Šta kuvamo danas 4

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Treba mi savet iskusnih u ukrasavanju torti Zd, bokica...(sto da ne i Smokva :D ), ko god da zna...:
Pravicu sestrinom klincu tortu za rodjendan sled ned. Obicnu plazma to jedino jedu, imam neki kalup u obliku auta. Prvi put kad sam pravila ukrasavala sam slagom ali mi nesto nije bilo lepo, fondan ne bih, mislila sam da je prelijem cokoladom pa posle da opcrtam necim konture. E sad pitanje – da li mi je pametno to sa cokoladom – mozda je veca verovatnoca da cu tako zeznuti vise nego slagom? , Ako ipak cokolada nije losa ideja da li bih mogla onom masom sa kojom ukrasavamo medenjake da iscrtam konture –da li cekam da se cok, skroz stegne? Bojim se ako se skroz stegne da nece hteti da se masa zalepi za cokoladu, a ako se ne stegne da ce se razmazati… ? Il da roknem slag i sarene bombonice i da ih ubedim da to stvarno jeste auto?

A sto neces fondan. Najlepse izgleda i nije bauk, lako se pravi. Samo tada torta deluje verodostojno, kao igracka. Slagom se zabrlja. Ja nisam neki majstor, ali evo neke koje sam pravila, cisto da uporedis slag i fondan, kada radi amater :)
Pogledajte prilog 351252

Pogledajte prilog 351253

Pogledajte prilog 351255

Zao mi je sto Garfilda i Kung-fu pandu ne mogu da nadjem :( Oni su mi najbolje ispali.

Bogi znam da je fondan najpedantnije resenje, ali nisam imala bliski susret sa njim (osim sto ga skidam sa torte kad treba da jedem) a i nemam vremena. Pravicu je u petak (sledeci) kad dodjem kuci uvece da se stegne preko noci a u subotu ukrasavam ujutru i odmah nosim. Ovo sa slagom cu nemam izbor. Jedino mi je ta cokolada bila kao neko resenje u glavi al u praksi bi bilo ko sa Smokvinog linka. Mada nije iskljuceno da tako bude i sa slagom. Ma uvek kupujem kad je tako nesto al sad sam mu obecala da cu ja licno praviti.

Bogi znam da je fondan najpedantnije resenje, ali nisam imala bliski susret sa njim (osim sto ga skidam sa torte kad treba da jedem) a i nemam vremena. Pravicu je u petak (sledeci) kad dodjem kuci uvece da se stegne preko noci a u subotu ukrasavam ujutru i odmah nosim. Ovo sa slagom cu nemam izbor. Jedino mi je ta cokolada bila kao neko resenje u glavi al u praksi bi bilo ko sa Smokvinog linka. Mada nije iskljuceno da tako bude i sa slagom. Ma uvek kupujem kad je tako nesto al sad sam mu obecala da cu ja licno praviti.

Ja nikada svojoj deci, niti sada kada pravim torte za nas, ne ukrašavam fondanom. Ne poznajem nikog ko jede fondan, svi ga skinu sa torte i ostave na tacni, tako da je to za mene promašena investicija. Ali recimo, od više desetina mladenačkih torti, samo dve sam radila sa šlagom, tu svi hoće fondan. Lepše i elegantnije izgleda, i nažalost, šlag je nekako prevaziđen.

Ne znam gde živiš, ali ako si u NS ili Beogradu, mogu ti reći gde da kupiš fondan. I fondan je mnogo lakši za rad, od šlaga. Za šlag moraš da budeš majstor, za fondan je dovoljno biti šegrt.

Znam gde ima u Bg-u ali ipak nisam za to. Nema veze, neka duva svecicu sa neke druge lepse a moju cemo jesti kad odu gosti. Ili napravim neku pravouganu pobodem neke dzidze, kupim neke figurice i vatromet. Ma dva tri vatrometa. Onda svi moraju da se udalje da ih ne opece pa nece moci da zagledaju

Cokolada mi je bila prva zamisao. I dalje sam najvise za to. Videcu...probacu sad neku malu torticu za vikend kao probu da napravim.

prelij sa ganaceom, ono koliko slatke pavlake toliko cokolade.... bude odlicna glazura

- - - - - - - - - -

npr ovako nesto? zanimljivo je...
53f2aa24fc4b3331bd20726c392d50b3.jpg

Данас ће падне мусака.

А јуче сам спремала купус и кељ са претходно испрженим димљеним кобајама, па запржено класичном запршком и парадајзом.

Убили смо се к'о зечеви, спремала први пут и допало нам се.

Улази у јеловник, дефинитивно.

Skuvala domacu juhu...
sad sam mirna tri dana...
jos da smislim nesto uz nju... hm...
bebi sam skuvala ali sta nama?

deca mi inace od kako je doslo lepo vreme jedu samo uvece. Preko dana nemaju vremena od jurcanja.
Zato uvece kad sednu pojedu i rucak i veceru

Skuvala domacu juhu...
sad sam mirna tri dana...
jos da smislim nesto uz nju... hm...
bebi sam skuvala ali sta nama?

deca mi inace od kako je doslo lepo vreme jedu samo uvece. Preko dana nemaju vremena od jurcanja.
Zato uvece kad sednu pojedu i rucak i veceru

nemoj to da im dozvolis.moraju da imaju redovne obroke
to ti kaze majka moja nema razmazenu decu:mrgreen:
ja spremam grasak sa mesom

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back