Шта кувамо данас 8

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Soliš samo solju, ništa vegeta i to? A peršun (ja ga volim u velikim količinama) aj bar to kad si mrkvu zabranio :D
Vegeta je u principu pojačivač ukusa, mononatrijum glutaminat, i ja je ne volim jer mi je to nekako dođe kao veštačke sise. Nema potrebe pojačavati ukus nečega što je ionako ukusno. Vegetu dodajem samo u stvari koje nemaju neki ukus. Inače, ako to voliš, preporučujem da probaš "Takovo goveđu kocku", ona zeleno-crvena kutijica, stavi jednu kocku umesto Vegete, mnogo je bolje. Ali kao što rekoh, ne mora.

Peršun isto daje umami ukus i možeš da ga staviš, ja njega stavljam u sve čorbe u velikoj količini baš zbog toga, ali nekako nemam običaj da ga stavljam u pasulj.

Međutim, ti imaš dozvolu od čika Size da staviš i peršun a i lovor ako voliš.

Samo ne šargarepu. :mrgreen:

Vegeta je u principu pojačivač ukusa, mononatrijum glutaminat, i ja je ne volim jer mi je to nekako dođe kao veštačke sise. Nema potrebe pojačavati ukus nečega što je ionako ukusno. Vegetu dodajem samo u stvari koje nemaju neki ukus. Inače, ako to voliš, preporučujem da probaš "Takovo goveđu kocku", ona zeleno-crvena kutijica, stavi jednu kocku umesto Vegete, mnogo je bolje. Ali kao što rekoh, ne mora.

Peršun isto daje umami ukus i možeš da ga staviš, ja njega stavljam u sve čorbe u velikoj količini baš zbog toga, ali nekako nemam običaj da ga stavljam u pasulj.

Međutim, ti imaš dozvolu od čika Size da staviš i peršun a i lovor ako voliš.

Samo ne šargarepu. :mrgreen:
Kocke ne koristim, to mi je još gore od Vegete, nabijeno, stisnuto-ko komad plastike. Ok, neću šargarepu idući put ali mogu malo mrkve? :D I znaš šta, pravim bolji pasulj od tebe, 100%, nemač pojma si za pasulj :)

Evo ja ću ti reći kako ja pravim.

1 veća ili 2 manje glavice crnog luka, baš sitno iseckan
400-500gr pasulja, najviše volim šareni, ali može i beli, samo da nije preveliko zrno.
meso može kolenica, špric rebra, kobaja, panceta na šnite, šta god ko voli.

Ako su špic rebra ili kolenica, prvo stavim meso da se kuva, u ekspres lonac, i skuvam tako da mogu da ga odvojim od kosti. Vodu iz mesa ne čuvam, pošto su to dimljena mesa gledam da ne bude previše jako, pa kad je meso skuvano odvojim od kostiju i ostavim samo meso na stranu u kocke seckano oko 2-3 cm. Ako je kobaja ili slaninica, ovaj korak preskačem.

Pasulj stavim u vodu, zavisi koliko ima nečistoće, ali pustim da proključa bar u jednoj, dve vode pre nego što ga finalno nalijem trećom vodom da se kuva, u vodu dodam luk seckani, ono meso odvojeno, dve kašičice slatke paprike, nekad ubacim i jednu svežu crvenu papriku (ali ne mora), posolim koliko treba (u zavisnosti koliko je meso slano, ali gledam da bude oko 10gr soli na litar). Sve to zatvorim i kuvam oko pola sata, onda otvorim i dovršim, gledam dok se ne zgusne, pazeći da ne zagori. Ne zapržavam pasulj pošto nije potrebno, on kad se približi kraju kuvanja u toku mešanja varjačom pusti taman toliko skroba koliko je potrebno da se sve to lagano zgusne a da ne bude previše gusto.

Eto, to je sva nauka.
Ja sve tako samo jos sipam malo kuvanog paradajza. Savršen.

Kocke ne koristim, to mi je još gore od Vegete, nabijeno, stisnuto-ko komad plastike. Ok, neću šargarepu idući put ali mogu malo mrkve? :D I znaš šta, pravim bolji pasulj od tebe, 100%, nemač pojma si za pasulj :)
ueg9a.jpg

Imam neki električni roštilj sa tučanom pločom, rebrasti, ima bar 50 godina.
Skinula sa tu ploču i natakla je na plinski rešo sa namerom da na njoj izgrilujem pastrmke i tikvice.
I hjah... Nije baš ispalo kao planirano, možda zato što sam na kraju malo to i poklopila alu folijom, nešto između grilovanog i kuvanog.
Pošto sam se nadimila, nisam još probala, možda i bude ukusno kad odstoji.

Imam neki električni roštilj sa tučanom pločom, rebrasti, ima bar 50 godina.
Skinula sa tu ploču i natakla je na plinski rešo sa namerom da na njoj izgrilujem pastrmke i tikvice.
I hjah... Nije baš ispalo kao planirano, možda zato što sam na kraju malo to i poklopila alu folijom, nešto između grilovanog i kuvanog.
Pošto sam se nadimila, nisam još probala, možda i bude ukusno kad odstoji.
Malo drugi put poprskaj ribu limunovim sokom i nek bude baš vrela ploča da se odmah uhvati korica

Spremam dobre tortilje, ko bi rekao :lol: ...na maslinovom ulju proprzim malo cajne, sitno izrezane, pa preko toga stavim sitno izrezan mladi bijeli sir...a preko toga ajvar. Dok se sve to przi, grije, topi...tortilja se grije u rerni. :D

Pa to fino zarolam u tortilji, jos nisam naucio da bude lijepo - ali nije ni bitno jer spremam samo za sebe :P

Pa tako zarolano ubacim jos par minuta u rerni, mmmm prsti da se polizu. :lol:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back