Шта кувамо данас 8

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo ga :D

Sastojci:

100g lešnika ( badema, oraha...)
230g brašna
90g ovsenih pahuljica ( samlevenoh ili onih sitnijih fine oats)
120g šećera, belog ili smedjeg
1 kašičica (4g) praska za pecivo
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice sode bikarbone
1 kašičica cimeta ( ja stavim vise)
1/2 kašičice smese za medenjake (ja imam onu iz lidla. Umesto toga može malo đumbira i karanfilica u prahu)
2 velika jaja
60ml ili 1/4 šolje meda
2 kašike ulja
1/2 kašike vanila ekstrakta
60g brusnica ili suvog grožđa
60g iseckane čokolade

Ugrejati rernu na 180 C. Lešnike iseckati na krupno.
Onda uobicajno, ‘suve’ sastojke ( brasno, prasak za pec... začine ) pomešati zajedno u jednoj posudi.
U drugoj, većoj, posudi mikserom umutiti jaja, šećer,ulje, med, vanilu. Toj smesi dodati onu s brašnom i lagano mikserom umutiti dok se ne sjedini.

Izvadite smesu na pobrasnjenu površinu (dosta je lepljiva) i podeliti na pola, onda urolati svaku oko 25cm dužine i oko 8cm širine.
Peći oko 25-30 min, razmaknute jer se povećaju. Izvadite i ohladite oko 10min i smanjiti temp rerne na 150 C.
Prebaciti peceno testo na dasku i iseći na oko 2cm debljine i posložiti opet da se peče.
Trebalo bi oko 6-8min na svakoj strani, ali ja sam 4min svaku jer nisam htela da budu pretvrdi. Znači prvo jedna strana, izvadite, okrenite, pa druga strana.
Ispadne ih oko dvadesetak i mogu da stoje dugo kao i medenjaci. Ko voli mekše kekse, ne treba da ih stavlja da se dopeku, oni su pečeni dovoljno nakon 25, 30 min.

Mnogo ih volim.ima ih i u lidlu.moj tata je doneo original recept iz italije od zene od kolege,ali mama ga nikad nije prepisala,pravila ga je vise puta sa tog papira i pre par god mi je rekla da ga je izgubila
Ovde nisu isle ovsene i brusnice.samo badem
ima mnogo varijacija. ako ne stavljas ovsene, onda ide 30g brasna vise. moze i sa i bez brusnica ili suvog grozdj. varijacije su razne. meni je ovaj mnogo lep, ja volim brusnice u keksima :D

Баш изгледају по мом укусу, Квинси :)
Може и кокос, па мање брашна. Мени у њих иде само смеђи шећер, никако бели.
И највише волим све то што није стриктно него прилагођаваш сопственом укусу :)

Danas paradajz čorba, pohovano pileće belo i spanać. E sada, pošto Dušan ne jede spanać, njemu sam napravila pire krompir. Pa sam probala kombinaciju pire + spanać, i mogu da kažem da je elektrika u pravu. Kaša jedno, kaša drugo - ne dopada mi se.
ni meni, ali ne zato sto su kasasti vec mi se ne dopada ukus jednog sa drugim...ne ide mi pire sa kiselim mlekom koji stavljam u spanac

ali zato volim pire uz grasak

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back