Šta kuvamo danas 4

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
nama kad smo pravili rucak za vjencanje
doduse, bilo je samo 22 ljudi
jednu tortu donijela moja mama (makaranu), jednu napravila muzeva mama (reformu) i trecu donijela moja tetka (isto neku cokoladnu s orasima)
sitne kolace poslale drugarice moje majke iz dalmacije - orahe, beskve i jos neke za koje ne znam kako se zovu
i bilo viska - pakovala sam ortacima da nose kuci, a najvise smo se otimali za te sitne kolace
za orahe su kuvari u restoranu trazili recept
ne znam,, po meni ako nije ono 100 zvanica domace je ipak najbolje
a kod nas se zene obicno skupe i vecinu toga naprave
bude bolje nego kad placaju kuvara ili naruce od slasticara
recimo pasticada uvijek bude bolja kad neka od njih pravi nego kad narucis
neke su od toga i biznis napravile - svaka fura uglavnom jednu vrstu tradicionalnih kolaca ili jela
pa onda znas od koga sta mozes narucit ako treba
ovdje, ne znam dal sam na nekom vjencanju ili rodjendanu ikad pojela
komad torte da je bar solidna, a kupljena
i nema s parama veze
bile su i skupe poslasticarnice u pitanju

- - - - - - - - - -

nego
primetila sam da kad pojedem torpu ili kolac iz nekih poslasticara
iako se svi slazu da je odlican (mislim stvarno iygleda odlicno)
meni tako bude muka
zaboli me zeludac, dobijem nesto pa kao groznicu, mucninu i tako par sati
ja sam to pripisivala nekim aditivima ili vestackim zasladjivacima
jer mi te torte nemaju klasican sladak ukus
nisam alergicna ni na sta (osim na pecurke i bizuteriju svih vrsta)
tako da ne znam kako to da objasnim

mozda su i ti vestacki filovi, nesto u njima
jer iako su raylicitih boja ukus isti
evo pri samoj pomisli muka mi...

i jesu
to su oni praskovi za filove, slagovi, arome...cuda
bilo je cak i nekih kao zamjena za orahe...sta god da je to
jezivo zvuci
ja recimo one biljne slatke pavlake ne mogu nikako
tocno je osjetim u ustima
ko margarin da jedem kasikom : (

vragana,u petrovcu poceli u junu da slave dan pasticade,prave na nekoliko mesta i dele besplatno.nikad nisam ranije jela,pa mi je ovo jako licilo na juneci gulas sa crnim vinom i testom.ne znam u cemu je fora
i bio je muzicki program,sergej cetkovic i jedna klapa iz splita,oni su bili sjajni

zato ja volim samo torte koje sama napravim , idemo krajem meseca na jednu svadbu i sama cu praviti tortu da nosim, i ukrasiti...
kada vidim one kupovne, sto kaze zd, iste kore u svakoj, isti fil, bljak, majke mi
a ukus cist margarin jos ako bude...

Pa jeste najsigurnije kad sam praviš, ali za 90 ljudi je baš puno. Jedino nekoliko torti, a to je ipak veliki posao.

ajoj, kako se sad slave punoletstva, ko svadba. Pre neki dan sam bila kod prijatelja, bilo 40-ak ljudi u restoranu. Ja sam mojoj ćerki u januaru slavila kod kuće. Ručak za najužu rodbinu, 7 ljudi (+nas četvoro), večera za najbliže prijatelje s kojima se redovno vidjamo i družimo, 5 parova (tj. ljudi) i ćerka pravila sedeljku za svoje drugarice, ne znam koliko ih je bilo, valjda 10-ak. Fala bogu, nije tražila da joj platim u nekom klubu... a vidim uglavnom tako i njene drugarice. Isto sam tako i sinu, pre 4,5 godine, samo je on imao malo ludju žurku.

kskve ste vrednice
ja danas samo supu pilecu, isprzila mlad krompir i neke
kao...papaline ; poljske, nisam ih nikad prije kupila, al jelo nam se tako nesto...da lici na gavuna ili incuna...
pa kupili to...to su valjda kederi neki, jel vi to ovdje tako zovete? :lol:
zelenu salatu i muz pravio salat s rotkvicama i nekim chudima (on super salate pravi)
odvalili se
sacu malo odmorit pa odo napravit neku brzinsku kao torticu s jagodama : )

vragana,u petrovcu poceli u junu da slave dan pasticade,prave na nekoliko mesta i dele besplatno.nikad nisam ranije jela,pa mi je ovo jako licilo na juneci gulas sa crnim vinom i testom.ne znam u cemu je fora
i bio je muzicki program,sergej cetkovic i jedna klapa iz splita,oni su bili sjajni

lici
to ti je zapravo meso (junece) u pacu posebnom
naspikovano pa se kasnije spremi, a saft se odvoji i ispasira da se
dobije gust umak
sijece se na tanke snicle i servira s njokima ili domacim makarunima
i parmezanom
ne sprema se za jedan dan
malo traje, al po meni vrijedi truda
ako oces recept mogu ga potrazit pa napisat kasnije
mada nije jelo za svaki dan
i zbog izbora zacina ne voli je svako

lici
to ti je zapravo meso (junece) u pacu posebnom
naspikovano pa se kasnije spremi, a saft se odvoji i ispasira da se
dobije gust umak
sihece se na tanke snicle i servira s njokima ili domacim makarunima
i parmezanom
ne sprema se za jedan dan
malo traje, al po meni vrijedi truda
ako oces recept mogu ga potrazit pa napisat kasnije
mada nije jelo za svaki dan
i zbog izbora zacina ne voli je svako

nemoj,moji jedu gulas,tesko da bi jeli i pasirano povrce.jako se radujem sto cu i ove godine biti dole sa drugaricama za to vece,opet cemo gustati pasticadu :)

ja sam uvek za to, ko moze, nek se angazuje sam ili uz pomoc mame, babe, drugarice, i napravis posluzenje
radije cui jesti negde gde ce biti jedna vrsta kolaca, bego 20 kupovnih, ukusa margarina i keksa

svi isti, samo sastojci drugačije složeni i isečeni. Umutiš keks s margarinom, pa napraviš kuglice, salamice, umotaš u omekšalu oblandu pa kad isečeš bude kao rolat, pa nafiluješ oblandu klasično... pa iseckaš malo žele bombona pa pomešaš s tim filom, pa opet kuglice, salamice, oblande, rolat... eto već 8 vrsta :zper:

a koja pravi punoletsvo?

jao što ja volim punoletstva... :heart:

- - - - - - - - - -

svi isti, samo sastojci drugačije složeni i isečeni. Umutiš keks s margarinom, pa napraviš kuglice, salamice, umotaš u omekšalu oblandu pa kad isečeš bude kao rolat, pa nafiluješ oblandu klasično... pa iseckaš malo žele bombona pa pomešaš s tim filom, pa opet kuglice, salamice, oblande, rolat... eto već 8 vrsta :zper:

Grozno...

Sutra pravim saherušu, na zahtev
A u nedelju litija nad roštiljem...

nisam ja mislila da nosim tortu za 90 ljudi
vec ono , jednu normalnu
znate te obicaje, ko moze donese tortu pa sve stoje na stolu i onda se seku i gosti uzimaju....

Pa Mileva rekla da neće da se donose torte. To je za svadbe lep običaj i ono što Dragisha kaže za slave. Moja mama se namutila i nanosila torti, obavezno na svadbe na koje je išla. Zato, kad sam se ja udavala, nijednu nije pravila. Kad su svi vratili koji su dobili, bilo i više nego što treba.

- - - - - - - - - -

Našljakah se danas...

Ako se nisam kvalifikaovao za udaju, nisam ni za šta

Svaka čast što si se naradio. I mnogo ti lepa ova korpa za jaja, nisam to videla do sada. Mora da je iz inostranstva

Pa Mileva rekla da neće da se donose torte. To je za svadbe lep običaj i ono što Dragisha kaže za slave. Moja mama se namutila i nanosila torti, obavezno na svadbe na koje je išla. Zato, kad sam se ja udavala, nijednu nije pravila. Kad su svi vratili koji su dobili, bilo i više nego što treba.

Ja sam kao tvoja mama. Nigde ne idem bez torte. Ni na jednu slavu, rođendan, venčanje, babinje...Gde me vidiš, vidiš me sa tortom. :)

nisam uopste razmisljala o donosenju torti

a i mislim da ne moze
jer i ova koju ja treba da donesem mora da ima zvanicnu deklaraciju

inace
ni meni se ne svidjaju ovakve proslave rodjendana
ali
imamo fala bogu dosta prijatelja cak rodbinu i ne zovemo
i do sada smo pravili Ivkovr slave u tri dana kada su bili rodjendani, a sad cu odjednom
sin ima 40 svojih, sto oiz gimnazije, sto iz osnovne, ostalo nasi prijatelji
nije to pa ni previse imajuci u vidu da su skoro svi oni cetvoroclane porodice sa decom pribliznog uzrasta tako da ce da dodju svi....
i tako
ja mu lepo predlagala da ne slavi rodj da mu platim Kub ili Moskvu
a on kaze
pravite vi meni rodj, a ja cu sam od para koje dobijem da odem na Kubu:mrgreen:

pa nakupi se
i to je samo ono tvrdo jezgro sto bi se reklo
ostaje jos namanje desetak petnaest porodica sa kojima se povremeno druzimo i sl
rodbina je tek posebna prica
mislim svi su ok, nemamo problema nikakvih
samo
jako su brojni pa zvanje bilo koga od njih otvara Pandorinu kutiju....

i sad malo ideja
307370_522541221131081_945361245_n.jpg

- - - - - - - - - -

46727_507703175948219_494477516_n.jpg

400015_497644226954114_1712516569_n.jpg

399177_485972434787960_1349849593_n.jpg

- - - - - - - - - -

brisite ako smeta

222314_485107264874477_2097685425_n.jpg

61483_484645511587319_998925960_n.jpg

mi za slavu uopšte ne pravimo recimo puno kolača,sveki i ja ukupno 3-4 vrste,a na stolu bude po 15 vrsti kolača...:aha:
tako to ide na selu...

secam se kad sam jednom bio na seoskoj svadbi..usao sam u sobu..raj.. u obliku slova П su bili rasporedjeni stolovi i na njima toorteeeeeeeeeeeeee ako ih nije bilo 100 komada nije bila ni jedna.. znaci raj..ne znas odakle da krenes da jedes :lol:

i kako mi je bilo zao sto je bilo nekih koje nisam mogao cak ni da probam :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back