познат по томе што не одговара на постављена питања.

Није ми одговорио ни какве су то хортобађи палачинке, боле га уши, јел тако Проко. :roll::confused:

Sarmice su uspele 100%. Čak je i svekar, partbrejker, zatvoren ka inovacijama, ručao, i to sipao 2x po nekoliko komada. :klap:

E samo mi nije jasno ono poparavanje lišća. Moje je juče nabrano, svenulo je, i kada sam ga oprala (prethodno sam mu uklonila onu žilu sa donje strane), bez poparavanja sam mogla da zavijam sarmice, a da ne puca. Ispoštovala sam proceduru, ali me zanima razlog poparavanja lišća. Da se brže skuva? Ili...

Sarmice su uspele 100%. Čak je i svekar, partbrejker, zatvoren ka inovacijama, ručao, i to sipao 2x po nekoliko komada. :klap:

E samo mi nije jasno ono poparavanje lišća. Moje je juče nabrano, svenulo je, i kada sam ga oprala (prethodno sam mu uklonila onu žilu sa donje strane), bez poparavanja sam mogla da zavijam sarmice, a da ne puca. Ispoštovala sam proceduru, ali me zanima razlog poparavanja lišća. Da se brže skuva? Ili...

kad je sveze ne moze da se smota sarmica
znaci ili da se sparusi ili da se popari

Није ми одговорио ни какве су то хортобађи палачинке, боле га уши, јел тако Проко. :roll::confused:
To su ti palacine koje uvijes, zamotas ( ili vec kako zelis , sa smesom za spageti bolonjeze ( mleveno meso, paradajz, bosiljak
crni, beli lukac ), prelijes mileramom, pavlakom, zapeces u rerni.

1 zelena salata
1 veza rotkvica
1/3 veze sremuša
2 veze mladog luka
1 krastavac
1/2 šolje za b.k. skuvanog prosa
3 šnicle pil. belog mesa sa roštilja
1/2 ljute papričice, so, jab. sirće, ulje
0 hleba
živelo proleće, ništa kuvanje
:D

To su palačinke punjene mlevenim mesom.Predjelo je, ali je za mene dovoljno i kao glavno jelo. Po ukusu su slične našim pitama sa mesom, samo ovde ima dosta aleve paprike.

hortobagyi.jpg

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back