supa pileca,pohovano bjelo meso i zelena salata,domaci hljeb
citala sam da i lisce od cvekle netreba bacati i od sargarepe
znaci sve se jede
....ok, razumem, a ukus? kakav je?
...ja jako volim rotkvice, i prosto mi bude zao kad nestanu sa pijace...ali bas nikad nisam
ni pomislila da bi se list mogao iskoristiti...
Ja redovno koristim lisce od rotkvica, kelerabe, sargarepe, cvekle.... to sam 'pokupila" od makrobioticara, imam neke knjige sa njihovim receptima. Lesce kelerabe ima ukus kao keleraba, sve ostalo je ukusa kao spanac- znaci ko ne zna da ga ima u jelu nece osetiti. A ima dosta kalcijuma u sebi, pisala sam vec za lisce od sargarepe koje ima 4x vise Ca u 100 grama nego sto ima u 100 grama mleka. Svuda ga sad dodajem i kalcijum mi na gornjoj granici ( kad vadim krv)
Inace dodajem sad u prolece u svako jelo list- dva bokvice i puno vise lisca maslacka, njega cesto jedem i sveze kao salatu
Danas piletina u rerni u saftu.U zadnje vreme cesto spremam, dosta mi je pecenog mesa a ukusnije je od kuvanog
Najpre meso sa obe strane proprzim samo dva-tri minuta u tiganju na 3-4 mm ulja , izvadim, dodam glavicu sitno seckanog crnog luka, proprzim da "zastakli". Onda u serpu stavim meso, luk sa uljem, dodam 2-3 kasike rendane sargarepe i zelena( ukupno) + lisce iseckano, 2 cena sitno iseckanog belog luka, dodam punu kasiku brasna i vode otprilike pola litre. Izmesati da nema grudvica, staviti lorber, biber mleveni, ko koristi i kurkumu pola kasicice. Sve staviti u rernu na 180-200 stepeni, poklopiti .Proveriti povremeno, treba da tiho vri a po potrebi dodati vode. Za oko sat je gotovo, meso je meko "ko dusa" ( tako pravim i snicle) , saft treba da je gustine kecapa.
Muzu uz to pire i zelena salata, meni pirinac i salata od maslacka
divota jedna do subote sam mirna sa ruckom...