Шта кувамо данас 8

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Na nekom rezimu sam, pa uglavnom "kuvam" sirovo.
Otkrih citav novi svet jela...a sve od obicnih namirnica.
Juce kupih repu, koju odavno nisam jela, a i kad sam je jela bila je kuvana...sad je narendah svezu na salatu-repa, mrkva, orasi. Kad se "nafiluje" zelena salata tim, eto rolnica...
"Pesto" od graska, razno povrce na stapice.
I hleb od zrna (ruske) heljde, kunem se da ukusniji hleb nisam jela.
Za desert, tj.krizne momente, napravih onaj krem sa sajta zlo prase-datule, kakao, lesnik.
Ali, za divno cudo, nemam jos kriznih momenata, i sve mi je ukusno i sito...
Cim i ostali, koji ne moraju, ali ipak jedu sve ovo, tipam da je ok.

Na nekom rezimu sam, pa uglavnom "kuvam" sirovo.
Otkrih citav novi svet jela...a sve od obicnih namirnica.
Juce kupih repu, koju odavno nisam jela, a i kad sam je jela bila je kuvana...sad je narendah svezu na salatu-repa, mrkva, orasi. Kad se "nafiluje" zelena salata tim, eto rolnica...
"Pesto" od graska, razno povrce na stapice.
I hleb od zrna (ruske) heljde, kunem se da ukusniji hleb nisam jela.
Za desert, tj.krizne momente, napravih onaj krem sa sajta zlo prase-datule, kakao, lesnik.
Ali, za divno cudo, nemam jos kriznih momenata, i sve mi je ukusno i sito...
Cim i ostali, koji ne moraju, ali ipak jedu sve ovo, tipam da je ok.
Podseti me na jednog mog drugara, zovu ga Žika Aorist... samo što on nije jeo repu i pesto od graška

Podseti me na jednog mog drugara, zovu ga Žika Aorist... samo što on nije jeo repu i pesto od graška
Simpa nadimak. :)
Repa je super, kad se tanko isece, lici na cips, kad sam to rekla ukucanima usledio je pogled mrguda, i komentar-ovo videlo cipsa nije, ali su krckali i umakali u pesto.
Pesto je bolje prosao, niko nije ni skontao da grasak nije kuvan, ni da graska uopste i ima. Ziveo secko, ziveo blender.
Mene je zainteresovala knjiga "Izlecite se sami", sustina je da se jede 100% sirovo, ali ljudi koji dele iskustva, imaju uspeh i sa 50-80%.
Moje boljke nisu alarmantne, ali nista me ne kosta da probam ovako da ih saniram. Ne mogu bas sve sirovo, jedem nekih 80-90%.
Svidja mi se osecaj lakoce, a i vec se vidi poboljsanje, pa mi je to negde motivisuce...plus lepo za oko, kad se stavi na tanjir, onako sveze, vriste boje, ima sta da zvaces, dobro i za desni/zube...
Jela sam usput...kupila banane, trgovac daje kesu, rekoh- kesa ne treba, cekaju me gladni tu iza, sad cemo mi to odmah pojesti kao majmuni, to nam je rucak.
A rucali smo jos-povrtnu supu-karfiol, lisce rotkvica, mrkva, grasak, pa spinat i batat, salatu od rotkve, i bukovace, ja zivahne, ostali dinstane + suvo meso i ovciji sir.
I vuk sit i ovce na broju...

ti si bas resila sebe da dokrajcis sa tim maja volk glupostima
Jesam.
Verovala ili ne, ja vec vidim rezultate, plus energije na pretek, i ako deluje-za mene nisu gluposti.
A postujem sve, svaciji zivot-njegova/njena stvar.
Inace, Maju ne pratim toliko, nisam fan reklama skupih ekskluzivnih proizvoda, cudesnih formula i sl., znam da je reklamirala kojesta.
Ovo je dostupno svima, obicna hrana, samo je stvar licne volje, zelje, izbora. Meni licno prija.
Ne znam sto se gleda cudno na voce, povrce, semenke, orasasto...? Svi to jedu, nikakva misterija. Masa ljudi radi detoks, pije smutije i sl.
Masa ljudi je na keto, low carb, i kojekakvim rezimima-sve super, kome god sta prija, podrzavam.

Jesam.
Verovala ili ne, ja vec vidim rezultate, plus energije na pretek, i ako deluje-za mene nisu gluposti.
A postujem sve, svaciji zivot-njegova/njena stvar.
Inace, Maju ne pratim toliko, nisam fan reklama skupih ekskluzivnih proizvoda, cudesnih formula i sl., znam da je reklamirala kojesta.
Ovo je dostupno svima, obicna hrana, samo je stvar licne volje, zelje, izbora. Meni licno prija.
Ne znam sto se gleda cudno na voce, povrce, semenke, orasasto...? Svi to jedu, nikakva misterija. Masa ljudi radi detoks, pije smutije i sl.
Masa ljudi je na keto, low carb, i kojekakvim rezimima-sve super, kome god sta prija, podrzavam.
Izgladnjivanje ima taj efekat energije i fokusa u startu, mesec, mozda i dva, a onda mozak pocne da baguje jer su se rezerve potrosile.
A sirova hrana da je dobra, ne bi ljudi umirali kao muve pre nego sto je pocela termicka obrada.
Necu da se mesam, radi sta zelis sa svojim telom, samo se cuvaj.

Izgladnjivanje ima taj efekat energije i fokusa u startu, mesec, mozda i dva, a onda mozak pocne da baguje jer su se rezerve potrosile.
A sirova hrana da je dobra, ne bi ljudi umirali kao muve pre nego sto je pocela termicka obrada.
Necu da se mesam, radi sta zelis sa svojim telom, samo se cuvaj.
Gladovala sam i ranije, samo na tecnosti do 5 dana, ali ovo je drugacije jer prosto nisam gladna. I nisam 100% na sirovom, nego nekih 80-90%.
Pojedem heljdu, integralnu rizu, pasulj...
Rezerve cega? I zasto mozak da baguje? (pitam ozbiljno, bez ironije) Ne manjka vitamina i minerala u biljnoj hrani, naprotiv. Pogledaj ako hoces, devojku-pick up limes, blista, ne deluje mi da joj ista baguje, a vegan je godinama.
Ljudi puno vise umiru od previse hrane, termicki obradjene hrane-stradaju srce, krvni sudovi, ...od alkohola, cigareta-rak grla, pluca, ...od raznih bakterija, virusa, ustvari zaspustenog zdravlja i loseg imuniteta. Od zagadjenja, svega, realno, niko nije besmrtan.
Ne mesam se ni ja nikom, niti bih nametala sta.
Samo podelim kad se necim odusevim, a citala sam na fb grupi, ljudi dele iskustva, neverovatno koliko poprave zdravlje, a tako jednostavno.
Niko nema interesa da laze, jer se nista ne reklamira, ne prodaje i sl.
Hvala za ovo "cuvaj se"...otkako se sama cuvam, nisam uzimala lekove/isla kod lekara 9 godina, ni prehlade, ni korone, nikakvih upala, (a imala sam svega) pa verujem da sam na dobrom putu. Imam neke hronicne boljke koje ne reaguju na klasicnu medicinu...plus losa genetika- dijabetesa, kancera, raznih oboljenja...zato ovo. Nemam ambiciju da zivim 100g, samo da koliko god je do mene, delujem preventivno.
Prosle nedelje sam planinarila, 30km, divan osecaj, bez napora, inace puhcem kao Cira...

Gladovala sam i ranije, samo na tecnosti do 5 dana, ali ovo je drugacije jer prosto nisam gladna. I nisam 100% na sirovom, nego nekih 80-90%.
Pojedem heljdu, integralnu rizu, pasulj...
Rezerve cega? I zasto mozak da baguje? (pitam ozbiljno, bez ironije) Ne manjka vitamina i minerala u biljnoj hrani, naprotiv. Pogledaj ako hoces, devojku-pick up limes, blista, ne deluje mi da joj ista baguje, a vegan je godinama.
Ljudi puno vise umiru od previse hrane, termicki obradjene hrane-stradaju srce, krvni sudovi, ...od alkohola, cigareta-rak grla, pluca, ...od raznih bakterija, virusa, ustvari zaspustenog zdravlja i loseg imuniteta. Od zagadjenja, svega, realno, niko nije besmrtan.
Ne mesam se ni ja nikom, niti bih nametala sta.
Samo podelim kad se necim odusevim, a citala sam na fb grupi, ljudi dele iskustva, neverovatno koliko poprave zdravlje, a tako jednostavno.
Niko nema interesa da laze, jer se nista ne reklamira, ne prodaje i sl.
Hvala za ovo "cuvaj se"...otkako se sama cuvam, nisam uzimala lekove/isla kod lekara 9 godina, ni prehlade, ni korone, nikakvih upala, (a imala sam svega) pa verujem da sam na dobrom putu. Imam neke hronicne boljke koje ne reaguju na klasicnu medicinu...plus losa genetika- dijabetesa, kancera, raznih oboljenja...zato ovo. Nemam ambiciju da zivim 100g, samo da koliko god je do mene, delujem preventivno.
Prosle nedelje sam planinarila, 30km, divan osecaj, bez napora, inace puhcem kao Cira...
iskreno, ne razumem se previse, osim sto znam da termicki neobradjena hrana moze da bude opasna, ko zna koliko puta smo konzumirali mrtvu salmonelu zato sto smo termicki obradili hranu i sl.
a sto se mozga tice, to govorim iz sopstvenog iskustva, bila sam anoreksicna sa 13,14 godina i secam se koliko sam razvalila u skoli prvih nekoliko meseci, a onda sam prosto sve zaboravila, mozak vise nije imao energije da pamti. Srecom, bila sam dete i vrlo brzo sam se opravila jednom kad sam opet pocela da jedem. Zato se svaki put istraumiram kad neko previse eksperimentise sa sopstvenom dijetom.
Ako znas sta radis, ako si sigurna da je to dobro za tvoj organizam, samo napred.

Ne znam, ovde u Srbiji svako gleda da te "izmuze" za pare ako imas neku hronicnu. Moja eks sefica je bila obolela od raka i isla je kod nekog nadri nutricioniste koji ih je drao a fazon koristi neku softver u koji unese tvoje parametre i softver izbaci meni. Ona kaze da joj je bilo bolje od takve ishrane, ali mozda je samo na psihickoj bazi? jer svejedno bi joj bila muka od hemioterapije da nije kupovala neke preskupe lekove, svejedno je morala na operaciju.
Opet kazem, ne razumem se, samo ta raw ishrana me podseca tako na neke osobe koje su zbog bolesti otisle u krajnost, kao spomenuta Volk.

iskreno, ne razumem se previse, osim sto znam da termicki neobradjena hrana moze da bude opasna, ko zna koliko puta smo konzumirali mrtvu salmonelu zato sto smo termicki obradili hranu i sl.
a sto se mozga tice, to govorim iz sopstvenog iskustva, bila sam anoreksicna sa 13,14 godina i secam se koliko sam razvalila u skoli prvih nekoliko meseci, a onda sam prosto sve zaboravila, mozak vise nije imao energije da pamti. Srecom, bila sam dete i vrlo brzo sam se opravila jednom kad sam opet pocela da jedem. Zato se svaki put istraumiram kad neko previse eksperimentise sa sopstvenom dijetom.
Ako znas sta radis, ako si sigurna da je to dobro za tvoj organizam, samo napred.

Ne znam, ovde u Srbiji svako gleda da te "izmuze" za pare ako imas neku hronicnu. Moja eks sefica je bila obolela od raka i isla je kod nekog nadri nutricioniste koji ih je drao a fazon koristi neku softver u koji unese tvoje parametre i softver izbaci meni. Ona kaze da joj je bilo bolje od takve ishrane, ali mozda je samo na psihickoj bazi? jer svejedno bi joj bila muka od hemioterapije da nije kupovala neke preskupe lekove, svejedno je morala na operaciju.
Opet kazem, ne razumem se, samo ta raw ishrana me podseca tako na neke osobe koje su zbog bolesti otisle u krajnost, kao spomenuta Volk.
Salmonela je bakterija koja ne zivi na biljkama.
Tj.mozemo je uneti preko nasih prljavih ruku, sta god dirali, ali je nema u biljkama, ima je u hrani zivotinjskog porekla-jaja, sir, meso... (kako se lako zaboravi, sad sam guglala-crevna bakterija, zivi u crevima zivotinja i ljudi, zamisliti dalje kako se prenosi, posto smo na temi kuvanja :) )
Inace, jeste (ne)higijena bila kobna, i dan danas je...

Zao mi je za tu anoreksicnu epizodu u tvom zivotu, em si bila dete, em u razvoju, hormoni, aktivnosti, rast, nije ni cudo da je usledio "pad sistema".
Srecom da si se izvukla iz toga bez posledica.
Imala je i moja najbolja drugarica sa 15, 16, bilo je bas mucno, sreca isto izvukla se.

Meni su 4 banke, imam i visak 5-8kg, koji godinam skinem/vratim, a sad je glat otislo 2kg, najbolje sto je stomak lepo splasnuo...jetra slavi.

Sad se najvise profitira na zdravlju i izgledu...nazalost, ljudi se hvataju za slamke, a neko to i fino iskoristi. Uzas.
Maja malo preteruje sa celom tom pricom. A prosto je imala i srece, dok npr. Isidora B.nije. Nije ni svaki tip raka isti.
Ni svaciji organizam...bazalni metabolizam, kiselina, potrebe...

Samo voce/povrce nikom nece skoditi, da izbaci kafu, cigare, industrijske slatkise, hrpu emulgatora, konzervansa, vestackih aroma, pojacivaca ukusa i sl. Ne mora 100% sirovo, ljudi se i sa 50% preporode...
Lep je osecaj, a mozda je i autosugestija, ne iskljucujem, videcu vremenom... :)

Salmonela je bakterija koja ne zivi na biljkama.
Tj.mozemo je uneti preko nasih prljavih ruku, sta god dirali, ali je nema u biljkama, ima je u hrani zivotinjskog porekla-jaja, sir, meso... (kako se lako zaboravi, sad sam guglala-crevna bakterija, zivi u crevima zivotinja i ljudi, zamisliti dalje kako se prenosi, posto smo na temi kuvanja :) )
Inace, jeste (ne)higijena bila kobna, i dan danas je...
aham, ti jedes dakle samo povrce i voce... pa dobro.

da, ljudska egzistencija je poprilicno ispunjena g*vnima, sto bukvalno sto figurativno :lol:

sto se ostalog tice, jednom sam shjebala zeludac zbog jabuka, tako da i o tome vodi racuna.

aham, ti jedes dakle samo povrce i voce... pa dobro.

da, ljudska egzistencija je poprilicno ispunjena g*vnima, sto bukvalno sto figurativno :lol:

sto se ostalog tice, jednom sam shjebala zeludac zbog jabuka, tako da i o tome vodi racuna.
Dosta ljudi se zali na jabuke, da im smetaju...one se valjda od svih vocki najvise spricaju, tretiraju, dopinguju...tipam da pre to izazove smetnje.
(Moje omiljeno voce.)
Nego, da ne idemo u sitna crevca vise i bakterije :), posto je tema o kuvanju, evo jedan lep receptic, i to slatki...

https://www.becomingness.com/raw-ca...est&utm_medium=social&utm_campaign=social-pug

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back