Шта кувамо данас 8

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
IMG_20221216_121853.jpg

Jaoj, moje omiljene!

Obozavam palacinke, kada bih dosla iznurena sa ispita mama bi me pitala kako da me nagradi. Toliko nisam osecala nista, cak ni srecu sto je gotovo, kao ispumpan balon bih bila i uvek sam trazila samo palacinke.
Tada je Bakina tajna imala gust dzem od jagoda. On mi je bio omiljen na suvoj i tankoj palacinki.

Ako mi verujes, nikada ih sebi nisam napravila.
Moracu da preguram tu blokadu.

Ima domaćica
400g šećera i 10 kašika vode staviti da provri, dodati 200g margarina, kada se otopi dodati 200g ml keksa i 200g ml oraha.
Masu podeliti na dva dela, pa u jedan deo dodati kašiku, dve kakaa, ili rebro, dva čokolade.
Ja u đuveče 17x29cm stavim najlon, pa izlijem jedan deo, malo sačekam, par minuta, pa izlijem i drugi.
Za glazuru otopim 100g čokolade sa 2 - 3 kašike ulja.

Sutra bih da kuvam podvarak sa dimljenog kolenicom. Nisam nikada spremala kolenicu, pa ne znam šta da joj radim. Da li da je prvo prokuvam, ili dinstam, ili šta da joj radim da bude jestivo?
Zavisi koliko je tvrdo i slano meso. I koliko dugo ce se krckati podvarak. Moja mama je uvek prvo prokuva solo nekih 20 min., pa onda stavi u pasulj, kupus, sa krompirom ili cime vec pravi...

Kolenica se mora iseći i skuvati posebno da odnekne onda usitnis meso pa pomesas sa čim već hoćeš da je kuvas.
Ja je nikad nisam volela, pa ni kuvala.
Ali su je moji uvek ostavljali celu, specijalno za to uzeli veliku serpu, pa onda tako kuvana-ritualno rezanje, prvo tata onu kosku dohvati pre psa :lol: ....a tako usitnjeno kuvano meso sa kolenice sam videla na jednoj svadbi kod Slavonaca, i uz to dva sosa-beli i crveni, skroz drugacije servirano. Valjda svako po nekom svom redu radi...
Da, ako je ipak preslana, mama je stavljala citav krompir da se kuva, da pokupi visak soli.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back