Šta kuvamo danas 4

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne pije ni moj tata mleko ali to nema veze sa ovom pricom...cus spelta...99% ljudi i ne zna sta je...kako bre kad je tako zdrava...za speltu sam prvi put cula pre par dana, drugaricina majka dobila kilo na tomboli pa smo guglali sta je

Ne razumem sta je tvoj problem u vezi sa speltom? :dontunderstand:
onaj ko ima problem,na svakojake nacine ce da danas da dodje do informacije sta je to sto moze da mu smanji probleme koje ima
narocito kad je hrana u pitanju
prosle godine su kod nas u gostima bile dve devojcice sa Kosova,neka skolska razmena
bliznakinje,jedna alergicna na sve sto ima veze sa psenicnim...druga nije
onda sam morala da joj mesim hleb (njena majka je poslala bas to brasno od spelte)
dete na tome zivi,cak i kolace joj prave sa tim brasnom

- - - - - - - - - -

Pa u orbitu i mnogim žvakama,piše na poleđini:),u c.coli zero,raznoraznim dijetetskim proizvodima itd...spisak je širi:aha:

aaaa,to
ja rekoh pricas o spelti :lol:

aspartam je smrt za pankreas...a mnogi to ne znaju :aha:

Ne razumem sta je tvoj problem u vezi sa speltom? :dontunderstand:
onaj ko ima problem,na svakojake nacine ce da danas da dodje do informacije sta je to sto moze da mu smanji probleme koje ima
narocito kad je hrana u pitanju
prosle godine su kod nas u gostima bile dve devojcice sa Kosova,neka skolska razmena
bliznakinje,jedna alergicna na sve sto ima veze sa psenicnim...druga nije
onda sam morala da joj mesim hleb (njena majka je poslala bas to brasno od spelte)
dete na tome zivi,cak i kolace joj prave sa tim brasnom

- - - - - - - - - -

aaaa,to
ja rekoh pricas o spelti :lol:

aspartam je smrt za pankreas...a mnogi to ne znaju :aha:

A za speltu nikad čuo...:rumenko:

Danas pravio Bolonjeze po šatro autentičnom bolonjskom receptu od nekog Džejmijevog jarana žabara iz Bolonje ,a vido i neku babu iz Napulja da slično pravi .
Sve u svemu osnova je sta ,iseckaju se sitno crni , beli luk , celer i šargarepa se izrendaju ,naravno maslinovo ulje ,(ja stavim i zelenu ljutu papriku celu nije obavezno ) sve se uprži , nalije se malo crnog vina da ispari alkohol i onda paradajza ,konzerva pelata i ostatak totamatelo ili domaći sok da bude bar litra tečnosti ukupno ,a može i malo više .
Onda se u njega ubaci ili ceo komad junetine od plećke očišćen od spoljne (tvrde) masnoće ,ili ribić ucelo od oko pola kile ,kao za supu recimo , ili kao što sam ja uradio komad telećeg buta , isto je bio oko pola kile čini mi se
Meso u tom sosu na baš laganoj vatri kuva oko 2 sata , dok skroz ne omekša do stanja pred raspad , meso se izvadi na tanjir , viljuškom se "isfroncla " na vlakna , zato je bitno da se skroz raskuva i vrati u taj sos , dosta je da krčka još par minuta da se sve lepo zgusne i sjedini ,naravno so , biber , svež osiljak ili origano ko šta već voli se podrazumevaju .
Jeste da je duže nego sa mlevenim mesom , al nije ništa previše komplikovano pošto kad se osnova sosa napravi i meso ubaci i nema nekog naročitog posla oko šporeta(osim povremenog mešanja ) , a ukus i tekstura su sjajni , naravno najbolje koristiti taljatele iliti gnezda kako ih ovde vikaju , a mogu i špagete , a od sira je sve jedno dal je pekorino ili parmezan ,može i neki paški , livanjski , original pirotski jači , samo naravno da je rendan na licu mesta preko paste , a ne ono sranje praškasto iz kesice što na heroin liči .

Poslednja izmena:
Pa ja vec rekoh ranije...meni se svidja,a i prija mom stomaku
Isto kao sto se mojim ukucanima ne svidja i ja ih ne forsiram
al ne vidim iz kog razloga ti frkces sve vreme,kao da je tebe neko ubedjivao u bilo sta :confused:

hljeb od spelte je super
ima fin ukus, moze se lijepo tanko rezat
i dugo ostaje svjez
jedino me malo zivciralo u startu sto je onako...cudno gnjecav dok se mijesi
a u pravu si, stomak ti bude zahvalan : )
kasnije se naviknes

Ja sam sanas spremala salatu sa celerom i piletinom. Neobično je, ali bas ukusno ispalo.

http://kuvamo.com/recept/salata-sa-celerom-i-piletinom-1142

1142.jpg

kapiram to skroz
mi smo sad u fazi kad on pocne prevrtat ochima
sto sam npr chuchnula da dohvatim ili obrisem nesto...kao on ce
pa ne moze sve on
sta treba ja da radim - da sjedim ko fikus do porodjaja :lol:
ok, neke stvari sad vise ne mogu, al proci ce to brzo...
doduse, nama je prvi bebac pa neke stvari tek pocinjemo kapirat oko toga svega : )

Naucices sve iskustvom, polako.

Only, nema veze sto je trece... mazi je kao.da.je prvo :heart:

Ma, batali...

Да чујем, Пивце, каква је била пита?

Ја јуче нисам спремала, госпођица је јела у вртићу за ужину, па је променила план: ћуфте у сосу од парадајза и макаронице.

Ћуфтице су спремали ти мали, слатки прстићи, биле су као кликери и, наравно, најукусније на свету.

То се подразумева :)

Данас опет чекам њен предлог, ако га нема - онда иде план од јуче.

Danas pravio Bolonjeze po šatro autentičnom bolonjskom receptu od nekog Džejmijevog jarana žabara iz Bolonje ,a vido i neku babu iz Napulja da slično pravi .
Sve u svemu osnova je sta ,iseckaju se sitno crni , beli luk , celer i šargarepa se izrendaju ,naravno maslinovo ulje ,(ja stavim i zelenu ljutu papriku celu nije obavezno ) sve se uprži , nalije se malo crnog vina da ispari alkohol i onda paradajza ,konzerva pelata i ostatak totamatelo ili domaći sok da bude bar litra tečnosti ukupno ,a može i malo više .
Onda se u njega ubaci ili ceo komad junetine od plećke očišćen od spoljne (tvrde) masnoće ,ili ribić ucelo od oko pola kile ,kao za supu recimo , ili kao što sam ja uradio komad telećeg buta , isto je bio oko pola kile čini mi se
Meso u tom sosu na baš laganoj vatri kuva oko 2 sata , dok skroz ne omekša do stanja pred raspad , meso se izvadi na tanjir , viljuškom se "isfroncla " na vlakna , zato je bitno da se skroz raskuva i vrati u taj sos , dosta je da krčka još par minuta da se sve lepo zgusne i sjedini ,naravno so , biber , svež osiljak ili origano ko šta već voli se podrazumevaju .
Jeste da je duže nego sa mlevenim mesom , al nije ništa previše komplikovano pošto kad se osnova sosa napravi i meso ubaci i nema nekog naročitog posla oko šporeta(osim povremenog mešanja ) , a ukus i tekstura su sjajni , naravno najbolje koristiti taljatele iliti gnezda kako ih ovde vikaju , a mogu i špagete , a od sira je sve jedno dal je pekorino ili parmezan ,može i neki paški , livanjski , original pirotski jači , samo naravno da je rendan na licu mesta preko paste , a ne ono sranje praškasto iz kesice što na heroin liči .

Bravo, bravo, to sam gledao ali je bio Entoni Burdan u Napulju u domu jedne babe koja tradicionalno, svake nedelje pravi pravu napolitansku pastu.

I kuva se od 7-10 sati, krene rano ujutru, ali to su sve varijacije na temu.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back