iskreno, ne razumem se previse, osim sto znam da termicki neobradjena hrana moze da bude opasna, ko zna koliko puta smo konzumirali mrtvu salmonelu zato sto smo termicki obradili hranu i sl.
a sto se mozga tice, to govorim iz sopstvenog iskustva, bila sam anoreksicna sa 13,14 godina i secam se koliko sam razvalila u skoli prvih nekoliko meseci, a onda sam prosto sve zaboravila, mozak vise nije imao energije da pamti. Srecom, bila sam dete i vrlo brzo sam se opravila jednom kad sam opet pocela da jedem. Zato se svaki put istraumiram kad neko previse eksperimentise sa sopstvenom dijetom.
Ako znas sta radis, ako si sigurna da je to dobro za tvoj organizam, samo napred.
Ne znam, ovde u Srbiji svako gleda da te "izmuze" za pare ako imas neku hronicnu. Moja eks sefica je bila obolela od raka i isla je kod nekog nadri nutricioniste koji ih je drao a fazon koristi neku softver u koji unese tvoje parametre i softver izbaci meni. Ona kaze da joj je bilo bolje od takve ishrane, ali mozda je samo na psihickoj bazi? jer svejedno bi joj bila muka od hemioterapije da nije kupovala neke preskupe lekove, svejedno je morala na operaciju.
Opet kazem, ne razumem se, samo ta raw ishrana me podseca tako na neke osobe koje su zbog bolesti otisle u krajnost, kao spomenuta Volk.
Salmonela je bakterija koja ne zivi na biljkama.
Tj.mozemo je uneti preko nasih prljavih ruku, sta god dirali, ali je nema u biljkama, ima je u hrani zivotinjskog porekla-jaja, sir, meso... (kako se lako zaboravi, sad sam guglala-crevna bakterija, zivi u crevima zivotinja i ljudi, zamisliti dalje kako se prenosi, posto smo na temi kuvanja

)
Inace, jeste (ne)higijena bila kobna, i dan danas je...
Zao mi je za tu anoreksicnu epizodu u tvom zivotu, em si bila dete, em u razvoju, hormoni, aktivnosti, rast, nije ni cudo da je usledio "pad sistema".
Srecom da si se izvukla iz toga bez posledica.
Imala je i moja najbolja drugarica sa 15, 16, bilo je bas mucno, sreca isto izvukla se.
Meni su 4 banke, imam i visak 5-8kg, koji godinam skinem/vratim, a sad je glat otislo 2kg, najbolje sto je stomak lepo splasnuo...jetra slavi.
Sad se najvise profitira na zdravlju i izgledu...nazalost, ljudi se hvataju za slamke, a neko to i fino iskoristi. Uzas.
Maja malo preteruje sa celom tom pricom. A prosto je imala i srece, dok npr. Isidora B.nije. Nije ni svaki tip raka isti.
Ni svaciji organizam...bazalni metabolizam, kiselina, potrebe...
Samo voce/povrce nikom nece skoditi, da izbaci kafu, cigare, industrijske slatkise, hrpu emulgatora, konzervansa, vestackih aroma, pojacivaca ukusa i sl. Ne mora 100% sirovo, ljudi se i sa 50% preporode...
Lep je osecaj, a mozda je i autosugestija, ne iskljucujem, videcu vremenom...