Šta kuvamo danas 4

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ja u tom pravcu ne idem i zato retko odem. a jesu porcije bile ogromne. nadam se da su ostale takve.:zper:

...ako ikad saznam javicu ti :)
To je nezgodacija. Al najviše prostora zauzima meso. Ovako sarmice i ostala jela mogu da se slože da zauzmu jako malo prostora. U kesicu po jedan obrok, jednu pored druge, pa kesicu po kesicu jednu na drugu. Ja tako momku ostavljam, on ima samo frižider sa onom jednom ladičicom koja ledi.
Ma volim i ja sve, pitanje je samo šta manje ili više volim. Al kuvan kupus, naročito kisjeli mi je na dnu liste želja.

...pa meni je sve tako spakovano, po jedan batak i karabata, pa krilo i jos nesto, kad istranziram pile dobijem 5-6 kesica ako ne i vise, zavisi od velicine pileta...kuvana jela stavim
u posude pa jednu na drugu, ali ja volim i malo povrca i malo voca i malo mesa, pa malo suvo..tamo ovamo, napuni se za cas, a sve to bi dvoje troje odrasih ljudi pojeli za maximum
nedelu dana...ja razvlacim mesecima...ili skuvam pa vracam u friz za tamo neki momenat kad mi se ne bude kuvalo...

ko kaze bre da ne ide? emo moj se krcka sa lukom,meni se cini da sam procitala da ide i beli i crni,ali ja sam stavila samo crni
nego da se pojedem ziva sto sam poslusala savet da isperem kupus i to u jednoj vodi,sad je onako....nit kiseo nit slan :(.dosolicu ja u tanjiru,ali nije to to

a ja pre neki dan pricam na livadi pred drustvom kako sam pravila sekelj gulas (niko nije znao sta je,al zato je jedan tvrdio da to sto ja kazem nije to.ja kazem ovo je recept iz patinog kuvara,a kuvar je kod moje mame,iz 1939 godine
jao sto me ismejase,kao to se vise ne koristi,ja kao ispala iz vremenske kapsule....

ma, ja stavila i crni i bijeli...od viska glava ne boli :lol:
a ti stari kuvari znaju bit odlicni
komsihe ti veze s kuvanjem nemaju ;)

burek sa sirom!

Danas zuti pasulj sa paradajzom...naravno bez mesa, ne volim nista mesno sa zutim pasuljem
Sinoc sam pravila kiflice sa sirom i ruzice sa cokoladom. I danas je meko i vazdusasto kao da sam danas pravila
Testo ( za kifle, strudle, ruzice...) uvek pravim po svom receptu, isprobala sam mnoge ali je ovaj najbolji : 1 svezi kvasac sa 1 kafenom kasicicom secera " dignem" sa 1 dl mleka. 2 kafene kasicice soli, 4 kasicice secera i prepunu kasiku masti umutim ( moze margarin, puter ili ulje a ako pravim krofne preskocim masnocu). Spremim pola litre tecnosti -2,5dl vode i 2,5 dl mleka a moze i jogurt ako bas nemate mleka u kuci. Umesim sve to sa mekim brasnom da testo ne bude tvrdo. Nek se testo dize oko sat vremena u vangli namazanoj mascu ili uljem tako da kad se testo izruci na sto gore dodje deo testa namazan masnocom, tako se testo lepse lista.Od polovine testa sam napravila kiflice

http://i1147.photobucket.com/albums/o560/dusbenc/Fotografija1495_zps01b1e05e.jpg

Drugu polovinu testa sam razvila debljine 5mm i namazala gustom smesom od kakaa,secera i vode. Uvila u rolat pa sekla ruzice ( kao kvinsi) .Kad je bilo peceno svaku zalila sa malo vruceg sirupa ( ukupno 3 kasike vode i 1 kasika secera)

http://i1147.photobucket.com/albums/o560/dusbenc/Fotografija1492_zpsf2c97d63.jpg

http://i1147.photobucket.com/albums/o560/dusbenc/Fotografija1496_zpsc5bc6c47.jpg

Školjke sa pekmezom
Prhke, jednostavne školjkice koje, kada probaš, ne možeš da se zaustaviš na jednoj.

Sastojci

250 gr. masti (moze i puter,margarin)
1/2 kg. brašna
1 prašak za pecivo
1 van.šećer
2 dcl. mleka
1 kašika šećera
pekmez
posuti prah šećerom

Priprema

Sve sastojke umesiti u glatko testo. Rastanjiti na 5 mm. debljine, vaditi krugove prečnika opko 5 cm. i filovati pekmezom. Prklopiti pa viljuškom malo stisnuti krajeve. Peći na umerenoj temperaturi oko poa sata, paziti da školjkice ostanu bele, da se ne prepeku.
Posuti šećerom u prahu.

nista jeftinije ni jednostavnije.

Školjke sa pekmezom
Prhke, jednostavne školjkice koje, kada probaš, ne možeš da se zaustaviš na jednoj.

Sastojci

1/2 kg. brašna
1 prašak za pecivo
1 van.šećer
2 dcl. mleka
1 kašika šećera
pekmez
posuti prah šećerom

Priprema

Sve sastojke umesiti u glatko testo. Rastanjiti na 5 mm. debljine, vaditi krugove prečnika opko 5 cm. i filovati pekmezom. Prklopiti pa viljuškom malo stisnuti krajeve. Peći na umerenoj temperaturi oko poa sata, paziti da školjkice ostanu bele, da se ne prepeku.
Posuti šećerom u prahu.

A jaja? Kako je žuto?

Školjke sa pekmezom

Sastojci

1/2 kg. brašna
1 prašak za pecivo
1 van.šećer
2 dcl. mleka
1 kašika šećera
pekmez
posuti prah šećerom

Priprema

Posuti šećerom u prahu.

:heart:

Ovo i ja pravim ali punim orasima ili makom, kao za strudlu. I secem u kvadratice, filujem sredinu i skupim krajeve u vrh. Izgledaju kao pokloncici, vrecice.

Odlicno je ovo testo :ok:

:heart:

Ovo i ja pravim ali punim orasima ili makom, kao za strudlu. I secem u kvadratice, filujem sredinu i skupim krajeve u vrh. Izgledaju kao pokloncici, vrecice.

Odlicno je ovo testo :ok:

ja sam punila sa pekmezom(sipak,sljiva i marelica) i eurokremom.meni su se dopale one koje su punjene sa pekmezom od sljiva(domaci),mm od kajsija. ko bi svima udovoljio.:) dala si mi ideju sledeci put bi mogla probati sa makom.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back