Šta kuvamo danas 9

E vidis to sam prevideli da imam u pp
Probacu pa ti javljam ...
Pošto si razmažena u vezi s ukusima hrane od integralnog brašna koji NISU kao od belog, savetujem da ga jedeš kad se ohladi. I meni je tada lepši. Recept je toliko precizan i tačan, nema greške. I baš je sastav za vas sa insulinskim rezistencijama, a čak i za dijabetičare. Ja volim beli hleb, al ovaj mi je super iako nimalo ne liči. Malo može da se pojede, zasiti te brzo. Najbolji je za sendviče ili ajvar. Nije kamena struktura, nego vlažna, fina. Srećno!

Jeste pa zbog ljuske sa kojom je samleveno jako tesko upija vodu....to sam provalila....i drugacije se ponsa u pecenju
Ako naletis da imas neki recept koji ti je radio ti mi ga baci
Ali bez belog, ne vredi mi mesavina sa belim, mora biti integralno bilo koje (psenica, raz, heljda....sta god)
Ja heljdu često koristim ali ne može hleb od nje same biti lep.
Na stranu konzistencija, ali ima specifičan ukus.
Zato pravim palačinke s vodom i ok su.
Kao fol tortilju ih koristim.

Pošto si razmažena u vezi s ukusima hrane od integralnog brašna koji NISU kao od belog, savetujem da ga jedeš kad se ohladi. I meni je tada lepši. Recept je toliko precizan i tačan, nema greške. I baš je sastav za vas sa insulinskim rezistencijama, a čak i za dijabetičare. Ja volim beli hleb, al ovaj mi je super iako nimalo ne liči. Malo može da se pojede, zasiti te brzo. Najbolji je za sendviče ili ajvar. Nije kamena struktura, nego vlažna, fina. Srećno!
Može meni taj recept? Hvala.

dobro, evo recepta:

MAJIN HLEB

U vangli pomešati 200g ječmenog, 200g speltinog i 100g heljdinog brašna, kašičicu soli, 500ml tople vode (ili maaalo više), kašiku-dve maslinovog ulja. Po želji, a i lepše je, ali nije obavezno, ubaciti šaku-dve raznih semenki (suncokret, golica, susam...) i može malo seckanih maslina (isto ne mora, to ja dorađujem recept jer sam svilja). Zamešati varjačom kao blato i ostaviti jedan sat poklopljeno, na primer- tanjirom.

Posle jednog sata otklopiti. U šolju sipati sok od pola limuna i sad se pozicionirajte sa tom šoljom iznad otklopljenog testa, pa u ceđeni limun dodajte i brzo pomešajte kašičicu sode bikarbone da zapeni i sipajte to u testo. Pomešati to varjačom sa testom.

Prethodno spremite duguljasti kalup za pečenje ( testo ne može da se oblikuje rukama, mora da bude kalup kao npr. za komisbrot, duguljasti hleb..) podmazan uljem (ili još bolje iskrojenim papirom za pečenje namazanim uljem) i sipajte testo, poravnajte malo masu.

Ako želite još semenki odozgo, premažite mlekom površinu hleba (ovo je da bi se semenke zalepile) i pospite semenke.

Peče se 30min na 200C. Pečeni hleb se izvadi na rešetku da se ohladi. Čuva se umotan u krpu.

P.S 1 Čitati sastav brašna, često piše da je npr. ječam ili spelta, a bude mešavina sa pšenicom, a to nećemo. Hleb je strava (meni bolji kad je hladan) i par dana kasnije.

P.S.2 Ovo "i sad se pozicionirajte", u gornjem tekstu, nisam džabe napisala, jer reakcija limun- soda je burna, hoće da pokulja iz šoljice, pa neka onda makar pada u testo

i: kad dođe do sečenja hleba, okreni ga na dasci naopako, gornja površina dole. To ti je način za sečenje svakog hleba kad želiš da se parče ne rasturi.

Poslednja izmena:
dobro, evo recepta:
е, тако треба, а не да претпостављаш. ;)
рецепт је сачуван.
захваљујем :lol:

п.с. имам неке рецепте само са састојцима, без описа поступка, и нешто недостаје.
сад видим да у овом рецепту цеђени лимун и сода ваде ствар, да не буде ко Метлин.
да није на трећем рецепту написала "пријатно" и потпис, не бих се сетила за сто година од кога је. :lol:

Za vikend pravim experiment :zag:

Ja heljdu često koristim ali ne može hleb od nje same biti lep.
Na stranu konzistencija, ali ima specifičan ukus.
Zato pravim palačinke s vodom i ok su.
Kao fol tortilju ih koristim.
Meni je heljda ukusna, ali raz recimo mi je gorak i ruzan, zato ih mesam
Speltu ne mogu pravi mi problem u stomaku, isprobavala sam je i muci me, pa sam nju izbacila. A ko za baksuza ona je glavna za ovaj rezim :lol:

dobro, evo recepta:

MAJIN HLEB

U vangli pomešati 200g ječmenog, 200g speltinog i 100g heljdinog brašna, kašičicu soli, 500ml tople vode (ili maaalo više), kašiku-dve maslinovog ulja. Po želji, a i lepše je, ali nije obavezno, ubaciti šaku-dve raznih semenki (suncokret, golica, susam...) i može malo seckanih maslina (isto ne mora, to ja dorađujem recept jer sam svilja). Zamešati varjačom kao blato i ostaviti jedan sat poklopljeno, na primer- tanjirom.

Posle jednog sata otklopiti. U šolju sipati sok od pola limuna i sad se pozicionirajte sa tom šoljom iznad otklopljenog testa, pa u ceđeni limun dodajte i brzo pomešajte kašičicu sode bikarbone da zapeni i sipajte to u testo. Pomešati to varjačom sa testom.

Prethodno spremite duguljasti kalup za pečenje ( testo ne može da se oblikuje rukama, mora da bude kalup kao npr. za komisbrot, duguljasti hleb..) podmazan uljem (ili još bolje iskrojenim papirom za pečenje namazanim uljem) i sipajte testo, poravnajte malo masu.

Ako želite još semenki odozgo, premažite mlekom površinu hleba (ovo je da bi se semenke zalepile) i pospite semenke.

Peče se 30min na 200C. Pečeni hleb se izvadi na rešetku da se ohladi. Čuva se umotan u krpu.

P.S 1 Čitati sastav brašna, često piše da je npr. ječam ili spelta, a bude mešavina sa pšenicom, a to nećemo. Hleb je strava (meni bolji kad je hladan) i par dana kasnije.

P.S.2 Ovo "i sad se pozicionirajte", u gornjem tekstu, nisam džabe napisala, jer reakcija limun- soda je burna, hoće da pokulja iz šoljice, pa neka onda makar pada u testo

i: kad dođe do sečenja hleba, okreni ga na dasci naopako, gornja površina dole. To ti je način za sečenje svakog hleba kad želiš da se parče ne rasturi.
Ja cu umesto spelte raz, pa sta bude nek bude...

Jok, insulinska plus upale razne hronicne mesecima zbog toga.... Pa sad udaram strog rezim dok se ne ocistim od upala
Insulinsku ja imam godinama al nisam je hebavala dva posto, pa doslo na naplatu...
To samo stroga dijeta smiruje, naravno i lekovi al dijeta je zakon. Imaš moju podršku, ni ja ne jedem ništa slatko već odavno, oću dumrem al žmurim kad prođem pored. Svi ti integralci su tvrdi ko kamen, ako je mekan nije pravi. Drž se, mesi, peci, žvaći, nema izbora. :ok::heart:

A ovas, meklo?

Ja mnogo volim i sam ovas i ivseno brašno i ovs pahuljice.
Al nisam školovala za ir
Ovas semenke kad su bez ljuske je problem
Tako da se uzimaju ovsene mekinje (samo ljuska) i njih koristim, pravila sam slane mafine za vikend od njih, da mi to glumi hleb dok ne naucim da spremim ove hlebove

Ma da je meni samo insulinska zabole me sto bih se drkala ovoliko....nego sad moram ovaj strogi rezim dok ne sredim sve ove hronicne upale, zato secer nista, belo brasno nista.... Ispade mi najveci problem borba sa brasnom, nisam se tome nadala kontala sam to ce biti laksi deo....danak neiskustva

To samo stroga dijeta smiruje, naravno i lekovi al dijeta je zakon. Imaš moju podršku, ni ja ne jedem ništa slatko već odavno, oću dumrem al žmurim kad prođem pored. Svi ti integralci su tvrdi ko kamen, ako je mekan nije pravi. Drž se, mesi, peci, žvaći, nema izbora. :ok::heart:
Najgore kad udjes u veliki market pa moras kroz silne gondole slatkisa sokova slanisa da prodjes, nek neko uzme pusku tad da me ubije
Pobedili me mikroorganizmi jednoceliski prokarioti, oni mi diktiraju kako cu da zivim mamicu im hebem. I posle neko kaze covek je sila covek je bitan, mnogo smo jaki najjaca zivotinja. Ne seritte bre, sahranjuju nas jednoceliski organizmi, koja si bre ti sila

Brašno ok ali pahuljice imaju nešto viši glikemijski indeks.
Evo baš gledam, ječam ima najniži glikemijski indeks, od svih žitarica.

Niži glikemijski indeks namirnice štedi pankreas.
https://shop.apotekabeograd.co.rs/glikemijski-indeks/
Najnizi imaju brasna od kostunjavig voca, bademovo, lesnik, kokos i sl....
Al do njih jos nisam stigla u savladavanju :lol: boga pitaj kako bi se tek ona ponasala da probam hleb.... To tek treba da izucim :roll:

A vidis ova korosti cela jaja
A ja imam sa belancima
Screenshot_20240614-093009.png

• Podržavam
Reactions: Red

Back