Salatni majonez,Vorčester sos(pošto nemam nikad inćune),kašika senfa,malo vinskog sirćeta ili limunovog soka, izgnječeni beli luk i maslinovo ulje.
Ne vidim mesta za med u ovoj priči.
Stvar ukusa valjda. Ali ne vidim kako bi bez majoneza moglo,a da pravim originalno od živih žumanaca toliko hrabar nisam(a i to opet suštinski postaje majonezni preliv kad se umuti).
Е'о ти проверен рецепт за прави домаћи мајонез који смо добили с бошовим блендером као свадбеним поклоном, да не претерујем да сам га сам измислио .
Прављен безброј пута, увек га има у фрижидеру барем у једној стакленци од литре може да стоји 2-3 недеље без проблема... што је у пракси незамисливо дуго јер се дешавало да буде поједен истог дана кад се направи..
ДаклеМ:
-Три цела(да цела!) јајета кокошија, пачија, гушчија, или два ћурећа, или 6-7 морчијих, свеједно је, у питању су нијансе укуса.
-Врхом пуна кафена кашичица соли.
-Кафена кашичица бибера у зрну + иста количина слачице у зрну(слачице има у продавницама здраве хране, а зрна иду од белих преко сивих, жутих, смеђих до црних, што су тамнија слачица је љућа, ствар укуса), потом се самељу у млинцу за кафу и туре у блендер са јајима и сољу.
-Једна супена кашика винског сирћета(али правог!), ја ставим сирће од црног вина због боје мајонеза, две кашике већ дају прејаку ноту сирћетног укуса.
-Бар пола литре најбољег маслиновог хладно цеђеног уља, у стварности око 650 милилитара.
Прво се све добро измеша, а потом се лагано додаје маслиново уље по систему да се полако док блендер ради дода око 1/4 па се смеса мути док се мало не згусне и тако корак по корак.
На крају се успе у стакленку, а остаке у бокалу од блендера омажу деца 'лебом уз неку кобасицу.
Иначе користим пресна јаја у исхрани од 1996.(само их разбијем у чашу и искапим у цугу, обично два комада, једно+једно) и није ми успело да добијем салмонелу за све ове године.